HIRDETÉS
EN-összeállítás 2018. június 11., hétfő

Trianon emlékezete a Kárpát-medencében

A trianoni évfordulóra emlékező Nemzeti Összetartozás Napján Kárpát-medence-szerte rendezvényeken foglaltak állást politikusok. Többségük szerint a 98 évvel ezelőtti országcsonkításra a magyarság jogainak garantálása lehet a válasz.  

EN-összeállítás 2018. március 10., szombat

Székely szabadság napja Marosvásárhelyen

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) marosvásárhelyi felvonulásra hívja híveit március 10-re a székely szabadság napjára.

HIRDETÉS
EN-összeállítás 2018. február 03., szombat

Bizalmat kapott a Dăncilă-kormány

A parlament két háza gond nélkül bizalmat szavazott a Viorica Dăncilă vezette harmadik PSD-ALDE-kormánynak. A voksoláson az RMDSZ is támogatta a kabinetet.

 

 

EN-összeállítás 2018. január 26., péntek

Új kormány, régi gondok

Biztosra vehető, hogy a január 29-re meghirdetett új parlamenti ülésszakon a kormánykoalíció beiktatja az új kormányt élén Viorica Dăncilă miniszterelnök-jelölttel, miután a román államfő – az ellenzék tiltakozása ellenére – elfogadta a jelölést. 

 

EN-összeállítás 2018. január 20., szombat

Trianonra az autonómia a magyar válasz

Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke, Toró T. Tibor, a Néppárt ügyvezető elnöke és Biró Zsolt, az MPP elnöke részvételével Kolozsváron pódiumbeszélgetés tartottak közéleti, politikai témákról. 

EN-összeállítás 2017. december 15., péntek

Új Kárpát-medencei falugazdász-hálózat

A jelenlegi 41-ről 100 fölé emelkedik a Kárpát-medencében tevékenykedő falugazdászok száma. A Budapesten megtartott VI. Kárpát-medencei összefogás fórumán a gazdaszervezetek Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter jelenlétében írták alá a megállapodást.

EN-összeállítás 2017. november 28., kedd

Közös erdélyi dialektus kell

A nagyváradi városháza tanácstermében szervezett konferenciát az EMNT, a Néppárt és a Reconstructio Egyesület. A résztvevők arra keresték a választ, hogy a küszöbön álló egyesülési centenárium esélyt vagy veszélyt jelent a román–magyar kapcsolatokban. 

EN-összeállítás 2017. október 17., kedd

Az RMDSZ hiányos anyanyelvhasználata

Az RMDSZ hidegzuhanyként értékelte a közigazgatási törvénymódosítás leszavazását a parlamentben. A Marosvásárhelyen székelő Civil Elkötelezettség Mozgalom viszont úgy látja, a szövetség a létező jogszabályok nyújtotta lehetőségeket sem használja ki.  

EN-összeállítás 2017. október 06., péntek

Erdély fővárosába látogatott Orbán Viktor

Kolozsváron ünnepelte a reformáció 500. évfordulóját Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Szászfenesen pedig jelenlétében avatták fel a Kolozs megyei község új református templomát.

EN-összeállítás 2017. szeptember 28., csütörtök

Székelyföldön az önrendelkezés népakarat

Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen ülésezett a Kárpát-medencei Magyar Autonómiatanács, az eseményt  kétnapos autonómiakonferencia követte. Jövőre Válasz Trianonra: az autonómia címmel programsorozatot terveznek. 

EN-összeállítás 2017. szeptember 02., szombat

Gazdasági siker az újabb budapesti vb

A nagysikerű vizes világbajnokság után újabb rangos sportesemény színhelye Budapest: hétfőtől vasárnapig tartják a 31. cselgáncs világbajnokságot, amelyen 19 magyar cselgáncsozó is részt vesz. A megnyitón Vlagyimir Putyin orosz államfő is részt vett. 

 

HIRDETÉS
EN-összeállítás 2017. július 16., vasárnap

„A világgazdaság jobb állapotban van”

Utcai harcok és több tízezres tüntető tömeg fogadta az elmúlt hétvégén a Hamburgban megrendezett G20-as csoport csúcsértekezletét. Trump és Putyin első személyes találkozója uralta a világsajtót.

EN-összeállítás 2017. július 14., péntek

Vizes vb: legek Budapesten

Július 14-én délben a műugrás-selejtezőkkel Budapesten kezdetét veszi a vizes világbajnokság. A Magyarország történetében eddigi legnagyobb sportesemény július 30-án zárul: két városban öt helyszínen 76 számban hirdetnek győztest.

EN-összeállítás 2017. július 07., péntek

Szükséges-e a futballban a videóbíró?

 A labdarúgás szabályalkotó testülete (IFAB) tavaly zöld utat adott a videotechnológiának, hogy segítse a játékvezetők döntését. Az újítást azóta már több mérkőzésen is alkalmazták, ám továbbra is vitáznak, érdemes-e minden szinten bevezetni. 

EN-összeállítás 2017. június 23., péntek

Városok sétáló medvével

Az elmúlt hetekben két, medvékkel kapcsolatos hír is sokkolta a közvéleményt: Tusnádfürdőn fényes nappal filmeztek medvét, amint a főutcán sétált, Brassótól nem messze pedig vonat ütött el egy medvebocsot. Közben Erdély-szerte nő a medvekárok nagysága. 

HIRDETÉS
EN-összeállítás 2017. április 21., péntek

Összekevert, identitás nélküli Európa a cél

A migrációt tartja a konfliktusok középpontjának Orbán Viktor miniszterelnök, aki a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában kijelentette: ha a magyar emberek biztonságáról van szó, akkor nincs pardon.