Két lábon járó kísérleti alanyok

Dénes Ida 2014. november 30., 13:21

Izgalmas és egyben ijesztő a gyógyszerkutató szempontjából a kábítószerek illegális és ingoványos világa. Fülöp Ferenc akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának professzora segítségével – aki nemrég tartott előadást a témában Kolozsváron – az olvasót is igyekszünk megerősíteni drogellenes meggyőződésében.

 

Két lábon járó kísérleti alanyok
galéria


Dizájner drogok – kiemelkedő veszélyek címmel hirdették meg a közelmúltban tartott nemzetközi vegyészkonferencián dr. Fülöp Ferenc (portrénkon) ismeretterjesztő előadását. Az idegen csengésű szerek teljes kontextusa mellett érdekességekkel, tényekkel és veszélyekkel szembesülhettünk az évezredes kokaintól a gyilkos krokodilig.

Egy lépéssel a rendőrség előtt

A dizájner drog kifejezést nagyjából 20-25 éve vezették be, és az első időszakban mást jelentett, mint ma: eredetileg egyszerűen előállítható, hallucinogén hatású utcai kábítószereket értettek alatta. Mára megváltozott a jelentés, mivel a rendőrség igyekszik tiltani ezeket a szereket. „Az üldözés azonban mindig lassabban halad, mint a drogok tervezése. Ma a készítők előbb megnézik a rendőrségi szabályokat, így e szabályozáson kívül eső molekulák kerülnek forgalomba. Ma már az ár és az előállítás egyszerűsége nem számít annyira a dizájner drog megjelölésnél. A rendszer hajtóereje természetesen az, hogy néhány ember nagyon gyorsan meg akar gazdagodni. Akár olyan áron, hogy e szerek utcára kerülésével gyakorlatilag illegális emberkísérletek zajlanak” – mondta a vegyész.

Vagyis a dizájner drog a legális összetétel álcája alatt gyakran változtatott összetételű szer, ebben rejlik az egyik legnagyobb veszélye. A designerdrog.hu című honlap, a magyarországi Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet megelőzési kampányának oldala a következő meghatározást alkalmazza: „A dizájner drog vagy új pszichoaktív szer (UPSZ) kifejezést azokra a szerekre használják, amelyek molekuláris szerkezetükben illegális drogokra hasonlítanak, azokhoz hasonló hatásokat idéznek elő. Mivel azonban kémiai szerkezetük a kábítószerlistákon szereplő anyagokétól kissé eltér, tehát nem szerepelnek a tiltólistákon, ellenőrzés alá vonásukig jogi következmények nélkül terjeszthetők, forgalmazásuk és használatuk legális. Különösen veszélyesek, mert a szerek kémiai összetétele ismeretlen és változó, nem lehet tudni, pontosan mit tartalmaznak. Mivel új vegyületek, a befolyásoltság következményei, balesetveszélyességük tisztázatlan. Az emberi szervezetre, pszichére gyakorolt hatásuk, rövid és hosszú távú kockázataik ismeretlenek. Ez a fogyasztó életébe is kerülhet, mivel az új pszichoaktív szereket magán teszteli, hatásáról, a megfelelő mennyiségről minimális adatokkal rendelkezik.” A honlap részletes leírásokkal segíti az érdekelődő fiatalokat, szülőket és pedagógusokat is. Annak ismeretében, hogy a magyarországi fiatalok egyharmada legalább egyszer már kipróbált valamilyen tudatmódosító szert.

Kontextusfüggő

A kábítószerek olyan természetes vagy mesterséges eredetű, egy vagy több komponensű anyagok, amelyek a tudati vagy érzelmi állapot megváltoztatására, esetenként a környezet érzékelésének eltorzítására képesek. Az ismételt alkalmazás során anyagi minőségüktől függően pszichikai és/vagy fizikai függőséget alakítanak ki. Hallucinogéneknek azokat a vegyületeket nevezik, amelyek egyszeri, kis dózisban történő alkalmazás során is átmeneti pszichózist váltanak ki, megváltoztatva a gondolkodást, a hangulatot és az érzékelést. A gyakorlatban ezek a hatások gyakran keverednek egymással. Vannak természetes eredetű kábítószerek – az ópium, marihuána, meszkalin, pszilocibin és a kokain –, félszintetikus származékok, mint a heroin és LSD, valamint szintetikusak: az utóbbiak általában diszkódrogok, amfetaminszármazékok.

A hallucinogének közül az indoiszármazékok a legtipikusabbak, ezek a természetben is bőséggel előfordulnak. A bufo vulgaris varangy bőrében is kimutatták ezt az igen erős hallucinációt okozó szert, így aztán az is felmerül, hogy a mesebeli fordulat, miszerint a megcsókolt béka királyfivá változik, nem vegyileg indukált képzelődésből származik-e. Előfordulnak a magic mushroom (varázsgomba) alkotóelemei is, ezeket hagyományosan a dél-amerikai indián szertartások alkalmával használták, hogy a sámán megfelelő tudati állapotba kerüljön.

A lizeregsav-származékok még érdekesebbek, a legismertebb, az LSD a salemi boszorkányok történetéhez is kapcsolódik. Az amerikai boszorkányperek idején sok eső esett, így gyakoriak voltak a gombás fertőzések, ezért előfordulhatott az anyarozs kórokozó, amitől – ha nem tisztították meg a növényt, és így készült kenyér – az étel hallucinogénná válhatott. „Először 1938-ban Albert Hofmann szintetizálta az LSD hatóanyagát, miközben lizergsavmódosításokat végzett. Nagyon tudatosan vizsgálta a lizergsav-dietilamid hatását, rendszeresen használta is. Ebbe is halt bele, igaz, hogy 102 éves korában, 2008-ban. Amiből persze nem kell messzemenő következtetéseket levonni” – emelte ki Fülöp Ferenc. A szert azért terjesztik bélyegeken, mert az adag annyira kicsi (0,02-0,15 mg), hogy csak így tudják hatékonyan adagolni. Hatása egyébként a bevétel után egy órával kezdődik, 6-14 óráig tart, és a Beatles-szám, a Lucy in the Sky with Diamonds címe biztosan nem véletlenül hordozza magán a szer kezdőbetűit. „Az LSD már a dizájnerdrog kategóriába tartozik, hiszen forgalomba kerülésekor a szintéziséhez szükséges dietilamindot letiltották. Mással helyettesítették, így az LEP, LSM, LMP szintén hatásos hallucinogének, LSD analógok” – fejtette ki a tudós.

A kokain és származékai a központi idegrendszeri stimulánsok közé tartoznak. A kokacserje leveleiben található hatóanyag is nagyon rég ismert már: egyes dél-amerikai indián törzsek a levelet rágcsálva harcolhattak viszonylag hosszú ideig. És igen, a Coca-Cola eredetileg tartalmazott kokaint: az 1886-ban bevezetett italból csak 1904-ben tiltották ki ezt a hatóanyagot. A kokaint egyébként nem szintetizálják, hanem izolálják, az úgynevezett úri drogok közé tartozik, mert drága és általában kiváló minőségű szer. A morfin pedig a nyers ópium: a termesztett kerti mák levegőn megszárított tejnedve, ami az éretlen toktermés bemetszésével nyerhető ki. A morfin kifejezetten erős, kis adag is megszünteti a fájdalmat és kellemes közérzetet – eufóriát – kölcsönöz. A morfinból készülő heroin előállítása meglehetősen egyszerű: ecetsavanhidridet öntenek hozzá. Ezzel lehet a legdrámaibb hatást elérni. „A heroinista jó eséllyel bele is halhat. A heroin az utcán valamiért arról híres, hogy akkor jó, ha sötét, pedig eredetileg hófehér, ezért kakaóport vagy téglaport tesznek hozzá, és ebből lesz az intravénás injekció. Ennek is könnyen tragikus vége lehet” – tartja Fülöp Ferenc.

A klasszikus élénkítőszerek közé fenilalkilaminok tartoznak, ez a hallucinogének legnagyobb csoportja. Közülük a meszkalin volt az első – az aztékok is használták szertartásaik során –, a peyote-kaktuszban előforduló szer nagy dózisban hatásos. „Hatása az LSD-hez hasonló, viszonylag sokáig tart. Hatása azonban különböző szubsztituensmódosításokkal akár a százötvenszeresére is növelhető, és ez már a dizájner drog kategória. Előállításukkor egyes esetekben felhasználják a tudományos gyógyszertervezés, a hatás-szerkezet összefüggések eredményeit, máskor a meglévő szerkezet kisfokú módosításával érnek el jelentős hatásváltozást. Az illegális laboratóriumokban előállított új szerek élettani hatásait állatkísérletek nélkül, közvetlenül a fogyasztókon próbálják ki. Az interneten árulva azt állítják, hogy legális, veszélytelen és biztonságos. Holott nagyon veszélyesek, és csak a forgalmazók számára biztonságosak, mert ők a rendőrökkel szemben védettek. Az előállítók és terjesztők sokat nyerhetnek, a potenciális felhasználó számára azonban rendkívüli veszélyeket rejt” – húzta alá ismételten az intézetvezető.

Gyanús próbálkozások

A petidin ismert gyógyszer, alkohollal is hallucinogén, élénkít. Régi, ismert példa az MPPP nevű dizájner heroin, petidinanalóg vegyület, negyven évvel ezelőtt szintetizálta egy holland vegyész hallgató. A morfinnál háromszor erősebb hallucinogén anyag, alkalmazása súlyos Parkinson-kóros tünetekhez vezet. Nem maga a szer, hanem a gyártás során létrejövő melléktermékek, eliminációs termékek, neurotoxikus anyagok.

A dizájner drogokat nagyon primitív körülmények közt állítják elő, és soha nem tiszta anyagok, a kérdés, hogy mi a maradék, mi okozhat maradandó károsodást vagy halált. Sokszor gyógyszerszerű termékekként árulják tabletta formájában, ezzel is bizalmat és minőséget szemléltetve. Egy legális gyógyszer forgalomba hozását a legális piacon tíz év és hatalmas anyagi befektetés előzi meg, rengeteg toxicitási vizsgálat, állat-, majd emberkísérlet. A dizájner drogoknál viszont a vásárlókon próbálják ki a szereket, az emberek a kísérleti alanyok mindenféle előzetes vizsgálat nélkül. A kísérleti állat gyakran elhullik, a kontrollálatlan módon szintetizált szerektől pedig szintén sokan meghalnak. Egyetlen próba is hatalmas kockázat, még akkor is, ha az egyszer már kipróbált pasztillát veszi be az ember. Nem mindenki hal meg, de a kockázat jelentős és reális, minél többször próbálja ki valaki ki, annál valószínűbb, hogy baja lesz.

Az akadémikus a diszkódrogokról is lerántotta a leplet: az MDMA metiléndioxiamfetamin és származékai – az Ádám, Zen, Éva – hatása csökkenhet, de akár százszorosára is nőhet a szubsztituensek változtatásával. „Ez a típusú veszély mindig fennáll. A diszkóban beveszik, és egész éjszaka táncolnak. A rendőrség arról szokta felismerni őket, hogy rengeteg vizet isznak” – vázolta. A Kati elnevezésű szerre és a GHB, vagyis a gammahidroxivajsav veszélyeire is felhívta a figyelmet. Ez utóbbi blokkolja a szervezetben az információáramlást. A folyadékból elég egy-két milliliter a lányok italába, és teljesen ellenállásképtelenné válnak. A GHB – Gina, vagy Grúzia Home Boy, folyékony extasy néven – ismert randidrogot általában nemi erőszak elkövetésére használják. Árulják többek közt felnitisztítóként, de más szerekhez hasonlóan herbáriumként is.

Óvakodj a krokodiltól

A legvérfagyasztóbb példa mégis a krokodil: ennek a szernek a használata gyakorlatilag biztos halált jelent. „Az Oroszországból indult krokodilhullám nagyjából tíz éve kezdődött. A krokodil kodeinből készül, ami legálisan beszerezhető. Megveszik a tablettát, és otthon készítik el a szert, amihez vörös foszfort, jódot, tömény sósavat és fémet használnak. Ebből a keverékből lesz az intravénás injekció. Az eredetileg gyógyszernek számító készítményból végül sok minden más lesz, és szörnyű állapotot idézhet elő. Magyarországon egy lánynak nemrégiben emiatt amputálták a kezét. Hatására a bőr pikkelyessé válik, majd leválik. Ez az abszolút szegények szere, egy adag előállítása egy euró körüli összegbe kerül, de aki rászokik, annak nagyjából fél éve van hátra. A leszokás pedig szinte lehetetlen. Tulajdonképpen lassított öngyilkossággal van dolgunk” – sorolja a sokkoló adatokat dr. Fülöp Ferenc.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport