HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. május 18., péntek

Pécsi képzőművészek részvételével nyílt időszakos kiállítás a Bánffy-palotában

A Kolozsvári Művészeti Múzeumban nyílt meg május 10-én a Dinamikus törekvések című kortárs képzőművészeti tárlat. A kiállításon a pécsi egyetem képzőművész tanárai mutatkoznak be.

Nánó Csaba 2018. május 16., szerda

Diáktüntetések, prágai tavasz és Omnia kávé

Eseménydús volt az 1968-as év Európában. Nyugaton tavasszal a diákok tüntettek, Keleten ősszel a csehszlovákoknak kezdett elegük lenni a kommunizmus áldásaiból. Mindeközben Magyarországon megjelent az …. Omnia!

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. május 11., péntek

A kasza mellől a Nemzeti Színházig

Csíkból indult a Magyarországon legtöbbet játszó székely színművész, Botár Endre. Az anyaországban a legnagyobb színészek fogadták játszótársuknak és barátságukba.

Nánó Csaba 2018. május 07., hétfő

Erdély kelet-német szemmel és objektívvel

Korunk egyik legjelentősebb fotóművészének, Helga Parisnak a fényképeiből nyílt kiállítás április 19-én a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A szocialista Európát bemutató tárlat május közepéig látogatható.

Nánó Csaba 2018. május 06., vasárnap

Porba hulló múltunk

Az egykoron tündöklő Bánffy-palota kinézete rég nem méltó a benne zajló magas színvonalú kulturális események befogadására. És ez nem a múzeum vezetőségének vagy munkatársainak a hibája.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. május 04., péntek

A művészek valódi énje

A Kolozsvári színésznők a Kolozsvár Társaság pódiumán című rendezvénysorozat vendége április 20-án Nászta Katalin színművésznő volt, aki a Tinta Kiadónál megjelent interjúkötetéről beszélt.

Nánó Csaba 2018. május 02., szerda

Az érem sötét oldala

A könyv, az olvasás szerelmesei nem panaszkodhatnak, hogy ilyenkor, tavasz elején nem zajlik az élet. Könyvfesztiválok és vásárok, felolvasási maratonok és az újabban kitalált, igen ötletes könyvturkálás színesíti programjainkat.

Nánó Csaba 2018. május 02., szerda

Bibliai erény a fociban?

A Voluntari–Sepsi összecsapáson intézményesített gyűlöletbeszédnek lehettek tanúi a szurkolók, amit hivatalos szervek sem megakadályozni, sem legalább enyhíteni nem próbáltak, amikor megtörtént.

Nánó Csaba 2018. május 02., szerda

A Mátyás utcától a püspöki palotáig: új helyiségben a kolozsvári Idea Könyvtér

Utcai árusítással kezdődött az Idea könyvesbolt története. Néhány évig a Sapientia egyetem egyik épületében kapott kisebb helyiségben lelt otthonra, ez év áprilisától pedig beköltözhetett a felújított unitárius püspöki palotába.

Nánó Csaba 2018. április 21., szombat

Versmondás a múzsák és erények várában

A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium és a Phoenix Könyvesház 18. alkalommal szervezte meg a hagyományos Atlantisz harangoz országos versmondó vetélkedőt.

Nánó Csaba 2018. április 13., péntek

Összefogtak az őshonos kisebbségek

Minden várakozást felülmúlt a polgári kezdeményezést aláírók nagy száma – derült ki a Minority SafePack aláírásgyűjtésének kampányzáró sajtótájékoztatóján. A szervezők elégedettek az adatokkal.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. április 06., péntek

Erdélyből indulva hódította meg a világot

Romániában az egyik legismertebb magyar színésznő volt. Manapság világszerte ünneplik kivételes tehetségét. Szilágyi Enikő távol szülőföldjétől a közönség egyik dédelgetett kedvence lett, akivel a legnagyobb rendezők, zeneszerzők is szívesen dolgoznak. 

Nánó Csaba 2018. április 03., kedd

Élő hagyományok Kalotaszegen

Bár a húsvét jelentős helyet foglal el Kalotaszeg életében, nem csak ünnep idején lélekemelő ellátogatni Erdély egyika legszebb tájegységére. Az Essig-házaspár által Zsobokon működtetett képzőművészeti tábor e jeles egyházi ünnepbe is betekintést nyújt. 

Nánó Csaba 2018. március 16., péntek

Holisztikus kezelés tibeti tálakkal

A hanggal való gyógyítás évezredek óta része a keleti orvostudománynak, gyökerei Tibet ősi vallásában keresendők. Manapság Európában is egyre elterjedtebb módszere az alternatív gyógyászatnak. Tájainkon ennek Halmágyi Péter az egyik művelője. 

Nánó Csaba 2018. március 10., szombat

Zene a Hold sötét oldaláról

Zenekritikusok korszakalkotónak, a rajongók a zenekar legjobb albumának tartják a The Dark Side of the Moon (A Hold sötét oldala) című lemezt. Márciusban 45 éve, hogy piacra került a Pink Floyd koncepcióalbuma.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. március 10., szombat

Az abnormális dicsérete

Nehéz helyzetben van az ember, amikor olyan dolgokat akar kritizálni, amelyek lassacskán világjelenséggé válnak. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni a deviancia, a rosszul értelmezett másság mellett, vállalva azt, hogy az embert megkövezik.