Csermák Zoltán 2019. április 19., péntek

Tippek locsolkodóknak és meglocsoltaknak

A Kossuth Rádió Hajnali – Népzene korán kelőknek című műsor a húsvétot követő héten a locsolkodás hagyományát mutatja be. A zenei összeállításban a szerkesztő az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből válogatott.

Csermák Zoltán 2019. április 18., csütörtök

Húsvéti szokások Baranyában: zengői és bólyi hagyományok

Húsvét közeledtével a Hagyományok Háza munkatársa Burján Istvánt, a pécsi Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusát kérdezte két helyi népszokásról: a hosszúhetényi báránylesről és a bólyi Emmausz-járásról.

Csermák Zoltán 2019. április 18., csütörtök

Lelkes ünnepvárás: húsvéti foglalkozások gyerekeknek

A Hagyományok Háza évek óta húsvéti gyerekfoglalkozásokat szervez. Az együtt töltött órák alatt a kisiskolások a kereszténység legnagyobb ünnepéhez fűződő népi hagyományokat ismerhetik meg játékos formában.

Hallgassa online rádióinkat
Csermák Zoltán 2019. március 04., hétfő

Mozarttal ébredt a felkelő Nap hazájában

A 96 éves Nemeshegyi Péter S.J. életének javát Japánban töltötte. A tokiói Sophia Egyetem Hittudományi karának professzoraként missziót teljesített, komolyzenei előadásaival pedig az európai kultúrát népszerűsítette a messzi távolban.

Csermák Zoltán 2019. március 01., péntek

Gyufáról Sušicében, a cseh gyufavárosban

Sušice, az Osztrák–Magyar Monarchia gyufagyártásának egyik központja volt. Noha mára a Sumava vidék kedvelt turistalátványosságának számít, a betérő lépten-nyomon szembesül a dicső ipari múlttal is.

Csermák Zoltán 2019. február 06., szerda

Az utolsó nógrádi dudás, Pál István

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora február első teljes hetében a legendás nógrádi dudásra és polihisztorra, Pál Istvánra emlékezik. A zenei összeállításokban a híres pásztoremberrel készített felvételek szerepelnek.

Csermák Zoltán 2019. február 06., szerda

Mesterek Visáról: mezőségi néptánckurzus Budapesten

A Kolozs megyei Visáról hívott meg vendégeket február 9-re a Hagyományok Háza az idei első néptáncos mesterkurzusára. Az egész napos programot az elmaradhatatlan táncház zárja.

Csermák Zoltán 2019. január 23., szerda

Muravidéki kulturális és gasztróínyencségek

Kiemelkedő kulturális esemény volt a Muravidék-nap a Hagyományok Házában. Az egész napos rendezvényen a budapestiek egy összetartó magyar közösség gazdag hagyományaiból kaphattak ízelítőt.

 

Csermák Zoltán 2019. január 15., kedd

Eszéki székfoglaló horvát módra

A Dráva partján fekvő Eszék egykor a magyar történelemben is fontos szerepet játszott. Mára a település – miután kiheverte a délszláv háború viszontagságait – vonzó várossá, igazi kulturális centrummá fejlődött.

Csermák Zoltán 2019. január 06., vasárnap

Terebesi György hegedűművész: hangversenyteremben és katedrán világszerte

A 115 éve született hegedűművész, Zathureczky Ede utolsó tanítványával, Terebesi Györggyel Kanadában készítettem interjút, aki 1932-ben született Budapesten. A beszélgetést a gazdag életpálya megismerése mellett magyar vonatkozásai teszik forrásértékűvé.

Csermák Zoltán 2019. január 02., szerda

Pataky Kálmán, a legnagyobb Mozart-énekes

A muravidéki magyarok a közelmúltban születésének százhuszadik évfordulóján Pataky Kálmán operaénekesről, Lendva világhírű szülöttéről készítettek filmet, aki erdélyi gyökerekkel is rendelkezik.

Csermák Zoltán 2018. december 30., vasárnap

Egy újságíró baklövései

Az újságírói szakma gyönyörű. Mégis vannak olyan pillanatai, amelyekre az ember nem szívesen emlékezik vissza, noha az emberek baklövéseiket nevezik tapasztalatnak. Nos, ezekből pályám során volt részem bőven, íme, egy csokorra való. 

Csermák Zoltán 2018. szeptember 20., csütörtök

Zsidók kisebbségben az afrikai Édenben

A tunéziai zsidó közösség nagy múltra tekint vissza, mára viszont tagjainak száma rohamosan csökkent. Az iszlám környezetben a kisebbség jövőjét nem a beolvadás, hanem a nagymérvű elvándorlás veszélyezteti.

Csermák Zoltán 2018. augusztus 25., szombat

Albánia, a poraiból újjászülető ország

A 21. századi Albániáról keveset tudunk. Mára az ország meglepi az utazót gyors fejlődésével és vendégszeretetével. Riportunkban többek között bemutatjuk a 2. világháborút követő diktatúrát és a rendszerváltás utáni időszakot. 

 

Csermák Zoltán 2018. augusztus 17., péntek

Africa, a római provincia lázadói

A Tunéziába látogató vendég számos történelmi érdekességet, gazdag római kori romokat talál. Mi a rómaiakkal egykoron dacoló jeles afrikai hadvezér, Jugurtha nyomába szegődtünk.

Csermák Zoltán 2018. augusztus 16., csütörtök

„Ó Szent István dicsértessél”

Szent István napja a magyarság egyik legnagyobb ünnepe. Az államalapító alakja minden korban erőt adott a nemzetnek, így számos legenda és hagyomány kötődik augusztus 20-ához. A Hagyományok Háza munkatársa ezekből nyújt át egy csokorra valót.

Hallgassa online rádióinkat