HIRDETÉS
Makkay József 2018. október 19., péntek

Tudományos eredményei mérik az egyetemet

A tudományegyetemeket különböző szempontok szerint rangsorolják. Romániai egyetem nincs a legjobb ötszázban. A Sapientia rektorával, Dávid Lászlóval arról beszélgettünk, behozható-e térségünkben a tudományos kutatások terén tapasztalt nagy lemaradás.

Makkay József 2018. október 19., péntek

Megakasztott visszaszolgáltatás

Az erdélyi magyar közvélemény a Mikó-kollégium ügyéről tud a legtöbbet, hiszen számos tüntetés, tiltakozás övezte a rendszerváltás óta mérföldkőnek számító jogi visszaélést, amely a teljes visszaszolgáltatási folyamatot megakasztotta.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. október 12., péntek

Semmi pánik, győztek az igenek!

A mintegy négymillió szavazat 91, 56 százaléka igen, ami önmagában jelzi a társadalom véleményét a párkapcsolatról, a házasságról. Valószínűleg ennél nagyobb részvétel esetén sem kúszott volna a nemek aránya tíz 10 százalék fölé. 

Makkay József 2018. október 12., péntek

Viták kereszttüzében a buszos személyszállítás

Jövőtől liberalizálná a buszos személyszállítást a kormány. Lucian Sova szállításügyi miniszter egy uniós rendeletet ültetne életbe, amivel a szállító cégek nem értenek egyet. Összeállításunkban minden érdekelt felet megkérdeztünk. 

 

Makkay József 2018. október 05., péntek

Birodalom és hazafiság

A birodalmaknak van egy közös jellemzőjük: mindig keményen megtorolták a végeken felbukkanó elégedetlenséget, forradalmi szikrát vagy forradalmat.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. szeptember 29., szombat

Normális vélemény a családról

A Koalíció a családért sikertörténetet mondhat magáénak. Miután összegyűjtött hárommillió aláírást a férfi és a nő kötelékén alapuló házasság alkotmány szintű szavatolásáért, elérte, hogy a kormány kihirdesse a kétnapos népszavazást október 6–7-re.

Makkay József 2018. szeptember 29., szombat

Lassan kiürül Kárpátalja

Egymást érik Kárpátalján a magyarellenes megnyilvánulások. Miközben a fiatalok tömegesen távoznak Kárpátaljáról, egy program keretében Bíró Gergő pár hónapra Magyarországról telepedett át Beregszászra. Eddigi tapasztalatait osztotta meg lapunkkal.

Makkay József 2018. szeptember 20., csütörtök

Tőkés László: Bomlaszt és összeugraszt a Sargentini-jelentés

Az Európai Parlament elfogadta a magyar jogállamisági helyzetről szóló, a Judith Sargentini által összeállított különjelentést. Ennek hátteréről és lehetséges következményeiről Tőkés László európai parlamenti képviselővel beszélgettünk. 

Makkay József 2018. szeptember 14., péntek

A húzd meg, ereszd meg kisebbségpolitikája

A romániai magyar oktatáson végigsöprő miniszteri döntés az elemisták romántanításának változásairól és a frissiben újrainduló II. Rákóczi Ferenc Katolikus Gimnázium ügye között szoros összefüggés van. E két történet tanulsága a közös. 

Makkay József 2018. szeptember 07., péntek

Román oktatás újratöltve

Erdélyi magyar gyerek számára hosszú évtizedek óta a legnagyobb kihívás a román nyelv elsajátítása. Aki nem vegyes környezetben él, hogy az utcán játszva kisgyerekként elsajátítsa az alapvető román szavakat, annak az iskolai oktatás sok jót nem ígér. 

Makkay József 2018. szeptember 07., péntek

Az informatikus nem kockafej, hanem kreatív

Az IT-szektor Romániában nagy gyorsasággal bővül. Az informatika gyors fejlődésének azonban sok a hátulütője, többek között nem tud lépést tartani vele a képzés. Simon Károllyal, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem adjunktusával jártuk körül a témát. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. szeptember 01., szombat

Jövő nélküli titkos paktumok és forgatókönyvek

Amit szemlélőként a kormánypártok és az ellenzék, illetve az államfő és a kormány közötti háborúskodásban látunk, az igazából a különböző érdekcsoportokat behálózó titkosszolgálatok háborúja. Amibe értelemszerűen belefolynak különböző nemzetközi érdekek.

Makkay József 2018. szeptember 01., szombat

Erdélyben is van kereslet a jó éttermekre

Növekvő vendéglői étkezés és élénkülő turizmus jellemzi az erdélyi gasztronómiát. Gombamód szaporodnak az éttermek, de az ételek minősége sokat nem javul. Két székelyföldi séffel és egy étteremtulajdonossal beszélgettünk az erdélyi gasztronómiáról.  

Makkay József 2018. augusztus 25., szombat

Mennyire jó nekünk?

A bőség zavarát látva egy horvátországi magyar közösségszervező tanár azt mondta, milyen jó nekünk. Magyar tömeget, sok fiatalt, életerőt, lelkesedést lát. 

Makkay József 2018. augusztus 25., szombat

Rengeteg autó és kevés szakmunkás

Habár egyre több a külföldről behozott és javításra szoruló személygépkocsi, az autószervizeket egyre nehezebb fenntartani. A Kolozsvár közelében dolgozó Kun Árpád Ferenc vállalkozó példája bizonyítja, hogy a legjobb szakemberek is falakba ütközik.   

HIRDETÉS
Makkay József 2018. augusztus 17., péntek

Munkavállalói kérdések: itthon vagy külföldön?

A kialakult helyzetről más a hazai vállalkozók és a nyugatra távozott munkavállalók véleménye. A hazai cégek egyre nehezebb és kilátástalanabb helyzetbe kerülnek, mert megüresedő állásaikra ma már betanításra váró kezdő szakmunkást sem igen találnak.