Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel

Somogyi Botond 2023. július 14., 08:43

Különleges idény elé nézünk a hét végén kezdődő román labdarúgó-bajnokságban. Egyrészt azért, mert hosszú évek után ismét három bukaresti csapat szerepel az elsőosztályban, másrészt azért, mert úgy tűnik, a kolozsvári vasutas klub hegemóniája véget ért, harmadrészt pedig azért, mert a két év alatt négy kupát begyűjtő Sepsi OSK predesztinálva van arra, hogy megvédje címeit, ezt pedig az országban egyre több együttes próbálja majd meggátolni.

Liga 1: új idény, régi csapatok, megjósolhatatlan végkimenetel
galéria
Edzenek a CFR játkosai. Nehéz megjósolni, hogy idén mire lesz képes a csapat Fotó: Facebook/Fotbal Club CFR 1907 CLUJ

Több év után ismét három fővárosi csapat szerepel a román élvonalban, miután tavaly a Rapid, idén a bukaresti Dinamo is visszajutott az elsőosztályba. Ez a fővárosi sportsajtó számára nagy csemegét, több helyi derbit, rengeteg szurkolót, a tévék számára nagy nézettséget és a rendfenntartók számára természetesen sok munkát jelent. Hiszen az ehhez hasonló mérkőzésekbe bele van kódolva az erőszak, a csend- és rendháborítás – hogy finoman fogalmazzunk. Hogy a három bukaresti csapat közül melyik bajnokesélyes, az már más kérdés.

Az eddig is látszott, hogy

amíg Gigi Becali szabadlábon van és állandóan beleszól a csapat összeállításába, amíg gyengébben teljesítő játékosait élőben szidja a sportadókon, addig az FCSB valószínűleg nem fog bajnoki címet nyerni.

Az idén fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Rapid jelentős erősítésekbe kezdett, és bár messze nincs vége az átigazolási szezonnak, a kerete már most erősnek ígérkezik. Ráadásul utolsó pillanatban Adrian Mutu vezetőedző is távozott a kispadról, amely sokak szerint egyrészt meglepő, mások szerint gyengíti a Rapid esélyét a bajnoki címre. Ám valószínűleg egyik vélemény sem áll közel a valósághoz: Muturól már számtalanszor felröppent a hír, hogy nagyobb fizetésért külföldre fog távozni. Az olasz Bergodi érkezése pedig garanciát jelent arra, hogy a giulești-i stadionban komoly munka folyik majd. Ne feledkezzünk meg arról, hogy Bergodi a Sepsivel két kupát is nyert, néhány évvel ezelőtt pedig a Craiova kispadján az utolsó pillanatig harcban volt a bajnoki címért, amelyet az egymás ellen vívott mérkőzésen – a vírusjárványra való tekintettel zárt kapuk mögött – végül a CFR nyert meg.

A harmadik együttes, az idén feljutott Dinamo mellett kár lenne sokat időzni. A piros-fehérek a másodosztályban tavaly azért imádkoztak, hogy a csapat ne essen ki a harmadosztályba, aztán valami csoda folytán az élvonalban találták magukat. Ovidiu Burcă vezetőedző szárnyakat adott a csapatnak, s mindenki azt gondolta, ezzel az eredménnyel minden megoldódott. Ám az együttes körüli anyagi gondok, a klub adósságai, a tulajdonosi kör tisztázatlan helyzete továbbra is azt vetíti előre, hogy a Dinamo nem fog beleszólni a nagyok dolgába, sőt, akár egy újabb csődeljárási folyamat elé nézhet.

Hosszú évek után a sötét ló szerepébe került a CFR: nem lehet tudni, mire lesz képes a 2023–2024-es idényben.

A bukaresti sajtó és egyes román szakemberek nem nézik jó szemmel a háromszéki alakulat előretörését Fotó: frf.ro

A vasutas gárda a nyár elején befejeződött pontvadászatban nem tudta megismételni korábbi jó szereplését, és zsinórban hatodik bajnoki címe nem jött össze. Ennek nyilván számos összetevője van: kiöregedett a csapat, egyes játékosok „kiégtek”, másokat az új klubvezetés eladott vagy elengedett, a csapatnak sok mérkőzést kellett lejátszania s számos sérültje volt.

Jelenleg a klub ott tart, hogy Cristi Balaj elnök vezetésével tovább farag a költségvetésen, a jobb játékosokat (lásd Scuffet, Braun vagy Boateng) eladja, az érkezőknek alacsonyabb fizetést kínál, a szerződtetett játékosok pedig továbbra is többnyire ingyen igazolnak a Fellegvárra. Kicserélődött a szakmai stáb is, Dan Petrescu helyébe az a Mandorlini érkezett, aki korábban nyert ugyan bajnokságot a vasutasokkal, de azóta már tíz év is eltelt, s az olasz mester felett is eljártak az évek. Eltávolították a csapat közeléből Alin Minteuant, akit korábban már egyszer elbocsátottak a klubtól, távozott a kapusedző, új erőnléti edzőt hoztak, s közben az ifiknél hosszú évek óta dolgozó Mezei János is felmondott. A sok változás pedig nem egy esetben személyeskedésbe fordult, több pletyka látott napvilágot, ezek pedig korábban nem jellemezték a kolozsvári alakulatot. Az új felállásban tehát nehéz megjósolni, mire lesz képes a csapat, ám látva a jelenlegi keretet, talán kijelenthető, hogy a bajnoki címre jelenleg nem esélyes.

A bajnok Farul jelenleg a nemzetközi kupákban érdekelt, s amennyiben jól szerepel, várható, hogy a bajnokságban gyengébb mérkőzései lesznek. Amennyiben viszont korán búcsúzik a kupaküzdelmektől, ismét a bajnoki címre fog összpontosítani, s lehet, nem is kevés eséllyel.

Ismét a legjobb hat csapat közé lehet várni majd a CSU Craiovát Eugen Neagoéval a kispadon, ám az oltyán együttes valószínűleg nem fog beleszólni a nagyok dolgába. A felsőházba várják a háromszéki együttest is, amely az új edzővel, Liviu Ciobotariuval is ott folytatta, ahol nemrég abbahagyta: az új szezont nyitó Szuperkupa-döntőn meglepően jó játékkal kerekedett felül a tavalyi bajnokon, s ezzel megvédte címét.

Diószegi László csapata sohasem „száll el” az eredményektől, igyekszik csendben alapos és jó munkát végezni, a lehetőségekhez szerint jó játékosokat igazolni, s a végén pedig learatni az egy szezon alatt a csapatba fektetett munka gyümölcsét.

Nem lenne csoda, ha ez ebben a szezonban is hasonlóan történne. Igaz, a bukaresti sajtó, egyes román szakemberek nem nézik jó szemmel a háromszéki alakulat előretörését, s az élvonalbeli csapatok is mindent megtesznek majd, hogy az OSK újabb címvédései idén ne sikerüljenek.

És hogy kik lesznek a kullogók, esetleg a kiesőjelöltek? Lehetetlen megválaszolni. Egyrészt azért, mert az átigazolási szezon még javában tart, a játékoskeretek nem véglegesek, másrészt azért, mert mifelénk sohasem lehet tudni, melyik önkormányzat „dobja be a törölközőt”, melyik településen fogy el a pénz év közben, vagy éppen melyik tulajdonosi kör kerül olyan helyzetbe, hogy nem tudja vállalni a helyi labdarúgó-csapat támogatását. Ami talán biztosra vehető: a korábbi évekhez képest részben kiegyensúlyozottabb, részben erősebb lesz a bajnokság, a végső győztesre pedig még tippelni is nehéz.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.