HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. szeptember 14., péntek

Siculus: egy legendás fesztivál a mában

Szeptember 6-8. között Székelyudvarhelyen újra útjára indult az egykori, nagy sikernek örvendő, legendás Siculus fesztivál. A zenei rendezvény 1970-es első kiadása óta több megszakítással az idei a hatodik.

Nánó Csaba 2018. szeptember 07., péntek

Fadrusz Jánosnak szobrászállványa lett koporsójának tartója

Fadrusz János szobrászművész, a kolozsvári Mátyás-szoborcsoport alkotója 160 éve született. Megalkotta Európa művészeti kincsestárának egyik fénylő darabját: Kolozsvárt elképzelni sem tudjuk ma már a Mátyás-szoborcsoport nélkül. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. szeptember 07., péntek

Drótok a falban, antennák a háztetőn

A Szilágyság egyik leghíresebb fényképészcsaládjából származik. Az országos kábeltelevíziózás úttörője. Papp András egy szilágysomlyói tömbháznegyedben épített először hálózatot, ebből fejlődött ki Erdély egyik legjelentősebb kábeltévé-társasága.

Nánó Csaba 2018. szeptember 01., szombat

Egy hétig magyar szótól volt hangos Kolozsvár

A kilencedik alkalommal megszervezett Kolozsvári Magyar Napok rekordszámú programkavalkádja augusztus 20–26. között több helyszínen biztosította a kikapcsolódást. A szervezők a Mátyás király-emlékévhez kötődően rengeteg  programot kínáltak. 

Nánó Csaba 2018. augusztus 17., péntek

Kolozsváron lép fel Révész Sándor

A Generál együttesből ismerhettük, utána a legendás Piramis énekese lett. Idén töltötte 65. életévét Révész Sándor, aki először koncertezik Erdélyben, augusztus 24-én lép fel a Kolozsvári Magyar Napokon. Lapunknak adott interjújában életútjáról beszél. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. augusztus 16., csütörtök

Metropol: egy erdélyi rockbanda 50 éve

Fél évszázada, 1968-ban alakult Nagyváradon a Metropol együttes, és rövid időn belül az erdélyi, valamint a romániai rockzene egyik meghatározó formációja lett.

Nánó Csaba 2018. augusztus 13., hétfő

Ember embernek nem érti szavát

A közösségi háló sok mindent megtűr, de az már furcsa, hogy a diszkriminációellenes tanács sok esetben rendkívül elnézően viselkedik az elkövetőkkel szemben. Néha kiszab egy-egy jelképesnek is alig mondható büntetést, aztán minden ugyanúgy megy tovább.

Nánó Csaba 2018. augusztus 10., péntek

Kolozsvár története képeslapokon

Kolozsváron, az Erdélyi Néprajzi Múzeumban nyílt meg július 26-án az Andrei Klein gyűjtő Kolozsvárja címet viselő kiállítás. Az eredeti képeslapokból és Kolozsvár történetéhez kapcsolódó dokumentumokból álló gyűjtemény augusztus 26-ig látogatható. 

Nánó Csaba 2018. augusztus 06., hétfő

Magyar diákok végzete a román nyelv?

Egy közelmúltban végzett kutatás eredményei szerint a székelyföldi diákok nem tanulnak meg kellőképpen románul. De máshol sem jobb a helyzet, a magyar gyerekek nehezen tanulják az állam nyelvét.

Nánó Csaba 2018. július 29., vasárnap

A klímaváltozás következménye a kiszámíthatatlan nyári időjárás

A klímaváltozás következményei miatt gyakorlatilag feje tetejére állt az időjárás: Norvégiában, Svédországban, Finnországban és Észtországban is átlagosan 32-34 fokot mérnek már egy hónapja.

Nánó Csaba 2018. július 28., szombat

Saját stílusunk ott lapul legbelül

A korlátokat sosem szerette, fontos volt számára a szabadság. Reklámgrafikusként dolgozott, később ékszerkészítésbe kezdett, és nemrég újra ecsetet ragadott. Életéről mesélt lapunknak a kolozsvári származású Hencz Anikó budapesti képzőművész. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Esőisten is megsiratta Horvátországot

Egy alig négymillió lakosú ország csapata készült „leigázni” a 66 milliós Franciaország nemzeti tizenegyét. Ami azonban a korabeli hódítóknak sikerült, a horvátoknak sajnos nem.

Nánó Csaba 2018. július 20., péntek

Magyar névjegy az egyesülés centenáriumán

Kilencrészes dokumentumfilm-sorozat készült a magyarság 20. századi viszontagságos időszakáról. A Magyarok Romániában–száz év története című film első részét a kolozsvári Bánffy-palotában vetítették le.

Nánó Csaba 2018. július 12., csütörtök

Kulcsos ház és fényképkiállítás Kalotaszegen

Negyedik alkalommal rendeztek falunapokat Zsobokon, ahol kiállítás is nyílt az évente megszervezett fotótábor részvevőinek alkotásaiból. A művészeti programok mellett vendégházat is avattak a kalotaszegi faluban.

Nánó Csaba 2018. július 12., csütörtök

A köz szolgálatába állított püspöki palota

A Vallásszabadság Házának avatásával Kolozsváron július 7-én folytatódott az 1568-as tordai vallásügyi határozat 450 esztendős évfordulóját ünneplő jubileumi év. Az unitárius egyház kincsei ezentúl a nagyközönség számára is megtekinthetők lesznek. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Fred Valentich titokzatos eltűnése

A magát repülőcsészealj-szakértőnek kikiáltó huszonéves Frederick „Fred” Valentich 40 éve tűnt el egy próbarepülés során. A fiatalember esetét előszeretettel emlegették az ufóhívők, mint az elhallgattatás egyik kirívó példáját.