Munkácsról jelképesen a Varsó melletti Báthory tanyára ,,szállt” a Turul-szobor

Makkay József 2023. június 11., 21:10 utolsó módosítás: 2023. június 12., 14:58

A Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület hosszú évek óta civil szervezetként dolgozik a magyar-lengyel történelmi kapcsolatok ápolásán. Több tucat erdélyi, magyarországi és lengyelországi közös találkozó bizonyítja, hogy milyen fontossággal bír a civil kezdeményezés. Az egyesület vezetője, a kalotaszegi származású Okos Márton a napokban a Varsó melletti Báthory tanyán avatott Turul-szobrot. Tettét egyféle kárpótlásnak tartja a Munkácson ledöntött magyar szobor miatt.

Munkácsról jelképesen a Varsó melletti Báthory tanyára ,,szállt” a Turul-szobor
galéria
Okos Márton és vendéglátói a Varsó melletti szoboravatón Fotó: Báthory-Ben Hagyományőrző Egyesület

– Budapesten élő erdélyi magyarként Turul-szobrot adományoztál a Varsótól 35 km-re fekvő Báthory tanyának. Mi volt a szoboravatás előzménye?

– Vissza kell kanyarodnom a nyolcvanas évekhez, amikor figyelemmel követtem a lengyel II. János Pál pápa, a Szolidarítás szakszervezet, illetve ennek papja, Jerzy Popieluszko tevékenységét. Amikor 1984. októberében megtörtént a szörnyű eset – a ma már Boldog Jerzy Popieluszkot a kommunista rendszer meggyilkolta – megfogadtam: ha megérem azt az időt, Erdélyben emléket fogok állítani a lengyel ellenállás mártír papjának. Ő helyettünk is felemelte a szavát. 2019. szeptemberében került erre sor Szilágysomlyón a hagyományos Báthory Napok keretében. A mostani szoborállítás előzménye, hogy

amikor Kárpátalján, Munkácson a várárokba döntötték a Turul-szobrot, elhatároztam, amíg a visszaállítására sor kerülhet, magam állítok egy hasonló szobrot „serpák és oxigénpalack” nélkül.

Nem Magyarországon vagy Erdélyben – ahol ez már nem jelent gondot –, hanem Báthory István egykori királyságában, lengyel földön, hogy a két sas hirdesse a szabadság szellemének évezredes szárnyalását. Petőfi emlékév van, és nekem nagyon tetszik az a verse, amely sok ígérgető politikus rémálma: ,,Ha férfi vagy, légy férfi, /S ne szád hirdesse ezt, /Minden Demosthenesnél /Szebben beszél a tett.” Megkérdeztem tehát a Varsó melletti Campinos erdőben fekvő Folwark Batorowka – Báthory tanya – tulajdonosát, Bartek Siedlart, hozhatok-e egy Turul-szobrot, hogy felállítsuk a tanyán? A javaslatom örömmel vette.

Bartek Siedlar megköszönte a tanyájára érkezett magyar adományt Fotó: Báthory-Ben Hagyományőrző Egyesület

– Honnan származik a Báthory tanya tulajdonosával kiépített sokéves barátság?

– Amikor tehetem, évtizedek óta rendszeresen részt veszek Szilágysomlyón a Báthory Napokon. Hat éve történt, hogy több országból is hagyományőrzők érkeztek a szilágysági ünnepségre. Lengyelországból Bartek Siedlar szervezésében a Huszár Alapítvány hagyományőrzői korabeli történelmi viseletben mutattak be hadijátékot, várostromot és zenés-táncos műsorral is szórakoztatták a közönséget. Köztük volt a híres lengyel Anna Maria Adamiak művésznő, operaénekes is. Szilágysomlyón ismerkedtem meg a csapattal és vezetőjükkel. A koronavírus-járvány előtt töbször is találkoztunk: Bartek Siedlar történelmi emléktúrát szervezett Párkányba Sobieski János király szobrához. A covid éveiben egy időre megszűntek a személyes találkozások, de ő ezalatt építette korábban megvásárolt tanyáját a Varsó melletti Campinos erdőben. Magyar szempontból a hely külön érdekessége, hogy a varsói felkelés idején, 1944-ben Lengyel Béla vezérőrnagy parancsnoksága alatt – német parancsra – ebben az erdőben állomásozott egy tartalékos magyar hadtest. A német hadvezetés elvárásaival szemben a magyar katonák megpróbáltak segíteni a lengyel felkelőknek. Persze, csendben és titokban, mert ha kitudódott volna, a katonákat azonnal kivégzi a német hadvezetés.

Az elmúlt években lehetőségeim szerint magyar, székely és történelmi zászlókkal, Teleki-plakettel stb., támogattam a tanyát.

A Báthory tanya felavatására 2020. nyarán került sor a koronavírus-járvány miatt igen szűk részvétellel, én sem útazhattam ki Lengyelországba.

– Ki készítette a Turul-szobrot, és hogyan jutott el a Báthory tanyára?

– Az idő szorítása kizárta a pályázati „szórakozást”, mert az olyan, mint a kutya vacsorája, ezért egy kész kőszobrot vásároltam. A következő legyőzendő probléma a szállítás volt, mivel nekem csak egy 18 éves Suzukim van. Arra gondoltam, találok egy lelkes hazafit, aki mikrobusszal vagy kisteherautóval – a benzinköltség térítésének ellenében – elszállítja a szobrot Lengyelországba. Ez nem jött össze, a kocsibérlés pedig drága megoldásnak számított, így

az utolsó pillanatban a segítségemre sietett egyik ismerősöm, aki kölcsön adta utánfutóját, így elindultam a szoborral.

Nyitott szárnyai miatt a Turul-szobornak fönt van a súlya, ezért nagyon óvatosan és lassan haladhattam. Jaroslawban éjszakáztam, ahol az egykori erdélyi fejedelem, II. Rákóczi Ferenc Mikes Kelemennel kipihente a fáradalmait. Két napba telt az út, amíg a Varsótól északra, 35 km-re fekvő Báthory tanyára értem.

Egy kis pihenő a lengyel határon Fotó: Báthory-Ben Hagyományőrző Egyesület

– Hogyan fogadták a szobrot lengyelek?

– A Báthory tanyán kitörő örömmel fogadták a turul „leszállását”. A szobrot közös munkával felállítottuk egy robusztus fa törzsére, mintha csak a Vereckei-hágón egy fára szállt volna rá. Egy programsorozat keretében a következő nap, szombat délután került sor az avatásra. A Báthory tanyán először a tulajdonos által állított emléktáblát lelepleztük le, amely

köszönetet mond a magyar katonáknak a lengyel lakoság számára 80 évvel ezelőtt nyújtott segítségért a második világháborúban történt volhíniai mészárlás idején.

Az ukrán szélsőségesek – az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) fegyveresei – mintegy százezer lengyelt gyilkoltak le. A lengyel országgyűlés, a szejm népirtásként ismerte el a volhíniai mészárlást. Folwark Batorowka ezért a tábláért is megérdemelne egy magyar állami kitüntetést. Egyébként több ilyen emléktábla van a tanyán, amely megköszöni a magyarok különböző alkalmakor nyújtott segítségét.

– Magyar előadóművészek is felléptek a lengyelországi szoboravatón. Milyen volt a közönség hozzáállása?

– A tanyán található jurtában menyitottuk a Márton Áron életét bemutató lengyel nyelvű kiállítást, amely még 2016-ban készült a Márton Áron Emlékévben. Évek óta dolgozunk azon, hogy Márton Áron püspök posztumusz megkapja az 1939-ben a kolozsvári lengyel konzul, Tadeusz Stapinski által előterjesztett „Restituta Polonia” kitüntetést. Ennek történetét részletesen leírtam egyik könyvemben. Megható előzménye volt a Turul szobor leleplezésének, hogy amikor a tanya tulajdonosa fehér leplet keresett, édesanyja fehér textilt vett elő, amit még Bartek Siedlar dédnagyanyja küldött Amerikából a tanyatulajdonos dédunoka első áldozásra készítendő ruhának. Megegyeztünk abban, hogy a dédnagymamától küldött égi jel azt jelenti, ősei is örömmel támogatják fáradozásait a magyar-lengyel barátság építésében.

A szobor leleplezését követően átadtam egy kicsi érc turult is vendéglátóimnak azzal az ajánlással, hogy bármennyire is próbálják egyesek elpusztítani a turult és a lengyel sast, a szobrok és üzenetük elpusztíthatatlan.

Gerák Andrea énekes és a marosvásárhelyi származású Fábián Zoltán koncertje igazi csemege volt a szoboroavatásra összegyűlt környékbeliek számára. Fábián már korábban elkezdett lengyelül tanulni, koncertján a közönség vastapsa kísérte a lengyel nyelven elhangzó énekeit.

Megérkezés a Báthory tanyára Fotó: Bathory-Bem Hagyományőrző Egyesület

– Az ukrajnai háború árnyékában hogyan fogadják a magyarokat Lengyelországban?

– Amikor a geopolitikai válság miatt a nagyhatalmak szorításában kényszerhelyzetbe szorult népeket egymás ellen akarnak kihasználni, életbe lép az önálló civil diplomácia. Sok évszázadon át ez a fajta kapcsolattartás kitűnően működött a lengyel és magyar nemzet között. A Turul-szobor lengyelországi felállítására készülve elgondolkoztam azon, hogy a közösségi oldalakon sokan már temetik vagy illuziónak nevezik a magyar-lengyel történelmi barátságot. Ebből

az ellenségeskedésből semmit nem tapasztaltam Lengyelországban, a régi kapcsolataim tovább élnek, szeretnek bennünket.

– Lengyelhonban mekkora az elfogadottsága az egykori erdélyi fejedelemnek és lengyel királynak, Báthory Istvánnak?

– A lengyelek számára Báthory István igazi hős, aki úgy megverte az orosz cár, Rettegett Iván seregét, mint azóta kevesen. Báthoryt sokkal jobban ismerik Lengyelországban, mint mi Erdélyben vagy Magyarországon, királyként nagyon nagy tisztelet övezi. De

nem csak a közösségi tudatban ivódott be, hanem ő jelenti az igazi kapcsot a lengyelek és a magyarok között.

A Báthory tanya ünnepségeinek szerves része a magyar gasztronómia: a lángos, a székely gulyás és más magyar ételek. A lengyel-magyar barátságot megtestesítő tanya egyre népszerűbb a lengyelek között. Sokan jönnek Varsóból családostól, gyerekekkel. A történelmi ihleten túl a tanya egy gyönyörű hely, ahol állatok is vannak, jó kiszolgálás és finom ételek. Aki egyszer megfordul itt, azt nem lehet politikai maszlagokkal etetni a magyarok ellen.

A lengyeleket védő magyar katonáknak állított emléktábla Fotó: Báthory-Ben Hagyományőrző Egyesület

– Hosszú évek óta az általad létrehozott Báthory-Bem Hagyományőrző Egyesület keretében építgeted a magyar-lengyel civil kapcsolatokat. Tapasztalatod szerint mennyire kedvelik Erdélyben a lengyeleket?

– Hasonló a helyzet az erdélyi magyarok magyarországi megítélésével. Akik ismerik és tisztában vannak a valós történelemmel – és nem ideológiai elméletek alapján tekintenek Lengyelországra –, azok számára fontos a magyar-lengyel barátság. A felületesen informált tömegeket könnyű félrevezetni, mint történt ez Magyarországon a 2004-es kettős állampolgársági népszavazáson. Aki ismeri a múltat, az kedveli a lengyeleket, de nagyon sokat kell még dolgozni azon, hogy a valós történelmi tényeket minél többen megismerjék. Az egyesületünk által 2017-re kezdeményezett Szent László Emlékév, a 2021-re meghirdetett Báthory Emlékév, és jövőre, 2024-re kezdeményezett Szent Kinga Emlékév mind azt a cél szolgálja, hogy a magyar-magyar összetartozás mellett a lengyel-magyar barátságot is erősítsük. Nagyon sok a dolgunk, amihez kormányzati segítséget is várunk. Jogos az elvárás, hogy külföldön Erdély hallattán ne Drakula ugorjon be az embereknek, hanem például Báthory István.

Márton Áron kiállítás a tanyán Fotó: Báthory-Ben Hagyományőrző Egyesület

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport