Csermák Zoltán 2018. szeptember 20., csütörtök

Zsidók kisebbségben az afrikai Édenben

A tunéziai zsidó közösség nagy múltra tekint vissza, mára viszont tagjainak száma rohamosan csökkent. Az iszlám környezetben a kisebbség jövőjét nem a beolvadás, hanem a nagymérvű elvándorlás veszélyezteti.

Csermák Zoltán 2018. augusztus 25., szombat

Albánia, a poraiból újjászülető ország

A 21. századi Albániáról keveset tudunk. Mára az ország meglepi az utazót gyors fejlődésével és vendégszeretetével. Riportunkban többek között bemutatjuk a 2. világháborút követő diktatúrát és a rendszerváltás utáni időszakot. 

 

Csermák Zoltán 2018. augusztus 17., péntek

Africa, a római provincia lázadói

A Tunéziába látogató vendég számos történelmi érdekességet, gazdag római kori romokat talál. Mi a rómaiakkal egykoron dacoló jeles afrikai hadvezér, Jugurtha nyomába szegődtünk.

Hallgassa online rádióinkat
Csermák Zoltán 2018. augusztus 16., csütörtök

„Ó Szent István dicsértessél”

Szent István napja a magyarság egyik legnagyobb ünnepe. Az államalapító alakja minden korban erőt adott a nemzetnek, így számos legenda és hagyomány kötődik augusztus 20-ához. A Hagyományok Háza munkatársa ezekből nyújt át egy csokorra valót.

Csermák Zoltán 2018. augusztus 13., hétfő

Anton Haneberg balladája

Egy évtizede különös küldemény tartotta izgalomban a közmédia hadisírgondozó műsorának munkatársait: egy elesett német katona tárgyi emlékei kerültek elő. A kutatómunka nyomán egy szerencsétlen sorsú fiatalember, Anton Haneberg élete tárult fel. 

Csermák Zoltán 2018. május 16., szerda

„Üdvöz légy pünkösdi királyunk”

A Szentlélek eljövetelének ünnepe bővelkedik népszokásokban. A Hagyományok Háza munkatársai e tradíciók közül nyújtanak át az Olvasónak egy csokorra valót.

Csermák Zoltán 2018. március 30., péntek

A hit göteborgi felügyelője

Az erdélyi származású Jordáky Béla közgazdász hivatása mellett a göteborgi magyar protestáns gyülekezetnek szenteli életét. A svéd kikötővárosban találkoztunk, beszélgetésünk nyomán egy elkötelezett ember portréja bontakozott ki.

 

Csermák Zoltán 2018. március 17., szombat

Kelemen László hat évtizedre tekint előre

Kelemen László népzenész, zeneszerző, a budapesti Hagyományok Háza főigazgatója, a Fölszállott a páva népzene- és néptánc-vetélkedő egyik megálmodója. A Hagyományok Háza Hálózat egyéves születésnapján kérdeztük eredményeiről, terveiről. 

Csermák Zoltán 2018. február 11., vasárnap

A bányavilágtól a tündérkirályig

Erdélyben járva két kiváló előadásnak lehettem részese, néhány nap múlva pedig mindkét produkciónak a pesti közönség is tapsolhatott. A kolozsvári vendégjátékon, az Oberon operán nem vehettem részt, a nagyváradi Bányavirág előadást viszont  láthattam. 

Csermák Zoltán 2018. január 20., szombat

A százhetvenből tizenhárom Széchenyi él Magyarországon

Széchenyi Kinga a híres történelmi család sarja, a háború után már javarészt származásának árnyékos oldalát ismerhette meg. Emlékeit és kutatásait okulásul állította össze az utókornak.

Csermák Zoltán 2018. január 05., péntek

Miért jó a marokkói tengerpart?

A magyar turistának Észak-Afrika térképét szemlélve elsőként Tunézián akad meg a szeme. Talán ez az orientáció motiválta a tunéziai turisztikai minisztert is, hogy hazáját népszerűsítse Közép-Európában. A politikus az Erdélyi Naplónak adott interjút. 

Csermák Zoltán 2017. december 01., péntek

Kereszt a félhold árnyékában

Harmincnégy éve, 1983. november 16-án kiáltották ki az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot. Az etnikai zavargások a legtöbb családot érintették, a háború legnagyobb vesztesei mégis a keresztények lettek. Romos templomok idézik az egykor virágzó hitéletet. 

Csermák Zoltán 2017. október 17., kedd

A lelkes hegedűs és a hegedű lelke

Idősebb Reményi Mihály 1890-ben alapította hangszerkészítő cégét Budapesten. Instrumentumai világhírű művészek kezeiben öregbítették a nevét. A család az ötvenes évek végén vándorolt ki Kanadába. Reményi Mihály, a Remenyi House of Music vezetője.

 

Csermák Zoltán 2017. október 01., vasárnap

Zsidó fesztivál: 20. a XXI. században

Idén is gazdag műsorkínálattal jelentkezett Budapesten a Zsidó Kulturális Fesztivál. A tizenkét nap palettáját olyan különlegességek színesítették, mint a 100 tagú cigányzenekar és a Sabbathsong közös koncertje vagy Sass Sylvia áriaestje.

 

Csermák Zoltán 2017. szeptember 02., szombat

Tunéziai zenei körséta hungarikumokkal

Az átlagos magyar turista talán nem a klasszikus zenei élményeit keresi a római Africa provinciában. De ha már eljutott a messzi távolba, számtalan zenei érdekesség keltheti fel figyelmét.

 

Csermák Zoltán 2017. július 09., vasárnap

Fesztiválváros: Miskolc jól „operál”

Miskolc kulturális életének gazdag múltját az átlagos látogató is átélheti, amikor elsétál az ország legrégebbi kőszínházába, megebédel a Latabár-kúriában s megtekinti a Herman Ottó Múzeum képtárát. A Bartók Plusz Operafesztivál a jelen sikertörténete.

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat