Népművészetben világhatalom vagyunk

2017. május 12., 08:40

A Magyar Állami Népi Együttes hatvanhat éves vezetője, Mihályi Gábor a lelkét viszi a színpadra mindegyik előadásában. Hozzáállásával nemcsak a népművészet kedvelőit, hanem azokat is megszólítja, akik idegenkednek a népi kultúrától. Székely udvarhelyi fellépésük alkalmából beszélgettünk.

Népművészetben világhatalom vagyunk
galéria
Elementáris erővel. Erős, emberi, sokszínű kultúránk van Fotó: Dusa Gábor

– Hogyan indult a Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) munkája és miként kapcsolódott később a Hagyományok Házához?

– Ez hatvanöt éves történet. Gyakorlatilag szinte a semmiből teremtődött meg a színpadi néptáncművészet, a háború előtt alig volt előzménye. Az együttes többé-kevésbé orosz mintára 1951-ben alakult. A Mojszejev Együtteshez hasonlóan volt egy zenekara, egy tánckara és egy kórusa. Első művészeti vezetője, Rábai Miklós – amennyire a korabeli kultúrpolitika gúzsbakötéséből szabadulni lehetett – arra törekedett, hogy ne kövesse egy az egyben a birodalmi orosz-szovjet stílust. Nehéz dolga volt, hiszen a magyar néptánctudomány még gyerekcipőben járt. Alig voltak gyűjtések, ezért abból a kevés alapanyagból kellett színpadi művészetet alkotnia. Ez sikerült is, hiszen a MÁNE egyik nagy felívelő korszaka éppen a kezdete volt. Egy másik korszakot a hetvenes években kibontakozó táncházmozgalom indított el, amikor Tímár Sándor egészen más szemléletmódot hozott a MÁNE életébe. Egy idő után én lettem a táncegyüttes vezetője. Sebő Ferenc olyan intézményt álmodott meg, amely a színpadi művészetnek is fontos helyszíne, közben a népművészetek más területeit is ápolja, gondozza és szervezi. Ez lett a Hagyományok Háza, a MÁNE bázisa, kiterjesztve többek között a tudomány, az oktatás területeire, immár 15 éve öszszekapcsolva ezeket a színpadi művészettel.

– Kezdetben inkább a politika határozta meg, hogy mi kerülhet színpadra. Ez napjainkra hogyan változott?

– Ma már legkevésbé a politika meghatározó, hiszen szabad országban élünk. Az ember gyakorlatilag arról beszél a színpadon, amiről akar. A MÁNE szempontjából a hagyomány határozza meg a műsorpolitikát, hiszen nem urbánus kultúrát közvetítő kortárs együttes vagyunk, hanem a hagyományos néptáncra és népművészetre hivatkozó csoport, miközben fontos feladatunk, hogy mindig a mának szóljunk. Nem feledkezhetünk a múltba, nem vagyunk múzeum – inkább élő szervezet, amely az adott kornak megfelelően állítja a nézők elé ezeréves kultúránkat. Nagyon fontos a kapcsolat a nézőkkel: egy műalkotás akkor nyeri el értelmét, ha találkozik a nézővel. Az a festmény, amelyik műteremben porosodik, nem létezik, az a zene sem, amelyiknek kottája egy fiókban marad, és az a táncelőadás sem, amelyik a próbateremben vesztegel. Csak olyan előadás létezik, amelyik eljut a nézőkhöz. Ugyanakkor óvatosnak kell lenni, hiszen a közönség igénye változó: a MÁNE-nak a közönség igényét nem kiszolgálnia, hanem szolgálnia kell, bizonyos esetekben akár feladat elé állítania és vinnie magával, kiszakítva a megszokott világból. Olyan területekre és utakra csábítani, amelyek szokatlanok számára.

– A hetvenes években a táncházmozgalom idején a nézők közelebb állhattak a népi kultúrához, mint ma. Az évek során mennyire változott a közönség öszszetétele, illetve kapcsolata a néptánccal?

– A közönség változik, miközben a folklór iránti érdeklődés nem csökkent Magyarországon. A népművészeti iskoláknak és az amatőr együtteseknek köszönhetően sokan találkoznak a néptánccal, de ez akkor is csupán kis rétege a közönségnek. Nekem nemcsak a nosztalgiákra építő középkorúakat és időseket kell megszólítanom, hanem elsősorban a fiatalokat, akik másképp szocializálódnak az internet és a videoklippek világában. Olyan eszközöket és megoldásokat kell találnom, ami eléri ezt a réteget, hiszen nem a néptáncot szeretőket kell meggyőznöm arról, hogy ez milyen jó időtöltés. Ők tudják, nézik, éneklik, művelik. Azokat kell meggyőznöm, akiknek ez ismeretlen. A hittérítők sem a keresztényekhez mentek.

– Hogyan lehet „megfogni” a fiatalokat és azokat, akik nem voltak még táncházban, és nem a néphagyománykedvelő rétegbe tartoznak?

– Van egy erős eszközünk: a színház. Rendelkezésünkre áll a dramaturgia, a látványos szcenika, a zene, a mozdulat ereje. Ha a néptáncelőadást – akármennyire anakronisztikus is – mai kortárs előadásként fogom fel, és olyan eszközöket találok, amelyek a fiatalok számára közérthetőek és a gondolkodásmódjukkal rokon, akkor működik. Többféle műfajban állítunk előadásokat színpadra, éppen azért, hogy a különböző rétegekhez érjünk el. Ha az eszközöket jól használom, akkor egy fiataloknak szánt műsor után eljönnek más előadásra is.

– A szakmabeliek arról vitáznak, mennyire legyen eredeti vagy színpadias egy előadás. Meddig lehet feszíteni a határokat a színpadi adaptációkban?

– Évtizedek óta tartó, terméketlen vita ez, sokáig én is beszálltam ezekbe. Hosszú évek óta viszont már nem akarok ezen vitatkozni, hiszen már az beavatkozás, ha a néptánc kikerül a paraszti világból a színpadra. Az már nem eredeti. Inkább arról lehet beszélni, hogy milyen a stilizáció foka. A néptánc egy nyelvezet, amellyel nemcsak egyszerű gondolatokat lehet kifejezni. Amennyire lehet, a Magyar Állami Népi Együttessel hagyományosnak tűnő előadásokat készítek, de a hagyományt szabadon kezelem, igyekszem belőle mai és aktuális kortárs művészetet teremteni.

–Mit tud üzenni a néptánc és a MÁNE a ma emberének?

–Minden egyes műsoromban ugyanarról beszélek: a hagyományunk, a múltunk nélkül nehéz megélni. Ez identitásunk alapja, ahogyan a történelmünk, művelődésünk, épített örökségünk. Szüksége van ezekre az embernek, mert a segítségükkel tud eligazodni a világban. Természetesen úgy kell ezt alkalmazni, hogy a mai életünk részévé váljon. Én ennek a kultúrának szeretője, tisztelője és értője vagyok, de városi emberként telefonom van, nem vederrel hordom a vizet, és kapát sem hordok a vállamon, szívesen ülök jó autóba, és gurulok a világban, de hiszem, hogy lelkem mélyén tudom, mi ez. Ha mindazt, ami a lelkemben van, a színpadra tudom állítani, akkor mások is szembesülnek vele. Az adott műsoroknak vannak más hozadékai is, kisebb témákban próbálnak útmutatást, katartikus élményt adni, de a legfontosabb üzenete: nem élhetünk gyökértelenül a világban.

Most Székelyudvarhelyen és előtte Gyergyószentmiklóson léptek fel, de távolabbi vidékekre is eljutnak. Változik a fogadtatás, a nézői befogadás?

– Szinte nincs különbség, hogy Gyergyószentmiklóson, egy kis ukrán faluban, Hongkongban vagy az Amerikai Egyesült Államok bármelyik nagyváro sában lépünk fel. Messziről nézve szinte nem is létezik Magyarország a világtérképen. Kicsi ország, sajátságos a hagyománya és kultúrája, ennek ellenére mégis elementáris erővel hat. Erős, emberi, sokszínű kultúránk van, és vélhetőleg nagy szerepe van annak a közegnek is, amelyik ezt átadja: a táncosok, a zenészek, a belőlük sugárzó hit, tehetség és tudás, az átadás szándéka. Vélhetőleg annak is köze van hozzá, hogy az alkotó egyetemes módon tud hozzányúlni az adott kultúrához, és úgy tudja azt a színpadra állítani, hogy érthető legyen Hongkongban és a kis ruszin faluban vagy Gyergyószentmiklóson is. A gyökerekre nemcsak Magyarországon, hanem bárhol a világon szükség van. A gondolkodó embernek szembesülnie kell azzal, hogy a múltunkat nem felejthetjük el. A legutóbbi amerikai turnénkon San Franciscóban előadásunk után kint álldogáltam a művészbejárónál. Odajött hozzám egy amerikai, aki azt mondta: nem gondolta volna, hogy ilyen távoli, kis ország előadásán kell szembesülnie saját múltjának fontosságával.

–Mennyire egyedülálló a világon a népi kultúra továbbéltetése?

– Kelet-Európában kicsit nagyobb az érdeklődés a néptánc és a hagyományos kultúra iránt. Ennek oka a kommunista korszakra vezethető vissza, amikor a boldog parasztot akarták látni a színpadon. Ez jó országpropaganda is volt, de mellette segített megőrizni a hagyományt. Magyarország még inkább kiemelkedik ebből a régióból, mert a hatvanas-hetvenes években nagy alkotók a legmodernebb művészetet hozták létre Magyarországon. Ebben is része volt a politikának, hiszen a dekadens, nyugateurópai táncstílusokat nem engedték be a Coca Colával együtt Magyarországra, ezért a kiváló magyarországi koreográfusok – mint Györgyfalvay Katalin, Szigeti Károly, Tímár Sándor, Kricskovics Antal, Novák Ferenc – európai művészetet hoztak létre, és ennek vagyunk mi a követői. Nyugat-Európában csak amatőr szinten működik a néptánc, reprezentatív megjelenése még Dél-Amerikában és Délkelet-Ázsiában van, de ott a revü határait súrolja. Nálunk a közművelődés rétegeibe hatol és a szórakozás rétegévé vált. Világszínvonalú professzionális együttesek is működhetnek ebből, Magyarországon három, Erdélyben hat. Népművészetben szerintem világhatalom vagyunk.

– Erdélyi táncegyüttesekkel is dolgozott. Milyen Magyarországon és milyen Erdélyben egy tánckar tagjának lenni?

–A támogatással van gond, a fizetések között nagy a különbség. Ám amikor a Háromszék Együttessel vagy az Udvarhely Néptáncműhellyel dolgoztam, nem azt mondtam a táncosoknak, hogy azért kell nagyot ugraniuk, mert ezer forinttal nagyobb lesz a fizetésük, hanem azért, mert ezt vállalták. Megoldatlan kérdés az oktatás is, tovább kellene képezni a táncosokat, fontos lenne az utánpótlás, ami összefügg az oktatással és az anyagi helyzettel. Ha egy tehetséges fiatal választhat a között, hogy éhen hal a színpadon vagy az élet más területén lehet boldog, akkor őrültnek kell lennie, ha az éhenhalást választja. Hála Istennek, hogy vannak ilyen őrültek. Ha nem lennének, akkor nem volna színpadi népi táncegyüttes Erdélyben.

– Ön egyben a Magyar Táncszövetség elnöke és a Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja is. Honnan van ennyi energiája a sok feladathoz?

– Nem könnyű. Ezek mellett a mindenkori magyar kulturális miniszter tanácsadó testületének is tagja vagyok, ami szintén komoly elfoglaltságokkal jár. Ezt azért tudom vállalni, mert a napom nem huszonnégy órából áll, hanem negyvennyolcból – ezt természetesen csak viccből mondom. A magyarázat az, hogy nagyon szeretem azt, amivel foglalkozom. Ez a hobbim, ez az életem.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport