Nánó Csaba 2019. május 24., péntek

Eszterhai Katalin író: a szívemmel az anyanyelvemen társalgok

Budapesten került kezembe a lebilincselő Majdnem Esterházy című kötete. Terveztük a könyv kolozsvári bemutatóját, de végül elmaradt. A Kanadában élő írónő örömmel válaszolt kérdéseinkre, többek között a történelmi Esterházy családhoz fűződő emlékeiről.

Nánó Csaba 2019. május 17., péntek

Ünnepi Könyvhét Kolozsváron: A gyerekeink talán olvasni fognak

Május 9. és 12. között szervezték meg Kolozsváron az Ünnepi Könyvhét kilencedik kiadását. Ha szubjektíven akarjuk megítélni az eseményt, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy a könyvhét alkalmából minden évben nagyjából ugyanazokkal az emberekkel találkozunk. 

Nánó Csaba 2019. május 15., szerda

Harminchárom éve történt a csernobili katasztrófa

A csernobili atomerőműben 1986. április 26-án baleset történt. Ez volt az emberiség történelmében az addigi legnagyobb nukleáris katasztrófa, amit a szovjet hatóságok megpróbáltak eltitkolni.

Hallgassa online rádióinkat
Nánó Csaba 2019. május 10., péntek

Áprily és Reményik barátja, Weress Margit memoárkötetei

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban mutatták be a Kriterion és a Polis Könyvkiadók közös gondozásában megjelent, Weress Margit – Áprily Lajos és Reményik Sándor közeli barátjának – visszaemlékezéseit tartalmazó Magyar szó Erdélyben című művet. 

Nánó Csaba 2019. május 03., péntek

Földes László Hobo Ady-estje Kolozsváron

Hobo 2013 óta a Nemzeti Színház tagja, és öt évvel ezelőtt itt mutatta be az Ady Endre verseiből összeállított estjét Fekete-Kovács Kornél zenéjére, amelyet az érdeklődők április 24-én Kolozsváron is megtekinthettek.  Az előadás hatalmas sikert aratott. 

Nánó Csaba 2019. május 01., szerda

Fél évszázada hódítottuk meg a Holdat

Ötven évvel ezelőtt, 1969-ben érte el a Hold felszínét az Apollo–11. A kérdés, amit az összeesküvés-elméletet kedvelők azóta is feltesznek: hol volt a három űrhajós 8 napon keresztül? Valóban leszálltak a Holdra, vagy stúdióban rendezték meg az eseményt? 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Nánó Csaba 2019. április 19., péntek

Derzsi Ákos: a család a nemzet fennmaradásának alapja

A Romániai Magyar Kereszténydemokrata Pártot (RMKDP) 1990-ben hozták létre, ez később mozgalommá alakult. Történetéről, célkitűzéseiről, ideológiájáról Derzsi Ákossal, az RMDSZ Bihar megyei szenátorával, az RMKDM új alelnökével beszélgettünk.    

Nánó Csaba 2019. április 13., szombat

Kali Andrea: az alkotói folyamat nem mindig könnyű

Két évtizede a Kolozsvári Magyar Színház társulatának tagja. Színésznői munkája mellett két gyereket nevel. Korai szerepei közé tartozott Shakespeare Júliája, de már nagymamát is játszott. Kali Andreával beszélgettünk művészetről, családról, szerepekről. 

Nánó Csaba 2019. április 11., csütörtök

Kardrántás helyett

Újabb „botrányt” szimatoltak ki a román lapok, mégpedig azt, hogy modern, hivatásos labdarúgó-akadémiát hoz létre Szatmárnémetiben a magyar kormány, amelynek előkészületi munkálataira már el is különítettek 216 millió forintot.

Nánó Csaba 2019. április 09., kedd

Egri csillag a kincses városban

Sata Árpád egri színművész volt az első vendége a Györkös Mányi Albert Emlékház új beszélgetőestjének. A sorozat házigazdája Demény Péter író. A beszélgetőest a művészekről írott könyvek – eddig mintegy 15 jelent meg – szóban felújított kiadása.

Nánó Csaba 2019. április 05., péntek

Laposföld-hívők expedíciója

A hülyeségnek rengeteg árnyalata létezik. Az Úr 2019. évében egy közösségi oldalon megosztott felvételen egy úriember elmeséli, hogy ő és társai miért gondolják azt, nem gömbölyű bolygón élünk.

Nánó Csaba 2019. április 01., hétfő

Történetek operáról és világsztárokról Kürthy András operarendezővel

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékház nyolcadik évadjához érkezett ZeneSzó elnevezésű beszélgetőestjének meghívottja március 20-án Kürthy András budapesti operarendező volt, aki eddigi pályája során több világsztárral is dolgozott. 

Nánó Csaba 2019. március 30., szombat

Nem éppen ortodox gondolatok a nézőtéren

Nézem az előadást – teljesen mindegy, hogy hol, mikor és melyiket. Próbálom értelmezni a rendező elképzelését, megfejteni a darab mondanivalóját, a szerző gondolatait, de sehogy sem sikerül.

Nánó Csaba 2019. március 22., péntek

Megkerült az elveszettnek hitt színházi évad Kolozsváron

Rendhagyó kötetet mutattak be a kolozsvári opera emeleti előcsarnokában: a szerzők egy elfelejtett színházi évadról készítettek összeállítást. Mint kiderült, az 1944–1945-ös kolozsvári színházi évadot mintha kitörölték volna a színháztörténetből. 

Nánó Csaba 2019. március 17., vasárnap

Bem József: egy élet a szabadság szolgálatában

Az 1848-49-es szabadságharc egyik legnagyobb emigráns hőse, a lengyel Józef Zachariasz Bem, a székelyek által Bem apónak nevezett hadvezér 225 éve született.

Hallgassa online rádióinkat