Aranyosszéki gazdanosztalgia zöldségtermesztésről és állattartásról

Makkay József 2023. december 19., 08:29 utolsó módosítás: 2023. december 19., 10:09

Az egykoron zöldségtermesztéséről híres Aranyosszéken bizony keresgélnie kell az embernek, amíg olyan családra akad, ahol hagymát, murkot és sárgarépát termelnek. A legtöbb gazda abbahagyta a földművelést, és elszegődött a tordai és a környékbeli cégekhez dolgozni. Néhány mezőgazdasági termelő azonban kitart, és azt vallja, a földből ma is meg lehet élni. Náluk jártunk Aranyosrákoson.

Aranyosszéki gazdanosztalgia zöldségtermesztésről és állattartásról
galéria
Szabó Dezső az értékesítésre váró borjaival Fotó: Makkay József

Disznóvágásra toppanok be az aranyosrákosi Szabó családhoz, ahol a két testvér a szülői házban szorgoskodik. A zöldségtermesztéssel, szántóföldi növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozó családban régi hagyománya van a disznóvágásnak, amihez a hízó a családi gazdaságból kerül ki. Az istállóban tejelő tehenek, a karámban juhok ropogtatják a téli eleséget, a pincében zsákokban áll a piacolásra való zöldség.

Három évtizeddel ezelőtt a legtöbb aranyosszéki portán ilyen kép fogadta a látogatót, ma azonban a két kezemen meg tudnám számolni, hány gazda maradt a föld mellett. Aranyosrákost 1966-ban csatolták Várfalvához: a 2021-es népszámlálás adatai szerint a községközpontban 1218, többségében magyar ember él.

Vendéglátóm, Szabó Zsolt azonban mindössze hat olyan gazdacsaládról tud, akik zöldségtermesztésből és állattenyésztésből élnek meg.

Zsákokban a piacolásra előkészített zöldség Fotó: Makkay József

A piacokról kiszoruló gazdák

,,Pár évvel ezelőtt jóval több család foglalkozott zöldségtermesztéssel, de évről évre kevesebben maradtak. A legtöbben átváltottak gyári munkára. Tordán és a bágyoni ipari parkban keresik az alkalmazottakat, míg a piacolásból egyre nehezebb megélni” – foglalja össze az aranyosszéki rögvalóságot a tíz hektár területen zöldséget és a 8 tehénnek és birkáknak eleséget termelő gazda.

A húsfeldolgozással foglalatoskodó férfi gazdaságának bemutatása során a zöldségtermesztést emeli ki, hiszen a vidéknek emberemlékezet óta ez a jellegzetessége.

Az idők változását mutatja, hogy az aranyosszéki gazdák rendre kiszorultak a piacokról. Pontosabban fogalmazva egy idő óta nem éri meg asztalt bérelni a kolozsvári Széchenyi téri piacon, de máshol sem. A hagymát, gyökérzöldséget, babot (gyalog vagy karós paszulyt) és a szabadföldi paradicsomot évek óta a Kolozsvár határában fekvő dezméri nagybani zöldség- és gyümölcspiacra szállítják. Ha olcsóbban is, de itt lehet nagyobb tételben értékesíteni.

Szabó Zsolt a több lábon állást választotta Fotó: Makkay József

A disznóvágásnál segédkező asszonyok szerint a tordai piac felvevőképessége beszűkült, csak néhány nyugdíjas kistermelő jár oda árulni. Van, aki az aranyosgyéresi heti vásárban, vagy a szintén nem túl messze fekvő Marosújvár piacán kínálja portékáit. A Szabó családhoz hasonló, nagyobb területen gazdálkodók a megyeszékhely nagybani piacára szállítják az árut. Szabó Zsolt szerint próbálkoztak nagyáruházakkal is – a község határában fekszik a Kaufland erdélyi logisztikai raktára –, de esélytelen bekerülni, mert csak akkor hajlandóak a gazdákkal szerződni, ha egész évben, folyamatosan szállítanak árut.

A hagyma, a gyökérzöldség márciusig tartható el, utána már nem érdemes tárolni. Ezt a multiláncok kereskedői nem értik, ezért inkább behozzák az importzöldséget”

– magyarázza a házigazda.

Érkezik a tehenek kedvence, a silótakarmány Fotó: Makkay József

Régi idők nosztalgiája

Nosztalgiázunk vendéglátóimmal. Arról mesélnek, hogy a termelőszövetkezet idején a nagy területeken termelt hagymára előre leszerződött külföldi vevők vártak. Kamionokkal és tehervagonokkal exportálta az állam a kiváló minőségű aranyosszéki zöldséget, mindig volt rá kereslet az országban és küldön egyaráént.

,,A rendszerváltás utáni években jöttek a zöldségkereskedők, a viszonteladók, akik házról házra járva vásárolták fel a portékát. Nekünk és nekik is megérte. Mi megspóroltuk a piacolás költségeit, ők pedig jó áron tudták értékesíteni a hagymát és a gyökérzöldséget. A jól működő kereskedelemnek vetett véget az áruházláncok terjeszkedése, amelyek masszív behozatalból árasztották el zöldséggel és gyümölccsel a romániai piacot” – panaszolja Szabó Zsolt.

A gyors változással minden átalakult. Megdrágult a kézimunka, de ma már semmilyen áron nem lehet napszámost találni.

A palántázásssal ültetett, szép, formás termésű várfalvi hagymát felváltotta a szabadaföldbe, vetőgéppel vetett zöldség.

Hagymaültetés idején régen kalákában jártak egymáshoz az asszonyok. Ma már sem erre fogható asszony, sem kaláka nincs Aranyosszéken.

A földalapú európai uniós támogatás nem lendített a gazdák kedvén, mert a munkaigényes zöldségtermesztés így is többe kerül, mint amennyit a vásárló a végtermékért hajlandó fizetni a török és lengyel zöldség mellett. Szabó Zsolt szerint a több lábon állást választották: a zöldség- és az állattenyésztésből származó jövedelem kiegészíti egymást, így főállású gazdaként könyebb megélni.

A harminc fős szarvasmarhaállomány tejét jó áron lehet értékesíteni a faluban Fotó: Makkay József

Állatorvos viszi tovább a családi gazdaságot

A várfalvi községi iskola melletti farmon harminc tejelő marhát tartó Szabó Dezső – Szabó Zsolt testvére – az állattartás mellett kötött ki. Korábban a családja is zöldségtermesztéssel foglalkozott, miközben a tordai vasútnál, majd egy magáncégnél dolgozott. Idővel azonban rájött, hogy jobban megéri itthon, főállásban gazdálkodni.

A gazda szabadsága nem helyettesíthető semmivel! Ha ügyesen dolgozik, tisztességesen meg lehet élni a földből.

Állítom, hogy jobban, mint az, aki fizetésért eljár dolgozni tordai cégekhez” – magyarázza vendéglátóm, akivel bejárjuk a szabadtartásban élő tehenek és borjak tágas farmját. Az állattelepen van segítség, a tej értékesítése sem okoz gondot. Mivel a faluban rég kivesztek az 1-2-3 tehenes gazdák, a frissen fejt tejet szívesen megvásárolják helyben, nagyobb részét azonban egy tordai kereskedő szállítja el. A gazdaasszony túrót, sajtot, tejfölt is készít, ami szintén vevőre talál Aranosrékoson és Várfalván.

Szabó Dezső szerencsés helyzetben van, mert nagyobbik, ötödéves lánya Kolozsváron állatorvosnak tanul, így idővel ő folytatná a családi gazdálkodást.

Kilátás Szabó Dezsőék aranyosrákosi portájáról Fotó: Makkay József

Ifjú gazdapályázatot készítenek elő a fiatal szakember nevére: ha elnyerik az uniós kiírást, a hetvenezer eurós támogatásból új mezőgépet vásárolnának. A meglévő gépparkot folyamatosan kell bővíteni, új gépekre a pénzt csak pályázatokból lehet előteremteni.

A törzskönyvezett pirostarka tehenek elé markológép kupájában szállítják a frissen megbontott silótakarmányt. Illatára felkapják a fejüket a tehenek, szarvasmarhának ennél jobb téli csemege nincs. A szomszédos iskola diákjai szünetben átnéznek a kerítésen: minden bizonnyal közülük is egyre kevesebben látnak odahaza tehenet.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.