Jótékonysági koncertközvetítés a magyar klasszikus zene napján a Bartók Rádióban és az M5-ön

2024. május 30., 11:32 utolsó módosítás: 2024. május 30., 12:59

A Kocsis Zoltán karmester és zongoraművész emlékére életre hívott programsorozaton, a magyar klasszikus zene napján, május 30-án jótékonysági hangversenyt ad a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Takács-Nagy Gábor vezényletével a Zeneakadémián. A hangversenyt a Bartók Rádió élőben közvetíti és az M5 kulturális csatorna is műsorára tűzi. Az M2 Petőfi TV Esti Kornél című műsora tematikus adással várja nézőit.

Jótékonysági koncertközvetítés a magyar klasszikus zene napján a Bartók Rádióban és az M5-ön
galéria
A Nemzeti Filharmonikus Zenekar 2023 tavaszán ünnepelte fennállásának százéves jubileumát Fotó: Filharmonikusok.hu

Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar karmestere és zongoraművésze, a 2016-ban elhunyt kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, Kocsis Zoltán születésnapján ünnepeljük a magyar klasszikus zene napját május 30-án. A programsorozatot a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok 2021-ben indította útjára azzal a céllal, hogy minél több helyen szólaljon meg klasszikus zene és minél szélesebb kör megismerhesse a magyar zene értékeit.

Kocsis Zoltán minden évben születésnapján, május 30-án jótékonysági hangversenyt adott az általa dirigált Nemzeti Filharmonikus Zenekarral.

Önzetlenségük hagyományteremtőnek bizonyult: bár sajnos már a kiváló karmester nélkül, de a közösen életre hívott kezdeményezés 2021 óta tovább él a Zeneakadémia és néhai zenekarának együttműködésében a magyar klasszikus zene napján megrendezett koncerteken. Az idei jótékonysági esten a Zeneakadémia Nagytermében Bartók Béla 1. hegedűversenye, Dohnányi Ernő Ruralia hungarica című magyar népdalokat feldolgozó sorozata és Huszár Lajos Szólt hozzám a Csend elnevezésű oratóriuma csendülnek fel. A hangversenyen Takács-Nagy Gábor Kossuth-díjas hegedűművész és karmester dirigál. A koncertet élőben hallgathatják meg a Bartók Rádióban május 30-án 20:30-tól.

Az M5 kulturális csatorna a magyar klasszikus zene napján 8:50-től a nap folyamán több részletben idézi fel a 2023-as év Újévi Nyitányának felejthetetlen pillanatait. A Zeneakadémia Nagytermében elhangozott koncerten a – Bartók Rádió Zenei Díjátadón Az év zenekara elismerésben részesült – Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarát Oliver von Dohnányi vezényelte. Takács-Nagy Gábor és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar hangversenyét az M5 kulturális csatorna is műsorára tűzi csütörtökön 22 órától. Ezt megelőzően a magyar klasszikus zene napja alkalmából a 19 órakor kezdődő Librettó vendége a Bartók Rádió Zenei Díj Az év életműdíjasa kitüntetéssel elismert Vásáry Tamás, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas karmester, zongoraművész lesz.

Az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb hatású magyar karmestere és zongoraművésze, a 2016-ban elhunyt kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas művész, Kocsis Zoltán Fotó: Archív

Tematikus adással készül a magyar klasszikus zene napjára az M2 Petőfi TV 21:50-től látható Esti Kornél című műsora. A többi között zeneterapeuta beszél arról, milyen hatással van a klasszikus zene a gyermekek mentális fejlődésére, valamint kiderül, miért hasznos tanulás közben is klasszikus zenét hallgatni. A nézőket egy zongorakészítő mester avatja be munkája titkaiba, és Balázs János a Bartók Rádió Zenei Díjátadón Az év hangszeres zenésze díjjal elismert művész koncertjére is ellátogat a műsor. A stúdió vendége Kelemen Gáspár Junior Prima díjas hegedűművész lesz.

Győrffi Réka

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.