EN-összeállítás 2018. november 02., péntek

Százéves erdélyi magyar autonómiaküzdelem

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) együttes ülésen erősítette meg a marosvásárhelyi Vártemplomban az erdélyi magyarság kulturális autonómia és a székelység területi autonómia iránti igényét. 

EN-összeállítás 2018. október 26., péntek

Az 1956-os forradalom és szabadságharc

Magyarországon 1956 októberében békés tüntetéssel kezdődő, fegyveres felkeléssel folytatódó forradalom bontakozott ki a kommunista diktatúra ellen. 1990 májusa óta október 23. Magyarország nemzeti ünnepe. A 62 évvel eyelőtti eseményt  elevenítjük fel. 

EN-összeállítás 2018. október 19., péntek

Bajország: elégedetlen német választók

A Bajorországot 1962 óta vezető Keresztényszociális Unió a vasárnapi választásokon először veszítette el kormányzó többségét. A vereség előre vetíti németországi kormányzópártok erózióját, mert nem választ adni az embereket foglalkoztató kérdésekre.

Hallgassa online rádióinkat
EN-összeállítás 2018. október 12., péntek

Szabadságról és nyelvi jogokról október 6-án

Kárpát-medence-szerte idén is megemlékeztek az aradi vértanúk kivégzéséről. A magyar kormány képviselői részt vettek az utódállamokban megtartott fontosabb rendezvényeken, ahol beszédeikben elsősorban a hősök örökségének megőrzését hangsúlyozták.

EN-összeállítás 2018. augusztus 16., csütörtök

Sporttörténelmi siker: Dévai aranyérmes!

A magyar tornasport harmadik női Európa-bajnoki aranyérmének örülhettek a szurkolók múlt héten Skóciában. A glasgow-i kontinensviadalon Dévai Boglárka ugrásban aranyérmet szerzett.

EN-összeállítás 2018. július 20., péntek

Donald Trump újraosztaná a kártyákat Európában

Az elmérgesedett orosz-amerikai kapcsolatokat oldotta Donald Trump és Vlagyimir Putyin amerikai és orosz elnök helsinki csúcstalálkozója. Az ezt megelőző európai útján Trump komoly vitákba keveredett mind a brit, mind a NATO-tagállamok vezetőivel. 

 

EN-összeállítás 2018. július 12., csütörtök

Foci-vb: számok, érdekességek, megszállott szurkolók

Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság immár az utolsó momentumához érkezett. Számos statisztika készült és sok vélemény hangzott el az elmúlt napokban. Lássunk közülük néhányat.

EN-összeállítás 2018. július 12., csütörtök

Összefogás Bekéék megmentéséért

Elfogadhatatlannak tartják az erdélyi magyar pártok és civilszervezetek a Beke Istvánra és Szőcs Zoltánra kiszabott ötéves börtönbüntetést. A székely terroristavád elítéltjei melletti kiállásként nagyszabású tüntetést szerveznek Kézdivásárhelyen. 

EN-összeállítás 2018. június 11., hétfő

Trianon emlékezete a Kárpát-medencében

A trianoni évfordulóra emlékező Nemzeti Összetartozás Napján Kárpát-medence-szerte rendezvényeken foglaltak állást politikusok. Többségük szerint a 98 évvel ezelőtti országcsonkításra a magyarság jogainak garantálása lehet a válasz.  

EN-összeállítás 2018. március 10., szombat

Székely szabadság napja Marosvásárhelyen

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) marosvásárhelyi felvonulásra hívja híveit március 10-re a székely szabadság napjára.

EN-összeállítás 2018. február 03., szombat

Bizalmat kapott a Dăncilă-kormány

A parlament két háza gond nélkül bizalmat szavazott a Viorica Dăncilă vezette harmadik PSD-ALDE-kormánynak. A voksoláson az RMDSZ is támogatta a kabinetet.

 

 

EN-összeállítás 2018. január 26., péntek

Új kormány, régi gondok

Biztosra vehető, hogy a január 29-re meghirdetett új parlamenti ülésszakon a kormánykoalíció beiktatja az új kormányt élén Viorica Dăncilă miniszterelnök-jelölttel, miután a román államfő – az ellenzék tiltakozása ellenére – elfogadta a jelölést. 

 

EN-összeállítás 2018. január 20., szombat

Trianonra az autonómia a magyar válasz

Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke, Toró T. Tibor, a Néppárt ügyvezető elnöke és Biró Zsolt, az MPP elnöke részvételével Kolozsváron pódiumbeszélgetés tartottak közéleti, politikai témákról. 

EN-összeállítás 2017. december 15., péntek

Új Kárpát-medencei falugazdász-hálózat

A jelenlegi 41-ről 100 fölé emelkedik a Kárpát-medencében tevékenykedő falugazdászok száma. A Budapesten megtartott VI. Kárpát-medencei összefogás fórumán a gazdaszervezetek Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelenlétében írták alá a megállapodást.

EN-összeállítás 2017. november 28., kedd

Közös erdélyi dialektus kell

A nagyváradi városháza tanácstermében szervezett konferenciát az EMNT, a Néppárt és a Reconstructio Egyesület. A résztvevők arra keresték a választ, hogy a küszöbön álló egyesülési centenárium esélyt vagy veszélyt jelent a román–magyar kapcsolatokban. 

EN-összeállítás 2017. október 17., kedd

Az RMDSZ hiányos anyanyelvhasználata

Az RMDSZ hidegzuhanyként értékelte a közigazgatási törvénymódosítás leszavazását a parlamentben. A Marosvásárhelyen székelő Civil Elkötelezettség Mozgalom viszont úgy látja, a szövetség a létező jogszabályok nyújtotta lehetőségeket sem használja ki.  

Hallgassa online rádióinkat