HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. január 11., csütörtök

Megcsúfolt Hippokratész

Valahol az ország déli részén egy orvosnő elzavarta a beteget mondván: nincs kedvem beutalni magát, és akkor mi van?

Nánó Csaba 2018. január 11., csütörtök

Kalandos utazás a Gutenberg-galaxisban

A nehézségek ellenére sem csökken a könyvkiadási kedv Erdélyben, és egyre többen térnek vissza a nyomtatott kiadványok vásárlásához – derült ki Nagy Péterrel, a kolozsvári Idea Könyvtér vezetőjével folytatt beszélgetésből. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. január 05., péntek

Nadrágszíjhúzás az erdélyi színházakban

A színházak évadjai általában ősszel kezdődnek és nyárig tartanak, ám a naptári év végén is szokás mérleget vonni, legalábbis a publikum szempontjából. Lássuk, mit és hogyan játszottak 2017-ben Erdély néhány magyar színházában. 

Nánó Csaba 2017. december 27., szerda

Híres emberek bolondos történetei

Mondják, hogy nagy emberekkel kizárólag jelentős dolgok történnek. Nem kell hinni a szóbeszédnek: bármelyik zsenivel megeshet az, ami velünk, hétköznapi földönfutókkal. Csakhogy az ő hírük messzebb terjed, és történeteiket általában jegyzi az utókor. 

Nánó Csaba 2017. december 22., péntek

Mesebeli karácsony

Idén elhatároztam, hogy felzárkózom a divathoz. Mi több, megelőzöm azt. Májusban elkezdtem készülni a karácsonyra.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. december 21., csütörtök

A dzsesszműfaj közönségét ki kell nevelni

A színésznőt ma már dzsesszénekesnőként ismerik többen, pedig nyolc csodálatos évet töltött a kolozsvári magyar színház társulatában. Önkéntesként is dolgozik. Molnár-Fodor Edina fontosnak tartja, hogy azok is mosolyogjanak, akikkel a sors mostohán bánt.

Nánó Csaba 2017. december 21., csütörtök

225 éves a kolozsvári színjátszás: Kótsi Patkó János és a többiek

Kótsi Patkó Jánosnak a Rhédey-ház báltermében kimondott szavaitól számítjuk a kolozsvári magyar színjátszás születését.
Nánó Csaba 2017. december 15., péntek

Ellenzék és józan ész kerestetik

Talán reménykeltőbben állna az ellenzék szénája, ha az RMDSZ nem örökkétig az éppen regnáló hatalommal, jelen esetben a szocdemekkel paktálna le. Elvárhattuk volna, hogy a magyarok érdekképviselete legalább a mostani többség túlkapásaihoz ne adja nevét.

Nánó Csaba 2017. december 15., péntek

Erdélyi értelmiségiek a szülőföldért

Fedett rendezvénytér avatásával, író-olvasó találkozóval, tárlatmegnyitással ünnepelték az adventet Szilágysomlyón. Az összejövetelre az EMKE Magyar Házban került sor a Báthory István Alapítvány szervezésében.

Nánó Csaba 2017. december 09., szombat

Emlékház, amely közösséget éltet

Kevés olyan hely van Kolozsváron, ahol annyira változatos kulturális programkínálat lenne, mint a Györkös Mányi Albert Emlékházban. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület égisze alatt működő intézmény 23 éve nyitotta meg kapuit a közönség előtt.

Nánó Csaba 2017. november 18., szombat

Tanmese a kommunizmusról fiataloknak

Negyedszázadnak kellett eltelnie ahhoz, hogy a rendszerváltás utáni demokráciában végre bíróság elé kerüljön a tömeggyilkos Ion Ficior, a  peripravai haláltábor parancsnoka. Tetteit a Fehér ló – a gyűlölet rövid története című darabban dolgozták fel.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. november 17., péntek

Kegyelemdöfés

Miként fordulhat elő az, hogy mifelénk a kevésből mindenre a legtöbbet kell adni? A válasz részben a társadalom kezdetleges politikai kultúrájában, a tűréshatárban, az önsanyargatásra való hajlamban rejtőzködhet.

Nánó Csaba 2017. november 12., vasárnap

A kóbor angyal halála

A Piramis együttes és vezetőjének, Som Lajosnak a neve elválaszthatatlan egymástól. Az október végén elhunyt, szebb időket megélt legendás zenész öreg napjait betegen, rajongóktól, kollégáktól elfeledve, többnyire kórházban tengette.

Nánó Csaba 2017. november 03., péntek

Fontos a forrásokig lemenni

Történelem-filozófiai szakot végzett, művészettörténettel egyik tanárának hatására kezdett foglalkozni. Könyvei, cikkei hiánypótlók, sokszor rejtett dolgokról rántják le a leplet. Murádin Jenő az erdélyi művészettörténet egyik legbeavatottabb ismerője.   

Nánó Csaba 2017. október 30., hétfő

Főhajtás Erdély nagyasszonyai előtt

A reformáció 500. évfordulóját ünneplő Erdélyi Református Egyházkerület szeptember végén nyitotta meg a kolozsvári Erdélyi Református Múzeumot. Abből az alkalomból rendezték meg a Dóczyné Berde Amál festőművészre és Berde Mária íróra emlékező tárlatot.  

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2017. október 27., péntek

Velünk és ellenünk

Amikor Erdélyben az 1956-os forradalomra és áldozataira emlékezünk, nem árt, ha párhuzamot vonunk jelenlegi helyzetünkkel. A történelem ugyanis kevés lehetőséget adott az erdélyi magyaroknak szabadságért kiáltani.