Makkay József 2019. december 06., péntek

Bejön a vidék Kolozsvárra: ahol a zöldségnek zöldségíze van

Havi rendszerességgel több száz vásárló keresi fel a Bejön a vidék elnevezésű mezőgazdasági vásárt Kolozsvár belvárosában. A 2016-ban született kezdeményezés idén gazdabolttal egészült ki, de a főszervező Fancsali Ernő erdélyi hálózatban gondolkodik.

Makkay József 2019. december 05., csütörtök

Ha a medve az úr

Se szeri, se száma a székelyföldi medvetámadásoknak. Már ott tartunk, hogy a gazda fellélegzik, ha a nagyvad nem embert, hanem „csak” haszonállatot veszélyeztet.

Makkay József 2019. november 30., szombat

A világrekorder szilágyperecseni hagyma

Világrekordot döntő hagymakoszorúval öregbítették 2007-ben a szilágyperecseni hagyma hírnevét. Az ország uniós csatlakozása azonban nem tett jót a vidék híres zöldségtermesztésének. A gazdálkodásból élő szilágyperecseni Darabont családnál jártunk. 

Makkay József 2019. november 28., csütörtök

Távolmaradó magyarok

A hatalmas magyar közönynek egy magyarázata van:betelt a pohár. A magyar közösségi öntudat eljutott egy olyan szintre, hogy határozott nemet kell mondani az összromán színjátékra, amely lassan minden reménytől meg akarja fosztani az erdélyi magyarságot.

Makkay József 2019. november 28., csütörtök

Vissza kell utasítanunk a halálkultusz prófétáit – beszélgetés Szakács Árpád újságíróval

A tavaly elhunyt jeles publicista, Lovas István emlékére alapított díjat Szakács Árpád erdélyi származású, budapesti újságírónak ítélték oda. Az Erdélyi Napló volt munkatársa tényfeltáró írásaival vált ismertté. A díjátadás alkalmából beszélgettünk.

Makkay József 2019. november 21., csütörtök

A románság államfőjelöltjei – „Egy brancs maguk, ne is tagadja!”

Nehéz eldönteni, hogy a magyarsággal szemben ki volt elutasítóbb a rendszerváltás utáni államfők közül. A Tanú című film gátőrének, Pelikán elvtársnak mondotta börtönőre: „Egy brancs maguk, ne is tagadja!” Tökéletesen érvényes ez mindkét mai jelöltre.

Makkay József 2019. november 14., csütörtök

Petőfi Sándor jelenti Koltó múltját és jövőjét

Máramaros leghíresebb magyar települése Koltó. A Petőfi-zarándokhelyen az is helyi jellegzetesség, hogy az erdélyi magyar pártok felhőtlenül együtt tudnak működni. Az emberek abban reménykednek, hogy ezt nem fogja szétverni az önös politikai érdek.

Makkay József 2019. november 08., péntek

Román államfőválasztás: a második helyezett a kérdés

A romániai elnökválasztás első fordulójából előreláthatólag Klaus Johannis államfő jut biztosan a második fordulóba. Kiihívója egyelőre kérdéses: Viorica Dăncilă, Mircea Diaconu vagy Dan Barna egyaránt esélyesek. Kelemen Hunornak 3 százalékot jósolnak.

Makkay József 2019. november 02., szombat

Az áldozati kormány és a magyarság

Az előttünk álló szűk esztendőben semmi jóra nem számíthatunk. Bizonyossággal állítható, hogy problémáink éppúgy nem kerülnek terítékre, mint a baloldali kormányok idején. Sőt, annyira sem, hiszen egymást követő választási kampányoknak nézünk elébe.

Makkay József 2019. október 31., csütörtök

Hagyományos ordakészítés a Tisza partján

A Máramaros megyei Tiszahosszúmező a környék egyetlen magyar települése a román-ukrán határ mentén. Varkola Tibornak a Tisza partján fekvő kecsketelepén nem csak az orda- és sajtkészítésbe tekinthettünk bele, hanem az egykori koronaváros múltjába is. 

Makkay József 2019. október 15., kedd

Magyarország nem esett el

Azon túl, hogy jogos az elkeseredés a magyar állam fontos bástyájának, Budapestnek az „elvesztése” miatt, legyünk realisták, és nézzük a választási eredmények számadatait. A kormánypártok 1,8 millió szavazatot kaptak, míg az ellenzék 1,45 milliót.

Makkay József 2019. október 11., péntek

A kártékony genderlobbi

Caroline Farrowellen idén márciusban vizsgálatot indított a helyi rendőrség, mert a polgárjogi aktivista egy tizenhat éves fiú nemátalakító műtétjét nyilvánosan megcsonkításnak és gyermekbántalmazásnak nevezte.

Makkay József 2019. október 10., csütörtök

Erdély-szerte szorgalmazzák a gazdaképzést

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete Erdély viszonylatában is kiemelkedő érdekvédelmi munkát végez. Felnőttképző tanfolyamjait több ezer gazda végezte el. Fazakas Miklósssal, a szervezet elnökével beszélgettünk.

Makkay József 2019. október 03., csütörtök

Csomortányi István: közös ügy Marosvásárhelyt visszaszerezni

Csomortányi István pártelnököt és csapatát 90 százalékos szavazattöbbséggel erősítette meg a Néppárt soron kívüli küldöttgyűlése. A néppárti politikust a személyét ért vádakról, a választási együttműködéséről és a tiltakozó rendezvényeikről kérdeztük. 

Makkay József 2019. szeptember 27., péntek

Román főügyész az európai vártán

Többen a nemzetállamok szuverenitását sértő újabb intézményt látnak az Európai Ügyészségben (EPPO), amely az európai liberális és baloldali pártoknak az Egyesült Európai Államok vízióját erősíti.

Makkay József 2019. szeptember 25., szerda

Csak spenót ne legyen! – az iskolai étkeztetés dilemmái

Mintegy ezerháromszáz gyerek számára főz a kolozsvári unitárius kollégium alagsorában működő Culina Nostra. A kolozsvári magyar tanintézmények legfontosabb ételbeszállítója gasztronómiai nagyüzem, ahol a gyerekétkeztetés műhelytitkaiba tekinthettünk be.