Ételmentő receptek a Főmenü séfjétől: maradék sonkából pásztorpite és tojásfehérjéből habos sütemény  

EN-összeállítás 2024. április 10., 09:16 utolsó módosítás: 2024. április 11., 16:37

Virágkorukat élik a főzőműsorok. A magyar kereskedelmi csatornák és a közmédia versenyezik egymással, hogy ki tud izgalmasabb és több nézőt vonzó gasztronómiai összeállítást kínálni. Ebben a színes felhozatalban fontos helyet foglal el Széll Tamás Michelin-csillagos séf és Böröcz Zsófia közös műsora a Dunán, a Főmenü.

Ételmentő receptek a Főmenü séfjétől: maradék sonkából pásztorpite és tojásfehérjéből habos sütemény  
galéria
Széll Tamás és Böröcz Zsófia a főzőműsor egyik jelenetében Fotó: Facebook/Főmenü

Ünnepek után sok hűtőben vannak készétel maradékok és teljesen fel nem használt, megkezdett élelmiszerek. A Főmenü legutóbbi adásában Széll Tamás és Böröcz Zsófia ötletet adtak, hogyan lehet egy kis fantáziával a kidobásra ítélt feleslegből ínycsiklandó fogásokat készíteni, és bemutattak egy népszerű maradékmentő akciót is.

Néhány lelkes egyetemista élelmiszermentő vállalkozást alapított, mára pedig már négy szomszédos országban tevékenykednek sikerrel. A Munch működése óta 2,5 millió alkalommal működött közre abban, hogy a boltokban vagy az éttermekben megmaradt élelmiszer a szemetes helyett a háztartásokba kerüljön.

A Duna népszerű gasztroműsorában, a Főmenü legutóbbi adásában az alkalmazás megalkotóit látták vendégül. Törekvéseikből inspirálva

a húsvéti ételek újrahasznosítása került a középpontba.

A maradék sonkából hamis rizottó és pásztorpite, míg a tojásfehérjéből egy légies habos sütemény, pavlova készült. A Michelin-csillagos séf, Széll Tamás még ahhoz is adott tippet, hogyan lehet kevesebb háztartási hulladékot termelni, és ízletesebb fogásokat készíteni.

Számtalanszor készítek alaplét zöldséghéjakból.

Alapos tisztítás után a hámozáskor keletkezett sárgarépa, spárga vagy a vajtök héja, a sült sütőtök magja és héja tökéletes arra, hogy egy krémleveshez vagy rizottóhoz zöldségalaplét készítsünk belőle, nem szabad ezeket kidobni” – osztotta meg egyik jól bevált maradékmentő tippjét Széll Tamás.

A két sztárszakács belopta magát a gasztronómiát kedvelő Kárpát-medencei tévénézők szívébe Fotó: Facebook/Főmenü

A Munch ételmentő platform munkatársai, Belayane Najoua és Isaák Tamás hangsúlyozták, hogy a valódi ételmentés tudatos vásárlással kezdődik. Hetente egy alkalommal érdemes listázni, milyen szavatosságú és mennyiségű élelmiszert tartalmaz a hűtőnk, hiszen megfelelő tervezéssel elkerülhető, hogy a szemetesben landoljon az étel. A közösségi médiában több ételmentő tippet is megosztanak követőikkel.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.