Makkay József 2019. október 15., kedd

Magyarország nem esett el

Azon túl, hogy jogos az elkeseredés a magyar állam fontos bástyájának, Budapestnek az „elvesztése” miatt, legyünk realisták, és nézzük a választási eredmények számadatait. A kormánypártok 1,8 millió szavazatot kaptak, míg az ellenzék 1,45 milliót.

Makkay József 2019. október 11., péntek

A kártékony genderlobbi

Caroline Farrowellen idén márciusban vizsgálatot indított a helyi rendőrség, mert a polgárjogi aktivista egy tizenhat éves fiú nemátalakító műtétjét nyilvánosan megcsonkításnak és gyermekbántalmazásnak nevezte.

Makkay József 2019. október 10., csütörtök

Erdély-szerte szorgalmazzák a gazdaképzést

A Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros szervezete Erdély viszonylatában is kiemelkedő érdekvédelmi munkát végez. Felnőttképző tanfolyamjait több ezer gazda végezte el. Fazakas Miklósssal, a szervezet elnökével beszélgettünk.

Makkay József 2019. október 03., csütörtök

Csomortányi István: közös ügy Marosvásárhelyt visszaszerezni

Csomortányi István pártelnököt és csapatát 90 százalékos szavazattöbbséggel erősítette meg a Néppárt soron kívüli küldöttgyűlése. A néppárti politikust a személyét ért vádakról, a választási együttműködéséről és a tiltakozó rendezvényeikről kérdeztük. 

Makkay József 2019. szeptember 27., péntek

Román főügyész az európai vártán

Többen a nemzetállamok szuverenitását sértő újabb intézményt látnak az Európai Ügyészségben (EPPO), amely az európai liberális és baloldali pártoknak az Egyesült Európai Államok vízióját erősíti.

Makkay József 2019. szeptember 25., szerda

Csak spenót ne legyen! – az iskolai étkeztetés dilemmái

Mintegy ezerháromszáz gyerek számára főz a kolozsvári unitárius kollégium alagsorában működő Culina Nostra. A kolozsvári magyar tanintézmények legfontosabb ételbeszállítója gasztronómiai nagyüzem, ahol a gyerekétkeztetés műhelytitkaiba tekinthettünk be.

 

Makkay József 2019. szeptember 19., csütörtök

Kell-e nekünk román államfő?

Az erdélyi magyarság szempontjából különösebb tétje nincs a román államelnök-választásnak, hiszen egyetlen olyan román jelölt sem akad, akire érdemes volna magyar emberként szavazni.

Makkay József 2019. szeptember 19., csütörtök

Házi ízek helyi alapanyagokból Harasztoson

Erdély-szerte egyre többen látnak fantáziát a háztáji zöldség- és gyümölcsfeldolgozásban. Az aranyosszéki Harasztoson nagyobb tételben két család látott hozzá otthon megtermelt zöldségből és gyümölcsből befőtteket, savanyúságokat készíteni.

Makkay József 2019. szeptember 12., csütörtök

Kifelé a magyarokkal az országból!

Románia minden lehetőséget el akar játszani a magyarokkal történő békés együttélés tárházából. Immár az államot és a többségi állampolgárt is ugyanaz a vágy vezérli: tűnjünk el az országból, és mindent hagyjunk hátra nekik.

Makkay József 2019. szeptember 11., szerda

Választás kérdése az egészséges élelmiszer – beszélgetés T. Veress Évával a biotermesztésről

Legbiztosabban biotermékekkel őrizhetjük meg egészségünket, állítja a hazai biomozgalom megalapozója, dr. T. Veress Éva biológus. A nyolcvanéves szakemberrel kolozsvári otthonában a romániai biotermesztésről és ökogazdálkodásról beszélgettünk.

Makkay József 2019. szeptember 06., péntek

Úzvölgye tanulsága

Az úzvölgyi cirkusz lecsengett. A dormánfalviak által a magyar haditemetőbe becsempészett nagy betonkeresztes sírok a helyükön maradnak, a magyarság pedig nyalogatja a sebeit. Végül is nincs ebben semmi meglepő, hiszen száz éve ugyanez történik. 

Makkay József 2019. szeptember 05., csütörtök

Sass Boglárka, aki hulladékból teremt értéket

A környezetvédelem a konzervativizmus alapismérve, hiszen a hagyományőrző emberek számára érték a környezet. Valódi környezetvédőket ne a politikában, hanem a való életben keressünk. Ezek egyike a Tündérkincs nevű céget vezető nagybányai Sass Boglárka.

Makkay József 2019. szeptember 04., szerda

Megmentésre váró erdélyi méhészet

A méz a legegészségesebb édességünk, vallja dr. Tófalvi Melinda korondi méhész és szakoktató. A jeles székelyföldi szakemberrel az egyre jobban kiszolgáltatott hazai méhészet útkeresését vettük számba.

Makkay József 2019. augusztus 30., péntek

Liktor Katalin: új egységet a Kárpát-medencei magyar irodalomban

Budapesti irodalmárként gyarkan megfordul Erdélyben. Elkötelezett Reményik-kutató, aki az egységes Kárpát-medencei irodalomoktatás híve. Liktor Katalin irodalomtörténész fontosnak tartja, hogy a hazug vádak alapján megbélyegzett írókat rehabilitálják. 

Makkay József 2019. augusztus 23., péntek

A vég kezdete harminc évvel ezelőtt

Hova a fenébe akarsz menni? – szegezte nekem harminc évvel ezelőtt a kérdést a kolozsvári útlevélosztály parancsnoka, egy bunkó román milicista, miután útlevélkérelmem többszöri elutasítása után feliratkoztam kihallgatásra. Ez 1989 augusztusában történt. 

Makkay József 2019. augusztus 17., szombat

Fogaton érkező vacsoravendégek – a tordaszentlászlói Tamás Bisztró az erdélyi konyhával szerzett nemzetközi hírnevet

A magyar ételekre vadászó kolozsvári vendégek mellett messze földről is ellátogatnak a tordaszentlászlói Tamás Bisztróba. Vezető politikusok, híres együttesek tagjai, vagy labdarúgó klubok játékosai  is megfordultak már a kalotaszegi falu vendéglőjében.