HIRDETÉS
Csermák Zoltán 2018. január 05., péntek

Miért jó a marokkói tengerpart?

A magyar turistának Észak-Afrika térképét szemlélve elsőként Tunézián akad meg a szeme. Talán ez az orientáció motiválta a tunéziai turisztikai minisztert is, hogy hazáját népszerűsítse Közép-Európában. A politikus az Erdélyi Naplónak adott interjút. 

Csermák Zoltán 2017. december 01., péntek

Kereszt a félhold árnyékában

Harmincnégy éve, 1983. november 16-án kiáltották ki az Észak-Ciprusi Török Köztársaságot. Az etnikai zavargások a legtöbb családot érintették, a háború legnagyobb vesztesei mégis a keresztények lettek. Romos templomok idézik az egykor virágzó hitéletet. 

HIRDETÉS
Csermák Zoltán 2017. október 17., kedd

A lelkes hegedűs és a hegedű lelke

Idősebb Reményi Mihály 1890-ben alapította hangszerkészítő cégét Budapesten. Instrumentumai világhírű művészek kezeiben öregbítették a nevét. A család az ötvenes évek végén vándorolt ki Kanadába. Reményi Mihály, a Remenyi House of Music vezetője.

 

Csermák Zoltán 2017. október 01., vasárnap

Zsidó fesztivál: 20. a XXI. században

Idén is gazdag műsorkínálattal jelentkezett Budapesten a Zsidó Kulturális Fesztivál. A tizenkét nap palettáját olyan különlegességek színesítették, mint a 100 tagú cigányzenekar és a Sabbathsong közös koncertje vagy Sass Sylvia áriaestje.

 

Csermák Zoltán 2017. szeptember 02., szombat

Tunéziai zenei körséta hungarikumokkal

Az átlagos magyar turista talán nem a klasszikus zenei élményeit keresi a római Africa provinciában. De ha már eljutott a messzi távolba, számtalan zenei érdekesség keltheti fel figyelmét.

 

HIRDETÉS
Csermák Zoltán 2017. július 09., vasárnap

Fesztiválváros: Miskolc jól „operál”

Miskolc kulturális életének gazdag múltját az átlagos látogató is átélheti, amikor elsétál az ország legrégebbi kőszínházába, megebédel a Latabár-kúriában s megtekinti a Herman Ottó Múzeum képtárát. A Bartók Plusz Operafesztivál a jelen sikertörténete.

Csermák Zoltán 2017. június 16., péntek

Ötszemközt Vitrayval és… az operával

Vitray Tamás Kossuth-díjas újságíró, a Magyar Televízió örökös tagja. A közönség sportriporterként ismerte meg, később pedig beszélgetőműsoraira figyelt az egész ország. A klasszikus zene iránti érdeklődése viszont kevésbé köztudott.

Csermák Zoltán 2017. június 02., péntek

Antonio Genovesi: álmodozó vagy realista?

Antonio Genovesi nápolyi pap-közgazdásznak érdekes könyve jelent meg a közelmúltban magyarul. Pünkösd ünnepe jó alkalom arra, hogy a keresztény szellemű tanok is előkerüljenek, amikor a világgazdaság fejlődési trendjeit egyre több kritika éri. 

Csermák Zoltán 2017. május 08., hétfő

A szenvedéstörténet a zenében

A lapunk húsvéti számában megjelent A barokk zenefejedelmek nyomában című, egyházi témákat feldolgozó zenetörténeti írásunk befejező része a passió zenei megjelenítését tárgyalja, és olasz- valamint német földre kalauzolja az olvasót.

Csermák Zoltán 2017. április 20., csütörtök

Keresztény emlékek nyomában Malájföldön

A világ egyik leggyorsabban fejlődő része a Maláj-félsziget. A térséget gazdag kultúrája mellett a vallási sokszínűsége jellemzi; országaiban a kereszténység is nagy hagyományokra tekint vissza.

 

Csermák Zoltán 2017. április 20., csütörtök

Csak az állandó változás a biztos

Villámvédelem, LED-es lámpagyártás és elektromos elosztórendszerek összeszerelése: ez a három alaptevékenység forrott össze mára a nagyváradi Proenerg vállalat munkájában. A vállalkozás idén márciusban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját.

HIRDETÉS
Csermák Zoltán 2017. április 14., péntek

A barokk zenefejedelmek nyomában

A szászországi Halle, Georg Friedrich Händel szülővárosa csupán néhány kilométerre fekszik Johann Sebastian Bach városától, Lipcsétől. Húsvét alkalmából a helyszíneken sétával emlékezünk a barokk zene két kiemelkedő alakjára. 

Csermák Zoltán 2017. április 05., szerda

Zala gyöngye: kulturális séta Zalaegerszegen

A hatvanezer lakosú Zalaegerszeg idén ünnepli első írásos említésének 770. évfordulóját. A nyugat-magyarországi város nehezebben megközelíthető, de megéri a fáradtságot: az ide látogató sok értékes program élményével lehet gazdagabb.

Csermák Zoltán 2017. február 18., szombat

Karnevál a nagy zeneszerzők kottájából

A nagyböjt előtti időszak népünnepélyei sem lehettek meg muzsika nélkül, a legtöbb zeneszerző fantáziáját megmozgatta a farsangi – olaszosan – karneváli időszak. A vidám hangulat számtalan zeneszerzőt ihletett meg.

Csermák Zoltán 2017. február 03., péntek

Az agyag- és lélekformáló pszichológus

Király Mónika pszichológus pályája fazekasként és keramikusként teljesedett ki. Magyarországi lakhelyéről Balira költözött, Ubudban, a művészetek váro­sában egy árnyas ligetben beszélgettünk.