Makkay József 2019. február 14., csütörtök

Hinduk, muzulmánok és keresztények között

Prokopp Katalin a római katolikus egyház keretében működő Fokoláré Mozgalom tagjaként jutott ki  Budapestről Indiába hosszabb időre. Magyarországon egyházi újságíróként is dolgozott, Indiában olaszt tanít. Új telephelyéről és benyomásairól beszélgettünk.

Makkay József 2019. február 07., csütörtök

Csak egy érdek lehet: a gazdák sikeressége

Egységes Kárpát-medencei agrárpiacban gondolkodik a budapesti agrárminisztérium. A különböző magyarországi gazdaságélénkítő befektetések fő kedvezményezettje Erdélyben a mezőgazdasági ágazat. Dr. Nagy István agrárminiszterrel Budapesten beszélgettünk. 

Makkay József 2019. február 01., péntek

Ott állunk, ahol a part szakad

A román politikai pofátlanság nem ismer határokat – ez, gondolom, senki számára nem újdonság. Ehhez száz év alatt hozzászokhattunk. Ahhoz viszont nem, hogy az erdélyi magyar politika egyre inkább feladja érdekérvényesítő képességét.

Hallgassa online rádióinkat
Makkay József 2019. január 31., csütörtök

A romániai népfelkelés 30. évfordulójára befejezik Makovecz Imre bánsági remekművét

A mintegy ötezer négyzetméter hasznos felülettel az év végére elkészülő temesvári Új Ezredév Református Központ a magyar nyelvterület legnagyobb protestáns épületegyüttese lesz. A helyszínen jártuk körül az építőket is megizzasztó beruházást.

Makkay József 2019. január 17., csütörtök

Az egyházfői látogatás elé

Az erdélyi magyar keresztények számára felekezettől függetlenül fontos, hogy szabadon gyakorolhassák vallásukat, az állami szervek ezt semmiben ne akadályozzák. Meggyőződésem, hogy Ferenc pápa romániai látogatása ezen a területen is áttörést hozhat.

Makkay József 2019. január 17., csütörtök

„Ferenc pápa jól ismeri erdélyi helyzetünket”

Pál József Csabát tavaly nevezték ki temesvári megyés püspökké. A felekezetek közötti együttműködésről ismertté vált volt resicabányai katolikus pappal Ferenc pápa közelgő romániai látogatásáról és az egyházmegye előtt álló kihívásokról beszélgettünk. 

Makkay József 2019. január 10., csütörtök

Nem Bekéék, hanem a bíróság „robbantott”

Három éve tart Beke István és Szőcs Zoltán jogi meghurcoltatása az elhíresült „székely terroristaperben”, hat hónapja ismét börtönben vannak. A csíkszeredai fegyházban raboskodó Beke István feleségével, Beke Csillával beszélgettünk a meghurcoltatásukról. 

Makkay József 2019. január 05., szombat

Erdélyi fogyásunk tükörképe

Olcsó vigasz, hogy magyar demográfiai szakemberek szerint a magyarság népszaporulata egy fokkal jobb, mint a románságé. De ez legfentebb statisztikákban mérvadó, ettől még fogyunk.

Makkay József 2019. január 05., szombat

Nem élünk a vásárlói bojkott lehetőségével

Gyakori jelenség, hogy Erdély többségében magyarok lakta vidékein a nagyáruházakban ott is román alkalmazottak vannak, ahol lenne elegendő magyar. Erről beszélgettünk Csata Zsombor szociológussal, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem adjunktusával. 

Makkay József 2018. december 28., péntek

Évzáró vágyálmok és valóság között

Az egykori rádiókabaré szállóigévé vált mondata szerint az idei év rosszabb az előző évinél, de jobb a következőnél. Sokan vallják a nyolcvanas években elhangzott poént ma is.

Makkay József 2018. december 23., vasárnap

Áldott karácsonyt!

A Megváltó születésével karácsony a reményt, a magunkra találást, a  hit fontosságát hirdeti. A hitét, ami nélkül csak emberi számítás szerint van jövő. Valójában azonban bolyongásra ítélt lények maradunk, akik számára nincs szellemi útjelző. 

Makkay József 2018. december 13., csütörtök

Kiútkereső polgármesterek

Egyértelmű, hogy gyors stratégiaváltás kell. Olyan konfliktusok árán is, hogy egyre több önkormányzat fordít hátat a bukaresti központosított állammodellnek. Közös elkötelezettségen és összefogáson múlik, hogy a kezdeményezés mennyire lesz sikeres.

Makkay József 2018. december 13., csütörtök

Nyugati Szövetség: út a pénzügyi autonómia felé

Kolozsvár, Nagyvárad, Arad és Temesvár polgármesterei látták el kézjegyükkel a négy város együttműködéséről szóló szerződést. Miközben Bukarest az ország egységét félti, Erdély számára ragadós a példa. Magyar politikusokat kérdeztünk az eseményről.

Makkay József 2018. december 07., péntek

Balkán a javából

Az Európai Unió soron következő elnökségére készülő Romániában régóta nem volt ennyire kiéleződött harc a különböző politikai táborok között. A belpolitikai helyzet jobban hasonlít egy háborús övezethez, mint egy európai uniós tagország hétköznapjaihoz.

 

Makkay József 2018. december 07., péntek

Egyházi menedék Kárpátalján

Miközben Ukrajna magyarok lakta részéből sok férfi elmenekül a katonai behívó elől, az otthonmaradt családok igazi menedéke az egyház. Az erdélyi Nagy-Kasza Dániel baptista lelkipásztor régóta Kárpátalján él. Vele beszélgettem az ottani hétköznapokról.

Makkay József 2018. november 29., csütörtök

Megszívlelendő vélemény a román ünnepre

Legtöbbünkben ott lapul a félelemérzettel vegyes elutasítottság, a kifosztottság érzete, hiszen miközben szomszédunk ünnepel, keserű szájízzel arra gondolunk, hogy nekünk van igazunk, és neki igazából nincs is mit ünnepelnie.

Hallgassa online rádióinkat