avatar
Somogyi Botond

2024. január 22., 21:08

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ilyen és ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sportsajtó megszellőztette, hogy az egykori román válogatott, Mutu a vasutasok kispadjára érkezne. Nem véletlenül mondogatták a drukkerek, hiszen a Fiorentina és a Chelsea volt támadója nem igazán kedvelt fociberkekben, nyilván elsősorban kokainbotránya, de nőügyei miatt is.

Igaz ugyan, hogy Hagi után talán az egyik legtehetségesebb román játékos volt, de emberként sokak számára kevésbé szimpatikus.

Úgy látszik viszont, hogy ami késik, nem múlik. A román sportújsáígrók nem véletlenül cikkeztek már több mint félévvel ezelőtt Mutunak a kolozsvári kispadra való kinevezéséről. Alig kezdődött meg a tavaszi forduló, az első gyenge meccset követően, Andrea Mandorlininek távoznia kellett a Fellegvárról. Azaz nem az első, hiszen késő ősszel a vasutasok szinte egyetlen mérkőzést sem nyertek meg. Kivétel a rivális U elleni utolsó meccs, de hát ott a CFR-játékosok nem akartak leégni hazai környezetben. Ez is bizonyítja részben, hogy a csapat tud játszani, ha akar. Csakhát sokáig nem is akart ilyen vagy olyan okok miatt, amelyeket most hadd ne említsünk.

Kérdés, akar-e és tud-e játszani majd a csapat Mutuval. Merthogy a klub tulajdonosa, Ioan Varga, az olasz szakember, Mandorlini menesztését követően azonnal bejelentette Mutu érkezését. A régi barátét – ahogy a bukaresti sportsajtó hosszú hónapokkal ezelőtt már megírta.

Az egyértelmű, hogy Camora és társai a jövő héttől kezdve sokkal jobban fognak játszani, mert megszabadultak egy olyan edzőtől, akivel állítólag számos nézeteltérésük akadt az elmúlt hónapokban. Gyűjtögetni fogják a pontokat, és valószínűleg tetszetősebb játékkal fognak előrukkolni. Egy ideig. Mert az is

egyértelmű, hogy a CFR Mutuval a kispadon nem fog bajnokságot nyerni, és az európai kupák csoportkörébe sem fog bekerülni.

Ugyanis eddigi csapatainál Mutunak egyszer sem sikerült különlegeset alkotnia. Nagyon nem is volt alkalma, mert többnyire idő előtt távozott, vagy távoznia kellett. Szóval a CFR-rel sem lesz kimondottan sikeres, már csak azért sem, mert amikor a rájátszás kezdődik (remélhetőleg a vasutasokkal a legjobb hatban), a legnehezebb összecsapásokra már sokkal komolyabb taktikai felkészítés szükséges, mint amire ő képes lenne.

Eddigi pályafutása legalábbis ezt vetíti előre. A nagy kérdés csupán az, hogy a kiváló barát, Ioan Varga, a klub tulajdonosa, mikor döbben rá erre. S akkor ahogy mondani szokták, ami késik, nem múlik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság
Somogyi Botond 2024. május 29., szerda

Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ugyanakkor ellentétes, sőt sokszor gyűlölködő. Jóformán ugyanazt a színű tárgyat is képesek egyik térfélen zöldnek, másikon sárgának beállítani.

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca
Makkay József 2023. szeptember 22., péntek

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca

Az orosz-ukrán háború legnagyobb kelet-európai áldozata a mezőgazdaság. Ez megmutatkozott az ukrajnai termékek exportjának uniós liberalizálása után, amikor az Európai Unió keleti felének piacát hetek alatt elöntötte az olcsó mezőgazdasági importtermék.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Gyűlöletbe fordult ideológiai megosztottság

Megosztott társadalomban élünk, legalábbis Magyarországon és Szlovákiában biztosan. Megosztott, ...

avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.