avatar
Somogyi Botond

2022. november 04., 18:05

CFR: kolozsvári siker, bukaresti hallgatás

Elképesztő, hogy a bukaresti sportsajtó mennyire elfogult… és rosszindulatú. Azt már megszokhattuk, hogy amennyiben a három fővárosi csapat (Dinamo, FCSB és Rapid) háza táján bármi is történik, az azonnal megjelenik – tévében és világhálón egyaránt. És nem csak sportszakmai szempontból. Mert ha az egyik futballistának a felesége gumipapucsban szaladt ki az üzletbe, a piperai juhász kikönyökölt az erkélyén, a „kutyák” stadionja romokban hever – ez mind érdekesebb hír, mint amikor a Sepsi legyőzi az egyik erős craiovai együttest (esetleg fordítva), vagy a CFR például nemzetközi kupamérkőzést vív.

Nemrég az FCSB tíz gólt kapott két mérkőzésen egy szinte ismeretlen dán csapattól, a kolozsvári együttes viszont oda-vissza verte a nagy múltú Slavia Prágát, amely a Konferencia Liga G csoportjának legerősebb csapatának számított. Az egyik bukaresti tévéadón pedig nemhogy megdicsérték volna a vasutas klubot, hanem ellenkezőleg: a bemondó, miközben azon siránkozott, hogy az FCSB ismét dicstelenül távozik a csoportkörből, képes volt a következőt mondani: „a szégyen annál nagyobb, mert a Kolozsvár képes volt megverni a cseheket”. Dehogy örvendett, kérem, mintha szomorkodott volna. S ez a hozzáállás rí le minden egyes sportadóban szereplő műservezetőről, riporterről…s nagyjából ez olvasható ki szinte mindegyik cikkből, amely a sportportálokon megjelenik. Ha egyáltalán megjelenik.

Tegnap például a fellegvári alakulat tíz pontot gyűjtve csoportmásodikként jutott tovább csoportjából 1-0-s győzelmet aratva a kosovói Ballkani felett. Szinte lélekszakadva rohantam haza a stadionból, hogy no lám, mit fognak most mondani a tévében. Végigzongoráztam az összes kanálist…és semmit sem találtam. A sportadók kézilabdát és teniszt közvetítettek, hírösszefoglalókat és régi mérkőzéseket ismételtek. Egészen addig, amíg az FCSB mérkőzése kezdődött. Akkor rögtön adásba kerültek az egykori börtöntöltelék–tulajdonos „szolgái”, és ajnározni kezdték a fővárosi alakulatot, amely végül a londoni West Ham tartalékcsapatának cseréitől és ifijeitől háromgólos vereséget szenvedett.

A vasutasok mérkőzésének lefújása után egyetlen romániai sportadó sem ejtett egy szót sem arról, hogy a CFR ismét megérte a kupatavaszt.

Csupán a volt katonacsapat mérkőzését követően tértek rá a kolozsváriak sikerére a fellegvári meccs után több mint két és fél órára – természetesen a bukaresti meccs „elemzése” közben. Merthogy szinte minden bukarestinek tüskeként szúrja az oldalát a kolozsváriak újabb bravúrja. Akik nem mellesleg mind a Bajnokok Ligájában, mind az Európa Ligában, mind pedig a Konferencia Ligában rekorderként vannak számon tartva, mint a legtöbb pontot gyűjtött romániai csapat.

De hát kit érdekel ez? Ha a CFR-ről van szó, akkor – ha nem is a gyűlölet, de legalábbis – a közömbösség vagy a lekicsinylés hangján kell beszélni róla. Mert egyesek szerint „magyar csapat”, holott a tulajdonos már rég nem Pászkány Árpád, és sem a szakmai stábban, sem pedig a pályán nincs egy magyar sem. Úgy tűnik, a klub egyetlen „hibája” az, hogy Romániában a legrégebbi együttes, s még az Osztrák–Magyar Monarchia idején alakult. De hát úgy látszik, ez épp elég arra, hogy a csapatot semmibe vegyék, érdemeit elhallgassák, nemzetközi eredményeit minimalizálják. Talán a legkiegyensúlyozottabb véleményt Decebal Rădulesu bukaresti újságíró mondta el már éjfél után az egyik sportadón:

ha több tízezer szurkoló szomorúságát próbáljuk vigasztalni, akkor az FCSB-ről kell beszélnünk, ha viszont sportszakmai szempontból nézzük a dolgokat, akkor a csütörtök a CFR estje”.

Nos, tegnap valóban a CFR-szurkolók estje volt, s remélhetőleg még sok hasonló lesz a következő években. Annak ellenére, hogy Emil Boc kolozsvári polgármester csupán a nacionalista, kimondottan magyarellenes U-t élteti és közpénzen keményen támogatja. De hát ez már egy másik történet.

Jelenleg maradjunk annál, hogy hajrá CFR, hajrá KVSC!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Foci-Eb 2024: lesz-e magyar csoda?
Somogyi Botond 2024. június 14., péntek

Foci-Eb 2024: lesz-e magyar csoda?

Bár a napokban számos sportágban zajlik Európa-bajnokság, a szurkolók többségét mégis valami különleges sportesemény köti le a párizsi ötkarikás játékok előtt: péntek este kezdődik a futball Európa-bajnokság, amelynek döntőjét július 14-én rendezik.

Helyszíni stúdióval, saját kamerákkal, exkluzív anyagokkal kiegészítve közvetíti a közmédia az Európa-bajnokságot
EN-összeállítás 2024. június 13., csütörtök

Helyszíni stúdióval, saját kamerákkal, exkluzív anyagokkal kiegészítve közvetíti a közmédia az Európa-bajnokságot

Hazahozza a szurkolóknak a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságot az M4 Sport, a Nemzeti Sportrádió, a Kossuth Rádió, az M1 és a Nemzeti Sport.

Ezüstérmes a CFR, ötödik a Sepsi
Somogyi Botond 2024. május 20., hétfő

Ezüstérmes a CFR, ötödik a Sepsi

Véget ért a román labdarúgó-bajnokság. Hosszú évek után ismét bajnoki címet ünnepelhetett a Becali által támogatott FCSB, ezüstérmet szerzett a fellegvári alakulat, ötödik helyen zárt a háromszéki együttes.

Női kézilabda: irány Párizs!
Somogyi Botond 2024. április 11., csütörtök

Női kézilabda: irány Párizs!

Az utazási és vízumproblémák miatt az utolsó pillanatban visszalépő Kamerun helyett április 11-én, csütörtök délután a beugró Nagy-Britannia elleni mérkőzéssel kezdi meg az olimpiai selejtezőtornát a magyar női kézilabda-válogatott.

Meghalt a király, éljen a király?
Somogyi Botond 2024. április 03., szerda

Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte idősebb játékosgeneráció már egyszer megbuktatott. Meghalt a király, éljen a király? – gondolhatta a tulajdonos Varga.

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar
Somogyi Botond 2023. november 09., csütörtök

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar

Félidőhöz érkezett a román labdarúgó-bajnokság alapszakasza. Jóslásokba kár bocsátkozni, hiszen sem azt nem lehet megmondani, ki lesz jövőre a bajnok, sem azt, hogy mely csapatok esnek ki. Az viszont egyértelmű, hogy az erőviszonyok már kirajzolódtak.

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel
Somogyi Botond 2023. július 14., péntek

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel

Különleges idény elé nézünk a hét végén kezdődő román labdarúgó-bajnokságban. Ismét három bukaresti csapat szerepel az elsőosztályban, a kolozsvári vasutas klub hegemóniája véget ért, a Sepsi OSK pedig predesztinálva van arra, hogy megvédje címeit.

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat
Somogyi Botond 2023. május 18., csütörtök

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat

Minden esélyét elvesztette arra, hogy ismét bajnok legyen: a CFR-nek már matematikailag sincs lehetősége arra, hogy megvédje címét, és zsinórban hatodik alkalommal hódítsa el a román labdarúgó-bajnokság hőn áhított trófeáját.

CFR-csoda: közel és mégis oly távol
Somogyi Botond 2023. február 24., péntek

CFR-csoda: közel és mégis oly távol

A római Lazio csapatával itthon 0:0-ás döntetlent játszó CFR számára lezárult az európai kupamenetelés, miután Rómában 1:0-ás vereséget szenvedett. A mérkőzés után a szurkolók nem hagyták el a stadiont, hanem sportszerűen megtapsolták kedvenceiket.

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?
Somogyi Botond 2023. január 30., hétfő

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?

A magyar fiúk által teljesített cél a bravúr kategóriába tartozik, és kiváló eredménynek számít. Az már más kérdés, hogy az eredményt egyetlen kiváló mérkőzésnek (a rivális izlandiak ellen), másrészt a szerencsének köszönheti a csapat.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.