Nánó Csaba 2019. március 22., péntek

Megkerült az elveszettnek hitt színházi évad Kolozsváron

Rendhagyó kötetet mutattak be a kolozsvári opera emeleti előcsarnokában: a szerzők egy elfelejtett színházi évadról készítettek összeállítást. Mint kiderült, az 1944–1945-ös kolozsvári színházi évadot mintha kitörölték volna a színháztörténetből. 

Nánó Csaba 2019. március 17., vasárnap

Bem József: egy élet a szabadság szolgálatában

Az 1848-49-es szabadságharc egyik legnagyobb emigráns hőse, a lengyel Józef Zachariasz Bem, a székelyek által Bem apónak nevezett hadvezér 225 éve született.

Nánó Csaba 2019. március 15., péntek

Az ’56-os meghurcoltakban nincs bosszúvágy

Mindennapi újságírói munka mellett Papp Annamária a közelmúlt történéseit kutatja. Nemrég mutatták be Benkő Leventével és Vig Emesével közösen írt Erdélyi srácok című kötetét, amely az 1956-os forradalom erdélyi eseményeinek résztvevőiről nyújt képet. 

Hallgassa online rádióinkat
Nánó Csaba 2019. március 13., szerda

Kolozsvári kiállítás: hova tegyük a plakátokat?

Újabb nagyszabású kiállítás nyílt Kolozsváron a Szépművészeti Múzeumnak otthont adó Bánffy-palotában. Orth István képzőművész alkotásait nézheti meg a közönség.

Nánó Csaba 2019. március 10., vasárnap

Egy kolozsvári páholy, ahol majd művészek foglalnak helyet

Prospero páholy címmel március 28-án beszélgetőest indul Kolozsváron Erdélyből elszármazott művészekkel. Az est házigazdája Demény Péter író, költő lesz.

Nánó Csaba 2019. március 04., hétfő

Sajátos román Stockholm-szindróma

A jogállamiság elleni hadjárat azóta erősödött fel, amióta korrupt politikusok kerültek az élvonalba. Akik ilyen vagy olyan módon be vannak sározva, azoknak legfőbb törekvésük, hogy leigázzák, maguk alá gyűrjék az igazságszolgáltatást. Ez ellen tüntet ismét az ország.

Nánó Csaba 2019. március 01., péntek

Negyed évszázados vándorlás a „Nóka úton”

A Knock Out (vagy ahogyan lemezeiken is szerepel: Nóka Út) zenekar Erdély egyik legismertebb és legkedveltebb magyar rockegyüttese. A banda 1993-ban alakult Kolozsváron, alapítója Lénárd „Yogi” József gitáros, énekes, dalszerző.

Nánó Csaba 2019. február 21., csütörtök

A Sárga csikó története és Márton Áron élete

Erdélyben a filmgyártás megszületését Janovics Jenő Sárga csikó című filmjétől számítjuk. A „hetedik művészet” titkait ma már egyetemen oktatják, de Erdélyben továbbra sincs elegendő pénz a filmes szakmai fejlődéshez.

Nánó Csaba 2019. február 19., kedd

Elhatároztam, lerázom a rabigát

Egyre növekvő tisztelettel tekintek azokra, akiknek sikerül megszabadulniuk a tévéjüktől. Erős emberek, nagyszerű karakterek, akik vállalják az elvonási tünetekkel járó összes kínt, hogy aztán szabadon élhessék életüket.

Nánó Csaba 2019. február 14., csütörtök

A polgári Kolozsváros, ahogyan a fotográfus látta

A fényképész a pillanat művésze – mondják. Ugyanakkor idők krónikása, emberek és tájak megörökítője, üzenetközvetítő az utókor számára. Fotóin Orbán Lajos egy egész várost hagyott ránk örökségül. A régi Kolozsvárt. 

Nánó Csaba 2019. február 08., péntek

Gyilkos bürokrácia

Az Eurostat szakemberei szerint a Romániában bekövetkezett halálesetek 47,6%-át meg lehetett volna előzni. Közöttük a Miriamét is. Uniós szinten nálunk a legrövidebb az életremény. Szinte csodaszámba megy, ha valaki néhány évig élvezni tudja a nyugdíját. 

Nánó Csaba 2019. február 06., szerda

Énekes, akit a közönség hozott vissza a színpadra

A Kolozsvári Magyar Opera emeleti előcsarnokában mutatták be Nagy Ibolya Majd a deszkán…című, Szeibert István énekessel készült életút-interjú kötetét.

Nánó Csaba 2019. február 01., péntek

Tengerészbaka-élmények a kommunizmusból

Bő egy évtizede eltörölték Romániában a kötelező katonai szolgálatot, a fiatalok már nem tudják, mit jelentett a bakaság. Bár nem mindig volt kellemes élmény az ott töltött idő, minden férfiember, aki megjárta a „hadak útját”, évekig tudott mesélni róla.

Nánó Csaba 2019. január 19., szombat

Kicsid Gizella: a jó színházért keményen meg kell dolgozni

Tíz évig volt a sepsiszentgyörgyi színház meghatározó művésze, majd átigazolt Kolozsvárra. Kicsid Gizella személyében kiváló színésznővel gazdagodott a Szamos-parti társulat: határozott véleménye van színházról, rendezőkről, a nem mindig könnyű pályáról.

Nánó Csaba 2019. január 13., vasárnap

A Teleki ikrek történetétől a Kalózlányig

Tévhit, hogy a ma nem olvasnak könyveket. Igaz, az olvasási szokások és az olvasók érdeklődési köre is változott, ennek ellenére soha akkora választék nem volt könyvcímekben, mint manapság. Erdélyi könyvkiadók és könyvesboltok vezetőivel beszélgettünk. 

Nánó Csaba 2019. január 10., csütörtök

„Isten helytartója” az oktatás élén

Ilyen „eredményekkel” dicsekedhet a román tanügy, köszönhetően Ecaterina Andronescunak is: Románia az utolsó helyeket foglalja el Európában a PISA-teszteknél, a diákok negyven százaléka funkcionális analfabéta, a munkapiacon nincsenek szakemberek. 

Hallgassa online rádióinkat