Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat

Somogyi Botond 2023. május 18., 16:16 utolsó módosítás: 2023. május 20., 17:53

Minden esélyét elvesztette arra, hogy ismét bajnok legyen: a CFR-nek már matematikailag sincs lehetősége arra, hogy megvédje címét, és zsinórban hatodik alkalommal hódítsa el a román labdarúgó-bajnokság hőn áhított trófeáját.

Kolozsvári CFR: személyvonattá lassult az egykori gyorsvonat
galéria
Gólöröm a kolozsvári stadionban. Az utóbbi időben elkerülte a siker a vasutas csapatot Fotó: Facebook/Fotbal Club CFR 1907 CLUJ-NAPOCA

Pedig sokáig úgy ment, mint a karikacsapás: a csapat ősszel a nemzetközi porondon száguldott, és szinte veretlenül került a Konferencia Liga csoportkörébe, majd onnan másodikként továbbjutva a kupatavaszt is megérte. A bajnokságban sem vallott szégyent, és hosszú évek után még a Román Kupa elődöntőjébe is bekerült.

Az idei naptári év is álomszerűen kezdődött, hiszen az éllovas Farul otthonában sziporkázó játékkal nyert Dan Petrescu együttese,

rövid időre pedig a táblázat élére is állt. A rájátszás előtti utolsó mérkőzés is jól sikerült, hiszen az örök rivális látogatott a Fellegvárra, ahonnan az Universitatea 4-0-s zakóval térhetett haza.

Ami azonban utána következett, a szurkolók rémálmában is ritkán jön elő. Az egykori gyorsvonat, amely sok mindent maga alá gyűrt, személyvonattá lassult. A felsőházi rájátszásban ugyanis a csapat mintha elfelejtett volna futballozni: egy mérkőzést nyert meg (a Sepsi ellen), a többi döntetlenek és vereségek halmaza. Ami talán ennél is fájóbb: a vasutasok kilátástalan játékkal rukkoltak elő. E mélyrepülés pedig azt eredményezte, hogy a CFR egyrészt elvesztette a lehetőséget arra, hogy ismét bajnok legyen, másrészt nem jutott be a kupadöntőbe. Sőt most még azért is izgulnia kell, hogy elcsípje a harmadik helyet, amely biztosítja a jövő évi nemzetközi kupaszereplésért valót osztályozót.

Hogy mi vezethetett ide? Több minden. Egyrészt a keret minősége:

szinte minden szakember egyetért abban, hogy a korábbi évekkel ellentétben az együttesben gyengébb játékosok rúgják a bőrt.

Másrészt a keretszűkítés: Cristi Balaj elnöki pozícióba való érkezésével a keretből sokakat eltávolítottak, másokat eladtak vagy más klubokhoz kölcsönöztek. A szűk keret pedig azt eredményezte, hogy a három fronton játszó csapat tagjai a sok mérkőzés miatt megerőltették magukat, több alapember lesérült, ez pedig meglátszott a játék minőségén. Az okok közé lehet sorolni azt is, hogy

több játékos már rég túl van a harmincon, a játékvezetők nem egy esetben (a videóbíró ellenére) a vasutasok ellen fújtak

(mintha az egész ország megelégelte volna a fellegváriak egyeduralmát), és persze a szerencsefaktor sem megvetendő dolog.

Ahhoz, hogy Dan Petrescu legényei jövőre is a nemzetközi kupában szerepeljenek, sok mérkőzés eredményének kell a vasutasok számára jól alakulnia. Ezért talán nem is érdemes számolgatni, inkább játszani és győzni kell. Legközelebb éppen hét végén Sepsiszentgyörgyön, ahol a háromszékiek a jövő heti kupadöntőre készülnek a kolozsvári U ellen. Annyi biztos, hogy amennyiben a bajnoki cím sorsa az utolsó fordulóban a dr. Constantin Radulescu stadionban a CFR–Farul mérkőzésen dől el a tengerpartiak és az FCSB között (Becali együttese a Rapid ellen fog pályára lépni), biztos, hogy a Fellegvárra látogató kolozsváriak nem a kedvenceiknek szurkolnak majd.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.