Fényképkiállításokon bemutatott erdélyi múlt falusi kisboltokban, templomokban és malmokban

Makkay József 2024. június 25., 07:34 utolsó módosítás: 2024. június 30., 17:58

Falusi üzletekben, templomokban és régi malmokban láthatók fényképtárlataik. A szokatlan kiállítási helyszínek révén a havadtői KopiaKollektiva kulturális egyesület egy újfajta szemléletmódot próbál meghonosítani Erdélyben. A gyulakutai malomban rendezett kiállításuk alkalmából beszélgettünk a háromtagú csapattal.

Fényképkiállításokon bemutatott erdélyi múlt falusi kisboltokban, templomokban és malmokban
galéria
Kerekes Emőke, Lőrinczi Inez és Balla Zoltán, a KopiaKollektiva tagjai Fotó: Makkay József

Az évszázados gyulakutai malom húsz évvel ezelőtti újraindításának évfordulója alkalmából rendezett kiállításon találkoztam a KopiaKollektiva képzőművészeivel. A Bukarestben dolgozó Balla Zoltán operatőrből, Kerekes Emőke Havadtőn élő fotográfusból és a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen tanársegédként oktató Lőrinczi Inez fotográfusból álló csapat a malom egyik helyiségében berendezett kiállításon a régi épületet és annak történetét mutatta be művészi képanyag segítségével.

A 2021 januárjában bejegyzett egyesület célja a kortárs fotográfia és a kísérleti mozgókép népszerűsítése és oktatása olyan régiókban, településeken, ahová ritkán, vagy egyáltalán nem jutnak el a kortárs művészetek alkotásai.

A malombeli tárlat ízelítőt nyújt az épület százéves történetéből Fotó: Makkay József

Gyulakutai családi szálak

Kerekes Emőke, az egyesület vezetője gyulakutai származású, aki ha keveset is élt a faluban, sok emlék köti a településhez. Férjével, Balla Zoltánnal a marosszéki községközpontban tett látogatásuk kapcsán született meg a malombeli kiállítás ötlete. ,,Megtetszett nekünk a több mint százéves malom, és kitaláltuk, mi lenne, ha az épületre fényképeket és mozgóképeket dolgoznánk ki. A malom tulajdonosainak, a Frunza-házaspárnak megtetszett a kezdeményezésünk, és felkarolták az ötletet” – emlékezik kiállításuk előzményeire Balla Zoltán filmes szakember.

A Gyulakután bemutatott fotótárlat csupán a kezdet: kulturális projektjüket interjúkkal, további fényképekkel és újabb mozgóképpel szeretnék kiegészíteni, hogy a környék települései számára is bepillantást nyújthassanak a hagyományos erdélyi malom múltjába és hétköznapjaiba.

,,Ha vándorkiállítássá bővíthetnénk az anyagot, további közösségeknek is megmutathatnánk. Mindez azonban finanszírozás, pályázat kérdése, ami mindig megköti a kezünket” – magyarázza a tárlatszervező egyesület vezetője, Kerekes Emőke.

Kerekes Emőke a gyulakutai malom ünnepségén a faluhoz kötődő gyerekkori emlékeit is felelevenítette Fotó: Makkay József

A kortárs művészetet befogadó közeg

Művészi kezdeményezésük hiánypótló szerepet tölt be a székelyföldi falvak kulturális életében. A szokásos kiállítási felületektől eltérően a Kópia Kollektíva templomokban és falusi boltokban nyit tárlatokat, ahol egy-egy közösség múltját, és máig élő hagyományait igyekeznek művészi eszközökkel bemutatni. A malom új helyszín, amelynek kiállítási anyagát ezúttal is elvinnék a környékbeli kisboltokba.

Kerekes Emőke szerint minden településen pozitívan fogadták tárlataikat, tartalmas beszélgetések alakultak ki. Fontosnak tartja, hogy a helyiek nyitottak és befogadók a kortárs művészetre,

a fényképekre érzékenyen reagálnak. Ez a bátorítás készteti arra a csapatot, hogy egyéb elfoglaltságaik mellett minél több székelyföldi településre eljussanak.

,,A kisboltok azért fontosak számunkra, mert az embereknek nem kell szépen felöltözve egy díszterembe menniük, hanem bevásárlás közben találkozhatnak képeinkkel. Akárcsak a reklámfotókkal vagy plakátokkal” – magyarázza a szokatlannak tetsző kiállítási felületek előnyeit a főszervező. Kerekes Emőke augusztus végén a háromszéki Kőrispatakon immár negyedik alkalommal megszervezett fotótáborukat is az érdeklődők figyelmébe ajánlja.

A KopiaKollektiva kiállításai templomokba is eljutnak Fotó: Facebook/Kerekes Emőke

A csapat legfiatalabb tagja, a négy éve tanársegédként dolgozó Lőrinczi Inez főállásban fotózást tanít az egyetemen, emellett szervesen részt vesz az egyesület munkájában. 2022-ben már volt egy egyéni kiállítása Csíkszeredában.

A két fotográfus által bemutatott képanyagot Balla Zoltán videoinstallációja teszi kerekké: alkotásában a több korlenyomatot tartalmazó malom atmoszféráját élheti át a néző.

,,A gyulakutai malomnak három fontos része van: a százéves, a szocialista rendszerben épült szárnya, és a harmadik, a rendszerváltás utáni.

Rengeteg ember itt hagyta a lenyomatát a falakon lévő írások, feljegyzések formájában. Erre próbálunk reflektálni, miközben betekintettünk a malom működésébe is”

– írja körül videós alkotását a szerző.

Az ihletet adó malom Fotó: Makkay József

A KopiaKollektiva által feldolgozott erdélyi miliő egy olyan világba repíti vissza a szemlélőt, amit manapság sokan felejteni szeretnének. Művészi törekvésük ezért is érdemel kiemelt figyelmet és anyagi támogatást egyaránt.

A KopiaKollektiva
Az egyesület honlapja szerint a KopiaKollektiva tevékenysége elsősorban a vizuális kultúra területeihez kapcsolódik, fotókiállítások, filmvetítések, online fotókurzusok, workshopok, kerekasztal beszélgetések, előadások és alkotótáborok formájában. A fotográfiai ismeretek átadásán túl, a Kópia Kollektíva nagy hangsúlyt fektet a művészeti szemlélet, az alkotói attitűd elsajátítására, valamint a tehetséggondozásra, az önismeretre és a szociális érzékenyítésre. Fontosnak tartják a különböző társművészetekkel való összedolgozást, közös alkotást, különösen a kortárs irodalommal, zenével és mozgásművészettel. Kiemelten fontos számukra a környezetvédelem, fenntarthatóságra és környezettudatosságra törekszenek, és keresik az együttműködés lehetőségét a témára fogékony alkotócsoportokkal és szervezetekkel.

Az évszádaos épület sok titkát feltárta a művészek előtt Fotó: Makkay József
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.