Simon Virág 2019. november 04., hétfő

A jövőt jelentő biogazdálkodás

Tévhiteket oszlatott el és a bizalmon alapuló közvetlen értékesítés kiépítésének fontosságát hangsúlyozta Ladó Hunor kertészmérnök, falugazdász, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének képviselője, aki a biogazdálkodásról tartott előadást.

Simon Virág 2019. április 16., kedd

Egyre kelendőbb kézműves sajtok

Egyre nagyobb teret hódítanak a kézműves sajtok. Sokan ismerik fel, hogy nemcsak összetevőkben, de ízvilágban is sokkal jobbak a gazdák sajtjai, mint a nagyáruházak termékei. Marosvásárhelyen az elmúlt hétvégén tartották a kézműves sajtok vásárát.

Simon Virág 2019. április 08., hétfő

A jövő gyümölcse, a dió

Uniós pályázatokból és magánbefektetésekből évente több száz hektárral szaporodnak a diófaültetvények. A legnagyobb diófa-szaporító Marosvásárhely határában üzemel. Az ágazat fejlődéséről az ültetvényt vezető Ravasz Szabolcs mérnökkel beszélgettünk. 

Simon Virág 2018. szeptember 20., csütörtök

Fejlesztésre „ítélt” marosvásárhelyi reptér

Lassan ébred hosszú Csipkerózsika-álmából a marosvásárhelyi reptér. A meglevő két járat mellé szeptemberben újabb kettőt hoz vissza a Wizz Air légitársaság. A reptér vezetősége közben tárgyalásokat folytat újabb járatok beindításáról. 

Simon Virág 2018. augusztus 25., szombat

Vakációs bibliahét: játékos együttlét és tanulás

A magyarok lakta területeken szinte nincs olyan régió, ahol ne szerveznék meg a KOEN Alapítvány által összeállított Vakációs Bibliahetet. Idén a délvidékiek állították össze a programot.

Simon Virág 2018. május 24., csütörtök

Félni kell a román reformátusoktól?

Egyházkerületi szinten 26 ezer román vallotta magát reformátusnak. Szórványban általános jelenség, hogy temetéseken a magyar lelkész románul is megszólal. Egyelőre román református egyház nem lesz, de egyesek nyitni szeretnének román híveik irányába. 

Simon Virág 2018. május 06., vasárnap

Máramaros bércei Petőfi szemével

Egy máramarosi kirándulás lélekmelengető kalandnak számít. Hívom az olvasót, tartson velünk. Keressük fel együtt Petőfi emlékeit Koltón, majd Nagybányától Máramarosszigetig és kissé odébb, Szaploncáig bóklászva élményekben gazdagon térhetünk haza. 

Simon Virág 2018. április 13., péntek

Örömzenélés magyar cimbalommal

Az Erdélyben jórészt elfeledett pedálcimbalommal ismerkedhettek meg Marosvásárhelyen a budapesti Hagyományok Háza által szervezett rendezvényen. A kétnapos találkozón örömzenélésnek is részesei lehettek az érdeklődők.

Simon Virág 2018. február 23., péntek

A gyülekezetek háziasszonyai

A huszonhét éve újraalakult nőszövetség útkereséséről, a bonyhai Bethlen-kastélyról és a másokért végzett önkéntes munka fontosságáról beszélgettünk Borsos Melindával, az Erdélyi Református Egyházkerület nőszövetségének elnökével. 

Simon Virág 2017. december 22., péntek

Alapítvány az idősekért

Rendszeres klubtevékenységekkel, az idős emberek látogatásával, ápolásával, segélycsomagok és szükség esetén orvosi segédeszközök biztosításával is igyekszik segíteni az Unitarcoop Alapítvány Maros megyében.

Simon Virág 2017. december 22., péntek

Áldott találkozások ideje

Ma még advent van, várakozunk, de hamarosan eljön a találkozások ideje. Számomra a karácsony már kisgyermekként is először a templomi csendességet, az ünneplést jelentette, s csak utána következett a családi karácsonyozás.

Simon Virág 2017. december 01., péntek

Erdélyi kopó, a szerethető eb

Árpád-kori kutyafajtánk, az erdélyi kopó ma már megőrzésre váró nemzeti kincs. A magyar Országgyűlés által védett őshonos háziállatnak nyilvánított ebfajta tenyésztője, Tőkés Lóránt beszélt lapunknak a könnyen megkedvelhető állatról.

Simon Virág 2017. november 18., szombat

Reformáció a templom falain kívül is

A Mezőségen szolgált húsz évet. Vallja, hogy aki megbecsüli a mezőségi embereket, azt befogadják. Idén két jelentős elismerést vehetett át: a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét és az Orbán Balázs-díjat. Jakab István esperessel beszélgettünk. 

Simon Virág 2017. október 25., szerda

Rejtőzködő kincs a dió

Európa-szerte egyre nagyobb az igény a dióbélre. Erre a kihívásra már Erdélyben is figyelnek, hiszen egyre több a dióültetvény, amely megfelelő gondozás esetén szép haszonnal kecsegtet. Egy Marosvásárhely melletti faiskola szakemberével beszélgettünk. 

Simon Virág 2017. október 01., vasárnap

Csejd, az élni akaró közösség

A Marosvásárhelytől alig tíz kilométerre fekvő Csejd egyszerre nevezhető város közeli, ugyanakkor rejtőzködő közösségnek is. Lelkipásztor, tanító, képzőművész és polgármester arra törekszik, hogy a településből vonzó falu váljék.  

Simon Virág 2017. szeptember 01., péntek

A Vásárhelyi Forgatag összefogta a várost

Kilencnaposra bővült, színes programokkal fogadta a látogatókat az elmúlt hétvégén véget ért ötödik Vásárhelyi Forgatag. Az egész várost „belakó” fesztivál minden korosztályt megszólított, az esti koncertek pedig jókora tömegrendezvénnyé terebélyesedtek.

Legnézettebb