Makkay József 2018. december 13., csütörtök

Kiútkereső polgármesterek

Egyértelmű, hogy gyors stratégiaváltás kell. Olyan konfliktusok árán is, hogy egyre több önkormányzat fordít hátat a bukaresti központosított állammodellnek. Közös elkötelezettségen és összefogáson múlik, hogy a kezdeményezés mennyire lesz sikeres.

Makkay József 2018. december 13., csütörtök

Nyugati Szövetség: út a pénzügyi autonómia felé

Kolozsvár, Nagyvárad, Arad és Temesvár polgármesterei látták el kézjegyükkel a négy város együttműködéséről szóló szerződést. Miközben Bukarest az ország egységét félti, Erdély számára ragadós a példa. Magyar politikusokat kérdeztünk az eseményről.

Makkay József 2018. december 07., péntek

Balkán a javából

Az Európai Unió soron következő elnökségére készülő Romániában régóta nem volt ennyire kiéleződött harc a különböző politikai táborok között. A belpolitikai helyzet jobban hasonlít egy háborús övezethez, mint egy európai uniós tagország hétköznapjaihoz.

 

Hallgassa online rádióinkat
Makkay József 2018. december 07., péntek

Egyházi menedék Kárpátalján

Miközben Ukrajna magyarok lakta részéből sok férfi elmenekül a katonai behívó elől, az otthonmaradt családok igazi menedéke az egyház. Az erdélyi Nagy-Kasza Dániel baptista lelkipásztor régóta Kárpátalján él. Vele beszélgettem az ottani hétköznapokról.

Makkay József 2018. november 29., csütörtök

Megszívlelendő vélemény a román ünnepre

Legtöbbünkben ott lapul a félelemérzettel vegyes elutasítottság, a kifosztottság érzete, hiszen miközben szomszédunk ünnepel, keserű szájízzel arra gondolunk, hogy nekünk van igazunk, és neki igazából nincs is mit ünnepelnie.

Makkay József 2018. november 29., csütörtök

Sabin Gherman: ne engedjük, hogy csúfot űzzenek Erdélyből!

Az Elegem van Romániából című kiáltvány szerzője, Sabin Gherman neve két évtizeddel ezelőtt vált ismertté. A publicista Erdély sokszínűségének elismeréséért és Románia szövetségi állammá válásáért küzd. A december elsejei ünnep kapcsán beszélgettünk.

Makkay József 2018. november 24., szombat

Autonómiaküzdelem kérdőjelekkel

Jól látható, hogy az eddig megszokott módon és jelszavakkal az autonómiaüzenet nemcsak a bukaresti román vezetőkhöz, hanem a székelyföldi magyarok többségéhez sem jut el.

Makkay József 2018. november 18., vasárnap

A Nagy Háború magyar tanulságai

Magyar történészek ma is keresik a választ a Károlyi Mihály miniszterelnök, majd államfő nevéhez, illetve a Tanácsköztársasághoz fűződő, 1918. október végétől 1919 nyaráig terjedő időszak értelmezésére, amelyek megpecsételték Magyarország 20. századi sorsát.

Makkay József 2018. november 11., vasárnap

Közös jövőtervezés

Aki az elmúlt években rendszeresen olvasta kiadványunkat, jól tudja, hogy az Erdélyi Napló volt a romániai magyar sajtó egyik legkritikusabb hangvételű kiadványa. Közéleti embereink közül nem mindenki szerette, és ez továbbra sem fog változni. 

Makkay József 2018. november 09., péntek

Centenárium Facebook-jelekkel és puliszkával

Gyulafehérvár a centenáriumra készül. A román kormány bőkezű támogatásával új emlékmű fogadja majd a százezres ünneplő tömeget. Riportunkban annak jártunk utána, hogyan vélekedik erről a helyi magyarság, illetve mit őriz a város magyar jellegéből.  

Makkay József 2018. november 08., csütörtök

Politikai fegyver a „magyar irredentizmus”

A Franciaországban született publicista, Raoul Weiss élete egyik legszebb időszakának tartja az Erdélyben töltött bő évtizedet. Romániából történő kitiltását az egykori Szekuritáté újraéledésével magyarázza. 

Makkay József 2018. november 03., szombat

A villamos autó a jövő járműve

A tízezer eurós állami támogatásnak köszönhetően látványosan megugrott az új elektromos- vagy hibridautót vásárlók száma, Románia mégis sereghajtó az Európai Unióban. Szakemberekkel beszélgettünk az elektromos kocsik előnyeiről és hátrányairól.

Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Romániai oktatás: nem keresik a baj okát

Nagy István pécskai fizikatanár rendszeresen jelen van a közösségi oldalak vitáiban. Több alkalommal is markáns véleményt fogalmazott meg a romániai közoktatással kapcsolatban, amelyet lesújtó színvonalúnak tart. Erről beszélgettünk. 

Makkay József 2018. november 01., csütörtök

Jövő héttől új Erdélyi Napló

Mérföldkőhöz érkezett a 27 éve megjelenő lapunk: az eddig önállóan forgalmazott Erdélyi Napló jövő héttől a lapcsoportunkhoz tartozó Krónika és a Székelyhon napilapok helyi kiadásaiba fog belekerülni nyolcoldalas, önálló mellékletként. 

Makkay József 2018. október 26., péntek

Sógor Csaba: törvény kell a nemzeti kisebbségek védelmére

A kelet-európai országok számára az uniós viták ellenére sincs alternatívája az EU-tagságnak. Sógor Csaba európai EP-képviselő szerint ugyanakkor pozitív elmozdulás tapasztalható az őshonos nemzeti kisebbségek európai megítélésében. 

Makkay József 2018. október 26., péntek

Volt egyszer egy forradalom

A rendszerváltás után született vagy kisgyerekként nevelkedett fiatalok számára nehezen értelmezhető a kommunizmus fogalma. De nemcsak nekik, hanem sok olyan ember számára is, akik emlékezetében a diktatúrának csak a „pozitív” oldala jelenik meg. 

Hallgassa online rádióinkat