HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 22., péntek

Csődöt mondtak az unionista mozgalmak

A Moldova Köztársaságból érkező hírek a román tömegtájékoztatás szűrőjén keresztül jutnak el a médiafogyasztóhoz. Így nem véletlen, ha az ottani állapotokról nem kapunk valós képet. Serghei Manastîrlî gagauz politikai elemzővel beszélgettünk. 

 

Makkay József 2017. szeptember 22., péntek

Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött a kommunista időszakban. Az eltelt huszonhét év állandó tanügyi reformjában igazából semmi nem kezdődött el, és semmi nem ért véget.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 15., péntek

Diplomáciai „keménykedés”

Dicséretes módon a magyar külpolitika végre arra a pászmára állt rá, amire mindig is szükség lett. Évszázados tapasztalataink bizonyítják, hogy a Kárpát-medencei utódállamokba szorult magyarság jogainak érvényesítéséhez a szép szavak nem elegendőek. 

Makkay József 2017. szeptember 09., szombat

Izsák Balázs: a diplomáciai utak sikere rajtunk múlik

Törökországban járt a Székely Nemzeti Tanács küldöttsége. Az SZNT minden lehetőséget megragad az autonómialobbi nemzetközi építésében. Erről beszélgettünk Izsák Balázzsal, az SZNT elnökével.

Makkay József 2017. szeptember 09., szombat

Vérszemet kapott provokátorok

Nem kell jósnak lennünk, hogy lássuk, a jövő évi nagyromán centenáriumi előkészületekbe az egész országot forrásba hozó „magyar miccsesbotrányok” éppúgy beletartoznak, mint a teljesen fellobogózott települések látványa.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

A székely zászlóról szakértői szemmel

Címertani és pecséttani szakember, zászlószakértő, újságíró és számos kitüntetés birtokosa. Londonban nagy érdeklődés övezte előadását a székely zászlóról. Dr. Szekeres Attila István heraldikussal, a Háromszék napilap szerkesztőjével beszélgettünk. 

Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

A magyar napok védőpajzsa

A Kolozsvári Magyar Napok talán legnagyobb tanulsága az, hogy amelyik magyar közösség kezébe veszi sorsának irányítását, és képes bármilyen mélységekből talpra állni, annak ellenséges környezetben is nyert ügye van.

Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

Toró T. Tibor: december elseje nem ünnep számunkra

Sem az RMDSZ, sem a Néppárt szerint nincs mit ünnepelnie az erdélyi magyarságnak 2018-ban. Toró T. Tibor bűnügyi feljelentést tett Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt állampolgárságától megfosztani akaró román politikus ellen. A Néppárt ügyvezetőjét kérdeztük. 

Makkay József 2017. augusztus 16., szerda

Az elodázott turizmus

A nyári trendek alapján kijelenthető, hogy Erdélyben tombol a turizmus. Turizmussal foglalkozó szakemberek, falusi vagy nagyvárosi vendéglátók visszajelzései alapján tudjuk, hogy egyre többen érkeznek külföldről, illetve az ország más részeiből. 

Makkay József 2017. augusztus 05., szombat

Meg kell tanulni belakni a szülőföldet

Az Úr csodásan működik című interjúkötetét egy hosszabb székelyföldi körutat követően a Kolozsvári Magyar Napokon is bemutatják. Frigyesy Ágnes budapesti újságíróval hitéletről, a szakma szeretetéről és nemzetpolitikáról beszélgettünk.

Makkay József 2017. július 27., csütörtök

A párbeszédnek nincs alternatívája

Az apróbb csipkelődésektől nem mentes, de mégis jó hangulatú RMDSZ_Néppárt beszélgetés arról győzte meg a szépszámú hallgatóságot, hogy a hasonló tárgyalásokat nem az erdélyi magyar politikai protokoll részeként, hanem létszükségletként kell kezelni. 

HIRDETÉS
Makkay József 2017. július 25., kedd

Horthy Miklóst nem kell rehabilitálni

Folyamatos közéleti vita tárgyát képezi Horthy Miklós személye. A sokak által bűnösnek tartott kormányzó munkásságáról nincs egyetértés a történész szakmában. Raffay Ernő magyarországi történészt, nyugalmazott egyetemi tanárt Horthy Miklós megítéléséről kérdeztük.

Makkay József 2017. július 20., csütörtök

A román államhatalom székelyföldi testőre

A helyzet mai állása szerint úgy tűnik, nem sok esélyünk van a területi önrendelkezés kiharcolására, amit Johannis elnök és román politikustársai a világ legelfogadhatatlanabb kérésének tartanak. De ez a helyzet mai állása.

Makkay József 2017. július 13., csütörtök

Miért nincs szakmunkás?

Érthető, ha a legtöbb szülő azt szeretné, hogy csemetéje tanuljon tovább, legalább az ő élete legyen könnyebb. Természetes emberi igény ez, ami viszont pályaválasztáskor nem veszi figyelembe a tizenéves képességeit, hajlamait és rátermettségét. 

Makkay József 2017. július 07., péntek

Marosvásárhely, az eladott város?

Nem szívügyem a román–magyar vegyes párt méltatása, de a Szabad Emberek Pártjának marosvásárhelyi ajánlata támogatandó ötlet lehetett volna, hiszen a két magyar alpolgármester Marosvásárhelyen ellensúlyozhatná Dorin Florea magyarellenes ámokfutását. 

HIRDETÉS
Makkay József 2017. július 01., szombat

Aki háromszáz tagú zenekarban muzsikál

Az 1948-ban, Szegeden született Dinnyés József a megzenésített versek magyar mestere. Évszázadok költeményeit kínálja mintegy kétezer dalában. Az Erdélyben is fellépő daltulajdonossal dalról, versről és a történelmi örökség befogadásáról beszélgettünk.