Legjobb kritikusai a gyerekek – beszélgetés Török Enikő Andrea szatmárnémeti pedagógussal legújabb könyvéről, a Csicsergőről

Makkay József 2023. december 03., 19:48 utolsó módosítás: 2023. december 04., 08:36

A szatmárnémeti II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusát, Török Enikő Andreát nem csak kiváló tanítónőként ismerik a partiumi városban, hanem számos gyerekkönyv és oktatási segédeszköz szerzőjeként is. Verseivel találkozhatunk a Hepehupa, a Szamos, a Sugárút, vagy a Partium folyóiratokban is. Legújabb kötetét, a Csicsergőt nemrég saját iskolájának dísztermében mutatták be tanítványainak közreműködésével. Török Enikő Andeával az alkotásról, a gyerekektől érkező visszajelzésekről, oktatásról és a sokak számára kiveszőben levő könyv szeretetéről beszélgettünk.

Legjobb kritikusai a gyerekek – beszélgetés Török Enikő Andrea szatmárnémeti pedagógussal legújabb könyvéről, a Csicsergőről
galéria
Török Enikő Andrea könyvbemutatóján saját kisdiákjai segédkeztek Fotó: Virág Botond

– Hogyan jellemeznéd frissen megjelent könyved, a Csicsegőt? Milyen korosztálynak szántad?

– Szinte minden gyerek szereti az olyan verseket, amelyek játékosak vagy azonosulhat velük. Pedagógusként mindent, amit papírra vetettem, kipróbáltam a gyerekeken, kikértem a véleményüket, s mint egy szabó, átszabtam, ha valahol csinosítani kellett. A Csicsergő című könyvem általam írt verseket, meséket, dalokat tartalmaz, melyeket a versekhez kapcsolódó drámajátékok kötnek össze.

Mindenki elolvashatja, aki szereti a vidám verseket, a fülbemászó dallamokat, meséket, de leginkább az óvodás korcsoporttól a negyedikes korosztályig ajánlom.

Hogy elősegítse a helyesírást, a helyes hangsúlyozást, kiemeltem színessel a hosszú egyjegyű és kétjegyű mássalhangzókat.

– A tanítók szívesen ajánlanak meséskönyvet a gyerekeknek. Pedagóguskollégáid is használhatják oktatási segédeszközként?

– A verses, mesés történeteket, dalokat, drámajátékokat beilleszthetik az óvónők, tanítónők, (logopédusok), de akár a tanárok is a tanórába, anyanyelv, személyiségfejlesztés, természet, ének, rajzórákon, vallásórán, erdei iskolában. Mivel negyedikes tanítványom illusztrálta, ötletet adhat a rajzolni szerető gyermekeknek egy-egy vers vagy történet ábrázolásához. A könyvben benne van a 10 dal QR-kódja, melyek a rajzos, szöveges videóklippekhez vezetnek, a Fiatalok Ifjúsági Zenekar előadásában. Ezt az együttes youtube csatornáján lehet meghallgatni.

A szatmárnémeti tanítónő a Csicsergőt tartja legértékesebb munkájának Fotó: Török Andrea Enikő

– Hogyan kezd el egy tanító, az elemis osztályok oktatásával foglalkozó pedagógus könyvírásban gondolkodni? Mi volt az a szikra, ami elindított a költői és írói úton?

– Minden Dobrán indult, nagyszüleim falujában, ahol nagyapám folyton dalolt és mesélt. Minden vakációban Dobrán nyaraltam, teleltem és hallgattam a szót, ahogy nagymamám mondaná. Fülemben cseng nagyapám hangja: ,,Neked hoztam, madárlátta!” Szinte mindenhonnan hozott valamit – diót, vadnyulat, gombát –, s én mindennek örültem. Szerette volna, ha a szőlővel foglalkozom, helyette én rímeket nevelgettem…

Számtalan emlék éled fel bennem a faluval kapcsolatban

– az első halászat, a szánkózások nagyapám pincéje mellett –, mind megannyi ihletforrás.

Anyukám is írt verseket, mondott meséket, s mindig úgy adta elő, hogy azt hittem, vele történt meg. Nem csoda, ha már kisgyermekként kerestem a versek világát. Harmadikos koromban olvastam először Petőfi Sándor: Anyám tyúkja című versét, s még aznap délután megírtam az első versem. Meg akartam mutatni a világnak, de mire elküldtem a Napsugárnak a téli versem, kitavaszodott és már tavaszi verseket vártak…

Antku Alexandra Hanna negyedikes korában készítette a könyv illusztrációit Fotó: Török Andrea Enikő

– Ez mennyire tört le?

– Akkor elhatároztam, hogy nem írok több verset, de később versben leveleztem. A tanórák során volt, hogy nem találtam azt a versikét, ami a tananyaghoz kapcsolódott volna, ilyenkor gyorsabbnak tűnt, ha saját verset írok a témában. Így született a következő pár sor is, amit a gyerekekkel el is énekeltünk:

Téli este
Szél. Fagy. Hó. Jég.
Tél. Fény. Tó, kék.
Nap nincs. Zord kép.
Csend van. Jó éjt.

Voltak olyan versmondó versenyek, ahol gyakran hallottam ugyanazt a verset, ezért próbáltam saját versemmel elindítani egy-egy versmondómat, néha álnéven, mert nem mertem felvállalni a verset. Ha a gyerek nyert, a végén közöltem a zsűrivel, hogy a rímeket én fabrikáltam. Nagyon boldog voltam ilyenkor, mert a hasonló megmérettetéseken szerintem a verset is értékelik.

– Sokat hallunk manapság arról, hogy az emberek papíralapú újságot, könyvet nem olvasnak, az ilyen célú ,, fogyasztással” is felköltöztek az internetre. Hogyan lehet ezzel a trenddel szembemenni?

– A gyerekek utánozzák a felnőtteket. Ha azt látják, hogy a környezetükben valaki könyvet vagy újságot olvas, a gyerekek is ki szeretnék próbálni.

Apukám minden nap elolvasta az újságot és én alig vártam, hogy belenézhessek, hogy én is megtudjam, mi volt benne annyira érdekes, hogy nem tudta letenni.

Sok múlik a szülők hozzáállásán, mennyire tartják értéknek a könyvet, az olvasást. Ha a polcon porosodó értéktelen kacatnak gondolják, a gyermek sem fogja értékelni.

A Fiatalok Ifjúsági Zenekar meseszép hangszerelést nyújtott a hangoskönyvhöz Fotó: Török Andrea Enikő

– Jó eséllyel rászokik a gyerek az olvasásra, a könyv szeretetére, ha jó pedagógusok kezébe kerül?

– Az óvónő és a tanítónő példakép lehet a gyermekek szemében. Számtalan lehetőség van, mellyel a tanítók és tanárok rávehetik a gyermekeket az olvasásra: osztálykönyvtár kialakítása a gyermekek és a szülők bevonásával, a tanulók által tartott könyvbemutatók szervezésével, egy-egy könyvbéli helyzet kipróbálásával, a drámapedagógia és élménypedagógia felhasználásával, a tantárgyak közötti átjárhatóság kihasználásával bármelyik órán felhívhatjuk a figyelmet egy jó olvasmányra. De projekttevékenységek által, irodalmi vetélkedőkkel, osztályújság szerkesztésével, folyóiratok bevonásával a tanórába vagy irodalmi körökben való tevékenykedés által is sikeres lehet a próbálkozás.

A Fiatalok Ifjúsági Zenekar klippjei az együttes youtube csatornáján Fotó: Török Andrea Enikő

– Vajon miért olvasnak egyre kevesebben szépirodalmat?

– Sokan úgy vélik, hogy az irodalom iránti szeretet, a könyv, az olvasás a tanult emberek hóbortja, pedig valójában az emberi sorsok megváltoztatásának eszköze is lehet megfelelő irányítással.

Aki sokat olvas, gyorsabban tanul, gazdagabb szókinccsel rendelkezik, magabiztosabbá válik, így könnyebben megvalósíthatja álmait, hisz az olvasási szokás kialakulása életformáló erővel bír.

– Hogyan fogadják a gyerekek a nekik szánt könyveid?

– Pályám elején jelent meg az első könyvem, mely az akkori tanítványaim rendeléseire készült álarcosbáli versek gyűjteménye lett. Sok gyerek, szülő, pedagógus jelezte már vidáman, hogy nekik is megvan e hasznos kiadvány, melyet egyetemi tanárom, dr. Bura László nyelvész nézett át. Ő bátorított arra, hogy a gyermekek kezébe kerüljön. Mivel számomra fontos a gyermekek s a felnőtt olvasók véleménye, minden versem, mesém, dalom kipróbálom a gyerekekkel való tevékenységek során, megmutatom a barátaimnak és kikérem a pedagógusok véleményét. Arra törekedtem, hogy ne csak egy mesés, verseskönyv legyen, hanem módszertani segédanyag is egyben, mely nem csak a gyermekek számára lehet fejlesztő jellegű, de a pedagógusok munkáját is segítse.

A szerző eddig megjelent kötetei Fotó: Török Andrea Enikő

– Milyen visszajelzéseket kapsz a gyerekektől?

– A gyerekek mindig örömmel fogadták, ha valamelyik versemet illusztrálni kellett vagy versmondó versenyre kellett megtanulni. Megtiszteltetésnek vették, ha egy gyereknek egy megadott versenyre született egy új vers, jobban tudott azonosulni vele:

,,Elárulom, mostanában nagyon sokat kesergek,
Mert arcomon felfedeztem, szeplő bújt ki, rengeteg.
Egyik szőke, másik sötét, hemzsegnek, mint a hangyák!
Mint akik az eső előtt a hangyabolyt elhagyták.” (A szeplők)

Amúgy a gyerekek nagyon őszinték és egyből kimondják amit gondolnak. Mivel én gyerekekkel dolgozom, könnyű dolgom volt, mert egyből láttam az arcukon a mosolyt, ha tetszett. Azt is kimondták, ha valamelyik ,,uncsi” és még dédelgetnem kell.

A Csicsergő minden története véleményezve volt a legszigorúbb zsűri, a gyermekek által.

A legnagyobb jutalmam az volt, amikor kívülről fújtak egy-egy verset, pedig meg sem kellett tanulni, csak nyelvtani fogalmak megismerésére használtuk. Vagy úgy mentek haza, hogy egész nap valamelyik dalom dúdolták.

– Mennyire nehéz manapság egy könyvet kiadni?

– Könyvet kiadni egy álom. Én kicsi korom óta kincsnek tartottam a könyveket és számomra igazi boldogság volt, ha egy könyv fedelén, vagy egy könyvben a saját nevem olvashattam. Az első könyvemet – az Álarcosbál általam írt bemutatkozó versikéket tartalmazott – önköltségen adtam ki. Nagy sikere lett, így folytatása is született Mulatságos versek címen. Ezeket a rímes négy- vagy nyolcsorosokat nem tartottam azonban igazi verseknek, szerintem ilyet bárki tud. Később

számtalan módszertani kiadvány került ki a kezem alól, melyek kiadását a kiadók támogatták.

Egyik kedvencem a Sikerélmény játékokkal című módszertani segédanyag, mely Gábrus Andreával közös munka és a 404 drámajáték című könyv folytatása több száz játékkal és foglalkozástervezetekkel.

Új könyvem megjelenésében támogatott a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmári Hagyományőrző Forrásközpont. Külön köszönet László Róbertnek és Nagy Orbánnak a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközpont vezetőinek, Elek György publicistának, aki a Szamos folyóirat főszerkesztője s a Hagyományőrző Forrásközpont munkatársa. A támogatók között volt a szatmári Termo cég, az Aethos Alapítvány és a retrolibris.ro online könyvesbolt, ahol a könyv megrendelhető. A Corvin Kiadónak köszönhetően az olvasók is megcsodálhatják az ,,újszülöttet”, ahogy én nevezem, amely bár nem lett A4-es méretű, amilyenre vágytam, de annyira meseszép a kivitelezése, hogy kicsinek és nagynak örömet okozhat.

Török Enikő Andrea dobrai emlékei a Szatmár megyei faluból Fotó: Török Andrea Enikő

– Ezen a színes könyvpalettán milyennek tartod legújabb köteted?

– A mostani könyvem számomra a legértékesebb munkám, ezt babusgattam a legtöbbet. Arra törekedtem, hogy a legtöbbet nyújtsa az olvasóknak mind tartalmilag, mind külalakban. Manapság a legnehezebb könyvet kiadni, mert felmentek az előállítás költségei. Szinte minden kiadó más árakkal dolgozik és más szolgáltatást nyújt. Az olvasók igényesebbek lettek: mivel nagyon gazdag a választék, értékesebb terméket várnak el a pénzükért.

A Csicsergő című kiadványnál fontos volt, hogy minőségi papírt használjanak, hisz a rajzok csodálatos színei csak akkor érvényesülnek.

Egy színes könyvnek többe kerül az előállítása, mint egy fekete fehérnek. A versek, mesék kiválasztásában és szerkesztésében Fehér Imola költő fogta a kezem, tanácsaival segítve minden lépésem. Ő a rímeim keresztanyja, aki mindenben támogatott és bátorított, ha megtorpantam volna.

– Köteted külön érdekessége, hogy hangoskönyvként is szolgál...

– Mivel azt szerettem volna, hogy a dalaim életre keljenek, meg kellett keresnem az előadókat. A sors a Fiatalok Ifjúsági Zenekart hozta utamba. A zenekar tagjai: Fehér Róbert Benjamin, Szilágyi Norbert és Kocsis Erik, akik egyben a The Phoenix SM együttes tagjai is. Szilágyi Norbert kollégám az iskolában, ő volt az első az együttesből, aki meghallgatta az általam felénekelt dalokat. A Fiatalok Ifjúsági Zenekar Csicsergő projektje nem csak a meseszép hangszerelést, csodás zenei világot, a gyerekbarát hangot és a stúdióminőséget biztosította, hanem

Antku Alexandra Hanna rajzait felhasználva Fehér Róbert Benjamin 10 videóklippet is készített, melyek QR-kódja a könyv fedelén és a dalok szövege mellett azonnali meghallgatási lehetőséget biztosít a telefonnal rendelkező olvasók számára,

vagy könnyen megtekinthető az együttes youtube csatornáján.

Szeptemberben a szatmári Brighella Bábszínház 20. születésnapján élőben énekelt a Fiatalok Ifjúsági Zenekar pár dalt a Csicsergő albumról. Fehér Róbert Benjamin és csapata engem is bevont az előadásba, s velem együtt szinte minden gyermek elindult a dallamok útján MESEORSZÁGBA.

– A köteted tanítványod, Antku Alexandra Hanna illusztrálta, ami nem egy hétköznapi történet...

– Antku Alexandra Hanna tanítványom – bármilyen hihetetlen –, negyedikesen illusztrálta a könyvem. Véletlen volt, hogy őt választottam. Mikulásra kisorsoltuk az osztályban, hogy ki kit lep meg. Ő engem húzott ki, és nem tudta, mit adhat nekem karácsonyra. Akkor javasoltam, hogy rajzolja le 5 versemet, ahogy ő elképzeli. Mivel nagyon jól sikerült, tavaly Mikulás napján megkértem Alexandrát, hogy vállalja el a könyvem illusztrálását. Csak akkor hitte el, hogy egy negyedikes gyerekkel szeretném illusztrálni a könyvem, mikor az édesanyjával is megbeszéltem. Nagyon boldog volt, hogy tetszenek a rajzai. Nem inspirálódott sehonnan, csak elolvasta a verseim vagy a mesém és azt mondta, már benne van a ceruzában. 6 hónap alatt készültek el a rajzok. Ez idő alatt rengeteget fejlődött. Mindig ösztönöztem, biztattam, hogy nagyon tetszenek az ötletei, ennek ellenére volt olyan rajz, amit pár hónap után újragondolt változatban hozott el, és leesett az állam a fejlődését látva.

A gyermeki fantázia kacsint ránk ezekből a rajzokból, melyekkel Alexandra egy általa kitalált mesebeli világba vezet, ahol minden lehetséges.

Egyedi ötleteivel életre kelti a Tűzoltótornyot, a tejet, a kávét és még a sötétet is egy gyerekké varázsolja, akit a barátunkká fogadunk.

– Mennyire vagy elégedett a munkáddal? Mennyire nehéz manapság tanítóként dolgozni?

– Nagyon szeretem a munkám, mert számtalan lehetőséggel bíró hivatás. Sokan csak azt látják benne, hogy a pedagógus délben hazamegy az iskolából, pedig a felkészülés, ötletelés, javítás mind délután vagy a szabadnak hitt időben folytatódik. Mint minden más szakmának, ennek is megvannak a maga nehézségei és szépségei. De

a majdnem 30 év tapasztalat olyan lehetőségeket biztosít számomra, melyekkel könnyebb megoldásokra találni, s közben a gyerekek mosolyát igazgyöngyként gyűjtögetem…

Kedvelem az eredeti ötleteket, a nem hagyományos megoldásokat. Arra nevelem a tanítványaimat is, hogy egy problémára számtalan megoldás lehetséges és a lényeg, ahogy egyik versemben is megfogalmaztam:

,,Mert hisz, remél, meg bízik az ember,
S egy jelszót követ, hogy nem adom fel.
Mindig kell cél, ami utat mutasson,
Hogy szívünk dallama bíztatón szóljon.” (Nem adom fel)

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport