Izgalmas programkavalkádot, határtalan jókedvet ígér a 12. Szent László Napok

EN-összeállítás 2024. június 20., 08:14 utolsó módosítás: 2024. június 20., 13:10

Határtalan fesztivál mottóval kerül megrendezésre június 24–30. között az idei nagyváradi Szent László Napok. Lesz Biharkeresztesre áttekerő biciklitúra, Zorán és Deák Bill Gyula koncert, a közönség megtekintheti a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes előadását, és a számos színes rendezvény közül kiemelkedik a hungarikumok bemutatója.

Izgalmas programkavalkádot, határtalan jókedvet ígér a 12. Szent László Napok
galéria
Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője köszönti a közönséget Fotó: Facebook/Szent László Napok

A „Határtalan fesztivál” jegyében, június 24–30. között zajló 12. Szent László Napokon várható programkavalkádról tartottak sajtótájékoztatót Nagyvárad és térsége egyik legnagyobb kulturális fesztiváljának szervezői és meghívottaik. Jelen volt: Varga Korpos Dalma, a számos más kulturális, tudományos esemény mellett a nagyváradi Szent László Napokat szervező Szent László Egyesület vezetője, Zatykó Gyula főszervező, Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti tanszékének vezetője és Luciana Miclea, a Nagyváradot és térségét népszerűsítő Visit Oradea marketingigazgatója.

A fesztivál idei mottójáról Zatykó Gyula főszervező úgy vélekedett, hogy ez tulajdonképpen a Szent László Napok logója, védjegye is lehetne, hiszen első perctől a határon átívelő nemzetegyesítés volt az egyik kijelölt célkitűzés. Ennek egyik alappillére az immár hagyományos, nulladik napi Szent Lászlótól Szent Lászlóig elnevezésű biciklitúra, amelynek során számos váradi – és nem csak – átteker Biharkeresztesre, népszerűsítve a fesztivált és a kerékpározást egyaránt.

Amellett, hogy évről évre többen érkeznek a Szent László Napokra az anyaország közeli régióiból, határtalan a fesztivál azért is, mert

nagyon sok Nagyváradról külföldre elszármazott időzíti a Szent László Napok idejére az éves hazautat, és éppen ezért nagyon sok osztálytalálkozót is a fesztivál idején tartanak.

Zatykó Gyula azt kívánta, hogy a Szent László Napok idején legyen határtalan a jókedv, szóljon ez a pár nap a felhőtlen kikapcsolódásról, ami után érezze úgy mindenki, hogy több, mint a fesztivál előtt.

Zatykó Gyula, Balázs Zoltán, Luciana Miclea és Varga Korpos Dalma a nagyváradi sajtóértekezleten Fotó: Vígh László Miklós

Zorán koncert a várban

A zenei felhozatalról szólva a főszervező emlékeztetett, hogy a Szent László Napokat csúcsra járató hétvégén, június 28–30. között a nagyváradi várba érkezik Zorán, Deák Bill Gyula, Kowalsky meg a Vega. Két helyi együttes is fellép, a Stevie Ker, a Rius & The Band és a Hakeshet Klezmer Band zenekarokról van szó. De lesz ABBA Tribute Show és Máté Péter–Cserháti Zsuzsa emlékkoncert Mahó Andrea, Miller Zoltán és Vágó Bernadett előadásában, Molnár Levente világhírű operaénekes pedig ezúttal Fényerő nevű, nemrég megalapított zenekarával lép fel.

A nagy érdeklődésnek köszönhetően a június 24-ei nyitógálára – amelyen a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes a Boldogasszony tenyerén című előadásával vendégszerepel – már nincsenek belépők, és a sajtótájékoztató után érkezett a hír, hogy a beharangozott, a Kecskeméti Katona József Színház Az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musical előadására is alig néhány óra alatt megtelt a Szigligeti Színház.

Zatykó Gyula aláhúzta:

izgalmas előadásnak ígérkezik a Háborúk kora című beszélgetés, amelynek során dr. Somkuti Bálint magyarországi hadtörténész, biztonságpolitikai elemző és Balogh Levente, a Krónika lapszerkesztője, politikai elemző a jelenleg cseppet sem felhőtlen geopolitikai helyzetről értekezik

június 26-án, szerdán 18 órától a nagyváradi vár, F épületében.

De a hétvégi kavalkádban kihagyhatatlan élmény lesz például a hungarikumok bemutatója a nagyváradi vár Fejedelmi udvarában, ahol még huszárokkal is lehet majd fényképezkedni, mint ahogy az elmaradhatatlan gyerekprogramok is, amelyek ezúttal is sokszínűek, és minden korosztályt próbálnak megszólítani.

Egyetemi partnerség

A meghívottak részéről Luciana Miclea, a Visit Oradea marketingigazgatója örömét fejezte ki, amiért idén is partnerei lehetnek a Szent Lászlónak emléket állító fesztiválnak, amely a középpontba helyezi a nagyváradi várat, és az esemény-gazdag hét nagyon sok turistát vonz a városba, illetve az innen elszármazottak közül is sokan hazatérnek.

Balázs Zoltán, a Partiumi Keresztény Egyetem művészeti tanszékének vezetője felidézte, hogy a nagyváradi felsőoktatási intézmény első perctől partnere a Szent László Napoknak, amelyről azt gondolják, hogy az értékek mentén köteleződött el. Jelezte, hogy a tavalyi nagy érdeklődésre való tekintettel a PKE illetékesei és a Szent László Napok szervezői a rengeteg beérkezett pályaművet látva azt a döntést hozták, hogy a Publicritic nemzetközi kritikai pályázatot csak kétévente írják ki, vagyis biennálévá válik.

De azért

lesz idén is közös projekt, amelyhez a bukaresti Liszt Intézet is csatlakozik, és Bagossy Levente Jászai Mari-díjas díszlettervező színházi díszlet makettjeit állítják ki Partiumi Keresztény Egyetem Partium épületében,

a megnyitó időpontja: 2024. június 23., vasárnap, 18 óra.

További részletek a programokról a Szent László Napok honlapján, Facebook- és Instagram-oldalán.

A 12. Szent László Napok főtámogatója az OTP Bank Románia, főtámogató intézményei a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a MOL–Új Európa Alapítvány, a Bihar Megyei Tanács és Nagyvárad polgármesteri hivatala, tájékoztat a Szent László Napok sajtóirodája.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.