avatar
Somogyi Botond

2024. április 03., 20:37

Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte idősebb játékosgeneráció már egyszer megbuktatott. Meghalt a király, éljen a király? – gondolhatta a tulajdonos Varga.

Ha marad Mutu, továbbra sem kell félni a CFR-től. „Kérlek, Mutu, maradj még a CFR kispadján legalább addig, amíg mi is játszunk veletek” – írogatták szerda este a kolozsvári vasutasok leendő ellenfeleinek szurkolói. Ők is tudták: ameddig az egykori „füves” játékosból valahogy edzővé fabrikálódott „zseni” a fellegvári alakulatnál marad, az ellenfelek számára nincs ok a pánikra.

De hát ezt lehetett tudni tavalyelőtt, tavaly és idén január végén is, amikor fel-felröppent a hír, hogy a kincses város focicsapatának mindentudó tulajdonosa, N. Varga, régi barátját (?) akarja a Szamos partjára hozni. Mindig is azon tűnődtem, hogyan lehet barátja az, aki majd’ 10 évvel fiatalabb nála, többnyire külföldön élt, és sportolóként teljesen más közegben mozgott. Valószínűleg mese az egész. Talán

hihetőbb az a feltételezés, hogy bizonyos gazdasági-politikai körök különböző technikákkal folyamatosan próbáltak és próbálnak Mutunak „állást szerezni”.

Alig rúgják ki ugyanis az egyik csapattól, máris hírbe hozzák egy másikkal, hogy egy harmadik vagy sokadik végül „lecsapjon rá”. Egy olyan vezetés, aki vagy elhiszi, hogy Mutu jó edző (ezt egyre inkább kétlem), vagy le van kötelezve azoknak a bizonyos köröknek.

Hogy a CFR vezetősége melyikhez tartozik, nehezen tudnám megmondani. Ámbár ha abból indulunk ki, hogy annak idején a Fellegvárra csábították a Real Madridot, AS Romát stb. megjárt egykori brazil csillagot, Julio Baptistát úgy, hogy az képtelen volt szaladni, ha ehhez hozzávesszük azt, hogy ezt az óriási bakit megismételték Jevgenyij Konopliankával, a legújabb idényben pedig újabb játékosokkal (lásd a marokkói El Kaddouri, az olasz Felipe Falco, a szír-ukrán Aussi, akik hónapok, illetve évek óta nem léptek pályára), akkor talán lehet azt mondani: bevették a kefét, azaz

valóban elhitték, Mutu tényleg képes lesz a kolozsvári alakulatból jó csapatot faragni. Én mégis inkább a felé hajlok, hogy amikor olyan sok-sok millió euró sorsáról van szó, az ember nem lehet ennyire naiv.

Bárhogy is legyen, a januárban a csapat élére kinevezett román „szakember” megbukott (vagy a játékosok buktatták meg, teljesen mindegy). Hamarabb, mint gondoltam volna. Pedig a kinevezését megelőző nap már arról írtam, hogy amikor a felsőházi rájátszás elkezdődik, és a komolyabb téttel bíró mérkőzések elkezdődnek, a győzelmek viszont elmaradnak, akkor N. Varga is elgondolkozhat a döntéséről. Arra még én sem fogadtam volna, hogy a rájátszás harmadik mérkőzését már nem a „Briliáns”-nak nevezett fogja vezetni.

A szomorú az egészben az, hogy Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni, akit a Deac–Camora fémjelezte idősebb játékosgeneráció már egyszer megbuktatott. Meghalt a király, éljen a király? – gondolhatta a tulajdonos Varga. Ám valószínűleg rájött, hogy a januárban megbuktatott edzőt most sem fogadták volna tárt karokkal, ezért egy vészmegoldáshoz folyamadott: a tavaly 40 évesen visszavonult egykori CFR-játékost, Ovidiu Hobant (állítólag a PRO-licenccel rendelkező Dican Ferivel együtt) bízta meg a hátramaradt mérkőzésekre – „tűzoltónak”. Kérdés, hogy az egykori társak mekkora tisztelettel viseltetnek majd az új seprű iránt.

A még szomorúbb talán mégis az, hogy így lassan-lassan a CFR-nek az egész szezonja elúszik, azaz nem jut be egyetlen nemzetközi kupakiírás selejtezőjébe sem.

Kár a csapatért, kár a szurkolókért.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar
Somogyi Botond 2023. november 09., csütörtök

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar

Félidőhöz érkezett a román labdarúgó-bajnokság alapszakasza. Jóslásokba kár bocsátkozni, hiszen sem azt nem lehet megmondani, ki lesz jövőre a bajnok, sem azt, hogy mely csapatok esnek ki. Az viszont egyértelmű, hogy az erőviszonyok már kirajzolódtak.

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel
Somogyi Botond 2023. július 14., péntek

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel

Különleges idény elé nézünk a hét végén kezdődő román labdarúgó-bajnokságban. Ismét három bukaresti csapat szerepel az elsőosztályban, a kolozsvári vasutas klub hegemóniája véget ért, a Sepsi OSK pedig predesztinálva van arra, hogy megvédje címeit.

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat
Somogyi Botond 2023. május 18., csütörtök

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat

Minden esélyét elvesztette arra, hogy ismét bajnok legyen: a CFR-nek már matematikailag sincs lehetősége arra, hogy megvédje címét, és zsinórban hatodik alkalommal hódítsa el a román labdarúgó-bajnokság hőn áhított trófeáját.

CFR-csoda: közel és mégis oly távol
Somogyi Botond 2023. február 24., péntek

CFR-csoda: közel és mégis oly távol

A római Lazio csapatával itthon 0:0-ás döntetlent játszó CFR számára lezárult az európai kupamenetelés, miután Rómában 1:0-ás vereséget szenvedett. A mérkőzés után a szurkolók nem hagyták el a stadiont, hanem sportszerűen megtapsolták kedvenceiket.

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?
Somogyi Botond 2023. január 30., hétfő

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?

A magyar fiúk által teljesített cél a bravúr kategóriába tartozik, és kiváló eredménynek számít. Az már más kérdés, hogy az eredményt egyetlen kiváló mérkőzésnek (a rivális izlandiak ellen), másrészt a szerencsének köszönheti a csapat.

CFR: kolozsvári siker, bukaresti hallgatás
Somogyi Botond 2022. november 04., péntek

CFR: kolozsvári siker, bukaresti hallgatás

Ha a CFR-ről van szó, a közömbösség vagy a lekicsinylés hangján kell beszélni róla. Mert egyesek szerint „magyar csapat”, holott a tulajdonos már rég nem Pászkány Árpád. A klub egyetlen „hibája”, hogy még az Osztrák–Magyar Monarchia idején alakult.

Az utóbbi 30 év legjobban dobó kosárlabdázója – beszélgetés Vizi Sándorral, ötven országos bajnoki cím birtokosával
Somogyi Botond 2022. szeptember 30., péntek

Az utóbbi 30 év legjobban dobó kosárlabdázója – beszélgetés Vizi Sándorral, ötven országos bajnoki cím birtokosával

Több mint hatszáz megnyert verseny, mintegy ötven országos bajnoki cím 18 esztendő alatt. Sportról, kosárlabdázásról, dobóversenyekről, elképesztő rekordokról és egy különleges díjról beszélgettünk Vizi Sándorral, a kolozsvári sportegyetem tanárával. 

Miért mondjon le a sikeredző?
Somogyi Botond 2022. szeptember 17., szombat

Miért mondjon le a sikeredző?

Miért akarnák a CFR történetének legsikeresebb edzőjét eltávolítani? Azért, mert a csapat a koszovói bajnok ellen utolsó másodpercekben szerzett góllal kínkeservesen egyenlített, s egy szégyenteljes mérkőzést követően csupán döntetlent ért el? 

A cél mindig a következő csúcs megdöntése volt – beszélgetés Gyurta Dániel olimpiai bajnok mellúszóval
Somogyi Botond 2022. augusztus 26., péntek

A cél mindig a következő csúcs megdöntése volt – beszélgetés Gyurta Dániel olimpiai bajnok mellúszóval

A Kolozsvári Magyar Napok vendége volt Gyurta Dániel olimpiai bajnok, aki 2017 után hagyott fel a versenyszerű sporttal. Az egykori kiváló mellúszóval beszélgettünk úszásról, a mentális felkészülés jelentőségéről, motivációról.

Hazát cserél. Szívet cserél? – Rapport Richárd, a világ legjobb 5. sakkjátékosa magyar helyett román színekben folytatná
Somogyi Botond 2022. június 12., vasárnap

Hazát cserél. Szívet cserél? – Rapport Richárd, a világ legjobb 5. sakkjátékosa magyar helyett román színekben folytatná

Mindig voltak és lesznek országváltások házasság, kitelepedés vagy éppen meg nem értés miatt. Régebb kevesebb, manapság több. Ráadásul a sport elüzletiesedése következtében ma már nyíltan. A legújabb zászlóváltó Rapport Richárd sakkozó.

Vélemény
avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

avatar
Makkay József: Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak ...

avatar
Somogyi Botond: Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.