Makkay József 2019. augusztus 17., szombat

Fogaton érkező vacsoravendégek – a tordaszentlászlói Tamás Bisztró az erdélyi konyhával szerzett nemzetközi hírnevet

A magyar ételekre vadászó kolozsvári vendégek mellett messze földről is ellátogatnak a tordaszentlászlói Tamás Bisztróba. Vezető politikusok, híres együttesek tagjai, vagy labdarúgó klubok játékosai  is megfordultak már a kalotaszegi falu vendéglőjében. 

Makkay József 2019. augusztus 01., csütörtök

Tusványos hozadéka

Gyakorlatias ember lévén én inkább a táborban elhangzó előadások hozadékát próbálom szemrevételezni. Mennyire haladt előre az erdélyi magyar közösség az itt elhangzott gondolatok, tervek, nemzetpolitikai stratégiák megvalósítása terén? 

Makkay József 2019. július 27., szombat

Falugazdász segíthet az útkereső gazdán

Falugazdászként a gazdákat arra ösztönzi, hogy a lehetőségek és körülmények széleskörű figyelembe vételével döntsenek arról, mivel foglalkoznának. Dán Péter Maros megyei állattenyésztési kutatómérnökkel a felnőttképzés mai kihívásait jártuk körül. 

Makkay József 2019. július 25., csütörtök

A magyar és szerb Hunyadi János

Jó ideje csodálkozva nézem a szerb–magyar kapcsolatokat. A Kárpát-medencében nem vagyunk szokva az ilyen együttműködéshez. Ha éppen nem támadja valaki hátba a magyarokat, akkor a csend a gyanús, mert azt sejteti, hogy valamiféle alattomos dolog készül. 

Makkay József 2019. július 18., csütörtök

Az árulkodó érettségi

A rendszerbe bele van kódolva a sikertelenség, hiszen a középiskolák tagozatán eleve annyi helyet hirdetnek meg, hogy azt csak bukdácsoló diákokkal lehet feltölteni. Nagy kérdés, hogy a román közoktatási rendszer miért tol mindenkit az érettségi fele?

Makkay József 2019. július 14., vasárnap

Egy nyárádkarácsoni gazda története: mitől ízletes a paradicsom?

Világszínvonalú zöldségtermesztési technológiát honosított meg a Nyárád mentén Fazakas Miklós. A fólia alatt paradicsomot és paprikát termesztő vállalkozó hidrokultúrás rendszerben állít elő kiváló minőségű zöldségeket. A nyárádkarácsoni farmon jártunk. 

Makkay József 2019. július 04., csütörtök

Jövőt keresnek a gernyeszegi Teleki-kastélynak

A gernyeszegi Teleki-kastély sok viszontagságon esett át, lakóit a kommunisták száműzték. A főúri ház azonban ma is áll, és a környék legfontosabb kulturális központjává alakul. Teleki Kálmán örökössel vettük számba a hatalmas épületegyüttes esélyeit. 

Makkay József 2019. június 30., vasárnap

Szatmári bioborok a nagyvilágban

A szatmári borvidék fénykorát a 18. században élte, napjainkban pedig a régi hagyományok újjászületésének vagyunk tanúi. A krasznabélteki Nachbil pincészet a vidék megújuló borászatának lett a zászlóshajója. Serli Csilla borásszal beszélgettünk. 

Makkay József 2019. június 27., csütörtök

Büntetlen magyarellenesség?

Nemcsak Székelyföldön, hanem szerte Erdélyben megrázta a magyar közvéleményt a jogtalan román temetőfoglalás, amit legtöbben olyan határ túllépéseként értékelnek, amire nem igazán vállalkozott eddig a román hatalom.

Makkay József 2019. június 21., péntek

Van-e román-magyar barátság?

Román–magyar párbeszédet szorgalmazó civilszervezetet működtet, és a szórványmagyarok iránt érdeklődik. Legújabb terve, hogy magyar nyelvű oktatást indítson Galacon. Szabó Csaba kolozsvári televíziós szerkesztő abban hisz, hogy minden apró lépés fontos.

Makkay József 2019. június 21., péntek

Gazdálkodás, mint életforma

Érdemes bepillantani a mezőgazdasági szakkiállítások mezőgép-, növényvédőszer- vagy vetőmagkínálatába, hogy rájöjjön az ember, az agrárágazat olyan terület, amiben nemhogy szégyellni való nincs, de a gazda egyenesen büszke lehet arra, amivel foglalkozik.

Makkay József 2019. június 14., péntek

A Kárpát-medencéért lobbizó amerikai magyarok – beszélgetés Lauer Edittel, az Amerikai Magyar Koalíció tiszteletbeli elnökével

Az elmúlt három évtizedben huszonöt alkalommal fordult meg Erdélyben Lauer Edit, az Amerikai Magyar Koalíció vezetõje. A Kolozsvári Református Kollégium ballagási ünnepségén beszélgettünk az amerikai magyarokat összefogó szervezet munkájáról.

Makkay József 2019. június 13., csütörtök

A magyar kártya

A nyolcvanas évek óta eltelt bő három évtizedben a magyar kártya kijátszása sokat nem változott, csak a körülmények lettek másak. A román politikum kicserélte a kirakatot, miközben a háttér nagyjából ugyanazokból az emberekből áll.

Makkay József 2019. június 06., csütörtök

A Gondviselés volt a pápalátogatás szervezőinek a legfontosabb partnere

A hazai sajtót három napon keresztül Ferenc pápa romániai látogatása uralta. Szőcs Csaba szászfenesi plébánossal, a pápalátogatásért felelős erdélyi magyar egyházi médiacsoport tagjával beszélgettünk.

Makkay József 2019. június 03., hétfő

A magyar történetírásban nem lehetnek tabutémák

Az idén januárban megalakult Magyarságkutató Intézet szervezésében a napokban rangos előadói gárda vesz részt történelmi előadásokkal egy székelyföldi turnén. Az intézet főigazgatójával, dr. Horváth-Lugossy Gáborral munkájukról és terveikről beszélgettünk.

Makkay József 2019. június 02., vasárnap

Erdélyi konyha hagyományok és újdonságok között

Miért nehéz Erdélyben szakácsnak lenni, és hogyan lehet jó alapanyagokat beszerezni? Erről is beszélgettem Berke Sándorral, az egyik legjobb kolozsvári magyar étterem, az 1568 séfjével, akivel az erdélyi gasztronómiában változó trendeket vettük számba.