Nánó Csaba 2018. november 18., vasárnap

Több száz éves magyar zenei „centenárium”

Száz évvel ezelőtt az erdélyi magyarság élethelyzete megváltozott, de muzsikusaink hamar alkalmazkodtak. Nemrég erről emlékeztek meg Európa egyetlen kisebbségi operaházában Kolozsváron. A kényszerből született emlékezés végül sikertörténet lett. 

Nánó Csaba 2018. november 11., vasárnap

Magyar riporterek esete a főbohóccal

A replika nem várt helyről érkezett. Méghozzá a teniszsport örökös bohócától, Ilie Năstasétól. Akinek agyi bugyrait évtizedek óta nem hagyta el értelmes gondolat, és már számtalanszor megsértette embertársait nem éppen szalonképes beszólásaival.

Nánó Csaba 2018. november 03., szombat

Száz év zene: ünnep és emlékezés

Október utolsó vasárnapján kezdődött a Kolozsvári Magyar Operában az a rendezvénysorozat, melynek célja felmutatni azt az erős összetartozást, amelyet a kolozsvári magyar zenei hagyomány teremtett a 20. század művészei között, itthon és a nagyvilágban egyaránt.

Hallgassa online rádióinkat
Nánó Csaba 2018. november 01., csütörtök

A feladat: megőrizni a múltat a jövőnek

Pázmány Márta történelmi család sarja, de szeretett volna olyan lenni, mint a többi gyerek. Később rájött, hogy az arisztokrata származás nem mindig jelent előnyt. A visszakapott Jósika-palotát a közösség számára is szeretné hozzáférhetővé tenni. 

Nánó Csaba 2018. október 26., péntek

Szilágyi István, a rejtőzködő író

Szilágyi István Kossuth- és József Attila-díjas írót, a Nemzet Művészét és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját köszöntötték 80. születésnapja alkalmából Magyarország kolozsvári főkonzulátusán.

Nánó Csaba 2018. október 26., péntek

A zene szárnyán vissza a barokkba

Ritkaságszámba megy, hogy egy család mind a hat gyermeke zenészi pályára lépjen. Érthetőbb a helyzet, ha hozzátesszük, hogy a szülők is zenei tehetséggel voltak megáldva. Levente olyan hangszeren játszik, amely a barokk korban volt a legnépszerűbb. 

Nánó Csaba 2018. október 19., péntek

A Balkánból a civilizált világ felé

A személyszállítók felosztották egymás között a piacot. Általában ócska járműveken viszik-hozzák az embereket – kicsi busz, kevés költség, nagy haszon alapon – , bömböl a rádió, az utas, ha akarja, ha nem, kénytelen hallgatni a sofőrnek tetsző műsort.

Nánó Csaba 2018. október 12., péntek

A fát kivágták, a kerti kapu sem csikorog már

Kolozsvárról indult, gyerekkora a határnál ért véget, és Stockholmban talált rá igazi önmagára. A művésznőt a kalandvágy és a szerelem vitte a messzi északra. Mayer Hella kiváló író is lehetett volna, ám „szomjazza” a festést.

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A magunk esze után

Ha már elmegy „népszavazni”, szerencsés lenne, ha mindenki maga döntene arról, mit lát jónak. Tisztában kell lenni azzal is, egyre többen élnek élettársi kapcsolatban akár úgy is, hogy közben gyerekük, unokáik születnek.

Nánó Csaba 2018. október 05., péntek

A tizenhárom aradi vértanú és a többiek

Százhatvankilenc évvel ezelőtt, október hatodikán véres leszámolás pecsételte meg a magyar szabadságharc végét. A 13 aradi vértanú személye széles körben ismert, de nem csak ők váltak az osztrák birodalmi megtorlás áldozataivá. 

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Diszkóláz: nyolcvanas évek nosztalgiája

Kolozsváron olyan bulit szervezett a Backstage Production, ahol Samantha Fox, a Bad Boys Blue, a Boney M. és a Ricchi e Poveri lépett fel. Micsoda legendák! Persze a magam ötvenvalahány évével szinte kamasznak számítok néhány említett előadó mellett.

Nánó Csaba 2018. szeptember 29., szombat

Aki szép magyar beszédéről híres

Negyven éve vált színészből rádióbemondóvá. Többségünk mégis a Magyar Televízió műsoraiból ismeri. Erdélyben azonban kevesen tudják, hogy Mohai Gábor kiváló és népszerű szavalóművész is.

Nánó Csaba 2018. szeptember 27., csütörtök

Színházi körkép: kezdődik az új évad

Jól megérdemelt pihenőjükről térnek vissza az erdélyi színházi társulatok szeptemberben. Idén több színházunk is ünnepi évadot kezd, és a kiszállások is gyarapodtak az elmúlt évekhez képest. A  kínálatból tallóztunk.

Nánó Csaba 2018. szeptember 20., csütörtök

Mennyi pénzért gurul a labda?

Nyakunkon a Nemzetek Ligája. Az újonnan kitalált Európa-bajnoki selejtező lényegét kevesen értik. Az európai labdarúgás vezetői annyira túlbonyolították a rendszert, hogy szurkoló legyen a talpán, aki netán el tudja mondani ennek menetét. 

Nánó Csaba 2018. szeptember 20., csütörtök

Diktatúra és sztálinizmus

Magyarországot megfedték európai szinten, miközben Romániában elképesztő dolgokat művelnek velünk. Az ellenünk hozott intézkedések látszólag senkit sem érdekelnek. Lehet, mi sem dörömbölünk elég hangosan az unió illetékeseinek ajtóin.

Nánó Csaba 2018. szeptember 14., péntek

Siculus: egy legendás fesztivál a mában

Szeptember 6-8. között Székelyudvarhelyen újra útjára indult az egykori, nagy sikernek örvendő, legendás Siculus fesztivál. A zenei rendezvény 1970-es első kiadása óta több megszakítással az idei a hatodik.

Hallgassa online rádióinkat