HIRDETÉS
Makkay József 2018. augusztus 17., péntek

Munkavállalói kérdések: itthon vagy külföldön?

A kialakult helyzetről más a hazai vállalkozók és a nyugatra távozott munkavállalók véleménye. A hazai cégek egyre nehezebb és kilátástalanabb helyzetbe kerülnek, mert megüresedő állásaikra ma már betanításra váró kezdő szakmunkást sem igen találnak.

Makkay József 2018. augusztus 17., péntek

Bukaresti Majdan?

Nem tartom tehát szerencsés dolognak erdélyi magyarként egyik vagy másik tábor oldalára állni. A bukaresti, kolozsvári vagy jászvásári tüntetés nem a mi ügyünk.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. augusztus 06., hétfő

Ki milyen jövőt akar a Kárpát-medencében?

Orbán nem vesz el egy lejt sem a román nemzettől, de azzal, hogy sokmilliárd forintot ad az erdélyi magyarság boldogulására, nagy erővel támogatja Erdélynek, mint régiónak a fejlődését, az itteni közös jövőépítést.

Makkay József 2018. augusztus 06., hétfő

Magyar kutatóként a 21. századi Szibériában

Összesen 25 ezer km-t tett meg egy hónap alatt a globális időjárás-változást vizsgáló transzszibériai expedíció tagjaként. László Zoltán kolozsvári biológus, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója tudományos munkásságáról beszélt lapunknak. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Mezőség után a Székelyföldet támogatják

A Mezőség-programban sikeresen pályázók beruházásának ellenőrzését kezdte el a napokban a marosvásárhelyi Pro Economica Alapítvány. A magyar kormány támogatásával finanszírozott gazdaságfejlesztési stratégia hamarosan a Székelyföldön folytatódik. 

Makkay József 2018. július 28., szombat

Jó és rossz román politikusok, avagy tévhitek fogságában

Johannis esete azért tragikus a magyarok számára, mert német identitását feladva úgy lett teljesen román érzelmű, hogy sok tekintetben túltesz a románokon. Állandó bizonyítási kényszerben szenved, emiatt nagy ívben tesz minden magyar ügyre. 

Makkay József 2018. július 20., péntek

Ami szabad a románoknak, miért nem szabad a magyaroknak?

Vajon miért marad egyedül a tömegek felvilágosítását sürgető székely politikus, aki jogosan hisz abban, hogy amíg az átlagember fejében nem tisztul le az autonómia fogalma, nem lesz tömegtámogatás és egységfront a kiharcolásához sem?

Makkay József 2018. július 12., csütörtök

Kirakatperek a centenárium évében

Amikor tavaly ősszel elkezdődtek az előkészületek az idei román centenáriumi ünnepségekre, többen megjósolták, hogy az erdélyi magyarság számára nehéz év lesz a 2018-as. Ma már mindez bizonyosság.

Makkay József 2018. július 05., csütörtök

Bűn nélküli bűnhődés

Gyergyószentmiklós egykori polgármesterének, Mezei Jánosnak a története is jól mutatja, mekkora bajok vannak a romániai igazságszolgáltatás háza táján

Makkay József 2018. július 05., csütörtök

Történelemkutatás: hazudni nem szabad

Mivel időben közelebb áll hozzánk, sokunk számára talán a 20. század magyar történelme a legizgalmasabb kihívás. Erről beszélgettem dr. Szakály Sándor professzorral, a budapesti VERITAS Történetkutató Intézet főigazgatójával.

Makkay József 2018. július 05., csütörtök

Böjte Csaba: mindig hozzám jött, akit hívtam

Erdély-szerte 2134 hátrányos helyzetű gyerek nevelkedik a dévai Szent Ferenc Alapítvány felügyelete alá tartozó 83 házban. Riportunkban bepillantunk a Böjtje Csaba ferences szerzetes által 25 évvel ezelőtt létrehozott alapítvány munkájába. 

HIRDETÉS
Makkay József 2018. június 29., péntek

A nő legyen nő és a férfi az férfi

A genderelméletek folyamatos vita tárgyát képezik nemcsak a laikusok, hanem szakemberek körében is. Dr. Bagdy Emőke budapesti klinikai szakpszichológust és párterapeutát szólaltatjuk meg a témában. 

Makkay József 2018. június 15., péntek

Az elszabadult ágyúgolyó

Nem kell naivan azt hinnünk, hogy a román titkosszolgálatok világraszóló reformja előtt állunk, és a kormánypártok által beterjesztésre kerülő törvénytervezetek nyomán angyalokká válnak az emberek életében értelmetlenül turkáló, jól fizetett ügynökök.

Makkay József 2018. június 13., szerda

Ki fedheti fel a titkosszolgálatok titkait?

Belpolitikai vihart kavart parlamenti szakbizottsági jelentés, amely a Román Hírszerző Szolgálat által elkövetett törvénytelenségeket vizsgálja. A lehallgatottak száma vitatott, de nem kétséges, hogy a magyarok nagyobb megfigyelésnek „örvendenek”. 

Makkay József 2018. június 07., csütörtök

Az erdélyi magyar falu krónikása

Kilencvenedik születésnapját ünnepli Tóthfalussy Béla, az erdélyi magyar mezőgazdasági újságírás meghatározó egyénisége. A nyugalmazott agrárújságíróval hat évtizedes szerkesztői pályafutásáról beszélgettünk.

HIRDETÉS
Makkay József 2018. június 02., szombat

Füstbe ment életek

Hatéves dohányzáskutatási program eredményeit mutatták be Marosvásárhelyen. Az orvos-kutatók a megelőzésre és a leszoktatásra helyezik a hangsúlyt. A MOGYE részvételével zajló projektről dr. Ábrám Zoltán egyetemi oktatót kérdeztük.