HIRDETÉS
Makkay József 2017. november 17., péntek

Jó fizetések mellé komfortérzet is kell

Zatykó Gyulát, az Erdélyi Magyar Néppárt országos alelnökét nevezte ki tanácsadójának Nagyvárad polgármestere. Az magyar alpolgármester nélkül maradt városban az új tanácsadó közvetít a városvezetés és a helyi magyar közösség között. 

Makkay József , Mihály Csaba 2017. november 09., csütörtök

Kastélyturizmus, az elkallódó kincsesbánya

Szakítani kellene a Ceauşescu-érában meghonosodott gondolkozással, ami a magyar örökséget hetedrangú értékként képviselte. Soha nem volt pénz műemlékek, kastélyok felújítására, vagy ha néhányat restauráltak, a mögé új múltat teremtettek. 

HIRDETÉS
Makkay József 2017. november 03., péntek

A patás ördöggé előléptetett autonómia

A mindenkori romániai gyakorlat bizonyítja, hogy a kisebbségek számára a beolvadás az egyetlen kívánatos, járható út, és minden önrendelkezési törekvés az egységes és oszthatatlan román nemzetállam ellen elkövetett merényletnek számít. 

Makkay József 2017. október 27., péntek

A hit nem kényszer, hanem életforma

Másfél éve vállalta el a szászfenesi református gyülekezetet, ahol október elsején Orbán Viktor jelenlétében felavatták az új templomot. Máté István lelkipásztorral templomépítésről, a papi hivatásról, és az egyház megtartó erejéről beszélgettünk. 

Makkay József 2017. október 21., szombat

Lekváros, szörpös sikertörténetek

Úgy tűnik, az erdélyi termékek iránti érdeklődés reneszánszát éli Magyarországon. Egymást követik Budapesten az erdélyi termékbemutatók, kiállítások és vásárok, egymásra rálicitálva hoznak tető alá újabb rendezvényeket.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. október 12., csütörtök

Civil összefogás nélkül bárki elbukhat

A Szatmári Híd Egyesület elnökét, Krakkó Rudolfot az elmúlt években mintegy tízezer eurónyi büntetéssel sújtották a román hatóságok magyar hagyományápoló rendezvények szervezése miatt. A civilszervezet vezetőjével beszélgettünk. 

Makkay József 2017. október 06., péntek

Közös ünneplés: egy miniszterelnöki látogatás margójára

Orbán Viktor miniszterelnöknek ma olyan elfogadottsága van a határon túli magyarság körében, mint magyar állami vezetőnek az elmúlt évtizedekben soha. Az egyszerű emberektől a csúcspolitikusokig érvényes ez a megállapítás a külhoni magyarság körében.

Makkay József 2017. szeptember 28., csütörtök

Megleckéztették a választók Angela Merkelt

Abban az országban, ahol a lakosság kiábrándultságát nem az életszínvonal csökkenése váltja ki, hanem az ellenőrizetlen migránsáradat okozta kockázatok, nem nehéz megtalálni a mai német politikai elit leváltását célzó választói törekvések igazi okát. 

Makkay József 2017. szeptember 22., péntek

Csődöt mondtak az unionista mozgalmak

A Moldova Köztársaságból érkező hírek a román tömegtájékoztatás szűrőjén keresztül jutnak el a médiafogyasztóhoz. Így nem véletlen, ha az ottani állapotokról nem kapunk valós képet. Serghei Manastîrlî gagauz politikai elemzővel beszélgettünk. 

 

Makkay József 2017. szeptember 22., péntek

Mitől jobb a norvég oktatás?

A romániai oktatási rendszernek még azt sem sikerült átörökítenie, ami jól működött a kommunista időszakban. Az eltelt huszonhét év állandó tanügyi reformjában igazából semmi nem kezdődött el, és semmi nem ért véget.

Makkay József 2017. szeptember 15., péntek

Diplomáciai „keménykedés”

Dicséretes módon a magyar külpolitika végre arra a pászmára állt rá, amire mindig is szükség lett. Évszázados tapasztalataink bizonyítják, hogy a Kárpát-medencei utódállamokba szorult magyarság jogainak érvényesítéséhez a szép szavak nem elegendőek. 

HIRDETÉS
Makkay József 2017. szeptember 09., szombat

Izsák Balázs: a diplomáciai utak sikere rajtunk múlik

Törökországban járt a Székely Nemzeti Tanács küldöttsége. Az SZNT minden lehetőséget megragad az autonómialobbi nemzetközi építésében. Erről beszélgettünk Izsák Balázzsal, az SZNT elnökével.

Makkay József 2017. szeptember 09., szombat

Vérszemet kapott provokátorok

Nem kell jósnak lennünk, hogy lássuk, a jövő évi nagyromán centenáriumi előkészületekbe az egész országot forrásba hozó „magyar miccsesbotrányok” éppúgy beletartoznak, mint a teljesen fellobogózott települések látványa.

Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

A székely zászlóról szakértői szemmel

Címertani és pecséttani szakember, zászlószakértő, újságíró és számos kitüntetés birtokosa. Londonban nagy érdeklődés övezte előadását a székely zászlóról. Dr. Szekeres Attila István heraldikussal, a Háromszék napilap szerkesztőjével beszélgettünk. 

Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

A magyar napok védőpajzsa

A Kolozsvári Magyar Napok talán legnagyobb tanulsága az, hogy amelyik magyar közösség kezébe veszi sorsának irányítását, és képes bármilyen mélységekből talpra állni, annak ellenséges környezetben is nyert ügye van.

HIRDETÉS
Makkay József 2017. augusztus 25., péntek

Toró T. Tibor: december elseje nem ünnep számunkra

Sem az RMDSZ, sem a Néppárt szerint nincs mit ünnepelnie az erdélyi magyarságnak 2018-ban. Toró T. Tibor bűnügyi feljelentést tett Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt állampolgárságától megfosztani akaró román politikus ellen. A Néppárt ügyvezetőjét kérdeztük. 

HIRDETÉS
Legnézettebb
HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS