Színes csapatok, drága játékosok

Somogyi Botond 2016. június 24., 22:34
Színes csapatok, drága játékosok
galéria
Fotó: MTI

Több szakember ugyanis félt attól, hogy a 16 csapatos Eb-t 24-re bővítve felhígul a mezőny. De látni kell, hogy nem hiába kerültek ki a kontinenstornára korábban gyengébb együttesként számon tartott csapatok. Az elmúlt héten bebizonyították, hogy érdemes volt bővíteni a mezőnyt: mind az albán, mind a szlovák vagy a wales-i csapat jó iramú mérkőzéseket játszott, egyedül talán az észak-írek okoztak csalódást. Ők is elsősorban saját szurkolóiknak: a zöld-fehérek ugyanis kapura rúgás nélkül játszották végig a lengyelek elleni kilencven perces összecsapást.

Etnikai kavalkád

Az Európa-bajnokságra különben nemcsak a részvevő csapatok megnövelt száma jellemző, hanem a válogatott keretek összetétele is érdekes. Románia az egyetlen „nemzeti válogatott”, amelyben nem szerepelnek honosított vagy más nemzetiségű labdarúgók (a magyar csapatból Priskin Tamás a felvidéki Komáromban, Nemanja Nikolics pedig a délvidéki Zentán született).

A Franciaországban jelen levő 552 sportolónak több mint negyede (141) más nemzetiségű, mint amelyik országot képviseli. Ezek közül huszonketten például nem is születtek Európában. A legszínesebb válogatott a svájci, amelyben mintegy tizennégyen nem a kantonok országának leszármazottjai: chilei, kongói, spanyol, török, koszovói, elefántcsontparti, Zöld-foki-szigeteki játékosok mind megtalálhatóak Lichsteiner csapattársai között. A legkülönlegesebb azonban a francia Patrice Evra, aki Szenegálban született Bissaui-Guinea-i édesanyától és Zöld-foki-szigeteki édesapától, de nincs távol tőle az osztrák Alaba sem, aki részben nigériai, részben Fülöp-szigeteki származású. Egy kimutatás szerint Svájcot Portugália követi 13 „külföldi” játékossal, majd Belgium (12), Albánia (12) és Franciaország (10) következik. Valószínűleg a statisztikát készítők Németország esetében német származásúnak tekintettek több olyan játékost is, aki német földön született, ám sem neve, sem származása alapján nem tekinthető németnek. Különben a Nationalelf is a kozmopolita csapatok közé került volna, hiszen a 23-as keretben 10 olyan név szerepel, amely nem német felmenőkre utal.

A nagy számok tükrében

Az Európa-bajnokságon a világ legjobb és legdrágább futballistái közül számos játékos lép pályára, elég csak Cristiano Ronaldóra, Gareth Bale-re vagy Thomas Müllerre gondolni. Az Eb-vel egyidőben rendezik a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Copa Americát, így a tengeren túl is számos sztár lép fel az Egyesült Államokban rendezett tornán.

A magyar válogatott 23 fős kerete 31 millió dollárba kerülne, ami a legalacsonyabb a 24 résztvevő ország közül. Csak összehasonlításul, a 31 éves Cristiano Ronaldo egyedül 116 millióval áll az élen a holland ING bank elemzése szerint. A spanyol csapat a legértékesebb a becsült 736 millió dolláros értékével, a címvédőt a vb-győztes németek (633 millió) és a házigazda franciák (551 millió) követik. Az ING – a transfermarkt.de adatait böngészve – továbbá összegyűjtötte a top 10 csapat legértékesebb játékosát, ezen a listán nem szerepel ugyanakkor Gareth Bale, aki 2013-ban 113 millió dollárért érkezett az angol Tottenham Hotspur csapatától a Real Madridhoz, de a walesi válogatott nem került be a tíz legjobb csapat közé. Ezt a listát Cristiano Ronaldo nagy fölénnyel vezeti, megelőzve Thomas Müllert, valamint Eden Hazard-t és Robert Lewandowskit (valószínűleg nem vették figyelembe, hogy Paul Pogbát néhány európai sztárcsapat olyan nagyon a soraiban akarja tudni, hogy a francia középpályásért akár 100 millió eurót is képesek kifizetni).

Az Eb legértékesebb futballistái a top 10-ből
Játékos                         Ország            Érték (dollármillióban)
Cristiano Ronaldo       Portugália        116
Thomas Müller            Németország     79
Eden Hazard               Belgium              74
Robert Lewandowski Lengyelország  74
Paul Pogba                  Franciaország   68
Sergio Busquets         Spanyolország  53
Raheem Sterling        Anglia                  53
Luka Modric                Horvátország      53
Arda Turan                  Törökország        37

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.