Csermák Zoltán 2019. december 06., péntek

Tonk Márton: néptánc szak indul Kolozsváron

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Kolozsvári Karán 2020-ban néptánc szakra lehet jelentkezni. A kezdeményezésről a kar dékánját, Tonk Márton egyetemi tanárt kérdeztük.

Csermák Zoltán 2019. december 02., hétfő

Bartók Béla magyar és román Erdélye

A Cantata profana Bartók Béla leghatásosabb műve. Tévés koromban magam is sokat foglalkoztam a zeneszerző életművével, és alkalmam volt ennek román visszhangjaival is szembesülni. Ez az összeállítás a mester életének ezt a vetületét hozza közelképbe.

Csermák Zoltán 2019. november 13., szerda

A boszorkányüldözés emlékéből élő Salem

Salem, az amerikai kisváros történelméből él. 326 éve ért véget az a boszorkányüldözési procedúra, amely a település nevét hírhedtté tette. A világhírű amerikai író, Arthur Miller mintegy hét évtizede örökítette meg drámájában a városban történteket.

Csermák Zoltán 2019. október 09., szerda

Kresz Mária néprajzkutató, aki Kalotaszegen talált második családra

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum adott otthont annak a kiállításnak, amellyel a Hagyományok Háza a száz éve született neves néprajzkutató, dr. Kresz Mária emléke előtt tisztelgett. A tudós Angliában élő lánya, Márkus Piroska beszélt édesanyjáról.

Csermák Zoltán 2019. augusztus 19., hétfő

Mikházán felsőfokon: a Hagyományok Háza első szabadegyeteme a Nyárád mentén

A Maros megyei Mikháza adott otthont augusztus második hétvégéjén a Hagyományok Háza első szabadegyetemének. A sikeres kezdeményezés egész Erdélyből vonzotta a szakembereket, és a néphagyományok iránt érdeklődő közönséget.

Csermák Zoltán 2019. augusztus 12., hétfő

Száll ide, szálloda – nyári élmények Tunéziából

Idén nyár elején kétszer is Afrikába utazhattam ;s elegáns szállodákat látogattam meg. Ottlétem a ramadán idejére esett. A tapasztaltakból szubjektív szállodaélményeket gyűjtöttem, ami a nyári utazásoknál akár okulásunkra is szolgálhat. 

Csermák Zoltán 2019. augusztus 06., kedd

Az együttlét öröme Mikházán – beszélgetés Kelemen Lászlóval, a Hagyományok Háza főigazgatójával

A Hagyományok Háza Mikházán rendezi első szabadegyetemét augusztus második hétvégéjén. A kezdeményezésről és a programról Kelemen Lászlóval, az intézmény főigazgatójával beszélgettünk.

Csermák Zoltán 2019. július 29., hétfő

A Hagyományok Háza első szabadegyeteme Mikházán

Augusztus második hétvégéjén rendezi első szabadegyetemét Mikházán a Hagyományok Háza. Öt helyszínen, mintegy félszáz program várja az érdeklődőket.

Csermák Zoltán 2019. július 08., hétfő

Tunéziai barangolás: Záma, a világ sorsdöntő csatatere

A második pun háború döntő csatáját Zámánál vívták Kr. e. 202-ben. A történelmi hely mára azonban feledésbe merült. Az ásatások jelentős adatokkal szolgálnak múltjáról, s ennek nyomán a rommező elfoglalhatja méltó helyét Tunézia műemlékei között. 

Csermák Zoltán 2019. június 15., szombat

A Juhász-testvérek számára nagy lehetőség a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagja lenni

Juhász Sándor és Zsombor testvérek, a felvidéki szülői házból hozták magukkal a népzene szeretetét. Mindketten a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai. Zsombor a Fölszállott a páva versenyen vált ismertté. A beszélgetésre együtt ültünk asztalhoz.

Csermák Zoltán 2019. június 08., szombat

Sztálin szelektív emlékezete Grúziában

A grúzoknak – a hossszú elnyomás miatt – nincs sok okuk szeretni az oroszokat. Az országot járva mégis lépten-nyomon a múlt nosztalgiája kísért, amiben szerepet játszik az is, hogy e föld szülötte Sztálin, a 20. század egyik legkegyetlenebb diktátora. 

Csermák Zoltán 2019. május 09., csütörtök

Omega-történet: Benkő László a régi csibészek útjairól

Benkő Lászlóval, az Omega együttes legendás billentyűsével a Hungaroton Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál dolgoztam együtt. A kapcsolat azóta is megmaradt, mivel néhány házra lakunk egymástól. Az alábbiakban utazási emlékeiről beszél lelkesen.

Csermák Zoltán 2019. április 30., kedd

Az indonéziai szökőár magyar szemtanúja

A közelmúlt indonéziai kataklizmája nyomán ismét reflektorfénybe került a 2004-es szökőár, amelyre 15 év távlatából idén emlékezünk. Somogyi Zsolt Phuket szigetén élte át a katasztrófát, és erről egy 2005 februárjában forgatott dokumentumfilmben beszélt.

Csermák Zoltán 2019. április 19., péntek

Tippek locsolkodóknak és meglocsoltaknak

A Kossuth Rádió Hajnali – Népzene korán kelőknek című műsor a húsvétot követő héten a locsolkodás hagyományát mutatja be. A zenei összeállításban a szerkesztő az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből válogatott.

Csermák Zoltán 2019. április 18., csütörtök

Húsvéti szokások Baranyában: zengői és bólyi hagyományok

Húsvét közeledtével a Hagyományok Háza munkatársa Burján Istvánt, a pécsi Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusát kérdezte két helyi népszokásról: a hosszúhetényi báránylesről és a bólyi Emmausz-járásról.

Csermák Zoltán 2019. április 18., csütörtök

Lelkes ünnepvárás: húsvéti foglalkozások gyerekeknek

A Hagyományok Háza évek óta húsvéti gyerekfoglalkozásokat szervez. Az együtt töltött órák alatt a kisiskolások a kereszténység legnagyobb ünnepéhez fűződő népi hagyományokat ismerhetik meg játékos formában.