Nánó Csaba 2019. október 02., szerda

Báthory István fejedelem és király nyomában Szilágysomlyón

A Zilahtól 25 km-re fekvő Szilágysomlyó egybeforrt a helység legismertebb szülöttjének, Báthory Istvánnak a nevével. Emlékére hosszú évek óta fesztivált rendeznek a városban. Idén Jerzy Popiełuszko lengyel katolikus vértanú emlékére avattak kopjafát. 

Nánó Csaba 2019. október 01., kedd

Petrov és a többiek

Néha azt szoktuk mondani, hogy a múlt rendszerben a lakosság fele a besúgókból, másik fele a besúgottakból állt. Most, harminc évvel a nagyon is megkérdőjelezhető változások után kiderül, hogy a fenti megállapítás nem is olyan megmosolyogni való.

Nánó Csaba 2019. szeptember 29., vasárnap

Az esztétikum keresésének alárendelt művészet – beszélgetés Zilahi Nono grafikusművésszel, reklámgrafikussal

Az 1990 után született fiatal művészgeneráció tagja. Londonban kiválósági diplomát szerzett, alkotásai egyéni látásmódról árulkodnak. Grafikusi tevékenysége mellett Zilahi Nono egyesületet vezet, verseket ír és a magyar népviseletet tanulmányozza.

Nánó Csaba 2019. szeptember 27., péntek

A végzet asszonya – egy asszony végzete

Frank Wedekind Lulu című darabját mutatta be szeptember 6-án a kolozsvári színház társulata. Az előadást a budapesti Vígszínház igazgatója, Eszenyi Enikő rendezte.

Nánó Csaba 2019. szeptember 24., kedd

Összeesküvés-elméletek: mi igaz és mi nem?

Nemrégiben a szeptember 11-i New York-i terrortámadásokra emlékezett a világ. Az amerikai nép gyászát ma is beárnyékolja néhány olyan összeesküvés-elmélet, miszerint saját kormányuk van a tragédia hátterében.

Nánó Csaba 2019. szeptember 20., péntek

Csáky Zoltán és a kék farkasok

Négy és fél évtizednyi tévés-, rádiós- és újságírói munkája termésének legjavát gyűjtötte kötetbe Csáky Zoltán, aki Erdély-szerte talán a legismertebb riporter, aki valaha is a képernyőkön megjelent.

Nánó Csaba 2019. szeptember 13., péntek

Az életet nem csak egy irányba kell megélni – beszélgetés Sztankay-Bedők Beáta keramikusművésszel

Öt éve 78 éves korában hunyt el a Kossuth-díjas Sztankay István, a Nemzet Színésze, aki már életében legendának számított. Özvegyével, Sztankay-Bedők Beáta keramikusművésszel a Kolozsvári Magyar Napokon beszélgettünk. 

Nánó Csaba 2019. szeptember 11., szerda

Majd a bizottság kibogozza...

Ha Romániában valaminek kivizsgálására létrehoznak egy bizottságot, szinte mérget vehetünk arra, hogy annak az ügynek az aktái hamarosan mélyen el lesznek temetve.

Nánó Csaba 2019. szeptember 09., hétfő

Dr. Kós Károly néprajzkutató: a nagy fa árnyékában

Családja jelenlétében emlékeztek meg dr. Kós Károly néprajzkutatóról születésének 100. évfordulóján a kolozsvári Györkös Mányi Albert Emlékházban.

Nánó Csaba 2019. szeptember 06., péntek

A rendszerváltás dominóelve

Átfogó, ugyanakkor olvasmányos munka jelent meg a rendszerváltás körülményeiről Krajnik-Nagy Károly újságíró tollából. A kötet több tanulmányt és egy mélyinterjút is tartalmaz.

Nánó Csaba 2019. augusztus 29., csütörtök

Kolozsvár Főtere: Erdély főtere, a magyarság tere

Több száz program közül választhattak az érdeklődők a 10. Kolozsvári Magyar Napokon. A sok újdonság mellett visszatérő vendégei is voltak az eseménynek. A szép idő, a tetszetős kínálat augusztus 17. és 25. között hatalmas tömeget mozgatott meg.

Nánó Csaba 2019. augusztus 28., szerda

Leonardo da Vinci: egy zseni, akire kora nem volt felkészülve

Leonardo da Vinci 1519-ben 67 éves korában hunyt el, és a franciaországi Loire völgyében található Amboise-kastély kápolnájában nyugszik. Halálának 500. évfordulójára való tekintettel 2019-et Da Vinci-évnek kiáltották ki.

Nánó Csaba 2019. augusztus 08., csütörtök

Profik és dilettánsok

Nézőpont kérdése, hogy milyen művészi értékeket hordoz magában egy műkedvelő előadás, alkotás. Akadnak viszonylag sokan, akik csak legyintenek, ha amatőr művészetről esik szó, mások elismerik, hogy ez is egyik módja az ember önmegvalósításának. 

Nánó Csaba 2019. augusztus 05., hétfő

Egy kiürülő ország magára hagyott állampolgárai

A legújabb adatok szerint mintegy tízmillió román állampolgár távozott az országból. Vagyis a lakosság fele nem itt él, nem itt dolgozik, nem itt fizet adót, gyerekei nem itt tanulnak – és nagy az esély rá, hogy soha vissza se térjen.

Nánó Csaba 2019. augusztus 04., vasárnap

Hetven éve történt a Grande Torino tragédiája

A napokban a Debrecen focicsapata a Torinóval csapott össze az Európa Liga-selejtező második fordulójában. Kevesen tudják, hogy az olasz klub múltját milyen szörnyű tragédia árnyékolja be immár 70 éve. 

Nánó Csaba 2019. július 29., hétfő

Forró Antal, a nemes kezű festőember emlékezete

Forró Antal – a táj és az ember festője címmel nyílt kiállítás július 23-án a kolozsvári Művészeti Múzeumban. A kiállítás célja, hogy visszahozza a köztudatba e jelentős életművet, amely elsősorban a tájak és az emberek ábrázolására fókuszált.