Makkay József 2019. április 19., péntek

Gyöngyök női nyakban

A gyöngyhímzés virágkorát éli: e ritkának számító kézműves foglalkozás olyan termékekkel örvendezteti meg a  vásárlót, amely értékes ajándék. Süle Erika szilágysági ékszerkészítő egy évtizede űzi a saját leleményessége alapján megtanult új mesterségét. 

Makkay József 2019. április 18., csütörtök

Kide, a poraiból újjászülető falu története

Húsvétra készülődik a Kolozs megyei Szamosháton, a festői környezetben meghúzódó falucska, Kide is. Akárcsak a bibliai feltámadás, ennek a kis magyar közösségnek is azt bizonyítja legújabb kori története, hogy hittel mindig van megújulás és jövő.

Makkay József 2019. április 12., péntek

Brüsszel és Bukarest között, a senki földjén

A kirakatpernek számító székely terroristaügy két vádlottjával példát mutat a román állam, hogy a továbbiakban senkinek ne forduljon meg a fejében olyan „szélsőséges” szervezetekben tevékenykedni, mint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM). 

Hallgassa online rádióinkat
Makkay József 2019. április 05., péntek

Nagymama ízei ipari kiadásban

Szem-szájnak ingere: sütőipar, cukrászat  és vendéglátóipar – tömören így foglalható össze az Aradon március 28–30. között megtartott 11. GastroPan nemzetközi kiállítás. Az elsősorban szakmai látogatóknak szánt expón székelyföldi lett az év kenyere. 

 

Makkay József 2019. április 05., péntek

Népszavazásdi

Több eset is jól mutatja, mennyire veszélyes kezdeményezés olyan ügyekről rendezni népszavazást, amihez a lakosság többsége csak érzelmileg viszonyul. Egy-egy ilyen referendum hosszú távra meghatározza az ország vagy a tágabb régió életét.

Makkay József 2019. április 04., csütörtök

Ilonka Boldizsár: Európa-szerte keresik a pékeket

A pékek és cukrászok nemzetközi szervezetének volt alelnökét, Ilonka Boldizsárt világszerte ismeri a szakma.  A magyarországi szakemberrel a 11. GastroPan kiállításon beszélgettünk mindennapi kenyerünkről és a kenyérfogyasztást befolyásoló új trendekről. 

Makkay József 2019. március 28., csütörtök

Tőkés László: az EU ellenében kell megvédenünk identitásunkat

Tizenkét év után hazatér Brüsszelből Tőkés László európai parlamenti képviselő. A Nagyváradon élő volt református püspökkel képviselői mandátumairól, a Kelet- és Nyugat között feszülő gondokról és a mindnyájunkat veszélyeztető ateizmusról beszélgettünk.

Makkay József 2019. március 26., kedd

Elmaradt elszámoltatás

A kommunizmust kutató szakemberek a rendszerváltás utáni Románia magányos harcosai, akik a rendelkezésükre álló forrásokból megszállottan próbálják kibányászni a totalitárius rendszer rémtetteit. Munkájukat nehezíti, hogy a hatalom keresztbe tesz nekik.

Makkay József 2019. március 21., csütörtök

Máramarossziget: kicsiny börtön hatalmas szenvedéstörténete

A romániai kommunizmus megrázó emlékhelye a máramarosszigeti börtönmúzeum és a hozzá tartozó Szegények temetője, ahol a rendszer jeltelen sírokba rejtette a politikai foglyokat. Az emlékhelyet eddig mintegy másfél millió ember látogatta meg.

Makkay József 2019. március 15., péntek

Párhuzamos történelmi világok

Románia hivatalos történelemszemlélete köszönőviszonyban sincs a valósággal. Rádöbbenünk, milyen párhuzamos világban él a román és a magyar történelemírás, illetve a hivatalosságok mennyire betegesen próbálnak meghazudtolni alapvető történelmi tényeket. 

Makkay József 2019. március 08., péntek

Pártkoalíciós EP-listát akarnak az RMDSZ-szel

Az RMDSZ nemrég rangsorolta az EP-választások listájára felkerült első öt jelöltjét. Az MPP és az EMNP egyaránt választási koalíciót akar, az RMDSZ viszont másféle együttműködésről tárgyalna. A három párt vezetőit kérdeztük.

Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Család, gyerekvállalás, jövőkép

Jóllehet az Európai Unió nyugati felében a magyar családtámogatási modell különösebben nem érdekli a politikai elitet, az összetett családtámogatási csomag máris több kelet-közép-európai ország szakembereinek és politikusainak keltette fel a figyelmét.

Makkay József 2019. március 07., csütörtök

Érdeklődnek a magyar családbarát modell iránt

Az új magyarországi családtámogatási rendszer egyedülálló Európában, több eleme iránt a környező országokban is érdeklődnek. Novák Katalinnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkárával beszélgettünk.

Makkay József 2019. március 02., szombat

A gazdálkodáshoz nem lakkcipő kell

Marosvásárhelyen a kertészmérnöki szak 12. évfolyama, Sepsiszentgyörgyön az agronómusok első évfolyama végez idén. Miközben a mezőgazdasági szakemberek iránt egyre nagyobb a kereslet, a diákok nem tolonganak ezekért a diplomákért.

Makkay József 2019. február 28., csütörtök

A velünk élő kommunista örökség

A kommunizmus öröksége nem egy megfoghatatlan fogalom, nem a messzi múlt ködébe vesző balos propaganda, hanem egy 45 éves időszak szörnyű kísértetjárása, amely milliók bebörtönzésével, meghurcolásával és kivégzésével írta be nevét a történelembe.

Makkay József 2019. február 22., péntek

Királyi becsben tartanák a harmadik gyereket

Demográfiai mélyponton van Románia lakossága: az utóbbi hatvan esztendő viszonylatában a legkevesebb gyerek született tavaly, de az erdélyi magyarság helyzete sem rózsás. A kiútkeresésről és a történelmi tapasztalatokról szakembereket kérdeztünk. 

Hallgassa online rádióinkat