HIRDETÉS
HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 12., csütörtök

Kulcsos ház és fényképkiállítás Kalotaszegen

Negyedik alkalommal rendeztek falunapokat Zsobokon, ahol kiállítás is nyílt az évente megszervezett fotótábor részvevőinek alkotásaiból. A művészeti programok mellett vendégházat is avattak a kalotaszegi faluban.

Nánó Csaba 2018. július 12., csütörtök

A köz szolgálatába állított püspöki palota

A Vallásszabadság Házának avatásával Kolozsváron július 7-én folytatódott az 1568-as tordai vallásügyi határozat 450 esztendős évfordulóját ünneplő jubileumi év. Az unitárius egyház kincsei ezentúl a nagyközönség számára is megtekinthetők lesznek. 

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Fred Valentich titokzatos eltűnése

A magát repülőcsészealj-szakértőnek kikiáltó huszonéves Frederick „Fred” Valentich 40 éve tűnt el egy próbarepülés során. A fiatalember esetét előszeretettel emlegették az ufóhívők, mint az elhallgattatás egyik kirívó példáját.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Gobbi Hilda: egy nő, aki úriember volt

Harminc éve, 1988. július 13-án hunyt el Budapesten Gobbi Hilda Kossuth-díjas színésznő, akit rajongói több más szerepe mellett a Szabó család Szabó nénijével azonosítottak.

Nánó Csaba 2018. július 05., csütörtök

Szubjektíven a világbajnokságról

Igazán nem panaszkodhatunk, hogy az oroszországi futball-világbajnokság unalomba fulladna. A meglepő eredmények mellett el kell ismernünk, hogy a foci – ahogyan az élet – egyáltalán nem igazságos

Nánó Csaba 2018. június 21., csütörtök

Báthory István hármas öröksége

Szentmisével kezdődött a Szilágysomlyón szervezett emlékkonferencia június 15-én abban a templomban, ahol Báthory István fejedelmet megkeresztelték. Az előadók korának egyik legnagyobb államférfiaként méltatták Erdély fejedelmét. 

Nánó Csaba 2018. június 21., csütörtök

Jöhet a kilencedik?

Elkezdődtek az oroszországi labdarúgó-világbajnokság küzdelmei, és a szurkolók örömére (vagy bánatára) már az első körben sem maradtak el a meglepetések.

Nánó Csaba 2018. június 15., péntek

Két évszázados az aradi színjátszás

Aradot 1818 óta látogatták rendszeresen kisebb-nagyobb színi társulatok, bár kőszínháza csupán 1874-ben nyitotta meg kapuit. Így is elmondhatjuk, hogy az aradi színjátszás 200 éves múltra tekint vissza.

Nánó Csaba 2018. június 15., péntek

Világ szurkolói, egyesüljetek!

Román újságírók felháborodottan tiltakoztak a nyilvánvaló csalás ellen, ám hiába. A pályán elért eredmény szent, Temesvár együttese a következő idényben a második ligában verejtékezhet.

Nánó Csaba 2018. június 11., hétfő

Régen volt Trianon

Az úton-útfélen hangoztatott centenárium évében Romániában kevés ok van az ünneplésre. Ám továbbra is csodálatosan működik a xenofóbia, sokaknak okoz mérhetetlen kielégülést, ha gyalázhatják az „ősellenséget”.

Nánó Csaba 2018. június 07., csütörtök

Adatvédelem: biztonságban leszünk a neten?

Új uniós adatvédelmi rendelet lépett hatályba május 25-én, amely egységes szabályozást ígér. Mi változik, és mi érinti a felhasználókat? Kokoly Zsolt jogásszal, a Sapientia Egyetem Jogtudományi Intézetének adjunktusával jártuk körül a témát.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. május 18., péntek

Pécsi képzőművészek részvételével nyílt időszakos kiállítás a Bánffy-palotában

A Kolozsvári Művészeti Múzeumban nyílt meg május 10-én a Dinamikus törekvések című kortárs képzőművészeti tárlat. A kiállításon a pécsi egyetem képzőművész tanárai mutatkoznak be.

Nánó Csaba 2018. május 16., szerda

Diáktüntetések, prágai tavasz és Omnia kávé

Eseménydús volt az 1968-as év Európában. Nyugaton tavasszal a diákok tüntettek, Keleten ősszel a csehszlovákoknak kezdett elegük lenni a kommunizmus áldásaiból. Mindeközben Magyarországon megjelent az …. Omnia!

Nánó Csaba 2018. május 11., péntek

A kasza mellől a Nemzeti Színházig

Csíkból indult a Magyarországon legtöbbet játszó székely színművész, Botár Endre. Az anyaországban a legnagyobb színészek fogadták játszótársuknak és barátságukba.

Nánó Csaba 2018. május 07., hétfő

Erdély kelet-német szemmel és objektívvel

Korunk egyik legjelentősebb fotóművészének, Helga Parisnak a fényképeiből nyílt kiállítás április 19-én a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A szocialista Európát bemutató tárlat május közepéig látogatható.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. május 06., vasárnap

Porba hulló múltunk

Az egykoron tündöklő Bánffy-palota kinézete rég nem méltó a benne zajló magas színvonalú kulturális események befogadására. És ez nem a múzeum vezetőségének vagy munkatársainak a hibája.