HIRDETÉS
Csermák Zoltán 2018. május 16., szerda

„Üdvöz légy pünkösdi királyunk”

A Szentlélek eljövetelének ünnepe bővelkedik népszokásokban. A Hagyományok Háza munkatársai e tradíciók közül nyújtanak át az Olvasónak egy csokorra valót.

Csermák Zoltán 2018. március 30., péntek

A hit göteborgi felügyelője

Az erdélyi származású Jordáky Béla közgazdász hivatása mellett a göteborgi magyar protestáns gyülekezetnek szenteli életét. A svéd kikötővárosban találkoztunk, beszélgetésünk nyomán egy elkötelezett ember portréja bontakozott ki.

 

HIRDETÉS
Csermák Zoltán 2018. március 17., szombat

Kelemen László hat évtizedre tekint előre

Kelemen László népzenész, zeneszerző, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója, a Fölszállott a páva népzene- és néptánc-vetélkedő egyik megálmodója. A Hagyományok Háza Hálózat egyéves születésnapján kérdeztük eredményeiről, terveiről. 

Csermák Zoltán 2018. február 11., vasárnap

A bányavilágtól a tündérkirályig

Erdélyben járva két kiváló előadásnak lehettem részese, néhány nap múlva pedig mindkét produkciónak a pesti közönség is tapsolhatott. A kolozsvári vendégjátékon, az Oberon operán nem vehettem részt, a nagyváradi Bányavirág előadást viszont  láthattam. 

Csermák Zoltán 2018. január 20., szombat

A százhetvenből tizenhárom Széchenyi él Magyarországon

Széchenyi Kinga a híres történelmi család sarja, a háború után már javarészt származásának árnyékos oldalát ismerhette meg. Emlékeit és kutatásait okulásul állította össze az utókornak.

Csermák Zoltán 2018. január 05., péntek

Miért jó a marokkói tengerpart?

A magyar turistának Észak-Afrika térképét szemlélve elsőként Tunézián akad meg a szeme. Talán ez az orientáció motiválta a tunéziai turisztikai minisztert is, hogy hazáját népszerűsítse Közép-Európában. A politikus az Erdélyi Naplónak adott interjút. 

Csermák Zoltán 2017. december 01., péntek

Kereszt a félhold árnyékában

Harmincnégy éve, 1983. november 16-án kiáltották ki az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot. Az etnikai zavargások a legtöbb családot érintették, a háború legnagyobb vesztesei mégis a keresztények lettek. Romos templomok idézik az egykor virágzó hitéletet. 

Csermák Zoltán 2017. október 17., kedd

A lelkes hegedűs és a hegedű lelke

Idősebb Reményi Mihály 1890-ben alapította hangszerkészítő cégét Budapesten. Instrumentumai világhírű művészek kezeiben öregbítették a nevét. A család az ötvenes évek végén vándorolt ki Kanadába. Reményi Mihály, a Remenyi House of Music vezetője.

 

Csermák Zoltán 2017. október 01., vasárnap

Zsidó fesztivál: 20. a XXI. században

Idén is gazdag műsorkínálattal jelentkezett Budapesten a Zsidó Kulturális Fesztivál. A tizenkét nap palettáját olyan különlegességek színesítették, mint a 100 tagú cigányzenekar és a Sabbathsong közös koncertje vagy Sass Sylvia áriaestje.

 

Csermák Zoltán 2017. szeptember 02., szombat

Tunéziai zenei körséta hungarikumokkal

Az átlagos magyar turista talán nem a klasszikus zenei élményeit keresi a római Africa provinciában. De ha már eljutott a messzi távolba, számtalan zenei érdekesség keltheti fel figyelmét.

 

Csermák Zoltán 2017. július 09., vasárnap

Fesztiválváros: Miskolc jól „operál”

Miskolc kulturális életének gazdag múltját az átlagos látogató is átélheti, amikor elsétál az ország legrégebbi kőszínházába, megebédel a Latabár-kúriában s megtekinti a Herman Ottó Múzeum képtárát. A Bartók Plusz Operafesztivál a jelen sikertörténete.

HIRDETÉS
Csermák Zoltán 2017. június 16., péntek

Ötszemközt Vitrayval és… az operával

Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, a Magyar Televízió örökös tagja. A közönség sportriporterként ismerte meg, később pedig beszélgetőműsoraira figyelt az egész ország. A klasszikus zene iránti érdeklődése viszont kevésbé köztudott.

Csermák Zoltán 2017. június 02., péntek

Antonio Genovesi: álmodozó vagy realista?

Antonio Genovesi nápolyi pap-közgazdásznak érdekes könyve jelent meg a közelmúltban magyarul. Pünkösd ünnepe jó alkalom arra, hogy a keresztény szellemű tanok is előkerüljenek, amikor a világgazdaság fejlődési trendjeit egyre több kritika éri. 

Csermák Zoltán 2017. május 08., hétfő

A szenvedéstörténet a zenében

A lapunk húsvéti számában megjelent A barokk zenefejedelmek nyomában című, egyházi témákat feldolgozó zenetörténeti írásunk befejező része a passió zenei megjelenítését tárgyalja, és olasz- valamint német földre kalauzolja az olvasót.

Csermák Zoltán 2017. április 20., csütörtök

Keresztény emlékek nyomában Malájföldön

A világ egyik leggyorsabban fejlődő része a Maláj-félsziget. A térséget gazdag kultúrája mellett a vallási sokszínűsége jellemzi; országaiban a kereszténység is nagy hagyományokra tekint vissza.

 

HIRDETÉS
Csermák Zoltán 2017. április 20., csütörtök

Csak az állandó változás a biztos

Villámvédelem, LED-es lámpagyártás és elektromos elosztórendszerek összeszerelése: ez a három alaptevékenység forrott össze mára a nagyváradi Proenerg vállalat munkájában. A vállalkozás idén márciusban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.