Román focibajnokság: kettő sírni fog, egy pedig nevetni

Nánó Csaba 2020. július 06., 21:14

A labdarúgás szinte az egyetlen sportág, amelyben a járvány miatt Európa-szerte felfüggesztették ugyan a bajnokságokat, de amint enyhítettek a szigorításokon, folytatódtak a küzdelmek.

Román focibajnokság: kettő sírni fog, egy pedig nevetni
galéria
A Sepsi OSK a román kupában menetel, hajszál választja el a döntőtől, ám a bajnokságban döcög Fotó: Facebook/CSM Iași

Vannak bajnokságok, ahol már kitudódott az idei bajnok (például Németországban a Bayern München, Angliában a Liverpool, Bulgáriában a Ludo­gorec, Csehországban a Slavia), máshol (Olaszország, Spanyolország) hatalmas küzdelem várható az utolsó fordulóig. Romániában nagyjából a rájátszás közepe táján tartunk, és sem a bajnok, sem a kiesők kiléte nem ismert egyelőre.

A kolozsvári vasutasok vasárnap este tiszta vizet önthettek volna a pohárba, ám nagyon mellé töltöttek: meglepetésre a Fellegváron kaptak ki 3–2-re az őket üldöző Craiova együttesétől.

A CFR előnye a tabella élén mindössze egy pontra csökkent, és a bajnokság végéig bármi megtörténhet. Bár a szakértők most is a kolozsváriakat tartják fő esélyesnek a bajnoki címre, több botlás nem fér bele az elkövetkező küzdelmekbe. Dan Petrescu edző taktikája nem minden csapat ellen válik be, ha nem a CFR rúgja az első gólt, hogy utána „ráüljön” az eredményre, bizony rögtön bonyolultabbá válik a helyzet. A vasutasok esztétikai szempontból néha csúnya, de tagadhatatlanul eredményes futballt játszanak, ezzel nyerhetik meg sorban harmadik alkalommal is a román bajnokságot.
A felsőházban szereplő hat csapat közül a többi négy leszakadni látszik a CFR és a Craiova mögött, Becali idegrohamokkal küzd, hiszen az FCSB ismét elpuskázta a lehetőséget, hogy bajnok legyen. Ameddig a bukaresti csobán már az edzői feladatokat is ellátja, és a valódi tréner csak papíron vezeti a csapatot, az ellenfeleknek nem kell félniük, hogy komoly vetélytársuk akad.

Kétsebességű Sepsi

Az alsóházban még bármi előfordulhat, a nyolc csapat közül csupán Hagi csapata, a Viitorul lehet biztos a bentmaradásban. A legnagyobb meglepetés a jelenleg utolsó bukaresti Dinamo, amelyik történelme folyamán még soha nem esett ki az elsőosztályból. Helyezése érthető, ha figyelembe vesszük, milyen belső háború és fejetlenség dúl a klubon belül. Viszont a Voluntari, amelyről a rájátszás előtt úgy tűnt, biztos búcsúzó, remek sorozat után kissé nyugodtabban tekinthet a jövőbe.
Felemásra sikeredett a sepsiszentgyörgyi csapat szereplése. A Sepsi OSK a román kupában menetel, hajszál választja el a döntőtől, ám a bajnokságban döcög. 16 döntetlenével rekorder, és ő sem lehet biztos abban, hogy jövőre is a legjobbak között folytatja. Másrészt elérhető távolságban a kupadöntő, hiszen az elődöntő első mérkőzésén 5–1 arányban lemosta a pályáról a jászvásári csapatot.

Az utolsó felvonásban valószínűleg az FCSB lesz az ellenfele, győzelem esetén a nemzetközi kupákban szerepel az alig három éve első osztályú csapat.

A bajnokságban viszont nagyon össze kell szednie magát Diószegi és Leo Grozavu edző együttesének, ha bent akar maradni. Az utolsó két csapat búcsúzik az elsőosztálytól, a 14-ik helyen végző együttes osztályozót játszik a másodosztály harmadik helyezettjével.

Újabb zöld-fehér diadal

Már korábban eldőlt, hogy a Ferencváros csapata – a tavalyi elsőségét követően – idén is megnyeri a magyar bajnokságot, a kieső sorsa viszont egy szívbajosoknak nem ajánlott utolsó fordulóban dőlt el. Azt már tudni lehetett, hogy a mindössze 10 pontot gyűjtött Kaposvár búcsúzik az NB I-től, ám az, hogy ki követi őt a másodosztályba, a bajnoki szezon utolsó perceiben dőlt el.

A dráma végül Debrecenben következett be, ahol az egy éve még a bajnokság dobogóján végző, a 2019–2020-as idényt az Európa Liga selejtezőjében kezdő DVSC hazai pályán esett ki az élvonalból.

A hazaiak és a Paks összecsapásának végjátéka hihetetlen izgalmakat tartogatott: a döntetlenre álló mérkőzés – ami a debreceniek kiesését jelentette – utolsó percében a DVSC lőtt egy kapufát, pillanatokkal később pedig a gólvonalról pattant ki a labda. A dühös és elkeseredett hazai szurkolók a meccs végén levétették a Loki-mezt a játékosokkal, és kisebb összetűzésre is sor került. A Kisvárda és a szebb időket megélt Újpest győzött az utolsó fordulóban, így a Kaposvár és 27 év után a Debrecen folytatja a másodosztályban. A Ferencváros immár 31 bajnoki címmel, 23 magyar kupagyőzelemmel és 6 magyar szuperkupa-győzelemmel büszkélkedhet. A második helyen végzett a MOL Fehérvár, a harmadikon pedig a Puskás Akadémia, ezzel mindketten az Európa Liga selejtezőjében indulhatnak. Mint ahogy a Budapest Honvéd is, amely kupagyőztesként zárt.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.