Idén olcsóbb lesz Kubába vagy Mexikóba utazni, mint a klasszikus mediterrán országokba

EN-összeállítás 2024. április 26., 09:15 utolsó módosítás: 2024. április 26., 09:20

A Spanyolországba, Görögországba vagy Portugáliába irányuló szervezett nyaralások idén nyáron mintegy 20-30 százalékkal drágábbak, mint 2019-ben, és a korábban meglehetősen olcsónak számító nyaralási célpontok, például Törökország, Tunézia vagy Egyiptom árai is jelentősen emelkedtek. Akik idén olcsón szeretnének utazni, azoknak kifejezetten szokatlan úti célokat kell keresni, mint Kuba például.

Idén olcsóbb lesz Kubába vagy Mexikóba utazni, mint a klasszikus mediterrán országokba
galéria
Mediterrán tengerpart Montenegróban. A magas árak miatt más úti célokat kereshetnek az erdélyi turisták is Fotó: Makkay József

Nagyon drága lesz az idei nyaralás azoknak, akik valamelyik népszerű európai vagy közel-keleti tengerparti városba tervezik az üdülést. A Spanyolországba, Görögországba vagy Portugáliába irányuló szervezett nyaralások idén nyáron mintegy 20-30 százalékkal drágábbak, mint 2019-ben.

A korábban meglehetősen olcsónak számító nyaralási célpontok – például Törökország, Tunézia vagy Egyiptom – árai is jelentősen emelkedtek. Ezekbe az országokba akár 35 százalékkal is több pénzért utazhatnak a nyaralók,

mint a koronavírus-járvány előtt, tájékoztat a V4 hírügynökség.

Az öt évvel ezelőtti árakhoz viszonyított árdrágulás igazából idéntől érződik meg legjobban, aminek a turisztikai szakemberek szerint többféle oka van. A legnagyobb méretű áremelkedés a török vendéglátást érinti, az utóbbi időben ott mérték a legmagasabb inflációt. Egyiptomban új törvényi szabályozást fogadtak el a turizmusra, ami átalakította az eddigi kedvezményes adózási rendszert: a közel-keleti országban emiatt kell sokkal mélyebben a zsebükbe nyúlniuk az üdülőknek.

Megdrágult repülőjegyárak

Összességében azonban az árakat főleg a repülőjáratok mozgatják felfelé. Ha csak a repülőjegyek árait nézzük, mindenütt két számjegyű emelkedés tapasztalható.

Görögországba vagy Horvátországba a nyári időszakban 16 százalékkal drágábbak a repülőjegyek idén, mint 2023-ban. A spanyolországi járatok – akár a szárazföldre, akár a szigetekre – mintegy 25 százalékkal drágultak, és különösen nagy mértékben emelkednek a korábban olcsónak számító Bulgária, Törökország és Egyiptom repülőjegyei is. Ezek akár 28 százalékkal is drágábbak.

A klasszikus hosszú távú úti célok, mint a Dominikai Köztársaság vagy Thaiföld is különösen drágák lesznek idén nyáron.

Ezeken a helyeken 2023-ban a világjárvány miatt még alacsony volt a kereslet, és az árak mérsékeltek voltak, de idén az sem lesz ritka, hogy 50 százalékkal drágul egy-egy nyaralás.

Szokatlan új úti célokat kell keresni

Az áremelés kapcsán a légitársaságok a magasabb személyzeti költségekre és azokra a kiadásokra hivatkoznak, amelyeket a klímavédelmi törvények miatt kell pluszban kifizetniük. Szakemberek azonban cáfolják ezt a magyarázatot, miután az árakat sokkal jobban meghatározza a kereslet-kínálat viszonya.

Ha például valaki Németországból nyáron Egyiptomba akar utazni, akkor sokkal többet kell ezért fizetnie, mintha New Yorkba menne, pedig utóbbi majdnem kétszer akkora távolságra van.

A Holidaycheck utazási portál elemzése szerint akik idén olcsón szeretnének utazni, azoknak kifejezetten szokatlan úti célokat kell keresniük. Egy nyaralás a távoli Zanzibárban, Mexikóban vagy Kubában jelenleg olcsóbb lehet, mint a klasszikus mediterrán régiókban – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.