Nánó Csaba 2020. január 25., szombat

Hercz Péter operaénekes három korszaka

Hercz Péter basszbariton volt a Prospero páholy vendége a kolozsvári Györkös Mányi Emlékházban. A házigazda Demény Péter író jóvoltából remek hangulatú, ugyanakkor az opera kedvelői számára tanulságos beszélgetésnek lehettünk tanúi.

Nánó Csaba 2020. január 23., csütörtök

Faramuci demokráciánk

Nincs a románnál eredetibb demokrácia széles e világon, ez régóta köztudott. Harminc esztendővel a forradalomnak nevezett összevisszaság után mindmáig átmeneti időszakban élünk.

Nánó Csaba 2020. január 23., csütörtök

Fél évszázada halt meg Latabár Kálmán: a gumiarcú és aranyszívű Latyi

Fél évszázada halt meg Latabár Kálmán, a legnagyobb magyar komikusok egyike. Népszerűsége az idő múlásával semmit sem kopott, filmjeit manapság is élvezettel nézik rajongói.

Nánó Csaba 2020. január 21., kedd

Hol van már a tavalyi hó?

Környékünk arról volt híres gyerekkoromban, hogy rengeteg meredek utcája volt, ahol kiválóan lehetett szánkázni, csúszkálni. Egy-egy szánkózásra alkalmas utca akár több kilométer hosszú volt, az emberfia negyedórákat is csúszott lefelé.

Nánó Csaba 2020. január 11., szombat

A muzsika géniuszának hősies élete: 250 éve született Ludwig van Beethoven, emlékév lesz 2020

Már tavaly év végén elkezdődtek a Beethoven-év eseményei, amelyekkel a zeneszerző születésének 250. évfordulójára emlékeznek. December 17-ig Németországban több ezer eseményt szerveznek, amelyek középpontjában Ludwig van Beethoven élete és művei állnak.

Nánó Csaba 2019. december 19., csütörtök

1989 decembere Temesváron: a katonák fejszékkel estek a templomajtónak

A temesvári születésű és jelenleg Szegeden élő Jost Norbert egyetemi oktató 1989 decemberében saját bőrén tapasztalta meg, milyen szembeszállni a kommunista hatalommal. Négy napot töltött a Szekuritáté börtönében.

Nánó Csaba 2019. december 16., hétfő

Venczel Attila díszlet- és jelmeztervező: az alárendeltség nem jelenti az alkotás visszafojtását

A Kolozsvári Magyar Opera díszlettervezője nem esett messze fájától. A Venczel Árpád szobrászművész és restaurátor által kitaposott útra lépett, bár foglalkozása lényegesen különbözik édesapja tevékenységétől.

Nánó Csaba 2019. december 13., péntek

Káprázatos emberek nagyszerű tettei – sikeres magyarok a nagyvilágban

Megannyi felemelő, megrázó és érdekfeszítő történet – így lehet röviden összefoglalni Sal Endre Mi, magyarok című könyvének tartalmát. A kötetet a napokban mutatták be Magyarországon.

 

Nánó Csaba 2019. december 11., szerda

A fiúból lett Júlia és a kínai fehér ember

A politikai korrektség jegyében átestünk a ló túlsó oldalára, és egyre gyakrabban adódnak olyan helyzetek, amikor a normálist utasítják el és a magamutogató másságot emelik piedesztálra.

Nánó Csaba 2019. december 08., vasárnap

A siker egyik titka a formálható művész – beszélgetés Egyed Apollóniával, a Kolozsvári Magyar Opera szopránjával

Zsúfolt programja ellenére is szakított időt a beszélgetésre. Határozott véleménye van mindenről, ami hivatásába vágó, de a szakmai alázat nála nem elcsépelt szólam. Egyed Apollónia a kolozsvári magyar opera egyik legígéretesebb énekművésze.

Nánó Csaba 2019. november 29., péntek

Adventi könyvvásár: a könyvet ki kell vinni az olvasó elé

Az adventi könyvvásár szervezői idén is gondoskodnak arról, hogy a könyv ne maradhasson ki a karácsonyfa alól. Az eseményt második alkalommal szervezik a kolozsvári Vallásszabadság Házában december második hetében.

Nánó Csaba 2019. november 21., csütörtök

Gyerekszemmel rácsodálkozni a világra – beszélgetés Vadas László színházi rendezővel

A Kolozsvári Puck Bábszínház magyar tagozata november 23-án mutatja be a Kishercegszemmel című darabot. Vadas László rendezővel egyebek mellett arról beszélgettünk, hogyan lehet a gyerekekkel megszerettetni a színházat.

Nánó Csaba 2019. november 20., szerda

Woodstock: három nap béke és muzsika

Ki hitte volna, hogy már fél évszázad telt el a hippi korszak egyik emblematikus eseményétől, a woodstocki fesztiváltól? Az akkori résztvevők, akik még élnek, dédnagypapa és dédnagymama korban vannak.

Nánó Csaba 2019. november 18., hétfő

115 éve hódítja a világot a János vitéz című daljáték

A budapesti Király Színházban 1904. november 18-án mutatták be Kacsóh Pongrác János vitéz című színművét. A mű időtállónak bizonyult, ma is szívesen játsszák az operaházak.

Nánó Csaba 2019. november 14., csütörtök

Verseny nélküli győztes

Nem kell csodálkozni a masszív távolmaradáson, hiszen a 14 (!) államelnök-jelölt többsége senkit és semmit sem képviselt. Olyan volt a voksolók válasza, amilyen a választék. Egy felduzzasztott semmi…

Nánó Csaba 2019. november 10., vasárnap

Nagyjaink nyughelye: a Házsongárd

Nemcsak Erdélynek, hanem Európának is egyik legrégebbi sírkertje az öt évszázad régiséggel büszkélkedő Házsongárdi temető. Neve fogalom nemcsak Kolozsváron, hanem mindenütt, ahol magyarok élnek. Magyar jellegét a Házsongárd alapítvány igyekszik őrizni.