avatar
Somogyi Botond

2022. november 04., 18:05

CFR: kolozsvári siker, bukaresti hallgatás

Elképesztő, hogy a bukaresti sportsajtó mennyire elfogult… és rosszindulatú. Azt már megszokhattuk, hogy amennyiben a három fővárosi csapat (Dinamo, FCSB és Rapid) háza táján bármi is történik, az azonnal megjelenik – tévében és világhálón egyaránt. És nem csak sportszakmai szempontból. Mert ha az egyik futballistának a felesége gumipapucsban szaladt ki az üzletbe, a piperai juhász kikönyökölt az erkélyén, a „kutyák” stadionja romokban hever – ez mind érdekesebb hír, mint amikor a Sepsi legyőzi az egyik erős craiovai együttest (esetleg fordítva), vagy a CFR például nemzetközi kupamérkőzést vív.

Nemrég az FCSB tíz gólt kapott két mérkőzésen egy szinte ismeretlen dán csapattól, a kolozsvári együttes viszont oda-vissza verte a nagy múltú Slavia Prágát, amely a Konferencia Liga G csoportjának legerősebb csapatának számított. Az egyik bukaresti tévéadón pedig nemhogy megdicsérték volna a vasutas klubot, hanem ellenkezőleg: a bemondó, miközben azon siránkozott, hogy az FCSB ismét dicstelenül távozik a csoportkörből, képes volt a következőt mondani: „a szégyen annál nagyobb, mert a Kolozsvár képes volt megverni a cseheket”. Dehogy örvendett, kérem, mintha szomorkodott volna. S ez a hozzáállás rí le minden egyes sportadóban szereplő műservezetőről, riporterről…s nagyjából ez olvasható ki szinte mindegyik cikkből, amely a sportportálokon megjelenik. Ha egyáltalán megjelenik.

Tegnap például a fellegvári alakulat tíz pontot gyűjtve csoportmásodikként jutott tovább csoportjából 1-0-s győzelmet aratva a kosovói Ballkani felett. Szinte lélekszakadva rohantam haza a stadionból, hogy no lám, mit fognak most mondani a tévében. Végigzongoráztam az összes kanálist…és semmit sem találtam. A sportadók kézilabdát és teniszt közvetítettek, hírösszefoglalókat és régi mérkőzéseket ismételtek. Egészen addig, amíg az FCSB mérkőzése kezdődött. Akkor rögtön adásba kerültek az egykori börtöntöltelék–tulajdonos „szolgái”, és ajnározni kezdték a fővárosi alakulatot, amely végül a londoni West Ham tartalékcsapatának cseréitől és ifijeitől háromgólos vereséget szenvedett.

A vasutasok mérkőzésének lefújása után egyetlen romániai sportadó sem ejtett egy szót sem arról, hogy a CFR ismét megérte a kupatavaszt.

Csupán a volt katonacsapat mérkőzését követően tértek rá a kolozsváriak sikerére a fellegvári meccs után több mint két és fél órára – természetesen a bukaresti meccs „elemzése” közben. Merthogy szinte minden bukarestinek tüskeként szúrja az oldalát a kolozsváriak újabb bravúrja. Akik nem mellesleg mind a Bajnokok Ligájában, mind az Európa Ligában, mind pedig a Konferencia Ligában rekorderként vannak számon tartva, mint a legtöbb pontot gyűjtött romániai csapat.

De hát kit érdekel ez? Ha a CFR-ről van szó, akkor – ha nem is a gyűlölet, de legalábbis – a közömbösség vagy a lekicsinylés hangján kell beszélni róla. Mert egyesek szerint „magyar csapat”, holott a tulajdonos már rég nem Pászkány Árpád, és sem a szakmai stábban, sem pedig a pályán nincs egy magyar sem. Úgy tűnik, a klub egyetlen „hibája” az, hogy Romániában a legrégebbi együttes, s még az Osztrák–Magyar Monarchia idején alakult. De hát úgy látszik, ez épp elég arra, hogy a csapatot semmibe vegyék, érdemeit elhallgassák, nemzetközi eredményeit minimalizálják. Talán a legkiegyensúlyozottabb véleményt Decebal Rădulesu bukaresti újságíró mondta el már éjfél után az egyik sportadón:

ha több tízezer szurkoló szomorúságát próbáljuk vigasztalni, akkor az FCSB-ről kell beszélnünk, ha viszont sportszakmai szempontból nézzük a dolgokat, akkor a csütörtök a CFR estje”.

Nos, tegnap valóban a CFR-szurkolók estje volt, s remélhetőleg még sok hasonló lesz a következő években. Annak ellenére, hogy Emil Boc kolozsvári polgármester csupán a nacionalista, kimondottan magyarellenes U-t élteti és közpénzen keményen támogatja. De hát ez már egy másik történet.

Jelenleg maradjunk annál, hogy hajrá CFR, hajrá KVSC!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Ezüstérmes a CFR, ötödik a Sepsi
Somogyi Botond 2024. május 20., hétfő

Ezüstérmes a CFR, ötödik a Sepsi

Véget ért a román labdarúgó-bajnokság. Hosszú évek után ismét bajnoki címet ünnepelhetett a Becali által támogatott FCSB, ezüstérmet szerzett a fellegvári alakulat, ötödik helyen zárt a háromszéki együttes.

Női kézilabda: irány Párizs!
Somogyi Botond 2024. április 11., csütörtök

Női kézilabda: irány Párizs!

Az utazási és vízumproblémák miatt az utolsó pillanatban visszalépő Kamerun helyett április 11-én, csütörtök délután a beugró Nagy-Britannia elleni mérkőzéssel kezdi meg az olimpiai selejtezőtornát a magyar női kézilabda-válogatott.

Meghalt a király, éljen a király?
Somogyi Botond 2024. április 03., szerda

Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte idősebb játékosgeneráció már egyszer megbuktatott. Meghalt a király, éljen a király? – gondolhatta a tulajdonos Varga.

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar
Somogyi Botond 2023. november 09., csütörtök

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar

Félidőhöz érkezett a román labdarúgó-bajnokság alapszakasza. Jóslásokba kár bocsátkozni, hiszen sem azt nem lehet megmondani, ki lesz jövőre a bajnok, sem azt, hogy mely csapatok esnek ki. Az viszont egyértelmű, hogy az erőviszonyok már kirajzolódtak.

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel
Somogyi Botond 2023. július 14., péntek

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel

Különleges idény elé nézünk a hét végén kezdődő román labdarúgó-bajnokságban. Ismét három bukaresti csapat szerepel az elsőosztályban, a kolozsvári vasutas klub hegemóniája véget ért, a Sepsi OSK pedig predesztinálva van arra, hogy megvédje címeit.

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat
Somogyi Botond 2023. május 18., csütörtök

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat

Minden esélyét elvesztette arra, hogy ismét bajnok legyen: a CFR-nek már matematikailag sincs lehetősége arra, hogy megvédje címét, és zsinórban hatodik alkalommal hódítsa el a román labdarúgó-bajnokság hőn áhított trófeáját.

CFR-csoda: közel és mégis oly távol
Somogyi Botond 2023. február 24., péntek

CFR-csoda: közel és mégis oly távol

A római Lazio csapatával itthon 0:0-ás döntetlent játszó CFR számára lezárult az európai kupamenetelés, miután Rómában 1:0-ás vereséget szenvedett. A mérkőzés után a szurkolók nem hagyták el a stadiont, hanem sportszerűen megtapsolták kedvenceiket.

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?
Somogyi Botond 2023. január 30., hétfő

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?

A magyar fiúk által teljesített cél a bravúr kategóriába tartozik, és kiváló eredménynek számít. Az már más kérdés, hogy az eredményt egyetlen kiváló mérkőzésnek (a rivális izlandiak ellen), másrészt a szerencsének köszönheti a csapat.

Az utóbbi 30 év legjobban dobó kosárlabdázója – beszélgetés Vizi Sándorral, ötven országos bajnoki cím birtokosával
Somogyi Botond 2022. szeptember 30., péntek

Az utóbbi 30 év legjobban dobó kosárlabdázója – beszélgetés Vizi Sándorral, ötven országos bajnoki cím birtokosával

Több mint hatszáz megnyert verseny, mintegy ötven országos bajnoki cím 18 esztendő alatt. Sportról, kosárlabdázásról, dobóversenyekről, elképesztő rekordokról és egy különleges díjról beszélgettünk Vizi Sándorral, a kolozsvári sportegyetem tanárával. 

Miért mondjon le a sikeredző?
Somogyi Botond 2022. szeptember 17., szombat

Miért mondjon le a sikeredző?

Miért akarnák a CFR történetének legsikeresebb edzőjét eltávolítani? Azért, mert a csapat a koszovói bajnok ellen utolsó másodpercekben szerzett góllal kínkeservesen egyenlített, s egy szégyenteljes mérkőzést követően csupán döntetlent ért el? 

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.