Csalók, kíméljenek! Elővigyázatosságra int a rendőrség az internetes adathalászok ellen

EN-összeállítás 2024. március 24., 20:29 utolsó módosítás: 2024. március 25., 10:44

A magyar és a román rendőrség egyre gyakrabban figyelmeztet az internetes adathalászok, a csalók kelepcéjére, akik különféle eszközökkel üresítik le áldozataik bankszámláját, vagy más módon károsítják meg ,,ügyfeleiket”. Ezúttal a Magyar Rendőrség hírlevelei alapján állítottunk össze egy csokorra valót a leggyakoribb kiberbűnözési módszerekről, amelyekkel Erdélyben is találkozhatunk.

Csalók, kíméljenek! Elővigyázatosságra int a rendőrség az internetes adathalászok ellen
galéria
Egyre nagyobb méreteket ölt az internetes csalás. A kiberbűnözés ellen elővigyázatossággal lehet védekezni Fotó: Police.hu

A Magyar Rendőrség honlapra, a Police. hu arra figyelmeztet, hogy az sms-ben vagy e-mailben csomag érkezéséről hírt adó üzenetekkel legyünk körültekintők, a csalók már a csomagküldő szolgálatok nevében is ténykednek!

Egy üzenetben az is gyanús lehet, ha azt gondoljuk, hogy nem gyanús.

A kibertér bűnözői ugyanis a csomagküldő szolgálatok nevében a valódihoz megtévesztésig hasonló sms-eket vagy e-maileket küldenek annak érdekében, hogy a sértettek személyes vagy bankszámlaadatait megszerezzék. Ezekben az üzenetekben mint a csomagküldő szolgálat szólítják fel a sértetteket a termékek kézbesítéséhez szükséges adatok pótlására.

Az üzenetek tartalmaznak egy linket is, amelyre a gyanútlan felhasználó rákattintva a tudta nélkül máris a bűnözők által kezelt online felületre érkezik, ahol számos személyes és bankkártyához tartozó adat megadására kérik a postázás érdekében.

Ne dőljünk be a csalóknak! A rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy amennyiben csomagot várnak és ilyen üzenetet kapnak, fogadják kétkedve, és figyeljenek az alábbiakra:

Ha csomagot rendeltek és értesítést kapnak az érkezéséről, minden esetben ellenőrizzék, hogy valóban attól a csomagküldőtől kapták-e az sms-t vagy az e-mailt, amelytől várják! Az ismeretlen feladótól érkező üzenetben szereplő linket ne nyissák meg!

A román rendőrség is rendszeresen figyelmeztet kamu honlapokra Fotó: Facebook/Poliția Română

Fontos megemlíteni, hogy a csomagküldő szolgáltatók saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövető rendszer eléréséhez! Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom (URL), és ha ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb zárják be! Mindenképpen ügyeljenek arra, hogy a bűnözők hamis linkeket, URL-eket használnak, hogy az embereket adathalász webhelyekre irányítsák.
Mielőtt rákattintanánk bármilyen linkre, a kurzort tartsuk a hivatkozás fölé, hogy a böngésző megjelenítse a hivatkozás előnézetét, vagyis megmutassa, hogy milyen oldalra készülünk a kattintással belépni. Mobil eszközön, ha az ujjaikkal hosszan lenyomva tartjuk a hivatkozást, ugyanezt érhetjük el, tehát ellenőrizhető az URL.
Az üzenetekben megjelölt ismeretlen alkalmazásokat nem szabad letölteni se telefonra, se más informatikai eszközre!

Kockázatos előre fizetni

Az internetes átverés egy másik módja, amikor valaki hirdetés alapján vásárol, és előre elküldi a pénzt, a csomag azonban soha nem érkezik meg. Egy 28 éves veszprémi férfi futóműalkatrészt szeretett volna vásárolni, így az egyik népszerű közösségi oldalon talált is egy kedvezőnek tűnő ajánlatot. A megállapodás szerint előre elutalta a vételár felét, a fennmaradó részt a csomag kézhezvételekor kellett volna rendeznie. A hirdető azonban később kérte, hogy utalja el a vételár második részletét is, ha ez nem történik meg, eláll az üzlettől. A sértett inkább elutalta a kért összeget is, azonban a hirdetőnek nyoma veszett, a vásárló soha nem kapta meg a kért alkatrészt.

A rendőrségi tájékoztató szerint csak ellenőrzött forrásból szabad interneten rendelni.

,,Online térben megrendelt terméknél – amennyiben nem ellenőrzött oldalról, illetve ismeretlen személytől vásárolnak – soha ne utalják el előre a vételárat vagy az előleget! Utánvét esetén is csak a kézbesített csomag tartalmának ellenőrzését követően fizessenek! Nem árt tudni, hogy egy közösségi oldalon regisztrált profil nem alkalmas arra, hogy a mögötte álló személyazonosságát igazolja. Az oldalak üzemeltetői a regisztrálók adatainak valódiságát nem ellenőrzik, és az általuk feladott hirdetések valóságtartalmát sem tudják igazolni” – áll a rendőrségi közleményben.

Adathalászok zsaroló levelei

A kibertámadások egy másik módja a cégekhez, vagy tehetős személyekhez érkező zsaroló levél. Egy hekker a Foxpost csomagküldő szolgálat hálózatából szerzett meg ügyféladatokat, majd a cégtől 25 millió forint értékű kriptovalutát követelt, hogy ne hozza nyilvánosságra az adatszivárgást. A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya Orosházán ütött rajta a zsarolással gyanúsítható adathalászon.

A Foxpost csomagküldő szolgálat 2023. október 30-án zsaroló tartalmú emailt kapott, amelyben a levélíró azt állította, hogy egy 4 fős hackercsoport behatolt a cég hálózatába, és onnan közel 1 millió ügyfél adatait szerezték meg.

A zsaroló – azért, hogy a birtokába jutott adatokat ne szivárogtassa ki, és ne adja el harmadik félnek – 25 millió forint értékben követelt kriptovalutát a cégtől.

Hogy bizonyítsa állítását, az e-mailhez csatolmányban elküldött több tucat ügyféladat másolatot.

A cég a követelt összeg töredékét – öszesen 837 ezer forintot – próbautalásként átutalta az elkövető által megadott kriptotárcára, és értesítette a rendőrséget. Ezt követően a cég megegyezett a zsarolóval további 4,2 millió forint átadásáról. Az egyeztetéseket követően az elkövető és társa 2024. február 15-én hajnalban megjelentek annál az orosházi automatánál, amelybe a pénzt kérték, majd a tárolóból felvették a számukra elhelyezett csomagot.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztályának nyomozói az információk birtokában február 15-én Gádoroson rajtaütöttek a zsaroló e-mail küldésével gyanúsítható 26 éves C. Dávidon, továbbá elfogták azt a férfit is, aki a csomagautomatához fuvarozta a férfit.

A nyomozók mindkét férfi lakásán kutatást tartottak, és mobiltelefonokat, laptopot, valamint adathordozókat foglaltak le.

A BRFK Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály Kiberbűnözés Elleni Osztály nyomozói C. Dávidot információs rendszer vagy adat megsértése, továbbá zsarolás megalapozott gyanújával hallgatták ki és őrizetbe vétele mellett kezdeményezeték letartóztatását, társa, L. Dávid Zoltánt szabadlábon védekezhet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.