A táncházmozgalom berkein belül érzik igazán jól magukat a kolozsvári Katlan zenekar tagjai

Bede Laura 2024. július 09., 07:56 utolsó módosítás: 2024. július 09., 09:07

Próbál „balesetmentesen” játszadozgatni a Kárpát-medencei és amerikai autentikus népzene műfaja között a Katlan zenekar, amely alig több mint egyéves fennállása alatt már egy lemezre való anyagot állított össze. Miklósi Hunor, a kincses városi együttes hegedűse és Vincze Balázs brácsás, harmonikás, gitáros a tagok népzenével való viszonyáról, az erdélyi fiatalság érdeklődéséről, nyári fellépéseikről beszélt az Erdélyi Naplónak.

A táncházmozgalom berkein belül érzik igazán jól magukat a kolozsvári Katlan zenekar tagjai
galéria
A zenekar népes közönség előtt lépett fel tavaly decemberben a kolozsvári Planetarium kávéházban Fotó: Serar Szabolcs

– Tavaly tavasszal debütáltatok Kolozsváron, azóta több fesztiválon, városnapokon is felléptetek. Hogyan éltétek meg az első évet, milyen szépségei és nehézségei voltak ennek az időszaknak?

– Az az igazság, hogy nagyon intenzív éven vagyunk túl. Összeállt egy teljes koncertanyag, amelyből mostanra már lemezanyag lett, és arra várunk, hogy azt is mihamarabb publikálhassuk. Volt pár hónap,

amikor keményen próbáltunk hétről hétre, hogy tényleg valami különlegeset alkothassunk, olyat, ami autentikus, de friss és újszerű is.

Talán a tény, hogy a Kárpát-medence különböző szegleteiben élünk, picit megnehezítette a próbafolyamatokat, viszont úgy gondoljuk, hogy viszonylag könnyen menedzseltük ezeket is, illetve a térbeli távolságok biztosították a zenekar sokszínűségét is.

– Koncertjeiteken Kárpát-medencei és amerikai autentikus népzenét tártok a közönség elé. Mekkora igény, érdeklődés mutatkozik erre az erdélyi fiatalság körében?

– A Kárpát-medencei népzene közönségét már jól ismerjük, főleg az erdélyi népzenekedvelőket, és jól tudjuk, hogy mindenképp nagy az igény erre a műfajra, illetve elsőre úgy tűnt, hogy velünk is hamar megbarátkozott az itthoni közeg, hiszen már sokunkat ismernek az előző zenekarainkból.

Ami a fiatalságot illeti, mindig valami újat akarnak, akarunk.

Ilyen szempontból az amerikai népzene is új színfolt, főleg Erdélyben, viszont arra mindenképp törekszünk, hogy „balesetmentesen” játszadozgassunk a műfajok között.

Miklósi Hunorral, az együttes hegedűsével beszélgettünk Fotó: Serar Szabolcs

– Ti személy szerint miért kötődtök ehhez a műfajhoz, hova vezethető vissza a népzenével való viszonyotok?

– Mindnyájan nagyon fiatalon ismerkedtünk meg a népzenével a lokális környezetünkben. Tudat alatt vált biztossá számunkra, hogy a táncházmozgalom berkein belül érezzük igazán jól magunkat.

Itt tudunk igazi kapcsolatokat kialakítani, itt szövődtek, szövődnek barátságaink.

Zenekarunk is ebben a közegben született. Másrészt pedig számunkra ez az önkifejezés egyik formája. Az együtt muzsikálás által egymást és önmagunkat is jobban megismerjük.

– A közösségi oldalon megosztott bejegyzésetek alapján hamarosan megjelenik az első lemez.

– Így van, a nyersanyagot már felvettük. Most pedig arra várunk, hogy végleges formában is a kezünkbe kaphassuk. Szeretnénk minél több felületen megjeleníteni, illetve reményeink szerint fizikai formában is elérhető lesz.

Vincze Balázs gitáros, brácsás is beszélt tapasztalatairól, élményeiről Fotó: Facebook/Katlan

– Idén hol és mikor találkozhat veletek a népzene-kedvelő közönség?

– Próbáltuk úgy betáblázni magunkat, hogy azért a civil szakmánk, egyetemi tanulmányaink se kerüljenek háttérbe, viszont igyekszünk olyan helyekre eljutni, ahol tényleg kíváncsiak ránk.

Nyáron a torockói Double Rise és a Méra World Music fesztiválon is találkozhatnak velünk, emellett néhány erdélyi tánctáborban is megfordulunk.

– Milyen célokat tűztetek ki magatok elé az elkövetkezendő időszakra?

– Elsősorban a lemez véglegesítése a fontos, utána szeretnénk hasonló iramban folytatni a munkát. Kacsingatunk a tengereken túli vidékekre is, azonban erről egyelőre többet nem árulhatunk el.

A Katlan zenekar tagjai:
Dezső Attila – hegedű, mandolin, brácsa
Szabó Bence – hegedű, brácsa
Miklósi Hunor – hegedű
Vincze Balázs – brácsa, harmonika, gitár
Réman Gergő – cimbalom, dob, harmonika
Mohácsy Lőrinc Ágoston – nagybőgő

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.