HIRDETÉS
Makkay József 2018. január 11., csütörtök

A próféták példáját kell követni

Az 1989-ben Szilágymenyőbe száműzött Tőkés László lelkésztársaként Szilágycsehben szolgált. Később esperesi munkája támogatta az egyházi megújulást szorgalmazó egyházkerületi törekvéseket. Molnár Kálmán nyugalmazott református lelkésszel beszélgettünk. 

Makkay József 2018. január 05., péntek

Kétezer-tizennyolcas kilátásaink

Erdélyi magyar ember számára sok jót nem ígér a 2018-as esztendő. A román egyesülési centenárium évfordulójának tavalyi előzöngéje már nyújtott némi ízelítőt abból, ami ránk vár az egész esztendőben folyó és ellenünkben történő ünneplés oldalvizein. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. január 05., péntek

Egyházi, politikai összefogással Európáért

Tőkés László EP-képviselő nemrég ünnepelte első EP-mandá­tumának tízéves évfordulóját. A volt református püspökkel a román egyesülési centenáriumról, az erdélyi magyar-magyar párbeszédről, 1989 örökségéről és Európa lehetséges jövőjéről beszélgettünk. 

Makkay József 2017. december 22., péntek

Boldogság, gyere haza!

Ha a mai társadalmaknak van jól körülírható tömegbetegsége, akkor az egyértelműen az állandó elégedetlenség, a vágyálmok által kergetett délibábok, a pénzzel és gazdagsággal társított és utolérhetetlennek tartott jólét.

Makkay József 2017. december 22., péntek

Karácsony: hittel a hitetlenség ellen

Hitevesztett világunkban a karácsonyi üzenetnek kiemelt szerepe lehet mindenki számára. Azoknak is, akik tanácstalanul bolyongnak, és nem értik, mi történik velük és körülöttük, merre sodródik a világ, illetve miért nem olyan, mint amilyennek elképzelték.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. december 21., csütörtök

Kényszerből tett kisebbségbarát gesztusok

Sok legenda él Mihály királynak az uralkodása idején a magyarság irányába tett gesztusairól. Erről beszélgettünk Nagy Mihály Zoltán nagyváradi történésszel és levéltárossal.

Makkay József 2017. december 09., szombat

Az orvos számára a tanulás nem ér véget

Dr. Jung János a marosvásárhelyi orvosképzés  kiemelkedő oktatója, aki többek között a Radu Vasile-kormány idején beharangozott magyar állami egyetem kidolgozásánál bábáskodott. A professzorral az erdélyi magyar orvosképzés jövőjéről is beszélgettünk. 

Makkay József 2017. december 09., szombat

Török lobbi a Székelyföldért

A magyar–török kapcsolatok dinamikusan fejlődnek. Ebben fontos szerepet játszik Ahmet Açikgöz 50 éves török vállalkozó is, aki sokat élt Magyarországon, és ma is civilszervezetek keretében lobbizik a magyar és a székely ügy érdekében. 

Makkay József 2017. december 01., péntek

Ne hazudjunk egymásnak

Évi rendszerességgel visszatérő dilemmája a magyar újságírónak, hogy miként viszonyuljon a rendszerváltás után meghonosított román nemzeti ünnephez, december elsejéhez. Azt már mintegy három évtizede írjuk és mondjuk, hogy ez nem a mi ünnepünk.

Makkay József 2017. november 17., péntek

Jó fizetések mellé komfortérzet is kell

Zatykó Gyulát, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnökét nevezte ki tanácsadójának Nagyvárad polgármestere. Az magyar alpolgármester nélkül maradt városban az új tanácsadó közvetít a városvezetés és a helyi magyar közösség között. 

Makkay József , Mihály Csaba 2017. november 09., csütörtök

Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú értékként képviselte. Soha nem volt pénz műemlékek, kastélyok felújítására, vagy ha néhányat restauráltak, a mögé új múltat teremtettek. 

HIRDETÉS
Makkay József 2017. november 03., péntek

A patás ördöggé előléptetett autonómia

A mindenkori romániai gyakorlat bizonyítja, hogy a kisebbségek számára a beolvadás az egyetlen kívánatos, járható út, és minden önrendelkezési törekvés az egységes és oszthatatlan román nemzetállam ellen elkövetett merényletnek számít. 

Makkay József 2017. október 27., péntek

A hit nem kényszer, hanem életforma

Másfél éve vállalta el a szászfenesi református gyülekezetet, ahol október elsején Orbán Viktor jelenlétében felavatták az új templomot. Máté István lelkipásztorral templomépítésről, a papi hivatásról, és az egyház megtartó erejéről beszélgettünk. 

Makkay József 2017. október 21., szombat

Lekváros, szörpös sikertörténetek

Úgy tűnik, az erdélyi termékek iránti érdeklődés reneszánszát éli Magyarországon. Egymást követik Budapesten az erdélyi termékbemutatók, kiállítások és vásárok, egymásra rálicitálva hoznak tető alá újabb rendezvényeket.

Makkay József 2017. október 12., csütörtök

Civil összefogás nélkül bárki elbukhat

A Szatmári Híd Egyesület elnökét, Krakkó Rudolfot az elmúlt években mintegy tízezer eurónyi büntetéssel sújtották a román hatóságok magyar hagyományápoló rendezvények szervezése miatt. A civilszervezet vezetőjével beszélgettünk. 

HIRDETÉS
Makkay József 2017. október 06., péntek

Közös ünneplés: egy miniszterelnöki látogatás margójára

Orbán Viktor miniszterelnöknek ma olyan elfogadottsága van a határon túli magyarság körében, mint magyar állami vezetőnek az elmúlt évtizedekben soha. Az egyszerű emberektől a csúcspolitikusokig érvényes ez a megállapítás a külhoni magyarság körében.