Az AfD nem szokványos hang a német politikában – beszélgetés Olaf Kiessling német tartományi képviselővel

Samu Tamás Gergő 2022. július 21., 21:28 utolsó módosítás: 2022. július 21., 21:49

Első sikerei után az Alternatíva Németországért nevű pártot sokan temették, azonban erős középpártként immár hosszú ideje fontos szereplője a német politikának. Erős jobboldali politikája miatt számos támadás éri. Olyan álláspontokat is megjelenít, amelyekkel a fősodratú pártok nem foglalkoznak. Olag Kiesslinggel, az AfD egyik fellegvárának számító Türingia képviselőjével beszélgettünk.

Az AfD nem szokványos hang a német politikában – beszélgetés Olaf Kiessling német tartományi képviselővel
galéria
Harcban az elszabaduló árakkal. Az Alternatíva Németországért párt képviselői a német kormányt teszik felelőssé a példátlanul magas inflációért Fotó: AfD.de

– Az AfD sokak várakozásával szemben végleg megvetette lábát a politikában. Sok területen azonban mérsékelték álláspontjukat. Miért tartják mégis veszélyesnek önöket a fősodratú politikusok?
– Az AfD mindenhol képviselteti magát: az Európai Parlamentben, a német szövetségi parlamentben, a tartományi kormányokban, a kerületi és a városi közgyűlésekben. Szükség volt arra, hogy Németországban olyan új párt jöjjön létre, amely ismét a polgárok érdekeit képviseli. Az elmúlt évtizedekben sajnos kialakult az a politika, amely már nem kapcsolódik a saját országukban élő állampolgárok valós életéhez. A bevett pártok politikusai gyakran nem rendelkeznek szakmai felkészültséggel, tapasztalattal. Gyakran nincs szakmai hátterük az általuk betöltött szolgálathoz.

Az AfD vezérelve: Mut zur Wahrheit! (Bátorság, hogy kimondd az igazat!). Az igazság kényelmetlen sok politikus számára.

Ez különösen igaz, ha a saját érdekeikről van szó, mivel sok hivatásos politikus a politikából való távozása után már nem tud normális munkát végezni. Ez is az oka annak, hogy ezek a pártok harcolni akarnak velünk, és különféle dolgokért minket hibáztatnak.

– Miben jobb ma az AfD a fősodratú németországi pártokhoz képest?
– Pártunkban minden politikus szakmai képesítéssel és tapasztalattal rendelkezik, ezért bármikor visszatérhetnek foglalkozásukhoz. Ám azért jöttünk, hogy maradjunk. Maradunk polgáraink jobb jövőjéért és a világ békéjéért. Ezért néha ránk nézve is veszélyes a politizálás.

– Több politikus szerint önök szélsőséges nézeteket vallanak, ezért több területen támadják munkájukat. Hogyan tudnak ez ellen védekezni?
– A Baloldali Párt (Die Linke) az ANTIFA Mozgalmat támogatja, amely erőszakosan viselkedik velünk szemben. Felgyújtják politikusaink járműveit, irodáinkat tönkreteszik. Megfenyegetnek, vagy akár fizikailag megtámadnak bennünket. Az ANTIFA alig tud valamit politikai akcióinkról.

A német Szociáldemokrata Párt (SDP) kezében lévő sajtó az AfD-ről rendszerint negatívan tudósít. Botrányokat keresnek vagy provokálnak, politikusaink kijelentéseit gyakran félreértelmezik.

Egyes párttagok azon nyilatkozatait, amelyek nem képviselik a teljes párt álláspontját, általánosítják és az egész párt véleményeként jelenítik meg. Az ilyen kijelentések általában csalódott emberek beszélgetéseiből származnak, amelyek kiszivárognak, ez rossz képet nyújt a pártról. Jómagam 2013-ban kerültem az AfD-be, amikor az euróról és a közös valutával kapcsolatban elkövetett hibákról szólt a politikai napirend. De ezt aligha akarta valaki hallani. A helytelen politika egyik következménye az infláció masszív növekedése Németországban. Erre már 2013-ban figyelmeztettünk. Ez rossz a hétköznapi embereknek! Az inflációért nagyrészt az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikája a felelős. Ez az EU politikájának a következménye.

Olaf Kiessling az AfD tartományi képviselője Fotó: Facebook/Olaf Kiessling

– Mi a véleménye az orosz–ukrán háborúról és a német kormány hozzáállásáról?
– A Die Linke és az AfD azonos állásponton van az Ukrajnának szóló fegyverszállításról. Mindkét oldal többsége elutasítja a nehézfegyverek szállítását, még akkor is, ha a pártoknál eltérő egyéni vélemények vannak. Az elutasítás oka az, hogy a fegyverszállítás csak erősíti a háborút, és az értelmetlen emberi áldozatok számát növeli. A háborúnak azonnal véget kell vetni, Ukrajnának és Oroszországnak pedig tárgyalnia kell egymással. Csak a komoly béketárgyalások hozhatnak előrelépést az emberek és bolygónk számára. Véleményünk szerint a német szövetségi kormány túl keveset tesz azért, hogy Ukrajnát és Oroszországot visszahozza a tárgyalóasztalhoz.

A háború kapcsán a szövetségi kormány a német gazdaságra és Németország polgáraira nézve káros döntéseket hoz. E döntéseket nem szuverén államként hozzák meg.

Ehelyett egy vagy több nagy szövetség dönt a saját érdekükben. A döntések néha eltérnek a német céloktól és érdekektől.

– Önöket oroszbarátsággal vádolják. Ez konkrétan mit jelen?
– Kelet-Németország jobban ismeri az oroszokat, mint Németország nyugati része. Az NDK-t évtizedekig az oroszok szállták meg, de amíg az oroszok elhagyták Németországot, addig az amerikaiak maradtak. Amikor az oroszok Kelet-Németországban állomásoztak, barátságok és kölcsönös megértés alakult ki a két állam között. Az NDK-ban például létezett egy állami irányítás alatt álló és támogatott Társaság a Német-Szovjet Barátságért, amelynek magam is tagja voltam. Az NDK-ból a Szovjetunióba is szerveztek utakat ismerkedés céljából. NDK-s állampolgárként Moszkvában, Minszkben és Bresztben (ma Fehéroroszország) is jártam. Csak azok érthetik meg egymást, akik ismerik a másikat. Ez az oka annak, hogy

Kelet-Németországban az embereket oroszbarátnak tekintik, ellentétben a nyugat-németekkel.

Az NDK-ban a Szovjetuniót Bruderstaat­nak (testvérállamnak) tekintették.
Az amerikaiak ennek az ellenkezőjét tették Nyugat-Németországban. Úgy tettek, mintha az oroszok lennének az ellenségek, az amerikaiak pedig a barátok. Ez a több évtizedes különbség Németország két megszállt részén a mai napig érezteti hatását.

– Németország keleti és nyugati felében ezek szerint másként ítélik meg az orosz–ukrán háborút?
– A múltbeli tapasztalatok alapján a jelenlegi ukrajnai háborút Kelet- és Nyugat-Németországban árnyaltabban értékelik. Kelet-Németországban sokan azon töprengenek, miért lett hirtelen Oroszország az ellenség csak azért, mert az Egyesült Államok és a NATO ezt követeli tőlünk. Az NDK-ban a kelet-németek együttműködtek az oroszokkal gazdasági és katonai téren. Ha Amerika beismeri, hogy már az első világháború kitörése előtt is meg akarta akadályozni (vagy megzavarni) Németország és Oroszország közötti együttműködést, akkor fel kell tenni a kérdést: miért? Ez kinek az érdekét szolgálta? A kelet-németországiak azon is csodálkoznak, hogy a szövetségi kormány miért tett oly keveset a helyzet enyhítéséért? Az ukránok 2014 óta háborúban állnak orosz származású honfitársaikkal Luhanszkban és Donyeckben. Miért nem avatkozott be a világközösség az ukrajnai háború ellen? Miért akart Ukrajna Oroszországot célzó nukleáris rakétákat birtokolni? Oroszország is többször bírálta a NATO keleti terjeszkedését. A NATO korábban azt is bejelentette, hogy nagyszabású manővereket hajt végre az orosz–ukrán határon. Miért? Oroszország tehát nyomás alatt állt. A NATO megígérte Oroszországnak, hogy nem terjeszkedik Kelet felé Németország újraegyesítése után. Az ukrajnai háborúval kapcsolatban tehát sok a megválaszolatlan kérdés. Fel kell tenni például a kijevi Majdanon történt lövöldözés és az abban játszott amerikai szerep kérdését is.

Természetesen ez nem lehet igazolás az ukrajnai agresszív háborúra, de sajnos meg kell jegyezni: a háborúnak sok oka van, nem csak egy.

– A Minority SafePack számos európai nemzetiség fontos kezdeményezése volt, amelyet a magyar kormány is támogatott. Önök miért szavaztak ellene?
– A Minority SafePackért 1 128 422 érvényes támogatót gyűjtöttek össze, ezt 11 tagállamban sikerült elérni. Európa a nyelvi, kulturális és a régiók sokszínűségének kontinense. Az EU-ban több mint 400 nemzetiség és etnikai csoport él, körülbelül 50 millió ember tartozik valamelyik nemzeti vagy őshonos kisebbséghez. E szempontból elképesztőnek tartom, hogy mindössze 1 128 422 polgár támogatta a Minority SafePack polgári kezdeményezést. Ez az érintettek töredéke!

Az európaiak túlnyomó többsége láthatóan nem látja szükségét annak, hogy európai szinten foglalkozzanak az őshonos nemzeti kisebbségek jogaival. E kérdésnek nyilvánvalóan az egyes tagállamok hatáskörében kell maradnia.

Ami az egyes EU-országokban élő kisebbségek jogait illeti, az AfD és jómagam természetesen támogatjuk a nemzeti kisebbségeket, amikor jogaik védelméről van szó. Ha ez az EU támogatásával az egyes uniós országokban lehetővé válik, azt mindenképpen üdvözölném. Ha azonban az EU országaiban kisebbségek ellen elkövetett jogsértéseket észlelnek, feltételezem, hogy az érintett alkotmányos állam képes az elkövetőket felelősségre vonni. Arra is felhívnám a figyelmet, hogy már a szövetségi köztársaság Alaptörvényében is egyértelműen rögzítették, hogy minden állampolgár, beleértve a kisebbségeket is, mint például a szorbok, oroszok és más németországi kisebbségek ugyanazokat a jogokat és kötelességeket gyakorolhatják, mint bármely más állampolgár. Ebből a szempontból egészen közel érzem magam a többség véleményéhez.

– Hogyan képzeli el a jövő Európáját? Szükség van-e az Európai Unió megreformálására?
– Az AfD a nemzetek Európáját képzeli el a jövőben. Olyan Európát, ahol az emberek békésen élnek együtt, információt cserélnek és kereskednek egymással. Az EU-nak csak a transznacionális dolgokról kellene gondoskodnia. Ide tartozik például a biztonságpolitika, és nem az, hogy mennyire ferde lehet egy uborka Németországban. Az EU mindent a legapróbb részletekig szabályoz. Az EU-nak sürgős reformra van szüksége, a lényegre kell összpontosítania.

Olaf Kiessling
Kelet-Németországban született 1967-ben. Két gyermek édesapja. Villanyszerelőnek tanult, majd pénzügyi és befektetési tanácsadóként dolgozott. Pénzügyi ügyintézőként, könyvelőként és üzletviteli tanácsadóként is tevékenykedett. 2014 óta képviseli az Ilm-Kreis II. választókerület polgárait a tartományi parlamentben. 2019 óta Ilm-Kreis kerületének képviselője.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport