Kánikula a javából – egyhetes időjárás-előjelezés Erdélyben

EN-összeállítás 2024. július 09., 22:33 utolsó módosítás: 2024. július 09., 22:48

Kánikulai meleg jellemzi az előttünk álló egy hetet. Péntekre némi csapadékra, futózáporokra számíthatunk, azonban az eső csak rövid időre fogja vissza a nappali forróságot, a hétvégén még melegebb lesz.

Kánikula a javából – egyhetes időjárás-előjelezés Erdélyben
galéria
Fotó: HungaroMet

Harminc fok fölötti tartós kánikulával folytatódik július második hete. Az árnyékban mért hőmérséklet 33-34 fok körül alakul, ami azt jelenti, hogy tűző napon ennél sokkal nagyobb forróság lesz a jellemző.

Szakemberek szerint az átlagosnál melegebb idő tartós stresszt gyakorol mindenkire. Különösen a kisgyermekekre és idősekre jelent veszélyt a meleg. Ilyenkor a vérkeringésünk jelentősen leterhelt, mert a szervezet számára nehezebb a plusz hőt leadni, semmint a hideg ellen védekezve hőt termelni. Ezért

fennáll a hőguta veszélye, különösen a szabadban dolgozóknál. Fontos odafigyelni az elveszített folyadék és az izzadással távozó sók pótlására, lehetőség szerint izotóniás itallal.

Mivel a hőmérséklet az éjszakai órákban is magasnak mondható, ezért nyugtalanul aludhatunk, nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat, így a szervezet egyre jobban elfárad. Érdemes szervezetünk terhelését átmenetileg megszüntetni akár vízparton, de 1-2 óra eltöltése klimatizált helyen is sokat segíthet.

Pénteken egyre erőteljesebbé válik a gomolyfelhő-képződés és helyi záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

A keleti, délkeleti szél jobbára mérsékelt marad, de záporok, zivatarok menetén átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek.

A HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. által az Erdélyi Napló számára készített egyhetes időjárás-előrejelzés szerint a kánikulai meleg szombat és vasárnap még erőteljesebb lesz, és csak jövő hét elejétől számíthatunk záporok, zivatarok által kísért pár fokos enyhülésre.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.