Nánó Csaba 2019. július 15., hétfő

Egyedül szerencsét próbálni a nagyvilágban – Beszélgetés a nagyváradi Derzsi Pálma Londonban élő gyártásvezetővel

Itthon elvégzett két egyetemet, aztán úgy döntött, Londonban folytatja. Derzsi Pálma tipikus mai fiatal: okos, türelmetlen, sokoldalúan képzett, és nagyot tud álmodni. Minden adottsága megvan ahhoz, hogy sikeres legyen. 

Nánó Csaba 2019. július 11., csütörtök

Erdélyben is nehezen halad Thália szekere

Anyagi gondokkal küzdenek a romániai színházak, beleértve az erdélyi magyar társulatokat is. Bár nőtt az alkalmazottak fizetése, a nemrég zárult évadban is gondot okozott új bemutatók létrehozása.   

Nánó Csaba 2019. július 05., péntek

Nagy Péter, akinek élete összefonódott a könyvkiadással

Nagy Péter olyan ember, akit a szakmájában nem lehet becsapni. Végigjárta a szamárlétrát, büszke arra, hogy a legalacsonyabbról a legmagasabb fokra jutott el. Szerencsére nem megosztó jellem, másként nem tudná elvégezni szerteágazó tevékenységét. 

Nánó Csaba 2019. július 04., csütörtök

Lélegeztetőgépen a kultúra

A kultúra az a terület, ahol nemigen lehet mismásolni. Képtelenség félig elkészült előadást bemutatni, részben kész könyvet vagy újságot kiadni, befejezetlen festményt kiállítani. Pedig adtak már át nem teljesen elkészült autópálya-szakaszt Romániában. 

Nánó Csaba 2019. július 02., kedd

Feje tetejére állt meteorológia

Július elején járunk, és eddig hosszan tartó kánikulában nem volt részünk. Ám az előrejelzések szerint idén sem ússzuk meg a forróságot. A meteorológusok egyértelműen az időjárás gyors változásaira figyelmeztetnek.

Nánó Csaba 2019. június 14., péntek

A levélírás diszkrét bája

Az idősebb korosztály bizonyára emlékszik még – a fiatalok pedig nem is tudják, mit vesztettek –, mekkora izgalommal lestük a postást kora reggel, hátha aznap bedobja ládánkba a régen várt levelet.

Nánó Csaba 2019. június 11., kedd

Kolozsvártól Párizsig és vissza: Szilágyi Enikő varázsa

A letűnt rendszer egyik legtöbbet foglalkoztatott romániai magyar színésznője volt. A körülmények hatására mégis elhagyta az országot. Demény Péter író meghívottja a Prospero páholyban ezúttal Szilágyi Enikő volt.

Nánó Csaba 2019. május 30., csütörtök

Várkert Fesztivál a Bánffy-palota udvarán

A Kolozsvári Magyar Napok előzményeként a Gyaluból ideiglenesen Kolozsvárra költözött Várkert Fesztivál újabb kiváló alkalom volt a civil, egyházi, oktatási és politikai intézmények közötti legszélesebb körű összefogásra.

Nánó Csaba 2019. május 24., péntek

Eszterhai Katalin író: a szívemmel az anyanyelvemen társalgok

Budapesten került kezembe a lebilincselő Majdnem Esterházy című kötete. Terveztük a könyv kolozsvári bemutatóját, de végül elmaradt. A Kanadában élő írónő örömmel válaszolt kérdéseinkre, többek között a történelmi Esterházy családhoz fűződő emlékeiről.

Nánó Csaba 2019. május 17., péntek

Ünnepi Könyvhét Kolozsváron: A gyerekeink talán olvasni fognak

Május 9. és 12. között szervezték meg Kolozsváron az Ünnepi Könyvhét kilencedik kiadását. Ha szubjektíven akarjuk megítélni az eseményt, akkor úgy fogalmazhatunk, hogy a könyvhét alkalmából minden évben nagyjából ugyanazokkal az emberekkel találkozunk. 

Nánó Csaba 2019. május 15., szerda

Harminchárom éve történt a csernobili katasztrófa

A csernobili atomerőműben 1986. április 26-án baleset történt. Ez volt az emberiség történelmében az addigi legnagyobb nukleáris katasztrófa, amit a szovjet hatóságok megpróbáltak eltitkolni.

Nánó Csaba 2019. május 10., péntek

Áprily és Reményik barátja, Weress Margit memoárkötetei

A kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban mutatták be a Kriterion és a Polis Könyvkiadók közös gondozásában megjelent, Weress Margit – Áprily Lajos és Reményik Sándor közeli barátjának – visszaemlékezéseit tartalmazó Magyar szó Erdélyben című művet. 

Nánó Csaba 2019. május 03., péntek

Földes László Hobo Ady-estje Kolozsváron

Hobo 2013 óta a Nemzeti Színház tagja, és öt évvel ezelőtt itt mutatta be az Ady Endre verseiből összeállított estjét Fekete-Kovács Kornél zenéjére, amelyet az érdeklődők április 24-én Kolozsváron is megtekinthettek.  Az előadás hatalmas sikert aratott. 

Nánó Csaba 2019. május 01., szerda

Fél évszázada hódítottuk meg a Holdat

Ötven évvel ezelőtt, 1969-ben érte el a Hold felszínét az Apollo–11. A kérdés, amit az összeesküvés-elméletet kedvelők azóta is feltesznek: hol volt a három űrhajós 8 napon keresztül? Valóban leszálltak a Holdra, vagy stúdióban rendezték meg az eseményt? 

Nánó Csaba 2019. április 25., csütörtök

Képmutatók álünnepe és kirakatgyásza

Európa keresztény lakosságának negyede jár rendszeresen templomba. A többség, amely most a Notre-Dame tragédiáját siratja és jajveszékel, hogy a keresztény Európa egyik jelképe dőlt majdnem össze, valószínűleg életében nem tette be a lábát Isten házába. 

Nánó Csaba 2019. április 19., péntek

Derzsi Ákos: a család a nemzet fennmaradásának alapja

A Romániai Magyar Kereszténydemokrata Pártot (RMKDP) 1990-ben hozták létre, ez később mozgalommá alakult. Történetéről, célkitűzéseiről, ideológiájáról Derzsi Ákossal, az RMDSZ Bihar megyei szenátorával, az RMKDM új alelnökével beszélgettünk.