EN-összeállítás 2019. október 30., szerda

Nem csitul a vita: veszélyesek-e a vörös húsok?

A 2015-ös egészségügyi világszervezeti jelentés szerint a vörös húsok gyakori fogyasztása egészségügyi kockázatot jelent. Egy újabb kutatás ezt cáfolja, de a szakemberek körében továbbra sincs egyetértés a marha-, a sertés- vagy a vadhúsok hatásáról. 

EN-összeállítás 2019. október 19., szombat

Kötetbe foglalt újságírói korrajz

Nánó Csaba publicisztikai válogatásokat tartalmazó új könyvét mutatták be Kolozsváron. Munkatársunkkal lapunk főszerkesztője, Makkay József beszélgetett a közönségtalálkozón.

EN-összeállítás 2019. augusztus 09., péntek

A harmadik színház, határtalanul – Budapesten is bemutatták a kolozsvári Stúdió színpadról szóló kötetet

A magyar fővárosban mutatták be a hét végén a kolozsvári Stúdió Színpad történetét feldolgozó könyvet. Barta László és Nánó Csaba kötete tavaly jelent meg a nagyváradi Europrint Kiadó gondozásában.

EN-összeállítás 2019. június 20., csütörtök

Szilágyperecseni gazdaképző a zöldségtermesztés hazájában

A Bihar megyei Szentjobb után Szilágyperecsenben újabb szakmai fórumon találkozhattak a gazdák. A szakmai egyeztetést a Szilágysági Gazdák Egyesülete szervezte. Az előadók az erdélyi állattenyésztés és növénytermesztés helyzetét vették számba.  

EN-összeállítás 2019. január 08., kedd

Játék diktatúrában – a kolozsvári „harmadik színház” története

December 21-én mutatták be a Kolozsvár Társaság székhelyén a Barta László és Nánó Csaba szerzőpáros A harmadik színház (a kolozsvári Stúdió Színpad története) című, a nagyváradi Europrint Kiadó gondozásában megjelent kötetét.

EN-összeállítás 2018. november 02., péntek

Százéves erdélyi magyar autonómiaküzdelem

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. 

EN-összeállítás 2018. október 26., péntek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a kommunista diktatúra ellen. 1990 májusa óta október 23. Magyarország nemzeti ünnepe. A 62 évvel eyelőtti eseményt  elevenítjük fel. 

EN-összeállítás 2018. október 19., péntek

Bajország: elégedetlen német választók

A Bajorországot 1962 óta vezető Keresztényszociális Unió a vasárnapi választásokon először veszítette el kormányzó többségét. A vereség előre vetíti németországi kormányzópártok erózióját, mert nem választ adni az embereket foglalkoztató kérdésekre.

EN-összeállítás 2018. október 12., péntek

Szabadságról és nyelvi jogokról október 6-án

Kárpát-medence-szerte idén is megemlékeztek az aradi vértanúk kivégzéséről. A magyar kormány képviselői részt vettek az utódállamokban megtartott fontosabb rendezvényeken, ahol beszédeikben elsősorban a hősök örökségének megőrzését hangsúlyozták.

EN-összeállítás 2018. augusztus 16., csütörtök

Sporttörténelmi siker: Dévai aranyérmes!

A magyar tornasport harmadik női Európa-bajnoki aranyérmének örülhettek a szurkolók múlt héten Skóciában. A glasgow-i kontinensviadalon Dévai Boglárka ugrásban aranyérmet szerzett.

EN-összeállítás 2018. július 20., péntek

Donald Trump újraosztaná a kártyákat Európában

Az elmérgesedett orosz-amerikai kapcsolatokat oldotta Donald Trump és Vlagyimir Putyin amerikai és orosz elnök helsinki csúcstalálkozója. Az ezt megelőző európai útján Trump komoly vitákba keveredett mind a brit, mind a NATO-tagállamok vezetőivel. 

 

EN-összeállítás 2018. július 12., csütörtök

Foci-vb: számok, érdekességek, megszállott szurkolók

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság immár az utolsó momentumához érkezett. Számos statisztika készült és sok vélemény hangzott el az elmúlt napokban. Lássunk közülük néhányat.

EN-összeállítás 2018. július 12., csütörtök

Összefogás Bekéék megmentéséért

Elfogadhatatlannak tartják az erdélyi magyar pártok és civilszervezetek a Beke Istvánra és Szőcs Zoltánra kiszabott ötéves börtönbüntetést. A székely terroristavád elítéltjei melletti kiállásként nagyszabású tüntetést szerveznek Kézdivásárhelyen. 

EN-összeállítás 2018. június 11., hétfő

Trianon emlékezete a Kárpát-medencében

A trianoni évfordulóra emlékező Nemzeti Összetartozás Napján Kárpát-medence-szerte rendezvényeken foglaltak állást politikusok. Többségük szerint a 98 évvel ezelőtti országcsonkításra a magyarság jogainak garantálása lehet a válasz.  

EN-összeállítás 2018. március 10., szombat

Székely szabadság napja Marosvásárhelyen

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) marosvásárhelyi felvonulásra hívja híveit március 10-re a székely szabadság napjára.

EN-összeállítás 2018. február 03., szombat

Bizalmat kapott a Dăncilă-kormány

A parlament két háza gond nélkül bizalmat szavazott a Viorica Dăncilă vezette harmadik PSD-ALDE-kormánynak. A voksoláson az RMDSZ is támogatta a kabinetet.