Női kézilabda-Eb Svédországban: a cél az elitben maradás

Somogyi Botond 2016. december 02., 22:00

Újabb megmérettetés elé néz a magyar női kézilabda-válogatott: Görbicz Anitáék a december 4-én kezdődő svédországi Európa-bajnokságon szeretnék bizonyítani, hogy a londoni olimpiáról való hiányzás ellenére a csapat nem került ki a nemzetközi elitből.

Női kézilabda-Eb Svédországban: a cél az elitben maradás
galéria
Fotó: MTI

A magyar válogatott feladata nem kicsi, hiszen évekkel korábban sokkal kevesebb meghatározó, erős játékerőt képviselő csapattal kellett számolni. Ma már Lengyelország, Montenegró vagy Spanyolország a jó csapatok közé tartozik, de Hollandia és Svédország is éremesélyesként indul. 10-15 évvel ezelőtt mindez szinte elképzelhetetlen volt. A magyar válogatott kispadján ismét külföldi edzőt találunk, ezúttal Kim Rasmussen személyében, aki tavaly a CSM Bukarestet vezette BL-győzelemig. A dán szakember az ideiglenesen megbízott Elek Gábort és Ambros Martínt váltja a kispadon, és szeretné, ha a magyar csapat a legjobbak között végezne. Ez pedig merész vállalkozásnak tűnik, hiszen a keret az utóbbi időben igencsak meggyengült. 2010-ben Mátéfi Eszter vezetésével a válogatott minden idők legrosszabb eredményét érte el, a csapat a 10. helyen végzett, két évvel később azonban Karl Erik Böhn vezetésével ugyanaz a keret már bronzérmet szerzett. 2014-ben Tomori és társai Németh Andrással hazai pályán halványan játszottak, így egyesek azt várják, hogy két év elteltével a csapat ismét bizonyítson. Csakhogy Kim Rasmussennek már nem azokkal a játékosokkal kell dolgoznia, mint elődei: egyesek lemondták a válogatottságot, mások pedig sérülés miatt hagyják ki a kontinenstornát. A legfájóbb veszteség Zácsik Szandra mellett Tomori Zsuzsa, a magyar átlövő hosszú hónapok óta sérült, az orvosok pedig a múlt héten úgy látták jónak, hogy ne engedjék játszani, a sorozatterhelés ugyanis a játékos újabb sérüléséhez vezetne. A legutóbbi BL-mérkőzésen megsérült Korsós Dorina is. A keret meglehetősen gyenge az elmúlt évekhez képest: a kapuban Kiss Éva jó teljesítményt nyújt ugyan, az irányító poszton Görbicz Anita, Szucsánszki Zita vagy akár Kovacsics Anikó is képes kiváló játékra, ám sem beálló, sem szélső, de még átlövő poszton sincsenek világklasszis játékosaink.

A románok is lázasan készülnek a kontinenstornára, ráadásul ők is új szövetségi kapitánnyal: a vb-n a csapattal harmadik helyet elért Thomas Rydét, aki az olimpián már a csoportmérkőzések során búcsúzott a román válogatottal, Ambros Martín, a győriek sikeredzője váltotta. A spanyolországi szakember nagyon óvatos volt, nem árulta el, hogy melyek a csapat célkitűzései. „Az elején jól össze kell szoknunk, meg kell ismernünk egymást, és biztos alapot kell lefektetnünk. Türelmeseknek és megértőknek kell lennünk, hiszen sok jó csapat vesz részt az Eb-n” – nyilatkozta Ambros Martín, aki nem szán megkülönböztetett szerepet a világ egyik legjobb játékosának, Cristina Neagunak. „A lényeg a csapatjátékon van, azon, hogy az együttes ne csak egy játékos tudására alapozzon” – tette hozzá Martín, aki a svédországi tornára már Aurelia Brădeanu nélkül utazik, ugyanis a Győr egykori átlövője vasárnap véget ért Kárpát-kupán elbúcsúzott a nemzeti csapattól. Az 1999-ben debütált, 273-szoros válogatott Brădeanu három érmet szerzett címeres mezben: egy világbajnoki ezüstöt 2005-ben, egy vb-bronzot 2015-ben és egy Eb-bronzot 2010-ben.

Az A és B, valamint a C és D csoport első három helyezettje jut tovább egy-egy hatos csoportba, ahol a középdöntő mérkőzései után kialakult sorrend alapján az első két helyezett keresztbe játszik egymással az elődöntőben, a harmadikok pedig az 5-6. helyért küzdenek.

 

Csoportbeosztás
A csoport (Stockholm): Svédország, Szerbia, Spanyolország, Szlovénia
B csoport (Kristianstad): Hollandia, Franciaország, Németország, Lengyelország
C csoport (Malmö): Montenegró, Magyarország, Dánia, Csehország
D csoport (Helsingborg): Norvégia, Oroszország, Románia, Horvátország

A magyar válogatott mérkőzései
December 5., 19.30: Magyarország–Csehország
December 7., 21.45: Dánia–Magyarország
December 9., 19.30: Montenegró–Magyarország 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.