avatar
Somogyi Botond

2022. szeptember 17., 21:18

Miért mondjon le a sikeredző?

Lemondás, lemondás! – erre a skandálásra értem ki a Fellegvárra vasárnap este. A kolozsvári csapat kemény magja, a galeri, a csapatok bemelegítésénél egyre-másra elővette a Mondjon le! rigmust. Furcsállottam a dolgot, mert az elmúlt években szinte kivétel nélkül a vendégcsapatok szurkolói kezdtek hasonló akciókba. Akkor is többnyire azért, hogy szórakoztassák magukat, vagy inkább hallassák hangjukat, és próbálják rávenni a Román Labdarúgó-szövetség vezetőségét a lemondásra. Kiabáltak annak idején Mircea Sandu ellen, a közelmúltban Răzvan Burleanu ellen, no meg a román profi futballiga vezetősége ellen is. Elégedetlen, feltüzelt emberek mindig kerülnek.
Úgy tűnik, nem vagyok képben az elmúlt napok történéseivel – gondoltam magamban. S valóban, mintha az utóbbi napokban kikapcsoltam volna, s a hazai sport­élettel nem igazán foglalkoztam. Próbáltam nézni a vízilabda- és kosárlabda-mérkőzéseket, s képben lenni a Dél-Amerikában rendezett junior úszó-világbajnokság eredményeivel.

Megkezdődött a mérkőzés, s az első félidőben a galeri újból rázendített a rigmusra. Sőt, felszólították az egész stadiont, hogy együtt skandáljuk: Mondjon le! Mondjon le!

De könyörgöm, kicsoda mondjon le? A CFR vezetősége? Vajon mit tehetett olyat, amiről nem hallottam? Ilyen kérdések fogalmazódtak meg bennem, s elhatároztam, szünetben kérdezős­ködni kezdek.
A csapatok az első 45. perc után bevonultak az öltözőbe, a vas­utasok jó játék után az egyik nagy rivális, a Craiova ellen meglepően jó játékkal 2–0-ra vezettek, én pedig próbáltam körbeszaglászni.

Hát Petricát akarják kigittelni – mondta egyértelműen egyik ismerősöm. S hogy biztos legyen, megértem, amit mond, hozzátette: Dan Petrescu lemondását követelik. Nem láttad, hogy Koszovóban semmit sem játszott a csapat?

– kérdezett vissza kíváncsian.
– Biztos a Ballkani ellen mutatott játék miatt elégedetlenek, s Dan Petrescu menesztését szeretnék – ezt már egyik újságíró kollégám mondta néhány perccel később. Én pedig elképedtem. Hát tényleg ennyire lököttek egyes szurkolók? Miért akarnák a CFR történetének legsikeresebb edzőjét eltávolítani a kispadról? Azért, mert a csapat a koszovói bajnok ellen utolsó másodpercekben szerzett góllal kínkeservesen egyenlített, s egy szégyenteljes mérkőzést követően csupán döntetlent ért el? Valószínű, igen. Mert ahogy a választópolgároknak rövid a memóriájuk, s csak arra emlékeznek, mi történt tegnap, úgy a szurkolók egy részét is csak az érdekli, hogy miként játszott legutóbb a csapat. Azt már nem látják, hogy az elmúlt öt bajnokságot zsinórban a CFR nyerte, s azt sem, hogy ugyancsak az elmúlt fél évtized alatt a fellegvári alakulat minden alkalommal a nemzetközi kupaporond csoportkörébe jutott. Ott pedig többnyire tisztességgel helyt is állt, mert többször is erősebb csapatok, nagyobb költségvetéssel rendelkező klubok, jobb játékosokkal felálló együttesek ellen ért el kiváló eredményt. Köszönhetően nagyrészt éppen Dan Petrescunak.
Persze tudom, a román szakember nem a megtestesült nyugalom. Sem a pálya szélén, sem az öltözőben. Dúl-fúl, néha tör-zúz – akár szó szerint is. Máskor siránkozik vagy éppen követel. De mindig és mindent a csapat és az eredmény érdekében. És azt is látom, hogy a csapat nem játszik kimondottan szépen. De hát kit érdekel? Vajon az a fontos, hogy szépen járassuk a labdát, rúgjunk két-három gólt, s kapjunk közben négyet, „haljunk meg a szépségben”, s szenvedjünk vereséget is akár? Vagy kínlódva, izgulva gyötörjünk be egy gólt, s legyünk a lehető legtöbbször győztesek? Én az utóbbira szavazok. S meg vagyok győződve, a szurkolók nagy része is ezt választaná. A sportban ugyanis az eredmény a legfontosabb, nem a szépség. Meg merem kockáztatni, hogy a műkorcsolyában és a szinkronúszásban is, noha e sportágakban még a kecsességet is osztályozzák.
Úgy tűnik azonban, a galeri egy része pillanatnyilag másként gondolkozik. Még az van a fejében, hogy az olasz Lazio, a skót Celtic, a francia Rennes vagy éppen a spanyol szupercsapat Sevilla sem tudott győzni Kolozsváron néhány évvel ezelőtt. És ezért most a kosovói bajnokot legalább öttel kellene alázni. Csakhogy

nem lehet mindig erőn felül teljesíteni. Ráadásul az együttest is más játékosok alkotják, a keret a korábbi évekhez képest gyengült. De hát hol van már a tavalyi hó?

– kérdezné a forrófejű szurkoló. Aki csak azt látja, miszerint a román sportsajtóban állandóan támadják Dan Petrescut a CFR játékstílusa miatt. No nem azért, mintha a bukaresti újságírók szívükön viselnék a fellegvári csapat sorsát, hanem csupán merő irigységből.
Éppen ezért remélem, hogy ameddig Dan Petrescu szállítja az eredményeket – függetlenül a játék és az edző stílusától –, a kispadon nem lesz változás. S ezt a közönség döntő többsége is így gondolhatja, mert a galeri felhívására – vagyis Mondjon le, mondjon le! – vasárnap este azzal válaszolt: CFR, CFR!

0 HOZZÁSZÓLÁS
Foci-Eb 2024: lesz-e magyar csoda?
Somogyi Botond 2024. június 14., péntek

Foci-Eb 2024: lesz-e magyar csoda?

Bár a napokban számos sportágban zajlik Európa-bajnokság, a szurkolók többségét mégis valami különleges sportesemény köti le a párizsi ötkarikás játékok előtt: péntek este kezdődik a futball Európa-bajnokság, amelynek döntőjét július 14-én rendezik.

Helyszíni stúdióval, saját kamerákkal, exkluzív anyagokkal kiegészítve közvetíti a közmédia az Európa-bajnokságot
EN-összeállítás 2024. június 13., csütörtök

Helyszíni stúdióval, saját kamerákkal, exkluzív anyagokkal kiegészítve közvetíti a közmédia az Európa-bajnokságot

Hazahozza a szurkolóknak a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságot az M4 Sport, a Nemzeti Sportrádió, a Kossuth Rádió, az M1 és a Nemzeti Sport.

Ezüstérmes a CFR, ötödik a Sepsi
Somogyi Botond 2024. május 20., hétfő

Ezüstérmes a CFR, ötödik a Sepsi

Véget ért a román labdarúgó-bajnokság. Hosszú évek után ismét bajnoki címet ünnepelhetett a Becali által támogatott FCSB, ezüstérmet szerzett a fellegvári alakulat, ötödik helyen zárt a háromszéki együttes.

Női kézilabda: irány Párizs!
Somogyi Botond 2024. április 11., csütörtök

Női kézilabda: irány Párizs!

Az utazási és vízumproblémák miatt az utolsó pillanatban visszalépő Kamerun helyett április 11-én, csütörtök délután a beugró Nagy-Britannia elleni mérkőzéssel kezdi meg az olimpiai selejtezőtornát a magyar női kézilabda-válogatott.

Meghalt a király, éljen a király?
Somogyi Botond 2024. április 03., szerda

Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte idősebb játékosgeneráció már egyszer megbuktatott. Meghalt a király, éljen a király? – gondolhatta a tulajdonos Varga.

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar
Somogyi Botond 2023. november 09., csütörtök

Félidő az alapszakaszban: magára talált a kolozsvári CFR, a Sepsi OSK is erősíteni akar

Félidőhöz érkezett a román labdarúgó-bajnokság alapszakasza. Jóslásokba kár bocsátkozni, hiszen sem azt nem lehet megmondani, ki lesz jövőre a bajnok, sem azt, hogy mely csapatok esnek ki. Az viszont egyértelmű, hogy az erőviszonyok már kirajzolódtak.

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel
Somogyi Botond 2023. július 14., péntek

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel

Különleges idény elé nézünk a hét végén kezdődő román labdarúgó-bajnokságban. Ismét három bukaresti csapat szerepel az elsőosztályban, a kolozsvári vasutas klub hegemóniája véget ért, a Sepsi OSK pedig predesztinálva van arra, hogy megvédje címeit.

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat
Somogyi Botond 2023. május 18., csütörtök

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat

Minden esélyét elvesztette arra, hogy ismét bajnok legyen: a CFR-nek már matematikailag sincs lehetősége arra, hogy megvédje címét, és zsinórban hatodik alkalommal hódítsa el a román labdarúgó-bajnokság hőn áhított trófeáját.

CFR-csoda: közel és mégis oly távol
Somogyi Botond 2023. február 24., péntek

CFR-csoda: közel és mégis oly távol

A római Lazio csapatával itthon 0:0-ás döntetlent játszó CFR számára lezárult az európai kupamenetelés, miután Rómában 1:0-ás vereséget szenvedett. A mérkőzés után a szurkolók nem hagyták el a stadiont, hanem sportszerűen megtapsolták kedvenceiket.

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?
Somogyi Botond 2023. január 30., hétfő

Kézilabda-vb: kiváló vagy gyenge?

A magyar fiúk által teljesített cél a bravúr kategóriába tartozik, és kiváló eredménynek számít. Az már más kérdés, hogy az eredményt egyetlen kiváló mérkőzésnek (a rivális izlandiak ellen), másrészt a szerencsének köszönheti a csapat.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.