HIRDETÉS
Makkay József 2018. március 15., csütörtök

A kultúramegtartó Magyar Autonóm Tartomány

Ötven éve, 1968-ban szűnt meg a Maros–Magyar Autonóm Tartomány. Az erdélyi magyarság viszonylag keveset tud róla, hiszen emlékezetét törölték a közbeszédből. Stefano Bottoni történésszel vettük számba az egyetlen erdélyi magyar autonómiaforma történetét. 

Makkay József 2018. március 09., péntek

Jogsértések: tíz perből egyet nyert meg

Az erdélyi magyarokat ért jogsértések terén mintegy harminc pert indított eddig. Több erdélyi magyar civilszervezet alapító tagjaként Árus Zsolt eltökélt szándéka, hogy minél több romániai magyar jogsértést a nemzetközi közvélemény elé kell tárni. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. március 03., szombat

Lerántották a leplet a román jogsértésekről

Négy erdélyi magyar civilszervezet nyújtott be árnyékjelentést a romániai magyar jogsértésekről az Európa Tanácshoz, amelynek nyomán Romániát több kérdésben is elmarasztalták. Az EMNT és az SZNT közös beadványáról Toró Tibor politológussal beszélgettünk. 

Makkay József 2018. március 03., szombat

A legkártékonyabb rendszer áldozatainak emlékezete

A felelősségre vonásra, az elszámoltatásra, a múlttal történő őszinte szembenézésre ma már nemcsak politikai akarat, hanem közösségi igény sincs.

Makkay József 2018. február 16., péntek

Elszabotált helyi autonómia

A helyi önkormányzatok kifosztása nem újdonság: az évszázados román nemzetállamban soha nem létezett jól működő helyi autonómia. A gazdagabb vidékek bevételeit Bukarest folyamatosan kiszivattyúzta.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. február 15., csütörtök

Szeretetkapcsolat a hosszú házasság titka

A Házasság hete minden februárban ráirányítja a figyelmet a tartós párkapcsolatban élőkre. Bagdy Emő­ke budapesti klinikai szakpszichológussal és pszi­cho­terapeutával a házasság előtt álló kihívásokról és a boldog párkapcsolat titkairól beszélgettünk. 

Makkay József 2018. február 09., péntek

Mítoszrombolás Trianon kapcsán

Az utóbbi tíz évben számos, Erdéllyel foglalkozó hadtörténeti írása és több könyve is megjelent Koszta István közírónak. Az első világháború végkifejletéről és Erdély kérdéséről beszélgettünk.

Makkay József 2018. február 09., péntek

„Felsőfokú” román–magyar együttlét

Nem véletlenül álltak ki 1990 januárjában az akkori magyar oktatók egyemberként az önálló Bolyai Egyetem újraindítása mellett, hiszen közülük többen átélték már a beolvasztott magyar egyetem kálváriáját és az az azt követő megaláztatásokat. 

Makkay József 2018. február 09., péntek

A multikulturális felsőoktatás illúziója

A Bolyai Egyetem körüli rendszerváltás utáni viták a múlt ködébe vesznek. A Babeş–Bolyai Tudományegyetem multikulturalizmusa még a magyar oktatókat is elkápráztatja, miközben többen állítják: nem ez az igazi megoldás. 

Makkay József 2018. február 03., szombat

A külhoni állampolgárság szülőatyja

Egy éve hunyt el az erdélyi autonómiagondolat jeles hirdetője, Borbély Imre. Fiával, Borbély Zsolt Attila politológussal, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnökével az édesapjáról nemrég megjelent könyv kapcsán elevenítettük fel e szellemi örökséget.  

Makkay József 2018. február 02., péntek

„Merjünk kicsik lenni!”

Bárhogy is legyen, az új kabinet ott folytatja, ahol elődje abbahagyta. Az akasztásos jelenet már lecsengett ugyan, de ne legyenek illúzióink: a centenárium évéből csak egy hónap telt el.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. január 26., péntek

Az erdélyi tolerancia 1568 szelleméből él

A vallásszabadság évét és az unitárius egyház fennállásának 450. évfordulóját ünneplik az unitáriusok, amelynek nyitánya Tordán volt. Az eseményekről és az egyház előtt álló kihívásokról az unitárius egyház főgondnokával, Farkas Emőddel beszélgettünk. 

Makkay József 2018. január 26., péntek

A pálinkák paradicsoma, Erdély

A pálinkafőzés egyre jövedelmezőbb iparággá vált Erdélyben. A külföldön is keresett erdélyi rövidital népszerűsítéséért az elmúlt években sokat tett az Erdélyi Pálinka Lovagrend. A szervezet elnöke, Antalfi Zoltán az ágazat fejlődését értékeli lapunknak. 

Makkay József 2018. január 20., szombat

Mi a haszna a bukaresti pofozkodásnak?

Többéves kihagyás után 2017-ben érdemi párbeszéd alakult ki a három erdélyi magyar párt között, amit a közös autonómianyilatkozat pecsételt meg. A párt elmúlt esztendejéről és az idei tervekről Szilágyi Zsolttal, az EMNP országos elnökével beszélgettünk. 

Makkay József 2018. január 20., szombat

A kötél esete a menesztett Mihai Tudoséval

Ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát – mondhatnám némi kárörömmel Mihai Tudose román miniszterelnök bukását követően, ha nem tudnám, hogy a menesztett kormányfő bűnei között nem szerepelt az erdélyi magyarok akasztását meglebegtető kijelentés.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. január 11., csütörtök

A próféták példáját kell követni

Az 1989-ben Szilágymenyőbe száműzött Tőkés László lelkésztársaként Szilágycsehben szolgált. Később esperesi munkája támogatta az egyházi megújulást szorgalmazó egyházkerületi törekvéseket. Molnár Kálmán nyugalmazott református lelkésszel beszélgettünk.