Nánó Csaba 2019. január 13., vasárnap

A Teleki ikrek történetétől a Kalózlányig

Tévhit, hogy a ma nem olvasnak könyveket. Igaz, az olvasási szokások és az olvasók érdeklődési köre is változott, ennek ellenére soha akkora választék nem volt könyvcímekben, mint manapság. Erdélyi könyvkiadók és könyvesboltok vezetőivel beszélgettünk. 

Nánó Csaba 2019. január 10., csütörtök

„Isten helytartója” az oktatás élén

Ilyen „eredményekkel” dicsekedhet a román tanügy, köszönhetően Ecaterina Andronescunak is: Románia az utolsó helyeket foglalja el Európában a PISA-teszteknél, a diákok negyven százaléka funkcionális analfabéta, a munkapiacon nincsenek szakemberek. 

Nánó Csaba 2018. december 30., vasárnap

Újévi levél az óévből

Te, Szöcske, azért ne feledjem: történnek ám csodálatos dolgok is errefelé. Például egyesülés utáni szétválás. Ez nem vicc, éppen amikor az emberek a nagy egyesülés fáradalmait próbálták kipihenni, kiderült: hirtelen osztódásnak indult az ország.

Hallgassa online rádióinkat
Nánó Csaba 2018. december 27., csütörtök

A kabaré, mint társadalmi szükséglet

A 20. század elején útjára indult kabaré a mai napig népszerű. A közönség alig várja az év végét, hogy a színházban megtekinthesse az ilyenkor hagyományos szórakoztató műsort. Bár, úgy tűnik, egyre kevesebb van belőle, és a színvonal sem a régi…

Nánó Csaba 2018. december 21., péntek

Olvasnivaló történelmi ereklyék között

Az adventi könyvvásár szervezői idén is gondoskodtak arról, hogy a könyv ne maradjon ki a karácsonyfa alól. Az eseményre Kolozsváron a Vallásszabadság Házában került sor.

Nánó Csaba 2018. december 10., hétfő

Interferenciák a háború jegyében

A napokban ért véget a Kolozsvári Színház nemzetközi fesztiválja, az Interferenciák. A 6. kiadásához érkezett seregszemle tematikáját az idén a háború szolgáltatta.

Nánó Csaba 2018. december 07., péntek

Az évszázad mérkőzése

Miért égett ennyire bele a köztudatba az Aranycsapat? Az egyik válasz kézenfekvő: azóta sem akadt olyan magyar válogatatott, amelyik hasonló eredményekkel büszkélkedjen.

Nánó Csaba 2018. december 05., szerda

Különóra: divat vagy szükség szülte?

Iskoláskorú gyermekek szülei előbb-utóbb különórákra küldik csemetéjüket, hogy azok rendesen elsajátítsák a tananyagot, és a vizsgák ne okozzanak gondot. Annak jártunk utána, mi ennek a jelenségnek az oka.

Nánó Csaba 2018. december 01., szombat

Ízlések és igények

Alig 20–25 esztendővel ezelőtt, ha elmentem színházi vagy operai előadásra, minden harmadik szembejövő rám köszönt az előcsarnokban. Ehhez képest manapság jó, ha két, három ismerősömmel összefutok. Kicserélődött a baráti kör, a közönség, a színészek.

Nánó Csaba 2018. november 28., szerda

A juhászfiú küzdelme egy királylány szerelméért

Aki gyerekkorában nem járt bábszínházba, felnőttkorában még rászokhat – vontam le a tanulságot, miután megnéztem a Kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozatának több bemutatóját. Ezúttal a Csillagszemű juhász volt soron.

Nánó Csaba 2018. november 24., szombat

Az ünnep diszkrét bája

Azzal, hogy a román többség immár egy évszázada hatalmi helyzetben van Erdélyben, sok mindent rákényszerít a Romániában élő kisebbségekre. Azt is, ami nagyon távol áll tőlünk, és amihez semmi közünk. Ez mindig is így volt az utóbbi száz évben. 

Nánó Csaba 2018. november 18., vasárnap

Több száz éves magyar zenei „centenárium”

Száz évvel ezelőtt az erdélyi magyarság élethelyzete megváltozott, de muzsikusaink hamar alkalmazkodtak. Nemrég erről emlékeztek meg Európa egyetlen kisebbségi operaházában Kolozsváron. A kényszerből született emlékezés végül sikertörténet lett. 

Nánó Csaba 2018. november 11., vasárnap

Magyar riporterek esete a főbohóccal

A replika nem várt helyről érkezett. Méghozzá a teniszsport örökös bohócától, Ilie Năstasétól. Akinek agyi bugyrait évtizedek óta nem hagyta el értelmes gondolat, és már számtalanszor megsértette embertársait nem éppen szalonképes beszólásaival.

Nánó Csaba 2018. november 03., szombat

Száz év zene: ünnep és emlékezés

Október utolsó vasárnapján kezdődött a Kolozsvári Magyar Operában az a rendezvénysorozat, melynek célja felmutatni azt az erős összetartozást, amelyet a kolozsvári magyar zenei hagyomány teremtett a 20. század művészei között, itthon és a nagyvilágban egyaránt.

Nánó Csaba 2018. november 01., csütörtök

A feladat: megőrizni a múltat a jövőnek

Pázmány Márta történelmi család sarja, de szeretett volna olyan lenni, mint a többi gyerek. Később rájött, hogy az arisztokrata származás nem mindig jelent előnyt. A visszakapott Jósika-palotát a közösség számára is szeretné hozzáférhetővé tenni. 

Nánó Csaba 2018. október 26., péntek

Szilágyi István, a rejtőzködő író

Szilágyi István Kossuth- és József Attila-díjas írót, a Nemzet Művészét és a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagját köszöntötték 80. születésnapja alkalmából Magyarország kolozsvári főkonzulátusán.

Hallgassa online rádióinkat