HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. március 16., péntek

Holisztikus kezelés tibeti tálakkal

A hanggal való gyógyítás évezredek óta része a keleti orvostudománynak, gyökerei Tibet ősi vallásában keresendők. Manapság Európában is egyre elterjedtebb módszere az alternatív gyógyászatnak. Tájainkon ennek Halmágyi Péter az egyik művelője. 

Nánó Csaba 2018. március 10., szombat

Zene a Hold sötét oldaláról

Zenekritikusok korszakalkotónak, a rajongók a zenekar legjobb albumának tartják a The Dark Side of the Moon (A Hold sötét oldala) című lemezt. Márciusban 45 éve, hogy piacra került a Pink Floyd koncepcióalbuma.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. március 10., szombat

Az abnormális dicsérete

Nehéz helyzetben van az ember, amikor olyan dolgokat akar kritizálni, amelyek lassacskán világjelenséggé válnak. Ugyanakkor nem lehet szó nélkül elmenni a deviancia, a rosszul értelmezett másság mellett, vállalva azt, hogy az embert megkövezik. 

Nánó Csaba 2018. március 09., péntek

A kereskedelmi média iszonyatos rombolása

A kolozsvári rádió egyik legrégibb tagja. Műsorai a leghallgatottabbak közé tartoznak. Mihály István 28 éve dolgozik a sajtóban és 25 éve a kolozsvári rádió magyar szerkesztőségének tagja, de az írást sem adta fel. 

Nánó Csaba 2018. február 23., péntek

Sport és politika kéz a kézben

A fair-play szellemét leginkább az öli meg, amikor utólag derül ki egy-egy bajnokról, hogy tiltott szereket használt kimagasló eredményei eléréséhez. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy évek multával fosztanak meg valakit érmétől.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. február 16., péntek

Születésnapi tárlat, egyedi alkotói technika

Horváth Gyöngyvér grafikáiból és kollográfiáiból nyílt kiállítás a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A Bánffy-palotában tartott egyéni tárlatmegnyitójával a művésznő egyben születésnapját is ünnepelte. E jeles nap alkalmából a kiállítás a 66 címet kapta. 

Nánó Csaba 2018. február 15., csütörtök

Megkurtított önkormányzatok

A kormány új adópolitikája miatt idéntől az önkormányzatok kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, és megpróbálják átütemezni a beruházások egy részét. Lapunknak nyilatkozó városvezetők szerint csak azok jártak jól, akik eddig sem terveztek sokat.  

Nánó Csaba 2018. február 11., vasárnap

Tótágast állt világ gyereknyelven

Bemutatóval ünnepelte a Kolozsvári Puck Bábszínház fennállásának 68. évfordulóját a magyar tagozat. A Demeter Ferencz által írt Paprikajancsi kalandjai bábelőadás történetei magyar népmeséken alapulnak.

Nánó Csaba 2018. február 09., péntek

A véges emlékezet hősei

Napjainkban is tömegével akadnak kisebb-nagyobb kaliberű Che Guevarák, akik bizonyos – mára megbukott – ideológiai indíttatásból képesek lennének eltörölni ellenfeleiket a Föld színéről.

Nánó Csaba 2018. február 03., szombat

Három vb sztárja: Garrincha, a csodacsatár

Idén januárban múlt 35 éve, hogy elhunyt a futballvilág egyik legnagyobb cselezője, Garrincha. Az évfordulón csapattársa, Pelé is megemlékezett róla.

Nánó Csaba 2018. február 03., szombat

Egy bohém, de szerethető költő, Kisfaludy Károly

Kétszázharminc éve, 1788. február 5-én született Kisfaludy Károly drámaíró, költő, festő, a reformkori irodalmi élet kimagasló alakja, a magyar novella egyik első meghonosítója

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. február 02., péntek

A hátizsák akkor a legnehezebb, ha üres

Szüleit sok előadásban csodálhattam meg a kolozsvári magyar színházban. 1989-ben édesapjának, Vadász Zoltán színművésznek temetésén láttam utoljára, azóta személyesen nem találkoztunk. Mostanában Emese szobraiból egyre-másra nyílnak kiállítások. 

Nánó Csaba 2018. január 27., szombat

A Barabás Miklós Céh éves tárlata

Igazi csemegét jelent a Barabás Miklós Céh (BMC) hagyományos, évi értékfelmérő kiállítása, amely nemrégiben nyílt a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A február elejéig látogatható csoportos kiállítás átöleli a képzőművészet szinte összes ágát. 

Nánó Csaba 2018. január 26., péntek

Ez a harc lesz a végső?

Jelenséggé vált ez a gondolkodásmód: ha egy párt elveszít valamilyen választást, a választókat lefizették. Ha az emberek az utcára vonulnak, mert már elegük van a nyomorból és a csúfságból, amit a hatalom űz velük, pénzt kapnak érte.

Nánó Csaba 2018. január 21., vasárnap

A közönség komfortzónáján innen és túl

Bemutatóval indította az új évet a kolozsvári magyar színház: Csehov Regény nagybőgővel című novellájának színpadi adaptációját Paco Alfonsín rendezésében vitte színre a társulat.

HIRDETÉS
Nánó Csaba 2018. január 20., szombat

450 éve tartották a tordai országgyűlést

Az 1568. január 6. és 13. között tartott tordai országgyűlés Európában elsőként hirdette ki a vallásszabadságot, amely biztosította a recepta religiók (bevett vallások) szabad gyakorlását és terjesztését. Ennek évfordulóját ünneplik idén az unitáriusok.