Nem tornaterem, hanem inkább sportcsarnok – bővül a székelyudvarhelyi református kollégium

Somogyi Botond 2024. április 06., 09:12 utolsó módosítás: 2024. április 06., 15:48

Az elmúlt években az Erdélyi Református Egyházkerületben egyre-másra újultak meg, illetve bővültek a református kollégiumok. Tavaly pünkösdkor a sepsiszentgyörgyi intézmény egyik új épületét adták át az elemi osztályoknak, idén a székelyudvarhelyi kollégiumon van a sor. Helyszíni riportunkban az építkezés menetét jártuk körül.

Nem tornaterem, hanem inkább sportcsarnok – bővül a székelyudvarhelyi református kollégium
galéria
Nem tornaterem, hanem inkább sportcsarnok – az új épületegyüttes ékköve lesz a tornaórák helyszíne Fotó: Somogyi Botond

A vakáció idején látogattam el a Baczkamadarasi Kis Gergely nevét viselő református kollégiumba. A főépületben csend honolt, diákok és tanárok egyaránt szabadságon voltak, ám az épület mögötti telken lázasan folyt a munka.

A jelenlegi kollégium 1670-től működik, s aki komolyan vette a református oktatást, azóta is igyekszik arra, hogy a diákok minél jobb körülmények között tanuljanak. „Kis Gergely uram egykor felépíttette az ókollégium épületét, amely már akkor is sok utánajárást és intézkedést vont maga után. A jelenlegi főépület létrejötte Gönczy Lajos nevéhez fűződik. Őket szokták iskolánk alapítóinak nevezni” – meséli az intézmény rövid történetét Tőkés Zsolt igazgató, aki néhány évvel ezelőtt az intézmény udvarán Kató Béla püspökkel sétálva azon ötletelt, hogy érdemes lenne a kollégiumot bővíteni.

El tudnék képzelni egy új épületet, ahova az elemi tagozatot át tudnánk költöztetni, hogy a gyerekek jobb körülmények között tanuljanak, s esetleg a vendégfogadásra is legyen lehetőség”

– mondta akkor Tőkés Zsolt. A séta közben az iskola testnevelő tanára is előkerült, aki a leendő új épületbe egy tornatermet is „megálmodott”.

Idén augusztusig szeretnék befejezni az építkezést az udvarhelyi kollégiumban Fotó: Somogyi Botond

Új iskolaépület és bentlakás

Az elképzelések még a világjárvány előtti időben születtek. A tervek során először olyan területben gondolkodtak, amelynek rendezetlen telekügyei voltak. Így a látványterveket elvetették, és új területet szemeltek ki az iskola háta mögött, amelyet az egyház a helyi önkormányzattól koncesszióba (engedménybe) kapott. A tanulók elszállásolása is megoldódik, mert a közelben kap helyet a Református Diákotthon Alapítvány bentlakása is, az egyház ugyanis a volt Európa szálló épületét udvarral együtt vásárolta meg. Az egykori szállodát idővel bentlakássá alakítják, ám jelenleg éppen azok a munkások laknak ott, akik a munkatelepen dolgoznak. Az elképzelések szerint a szállóhoz tartozó udvaron parkolókat alakítanak ki, azok bérbeadásából fogják az új épületek működési költségeinek egy részét fedezni.

Az építkezésnek 2022 őszén fogtak neki. Óriási munka volt a részben domboldalba tervezett épület felhúzása.

„Az építtetőnek mintegy 900 teherautónyi földet kellett elszállítania ahhoz, hogy az építkezést elkezdje, most már az ingatlan kész van, ehhez pedig mintegy 4600 köbmétert betont használtak fel” – magyarázza Tőkés Zsolt az iskola mögötti építőtelep felé mutatva, ahol a Szent Miklós-hegybe ékelt iskolaépület körül komoly betonfalak tűnnek fel, ahogy közelebb érünk.

Jelenleg a belső munkálatok folynak, amelyek az eredetileg tervezett május 19-i átadásra akár készek is lehettek volna. Ám erre valószínűleg később kerül sor, mert az udvar és a sportpálya felcserélésével az engedélyek később érkeznek meg.

A tornaterem tetején alakítják ki az iskola új udvarterét Fotó: Somogyi Botond

A tornacsarnok tetején az udvar

Az igazgatóval közben belépünk az épülő ingatlanba, ahol kopácsolás, hegesztés, fűrészelés zaja keveredik a por és festék szagával. Egy adott pillanatban elém tárul a készülő tornaterem látványa. „Hát ez nem is tornaterem, hanem inkább sportcsarnok” – ámulok.

A tervek szerint a tornacsarnok tetején kap helyet az udvar, az emeleten tantermeket alakítanak ki. Oda kerül a tíz elemi osztály, valamint az igazgató szerint az óvodások is. Az épület másik oldalán ugyancsak a domboldalba kialakítva egy sportpálya is elkészült, ám a területrendezési engedélyek a korábban említett okok miatt egyelőre késnek.

Tőkés Zsolt a sportpályáról egy alant fekvő fehér épületre, a leendő bentlakás felé mutat, és mint mondja, a mellette levő kisebb épületben iroda és szolgálati lakás is lesz. Közben előkerül Kiss Hunor, a munkatelep vezetője is, aki szerint minden a tervek szerint halad, augusztusig mindenféleképpen szeretnének kész lenni, mert addig lejár az építkezési engedély.

A kicsik az új tanévet ősszel már az új épületben fogják kezdeni”

– állítja Hunor, aki kisvártatva már el is tűnik az állványok között.

Épülőben az új ingatlan az elemis diákok számára Fotó: Somogyi Botond

A székelyudvarhelyi református kollégium 2001-től folyamatosan bővült, hiszen akkor a négy líceumi osztályba mintegy 70–80 tanuló járt, ma már az intézményben mintegy 700 diákot oktatnak az előkészítő osztálytól érettségiig minden évfolyamon párhuzamos osztályokban – magyarázza Tőkés Zsolt. Azzal, hogy a főépületben több tanterem is felszabadul, egyrészt felújításokra van szükség, másrészt remélhető, hogy a fiatalok így gyakorlatiasabb és minőségibb oktatásban részesülnek – bizakodik a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium igazgatója.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.