Lánglovagok a Körös menti síkon – Tűzoltó Csillagtúra harmadízben Gyulán

Csermák Zoltán 2024. április 24., 12:30

A világ tűzoltóinak legnagyobb baráti találkozóját, a XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát 2024. május 09–12. között rendezik Gyula városában. A „legnyugatibb keleti város” immár harmadik alkalommal nyerte el a rendezés jogát.

Lánglovagok a Körös menti síkon – Tűzoltó Csillagtúra harmadízben Gyulán
galéria
Tűzoltók felvonulása. A 2009-es gyulai találkozón 3200 regisztrációt tartottak nyilván, a világ számos országából érkeztek tűzoltók Fotó: Bagyinszki Zoltán

Gyulán nagy érdeklődés kíséri a május második hetében rendezendő XXIV. Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúrát. A jeles esemény megvalósítását az Önkéntes Tűzoltózenekarok Fennmaradásáért Alapítvány sikeres pályázatának köszönheti. Az április 24-ei sajtótájékoztatón a látványosnak ígérkező találkozót Dudaszeg József nyugalmazott ezredes, korábbi tűzoltóparancsnok értékelte.

A Csillagtúra 1975-ben indult útjára egy tűzoltó baráti összejövetel alkalmával.

Megálmodóinak kifejezett célja volt, hogy a tűzoltók nagy közösségének ünnepségsorozatán a családtagok is részt vehessenek. 1993-ban rendezték az első magyarországi Csillagtúrát, amin 2400 regisztrált jelentkező volt. A 2009-es találkozó még több érdeklődőt vonzott, ezúttal 3200 regisztrációt tartottak nyilván.

Tűzoltóautó a Gyulai Vár tövében Fotó: Bagyinszki Zoltán

Az első két találkozóra több földrészről érkeztek szakemberek és érdeklődők, így az Egyesült Államokból, Japánból és Ausztráliából is fogadtunk vendégeket. A szomszédos Romániából Aradról, Lippáról és Hargita megyéből voltak jelentkezők.

A mostani találkozót is nagy érdeklődés övezi, ugyan még nem zárult le a jelentkezés, de már ismert, hogy a Csillagtúrán Szlovénia, Svédország, Ausztria és Lengyelország is képviselteti magát.

Az első nap az Internationale Feuerwehr Sternfahrt-Organisation, a Nemzetközi Tűzoltó Csillagtúra Szervezőbizottságának elnökségi ülésével kezdődik. Ezt követően a megnyitó ünnepségen felvonják a Szervezet zászlaját a Gyulai vár fokára, ezalatt a tűzoltózenekar a szervezet „himnuszát” adja elő.

A közönség kedvencei a hagyományos öltözékben felvonuló tűzoltócsapatok Fotó: Bagyinszki Zoltán

A második nap a turisztikai szabadidős programok játsszák a főszerepet, természetesen itt is megjeleni a tűzoltóság szerepe, mégpedig tűzoltóstaféta formájában. A szakmai részt egy konferencia képviseli, aminek az Almásy-kastély ad otthont. Emellett szakmai bemutatóval is várják a közönséget.

A találkozó leglátványosabb eseményét a harmadik napon rendezik: a belvároson keresztül tartják a díszfelvonulást, és az oldtimer-találkozót: régi idők kiszolgált, jól karbantartott járművei haladnak sorban. A záróünnepségen levonják a zászlót, s egyúttal bejelentik hivatalosan a következő összejövetel helyszínét.”

Dudaszeg József István nyugalmazott ezredes, Gyula város korábbi tűzoltóparancsnoka Fotó: Facebook/Görgényi Ernő Gyula város polgármestere

Dudaszeg József István 1976-ban lépett be a tűzoltóság kötelékébe tizedesi rendfokozattal. Szorgalmának és szakmai tudásának elismeréseként két alkalommal léptették elő soron kívül, 2010-ben ezredesi rendfokozatban ment nyugdíjba. Számos hazai és nemzetközi kitüntetés birtokosa, a város megbecsült polgára, s a Csillagtúra szervezet aktív közreműködője. Fia követte a pályáján, így ő a hat unokával való törődés mellett élettapasztalatával is segíti a családban őt követő alezredes-tűzoltó munkáját.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.