Csermák Zoltán 2019. június 15., szombat

A Juhász-testvérek számára nagy lehetőség a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagja lenni

Juhász Sándor és Zsombor testvérek, a felvidéki szülői házból hozták magukkal a népzene szeretetét. Mindketten a Magyar Nemzeti Táncegyüttes tagjai. Zsombor a Fölszállott a páva versenyen vált ismertté. A beszélgetésre együtt ültünk asztalhoz.

Csermák Zoltán 2019. június 08., szombat

Sztálin szelektív emlékezete Grúziában

A grúzoknak – a hossszú elnyomás miatt – nincs sok okuk szeretni az oroszokat. Az országot járva mégis lépten-nyomon a múlt nosztalgiája kísért, amiben szerepet játszik az is, hogy e föld szülötte Sztálin, a 20. század egyik legkegyetlenebb diktátora. 

Csermák Zoltán 2019. május 09., csütörtök

Omega-történet: Benkő László a régi csibészek útjairól

Benkő Lászlóval, az Omega együttes legendás billentyűsével a Hungaroton Magyar Hanglemezgyártó Vállalatnál dolgoztam együtt. A kapcsolat azóta is megmaradt, mivel néhány házra lakunk egymástól. Az alábbiakban utazási emlékeiről beszél lelkesen.

Hallgassa online rádióinkat
Csermák Zoltán 2019. április 30., kedd

Az indonéziai szökőár magyar szemtanúja

A közelmúlt indonéziai kataklizmája nyomán ismét reflektorfénybe került a 2004-es szökőár, amelyre 15 év távlatából idén emlékezünk. Somogyi Zsolt Phuket szigetén élte át a katasztrófát, és erről egy 2005 februárjában forgatott dokumentumfilmben beszélt.

Csermák Zoltán 2019. április 19., péntek

Tippek locsolkodóknak és meglocsoltaknak

A Kossuth Rádió Hajnali – Népzene korán kelőknek című műsor a húsvétot követő héten a locsolkodás hagyományát mutatja be. A zenei összeállításban a szerkesztő az Utolsó Óra gyűjtéssorozat felvételeiből válogatott.

Csermák Zoltán 2019. április 18., csütörtök

Húsvéti szokások Baranyában: zengői és bólyi hagyományok

Húsvét közeledtével a Hagyományok Háza munkatársa Burján Istvánt, a pécsi Janus Pannonius Múzeum főmuzeológusát kérdezte két helyi népszokásról: a hosszúhetényi báránylesről és a bólyi Emmausz-járásról.

Csermák Zoltán 2019. április 18., csütörtök

Lelkes ünnepvárás: húsvéti foglalkozások gyerekeknek

A Hagyományok Háza évek óta húsvéti gyerekfoglalkozásokat szervez. Az együtt töltött órák alatt a kisiskolások a kereszténység legnagyobb ünnepéhez fűződő népi hagyományokat ismerhetik meg játékos formában.

Csermák Zoltán 2019. március 04., hétfő

Mozarttal ébredt a felkelő Nap hazájában

A 96 éves Nemeshegyi Péter S.J. életének javát Japánban töltötte. A tokiói Sophia Egyetem Hittudományi karának professzoraként missziót teljesített, komolyzenei előadásaival pedig az európai kultúrát népszerűsítette a messzi távolban.

Csermák Zoltán 2019. március 01., péntek

Gyufáról Sušicében, a cseh gyufavárosban

Sušice, az Osztrák–Magyar Monarchia gyufagyártásának egyik központja volt. Noha mára a Sumava vidék kedvelt turistalátványosságának számít, a betérő lépten-nyomon szembesül a dicső ipari múlttal is.

Csermák Zoltán 2019. február 06., szerda

Az utolsó nógrádi dudás, Pál István

A közmédia és a Hagyományok Háza közös műsora február első teljes hetében a legendás nógrádi dudásra és polihisztorra, Pál Istvánra emlékezik. A zenei összeállításokban a híres pásztoremberrel készített felvételek szerepelnek.

Csermák Zoltán 2019. február 06., szerda

Mesterek Visáról: mezőségi néptánckurzus Budapesten

A Kolozs megyei Visáról hívott meg vendégeket február 9-re a Hagyományok Háza az idei első néptáncos mesterkurzusára. Az egész napos programot az elmaradhatatlan táncház zárja.

Csermák Zoltán 2019. január 23., szerda

Muravidéki kulturális és gasztróínyencségek

Kiemelkedő kulturális esemény volt a Muravidék-nap a Hagyományok Házában. Az egész napos rendezvényen a budapestiek egy összetartó magyar közösség gazdag hagyományaiból kaphattak ízelítőt.

 

Csermák Zoltán 2019. január 15., kedd

Eszéki székfoglaló horvát módra

A Dráva partján fekvő Eszék egykor a magyar történelemben is fontos szerepet játszott. Mára a település – miután kiheverte a délszláv háború viszontagságait – vonzó várossá, igazi kulturális centrummá fejlődött.

Csermák Zoltán 2019. január 06., vasárnap

Terebesi György hegedűművész: hangversenyteremben és katedrán világszerte

A 115 éve született hegedűművész, Zathureczky Ede utolsó tanítványával, Terebesi Györggyel Kanadában készítettem interjút, aki 1932-ben született Budapesten. A beszélgetést a gazdag életpálya megismerése mellett magyar vonatkozásai teszik forrásértékűvé.

Csermák Zoltán 2019. január 02., szerda

Pataky Kálmán, a legnagyobb Mozart-énekes

A muravidéki magyarok a közelmúltban születésének százhuszadik évfordulóján Pataky Kálmán operaénekesről, Lendva világhírű szülöttéről készítettek filmet, aki erdélyi gyökerekkel is rendelkezik.

Csermák Zoltán 2018. december 30., vasárnap

Egy újságíró baklövései

Az újságírói szakma gyönyörű. Mégis vannak olyan pillanatai, amelyekre az ember nem szívesen emlékezik vissza, noha az emberek baklövéseiket nevezik tapasztalatnak. Nos, ezekből pályám során volt részem bőven, íme, egy csokorra való. 

Hallgassa online rádióinkat