Makkay József 2020. január 24., péntek

Csomortányi István, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke: alternatíva kell a román pártokra szavazó magyaroknak

Az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt egyesüléséről döntött Csíkszeredában a két párt  küldöttgyűlése. Az új párt az Erdélyi Magyar Szövetség nevet fogja viselni. Csomortányi Istvánnal, a néppárt elnökével beszélgettünk az új kihívásokról.

Makkay József 2020. január 23., csütörtök

Székelyföldért megmozgatnák Európát: Dabis Attila, a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezésének esélyéről

A Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezése a nemzeti régiók támogatásáról tavaly május 7-én indult. Az egymillió aláírásból eddig mintegy 50 ezer gyűlt össze. Dabis Attila politológussal a kezdeményezés támogatottságáról beszélgettünk.

Makkay József 2020. január 22., szerda

Egy kolozsvári magyar étterem sikertörténete: mikó megyünk a Mikóba?

Dolgozott autóalkatrész-forgalmazó cég vezetőjeként, és ő építette ki Kolozsvár első magyar éttermeit az Agapé egyházi vállalkozás keretében. Saját étterem-tulajdonosként immár arra törekszik, hogy övé legyen a kincses város igazi „magyar vendéglője”.

Makkay József 2020. január 14., kedd

Közösen gazdálkodó farmerek a Szilágyságban: nyugati típusú szövetkezetek disznó- és húsmarhatartók számára

A disznó- és húsmarhatelepet fenntartó Szepesi Loránd agrárvállalkozó az a fecske, aki a szólásmondás ellenére tavaszt hozott a vidékre. A Szilágyságban olyan szövetkezeti rendszert épített ki, amely sokat  ígérő kisüzemi mezőgazdaságnak lehet az alapja.

Makkay József 2020. január 09., csütörtök

A jövő elkezdődött

Közel-Kelet szétverése az Egyesült Államoknak sem jó. A gond csak az, hogy a korábban meghozott téves döntésekből a világhatalmi politika soha nem tanul. Vagyis a történelem folyamatosan ismétli önmagát.

Makkay József 2020. január 09., csütörtök

Menyő, a szilágysági zsákfalu menedéke

1989 decemberében Temesvárról a tövisháti zsákfaluba, Menyőbe száműzte a kommunista hatalom Tőkés László református lelkészt. A kerek évfordulón templomi ünnepségen emlékeztek meg az eseményekről. Paniti-Teleky Zoltán helyi lelkipásztorral beszélgettünk.

Makkay József 2019. december 26., csütörtök

A konzervatív Lengyelország arcai

Ismerős és ízletes konyhája, gyönyörű természeti adottságai és vendégmarasztaló történelmi városai mellett magyar turistaként azért is érdemes ellátogatni Lengyelországba, mert lépten-nyomon megtapasztalhatjuk: szeretnek bennünket a lengyelek!

Makkay József 2019. december 20., péntek

A magyar álláspont Tőkés László 1989-es szerepéről

Emlékhetet szervezett Temesváron az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács az 1989-es forradalom kirobbanásának 30. évfordulójára, amelynek vendége volt Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is. A rendezvény főszervezőjét, Toró T. Tibort kérdeztük.

Makkay József 2019. december 20., péntek

Szabadulásunk harmincéves története

Igazi hősök mindazok, akik az elnyomó gépezet pribékjeivel szembe menve nemcsak szabadságukat kockáztatták, hanem életüket áldozták. Ne legyenek illúzióink: hősiességük nélkül nem lehetett volna megbuktatni Európa legutolsó sztálinista rendszerét.

Makkay József 2019. december 13., péntek

Macska-egér játék Bukarestben

A kormányzó Nemzeti Liberális Párt miniszterelnöke szélmalomharcot folytat, hiszen beharangozott reformelképzeléseit parlamenti támogatottság nélkül képtelen megvalósítani. Már a kiemelt, speciális nyugdíjak ügye is kemény diónak bizonyult. 

Makkay József 2019. december 06., péntek

Bejön a vidék Kolozsvárra: ahol a zöldségnek zöldségíze van

Havi rendszerességgel több száz vásárló keresi fel a Bejön a vidék elnevezésű mezőgazdasági vásárt Kolozsvár belvárosában. A 2016-ban született kezdeményezés idén gazdabolttal egészült ki, de a főszervező Fancsali Ernő erdélyi hálózatban gondolkodik.

Makkay József 2019. december 05., csütörtök

Ha a medve az úr

Se szeri, se száma a székelyföldi medvetámadásoknak. Már ott tartunk, hogy a gazda fellélegzik, ha a nagyvad nem embert, hanem „csak” haszonállatot veszélyeztet.

Makkay József 2019. november 30., szombat

A világrekorder szilágyperecseni hagyma

Világrekordot döntő hagymakoszorúval öregbítették 2007-ben a szilágyperecseni hagyma hírnevét. Az ország uniós csatlakozása azonban nem tett jót a vidék híres zöldségtermesztésének. A gazdálkodásból élő szilágyperecseni Darabont családnál jártunk. 

Makkay József 2019. november 28., csütörtök

Távolmaradó magyarok

A hatalmas magyar közönynek egy magyarázata van:betelt a pohár. A magyar közösségi öntudat eljutott egy olyan szintre, hogy határozott nemet kell mondani az összromán színjátékra, amely lassan minden reménytől meg akarja fosztani az erdélyi magyarságot.

Makkay József 2019. november 28., csütörtök

Vissza kell utasítanunk a halálkultusz prófétáit – beszélgetés Szakács Árpád újságíróval

A tavaly elhunyt jeles publicista, Lovas István emlékére alapított díjat Szakács Árpád erdélyi származású, budapesti újságírónak ítélték oda. Az Erdélyi Napló volt munkatársa tényfeltáró írásaival vált ismertté. A díjátadás alkalmából beszélgettünk.

Makkay József 2019. november 21., csütörtök

A románság államfőjelöltjei – „Egy brancs maguk, ne is tagadja!”

Nehéz eldönteni, hogy a magyarsággal szemben ki volt elutasítóbb a rendszerváltás utáni államfők közül. A Tanú című film gátőrének, Pelikán elvtársnak mondotta börtönőre: „Egy brancs maguk, ne is tagadja!” Tökéletesen érvényes ez mindkét mai jelöltre.