Nánó Csaba 2019. december 11., szerda

A fiúból lett Júlia és a kínai fehér ember

A politikai korrektség jegyében átestünk a ló túlsó oldalára, és egyre gyakrabban adódnak olyan helyzetek, amikor a normálist utasítják el és a magamutogató másságot emelik piedesztálra.

Nánó Csaba 2019. december 08., vasárnap

A siker egyik titka a formálható művész – beszélgetés Egyed Apollóniával, a Kolozsvári Magyar Opera szopránjával

Zsúfolt programja ellenére is szakított időt a beszélgetésre. Határozott véleménye van mindenről, ami hivatásába vágó, de a szakmai alázat nála nem elcsépelt szólam. Egyed Apollónia a kolozsvári magyar opera egyik legígéretesebb énekművésze.

Nánó Csaba 2019. november 29., péntek

Adventi könyvvásár: a könyvet ki kell vinni az olvasó elé

Az adventi könyvvásár szervezői idén is gondoskodnak arról, hogy a könyv ne maradhasson ki a karácsonyfa alól. Az eseményt második alkalommal szervezik a kolozsvári Vallásszabadság Házában december második hetében.

Nánó Csaba 2019. november 21., csütörtök

Gyerekszemmel rácsodálkozni a világra – beszélgetés Vadas László színházi rendezővel

A Kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozata november 23-án mutatja be a Kishercegszemmel című darabot. Vadas László rendezővel egyebek mellett arról beszélgettünk, hogyan lehet a gyerekekkel megszerettetni a színházat.

Nánó Csaba 2019. november 20., szerda

Woodstock: három nap béke és muzsika

Ki hitte volna, hogy már fél évszázad telt el a hippi korszak egyik emblematikus eseményétől, a woodstocki fesztiváltól? Az akkori résztvevők, akik még élnek, dédnagypapa és dédnagymama korban vannak.

Nánó Csaba 2019. november 18., hétfő

115 éve hódítja a világot a János vitéz című daljáték

A budapesti Király Színházban 1904. november 18-án mutatták be Kacsóh Pongrác János vitéz című színművét. A mű időtállónak bizonyult, ma is szívesen játsszák az operaházak.

Nánó Csaba 2019. november 14., csütörtök

Verseny nélküli győztes

Nem kell csodálkozni a masszív távolmaradáson, hiszen a 14 (!) államelnök-jelölt többsége senkit és semmit sem képviselt. Olyan volt a voksolók válasza, amilyen a választék. Egy felduzzasztott semmi…

Nánó Csaba 2019. november 10., vasárnap

Nagyjaink nyughelye: a Házsongárd

Nemcsak Erdélynek, hanem Európának is egyik legrégebbi sírkertje az öt évszázad régiséggel büszkélkedő Házsongárdi temető. Neve fogalom nemcsak Kolozsváron, hanem mindenütt, ahol magyarok élnek. Magyar jellegét a Házsongárd alapítvány igyekszik őrizni.

Nánó Csaba 2019. november 08., péntek

Csocsó, az elnökjelölt

Csocsóban érlelődött a gondolat: miért ne lehetne valódi államelnök? Úgy érezte, teljesen megfelel a követelményeknek: semmihez sem ért, semmi sem érdekli, az írás és olvasás nagy kihívás számára, hazudozásban utolérhetetlen.

Nánó Csaba 2019. november 01., péntek

Akik megérezték a szabadság ízét – beszélgetés Koczka György 1956-os elítélttel

A 2015-ben elhunyt temesvári újságíróval, ’56-os elítélttel halála előtt hosszabb interjút készített lapunk. Koczka Györgyöt börtönbüntetésre ítélték. A magyarországi forradalomra való megemlékezésként a beszélgetésből közlünk részleteket.  

Nánó Csaba 2019. október 28., hétfő

Sebők Klára színművésznő Kolozsváron: a zajos színpadtól a libánfalvi csöndig

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban ezúttal a Budapesten élő Sebők Klára színművésznő volt a vendége Demény Péter költőnek. A Prospero Páholy idei sorozata ezzel véget ért, de jövőre újabb meghívottakkal folytatódik. 

Nánó Csaba 2019. október 24., csütörtök

Madarat tolláról…

Előlegezzünk bizalmat a liberális kormánynak, de vegyük le a rózsaszín szemüveget. Nyilván minden párt azzal gazdálkodik, amije van, ugyanakkor minden kormány olyan, mint amilyen annak miniszterelnöke.

Nánó Csaba 2019. október 02., szerda

Báthory István fejedelem és király nyomában Szilágysomlyón

A Zilahtól 25 km-re fekvő Szilágysomlyó egybeforrt a helység legismertebb szülöttjének, Báthory Istvánnak a nevével. Emlékére hosszú évek óta fesztivált rendeznek a városban. Idén Jerzy Popiełuszko lengyel katolikus vértanú emlékére avattak kopjafát. 

Nánó Csaba 2019. október 01., kedd

Petrov és a többiek

Néha azt szoktuk mondani, hogy a múlt rendszerben a lakosság fele a besúgókból, másik fele a besúgottakból állt. Most, harminc évvel a nagyon is megkérdőjelezhető változások után kiderül, hogy a fenti megállapítás nem is olyan megmosolyogni való.

Nánó Csaba 2019. szeptember 29., vasárnap

Az esztétikum keresésének alárendelt művészet – beszélgetés Zilahi Nono grafikusművésszel, reklámgrafikussal

Az 1990 után született fiatal művészgeneráció tagja. Londonban kiválósági diplomát szerzett, alkotásai egyéni látásmódról árulkodnak. Grafikusi tevékenysége mellett Zilahi Nono egyesületet vezet, verseket ír és a magyar népviseletet tanulmányozza.

Nánó Csaba 2019. szeptember 27., péntek

A végzet asszonya – egy asszony végzete

Frank Wedekind Lulu című darabját mutatta be szeptember 6-án a kolozsvári színház társulata. Az előadást a budapesti Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő rendezte.