Nánó Csaba 2019. augusztus 08., csütörtök

Profik és dilettánsok

Nézőpont kérdése, hogy milyen művészi értékeket hordoz magában egy műkedvelő előadás, alkotás. Akadnak viszonylag sokan, akik csak legyintenek, ha amatőr művészetről esik szó, mások elismerik, hogy ez is egyik módja az ember önmegvalósításának. 

Nánó Csaba 2019. augusztus 05., hétfő

Egy kiürülő ország magára hagyott állampolgárai

A legújabb adatok szerint mintegy tízmillió román állampolgár távozott az országból. Vagyis a lakosság fele nem itt él, nem itt dolgozik, nem itt fizet adót, gyerekei nem itt tanulnak – és nagy az esély rá, hogy soha vissza se térjen.

Nánó Csaba 2019. augusztus 04., vasárnap

Hetven éve történt a Grande Torino tragédiája

A napokban a Debrecen focicsapata a Torinóval csapott össze az Európa Liga-selejtező második fordulójában. Kevesen tudják, hogy az olasz klub múltját milyen szörnyű tragédia árnyékolja be immár 70 éve. 

Nánó Csaba 2019. július 29., hétfő

Forró Antal, a nemes kezű festőember emlékezete

Forró Antal – a táj és az ember festője címmel nyílt kiállítás július 23-án a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A kiállítás célja, hogy visszahozza a köztudatba e jelentős életművet, amely elsősorban a tájak és az emberek ábrázolására fókuszált. 

Nánó Csaba 2019. július 25., csütörtök

Hegedűművészi karrier helyett sportpályafutás – interjú Javorek István erdélyi származású Egyesült Államokban élő edzővel

Székelyhídon nőtt fel, Kolozsváron súlyemelőket edzett, Amerikában világhírű sportolókkal dolgozott. A 73 éves Javorek István életútja regénybe illő, de szülőhelyét nem feledte. Az Egyesült Államokban a sportedző hírességek csarnokának örökös tagja. 

Nánó Csaba 2019. július 20., szombat

Kolozsvári kertváros a 21. században

A rendszerváltás után a kertet eladták a szomszédok. Az új tulajdonos első dolga az volt, hogy az összes fát kivágta. Csak akkor jöttünk rá, hogy az ortodox egyház vette meg, amikor egyik napról a másikra egy fatemplom épült a kertben.

Nánó Csaba 2019. július 15., hétfő

Egyedül szerencsét próbálni a nagyvilágban – Beszélgetés a nagyváradi Derzsi Pálma Londonban élő gyártásvezetővel

Itthon elvégzett két egyetemet, aztán úgy döntött, Londonban folytatja. Derzsi Pálma tipikus mai fiatal: okos, türelmetlen, sokoldalúan képzett, és nagyot tud álmodni. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy sikeres legyen. 

Nánó Csaba 2019. július 11., csütörtök

Erdélyben is nehezen halad Thália szekere

Anyagi gondokkal küzdenek a romániai színházak, beleértve az erdélyi magyar társulatokat is. Bár nőtt az alkalmazottak fizetése, a nemrég zárult évadban is gondot okozott új bemutatók létrehozása.   

Nánó Csaba 2019. július 05., péntek

Nagy Péter, akinek élete összefonódott a könyvkiadással

Nagy Péter olyan ember, akit a szakmájában nem lehet becsapni. Végigjárta a szamárlétrát, büszke arra, hogy a legalacsonyabbról a legmagasabb fokra jutott el. Szerencsére nem megosztó jellem, másként nem tudná elvégezni szerteágazó tevékenységét. 

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Nánó Csaba 2019. július 02., kedd

Feje tetejére állt meteorológia

Július elején járunk, és eddig hosszan tartó kánikulában nem volt részünk. Ám az előrejelzések szerint idén sem ússzuk meg a forróságot. A meteorológusok egyértelműen az időjárás gyors változásaira figyelmeztetnek.

Nánó Csaba 2019. június 14., péntek

A levélírás diszkrét bája

Az idősebb korosztály bizonyára emlékszik még – a fiatalok pedig nem is tudják, mit vesztettek –, mekkora izgalommal lestük a postást kora reggel, hátha aznap bedobja ládánkba a régen várt levelet.

Nánó Csaba 2019. június 11., kedd

Kolozsvártól Párizsig és vissza: Szilágyi Enikő varázsa

A letűnt rendszer egyik legtöbbet foglalkoztatott romániai magyar színésznője volt. A körülmények hatására mégis elhagyta az országot. Demény Péter író meghívottja a Prospero páholyban ezúttal Szilágyi Enikő volt.

Nánó Csaba 2019. május 30., csütörtök

Várkert Fesztivál a Bánffy-palota udvarán

A Kolozsvári Magyar Napok előzményeként a Gyaluból ideiglenesen Kolozsvárra költözött Várkert Fesztivál újabb kiváló alkalom volt a civil, egyházi, oktatási és politikai intézmények közötti legszélesebb körű összefogásra.

Nánó Csaba 2019. május 24., péntek

Eszterhai Katalin író: a szívemmel az anyanyelvemen társalgok

Budapesten került kezembe a lebilincselő Majdnem Esterházy című kötete. Terveztük a könyv kolozsvári bemutatóját, de végül elmaradt. A Kanadában élő írónő örömmel válaszolt kérdéseinkre, többek között a történelmi Esterházy családhoz fűződő emlékeiről.

Nánó Csaba 2019. május 17., péntek

Ünnepi Könyvhét Kolozsváron: A gyerekeink talán olvasni fognak

Május 9. és 12. között szervezték meg Kolozsváron az Ünnepi Könyvhét kilencedik kiadását. Ha szubjektíven akarjuk megítélni az eseményt, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy a könyvhét alkalmából minden évben nagyjából ugyanazokkal az emberekkel találkozunk.