Makkay József 2019. június 21., péntek

Van-e román-magyar barátság?

Román–magyar párbeszédet szorgalmazó civilszervezetet működtet, és a szórványmagyarok iránt érdeklődik. Legújabb terve, hogy magyar nyelvű oktatást indítson Galacon. Szabó Csaba kolozsvári televíziós szerkesztő abban hisz, hogy minden apró lépés fontos.

Makkay József 2019. június 21., péntek

Gazdálkodás, mint életforma

Érdemes bepillantani a mezőgazdasági szakkiállítások mezőgép-, növényvédőszer- vagy vetőmagkínálatába, hogy rájöjjön az ember, az agrárágazat olyan terület, amiben nemhogy szégyellni való nincs, de a gazda egyenesen büszke lehet arra, amivel foglalkozik.

Makkay József 2019. június 14., péntek

A Kárpát-medencéért lobbizó amerikai magyarok – beszélgetés Lauer Edittel, az Amerikai Magyar Koalíció tiszteletbeli elnökével

Az elmúlt három évtizedben huszonöt alkalommal fordult meg Erdélyben Lauer Edit, az Amerikai Magyar Koalíció vezetõje. A Kolozsvári Református Kollégium ballagási ünnepségén beszélgettünk az amerikai magyarokat összefogó szervezet munkájáról.

Hallgassa online rádióinkat
Makkay József 2019. június 13., csütörtök

A magyar kártya

A nyolcvanas évek óta eltelt bő három évtizedben a magyar kártya kijátszása sokat nem változott, csak a körülmények lettek másak. A román politikum kicserélte a kirakatot, miközben a háttér nagyjából ugyanazokból az emberekből áll.

Makkay József 2019. június 06., csütörtök

A Gondviselés volt a pápalátogatás szervezőinek a legfontosabb partnere

A hazai sajtót három napon keresztül Ferenc pápa romániai látogatása uralta. Szőcs Csaba szászfenesi plébánossal, a pápalátogatásért felelős erdélyi magyar egyházi médiacsoport tagjával beszélgettünk.

Makkay József 2019. június 03., hétfő

A magyar történetírásban nem lehetnek tabutémák

Az idén januárban megalakult Magyarságkutató Intézet szervezésében a napokban rangos előadói gárda vesz részt történelmi előadásokkal egy székelyföldi turnén. Az intézet főigazgatójával, dr. Horváth-Lugossy Gáborral munkájukról és terveikről beszélgettünk.

Makkay József 2019. június 02., vasárnap

Erdélyi konyha hagyományok és újdonságok között

Miért nehéz Erdélyben szakácsnak lenni, és hogyan lehet jó alapanyagokat beszerezni? Erről is beszélgettem Berke Sándorral, az egyik legjobb kolozsvári magyar étterem, az 1568 séfjével, akivel az erdélyi gasztronómiában változó trendeket vettük számba. 

Makkay József 2019. május 31., péntek

Toró T. Tibor: közös ügy megoldást találni sérelmeinkre

Az EP-választás előtt kemény vita alakult ki az RMDSZ-ről. A szövetség átlépte az ötszázalékos küszöböt, a munkájáról megfogalmazott kritikák azonban kiértékelésre várnak. Toró T. Tiborral, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnökével beszélgettünk.

Makkay József 2019. május 24., péntek

Az európai parlamenti választások elé

A belpolitika mindent letaroló témájára Románia a legjobb példa, ahol a politikai pártok, az ügyészségek, a bíróságok, a rendőrség, mindenki az európai parlamenti választások kampányának a része lett.

Makkay József 2019. május 23., csütörtök

Babucs Zoltán hadtörténész: Úz völgye, a román betörés elleni harc szimbóluma

Az úzvölgyi magyar katonai temető román „bekebelezését” nemzetközi síkra kell terelni – nyilatkozta lapunknak Babucs Zoltán budapesti hadtörténész. A szakemberrel az 1916-os első román székelyföldi betörés eseményeit vettük számba.

Makkay József 2019. május 22., szerda

Hercegkúti borkóstoló: a Tokaji a borok királynője

A Tokaji a borok királynője. Erről a Tokaji borvidék kellemes hangulatú pincéiben győződhetünk meg, amikor végigkóstoljuk a hegyaljai borok kínálatát. Helyi borászokkal és gasztrobloggerrel vettük számba a világszerte ismert magyar borvidék kínálatát.

Makkay József 2019. május 18., szombat

Választási lincshangulat

A kilencvenes évek eleji választási kampányokra emlékeztet a romániai európai parlamenti választások utolsó két hete. A pártok az őszi elnökválasztás és a jövő évi parlamenti választások főpróbájaként tekintenek a május 26-i EP-választások kimenetelére. 

Makkay József 2019. május 16., csütörtök

Harc az úzvölgyi magyar temető nyugalmáért

Úzvölgye festői környezetben fekvő település Erdély és Moldva határán. Temetőjének kisajátítását nem csak a csíkiak követik megbotránkozva, hanem az erdélyi magyar közvélemény is. A helyszínen szembesültünk az elnéptelenedett falu sanyarú sorsával.

Makkay József 2019. május 11., szombat

Nemzetközi szintre emelt magyar ügy

Az erdélyi magyar pártok rájöttek, széleskörű összefogás nélkül az erdélyi magyarságnak nincs esélye autonómiatörekvéseit megvalósítani, de az újabb botrányokkal „színesített” romániai magyarellenességet sem tudja egymagában kezelni egyikük sem.

Makkay József 2019. május 10., péntek

Garda Dezső: nehéz megértetni Romániában a magyar históriát

A Ceaușescu-rendszerben kockázatos „vállalkozás” volt magyar diákoknak magyar nyelvű történelemkört működtetni. Garda Dezső gyergyószentmiklósi történelemtanár kitartóan dolgozott azért, hogy diákjai Székelyföld igaz történelmével szembesüljenek. 

Makkay József 2019. április 25., csütörtök

Percemberkék igazságszolgáltatása

Dan Tanasă egyesülete külön fejezetet érdemel e kafkai világban. A titkosszolgálati háttérrel működő magyarellenes holdingban futószalagon születnek olyan ítéletek, amelyet egy szakmájára valamit is adó törvénybíró jogállamban ne tudna kimagyarázni. 

Hallgassa online rádióinkat