HIRDETÉS
Makkay József 2018. június 15., péntek

Az elszabadult ágyúgolyó

Nem kell naivan azt hinnünk, hogy a román titkosszolgálatok világraszóló reformja előtt állunk, és a kormánypártok által beterjesztésre kerülő törvénytervezetek nyomán angyalokká válnak az emberek életében értelmetlenül turkáló, jól fizetett ügynökök.

Makkay József 2018. június 13., szerda

Ki fedheti fel a titkosszolgálatok titkait?

Belpolitikai vihart kavart parlamenti szakbizottsági jelentés, amely a Román Hírszerző Szolgálat által elkövetett törvénytelenségeket vizsgálja. A lehallgatottak száma vitatott, de nem kétséges, hogy a magyarok nagyobb megfigyelésnek „örvendenek”. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. június 07., csütörtök

Az erdélyi magyar falu krónikása

Kilencvenedik születésnapját ünnepli Tóthfalussy Béla, az erdélyi magyar mezőgazdasági újságírás meghatározó egyénisége. A nyugalmazott agrárújságíróval hat évtizedes szerkesztői pályafutásáról beszélgettünk.

Makkay József 2018. június 02., szombat

Füstbe ment életek

Hatéves dohányzáskutatási program eredményeit mutatták be Marosvásárhelyen. Az orvos-kutatók a megelőzésre és a leszoktatásra helyezik a hangsúlyt. A MOGYE részvételével zajló projektről dr. Ábrám Zoltán egyetemi oktatót kérdeztük.

Makkay József 2018. június 01., péntek

Jövőtervezés Trianon örökségéből

Trianon évfordulójának közeledtével immár hosszú évek óta elkeseredett hangú bejegyzések és levelek tömkelege lepi el a világhálót.

Makkay József 2018. június 01., péntek

Új magyar óvodák, bölcsődék Erdély-szerte

Erdély-szerte gőzerővel beindult a magyar állam által támogatott bölcsőde- és óvodaprogram. Szórványvidéken a hatóságok által hellyel-közzel hátráltatott építkezések késhetnek ugyan, de a program megvalósul. 

Makkay József 2018. június 01., péntek

Trianon öröksége: bontásra ítélt válaszfalak

A Nemzeti Összetartozás Napján Szatmárnémetiben tart előadást Trianon örökségéről. Benyhe István Budapesten élő volt madridi magyar diplomatával és geopolitikai szakértővel a trianoni évforduló kapcsán a magyarság előtt álló kihívásokról beszélgettünk. 

Makkay József 2018. május 24., csütörtök

Önkormányzatok helyett meghozott bukaresti döntések

A hosszú évek óta megoldatlan medveügy talán a legjobb példa arra, hogy Romániában mennyire nincs hatalma a helyi és a megyei önkormányzatoknak.

Makkay József 2018. május 24., csütörtök

Az orvos-beteg kapcsolat a legfontosabb

Az év családorvosa a Kárpát-medencében díj idei erdélyi kitüntetettje dr. Vajas Tímea kolozsvári családorvos. A fiatal szakemberrel a díj odaítéléséről, az orvos-beteg kapcsolatról, az orvosi szakma megítéléséről és a szakoktatásról beszélgettünk. 

Makkay József 2018. május 17., csütörtök

Pünkösd hozománya

Kétezer év távlatából könnyebb a dolgunk, mert a Szentírás számos arcát megmutatta. Immár egyértelmű, hogy pünkösd három fontos eseményt jelent: a Szentlélek eljövetelét, az egyház alapítását, illetve az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetét. 

Makkay József 2018. május 11., péntek

Doina Cornea emlékezete

A vele kapcsolatos első emlékeim Doina Cornea temetésén pörögtek le előttem, miközben ledöbbenve hallgattam Marius Oprea történész szavait, aki úgy fogalmazott: mintegy kilencven szekuritátés tiszt követte és figyelte Cornea asszony minden lépését. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. május 02., szerda

Piacos székely gazdák

Sikeres gazdákat bemutató sorozatában a Gazdaszem­mel melléklet friss száma három székelyföldi termelőről ír. Fazakas Miklós Nyárádkarácsonban zöldségtermesztő, Mózes Enikő Kénos­ban kézműves sajtkészítő és Jakab Arnold Csíkszentimrén húsmarhatartó. 

Makkay József 2018. április 20., péntek

Titkainkat ne bízzuk a világhálóra

A különböző internetes felületeket időről időre megrázó botrányok ismeretében jó tudni, hogy aki a világhálót használja, annak az élete, a szokásai, a vágyai, az emberi kapcsolatai nyitott könyvnek számítanak.

Makkay József 2018. április 13., péntek

A forma változhat, de a minőséget őrizni kell

Csermák Zoltán újságírónak a zene töltötte ki az életét. A lemezkiadó privatizációja után a Duna Televízió alapítói közt folytatta munkáját. 2005-től nyugdíjazásáig a Magyar Televízió külhoni sajtókapcsolatait ápolta. Életútjáról beszélgettünk.

Makkay József 2018. április 13., péntek

Nem zseniket, hanem gyerekeket kell oktatni

Negyvennégy évet tanított főállásban fizikatanárként Marosvásárhelyen, és a rendszerváltás után saját bőrén tapasztalta meg, mit jelent a közoktatás politikai alárendeltsége. Tőkés Andrással a tanügyi rendszer néhány rendellenességét vettük górcső alá. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. április 13., péntek

Kétharmados sikertörténet

Hibáival és hiányosságaival együtt az egymást követő Orbán-kormányok a rendszerváltás utáni magyar politizálás sikertörténetei. Aki hideg fejjel elemzi, nem lepődik meg az újabb győzelmen. Ami éppúgy nem véletlen, mint az ellenzéki pártok közös bukása.