Ezüstérmes a CFR, ötödik a Sepsi

Somogyi Botond 2024. május 20., 19:55 utolsó módosítás: 2024. május 20., 19:57

Véget ért a román labdarúgó-bajnokság. Hosszú évek után ismét bajnoki címet ünnepelhetett a Becali által támogatott FCSB, ezüstérmet szerzett a fellegvári alakulat, ötödik helyen zárt a háromszéki együttes. És története egyik legjobb eredményét érte el a másodosztályú vajdahunyadi együttes, amely kupagyőztes lett.

Ezüstérmes a CFR, ötödik a Sepsi
galéria
Drukkerek kórusa a Sepsi OSK sepsiszentgyörgyi stadionában. Számukra az ötödik hely is főnyeremény Fotó: Pinti Attila

Az idei labdarúgóidény nem kis meglepetéseket tartogatott a szurkolók számára. Az egyik legnagyobbat a vajdahunyadi Corvinul szolgáltatta, amely másodosztályú együttesként veretlenül nyerte a Román Kupát. Igaz, a Nagyszebenben megrendezett döntőben büntetőrúgásokra is szükség volt, de a dél-erdélyi város fociszurkolóit ez nyilván nem zavarta. A hunyadi drukkerek a napokban egyelőre tűkön ülnek, mert várják az európai fórum döntését, miszerint indulhat-e az együttes az Európa Liga-selejtezőiben.

A Bajnokok Ligája selejtezőibe került viszont az FCSB, amely kilenc év után nyert ismét bajnokságot. Legutóbb a 2013 és 2015 közötti időszakban lett első egymás után három évben, ám akkor a csapat tulajdonosa, Gigi Becali rácsok mögött ül.

Az elmúlt majdnem két évtizedben ez az első bajnoki cím, amelyet a volt regáti juhász szabadlábon ünnepelhet.

A fővárosi alakulat különben teljesen megérdemelten nyerte a pontvadászatot, hiszen a legkiegyensúlyozottabb teljesítményt nyújtotta, s meglepő módon egyszer sem cserélt edzőt. Nem úgy a többi felsőházba jutott együttes. Az ezüstérmes kolozsváriaknál több edzőcserére is sor került, a végén pedig megismétlődött az, amely az utóbbi években oly sokszor: a külföldre szerződött Dan Petrescu idő előtt távozott klubjától, és visszatért korábbi sikereinek helyszínére – a Fellegvárra. Az eredményen és a játékosok hozzáállásán különben meg is látszott, hiszen a rájátszás utolsó öt mérkőzését megnyerték – s ezzel bebiztosították maguknak az ezüstérmet, valamint a Konferencia Liga selejtezőiben való indulási jogot.

CFR-gólöröm a Fellegváron. Az ezüstérmes kolozsvári csapat elégedett a teljesítményével Fotó: Facebook/Fotbal Club CFR 1907

A bronzérmet a Craiova szerezte meg, ahol ugyancsak szezon közbeni edzőváltás történt. Costel Gâlcă egykori válogatottal azonban a kispadon az oltyán csapat a felsőházi rájátszásban a szebbik arcát mutatta.

A Hagi vezette tengerparti együttes az utolsó pillanatokban biztosította helyét a legjobb hatban, s kiegyensúlyozott teljesítménnyel egy adott ponton még a bajnoki cím is felvillant Hagi tanítványainak szemei előtt. Azonban a rájátszás végére a játékosok ereje elfogyott, s az utolsó mérkőzések eredményeinek függvényében még a negyedik helynek is örülhettek.

Ugyancsak az utolsó másodpercekben jutott be tavasz elején a legjobb hat együttes közé a Sepsi OSK. Diószegi László tulajdonos akkor azt nyilatkozta, hogy a csapat szeretne helytállni, és a felsőházi rájátszásban nem a pofozógép szerepét betölteni. Ez nemcsak hogy sikerült, hanem ígéretes játékkal, jó néhány pont megszerzésével sikerült egy helyet előre jutnia, és az ötödik helyen végezni.

A pragmatikus játékhoz persze kellett egy edzőcsere is, ám az egykori magyar szövetségi kapitány, Bernd Storck, úgy tűnik, megtalálta a hangot a háromszéki alakulatban.

Az idény legnagyobb csalódása valószínűleg a bukaresti Rapid volt. A fővárosi alakulatnál minden adott volt: tapasztalt edző, jó keret, technikás játékosok, folyamatos teltház, stabil anyagi háttér. Az alapszakasz végén több szakember még azt is kijelentette, hogy az FCSB legnagyobb kihívója a Rapid lesz, amelynek esélye lesz bajnokságot nyerni. Nos, az ezt követő tíz mérkőzésből csupán egyet, az utolsó nyerte meg, így a második helyről visszacsúszott a hatodikra.

Közben ádáz csata folyt az alsóházban is, izgulni való az utolsó mérkőzésekre is maradt. Végül a Voluntari és a Mititelu-féle Craiova búcsúzott az élvonaltól, a Botoșani és a Dinamo pedig két mérkőzésig tartó osztályozóra kényszerült. A moldovai együttesnek a Mioveni ellen kellene kiharcolnia a bennmaradást, a Dinamo pedig a csíkszeredai együttessel mérkőzik meg.

A csíkiak a második ligában ugyan hatodikok lettek, de az előttük végző csapatok közül többnek nincs meg az elsőosztályban való szerepléshez a licencük, így a székelyföldiek a feljutásért küzdhetnek.

Igaz, Szondy Zoltán elnök a párosítás után kijelentette, a csíki klub elsősorban az utánpótlás-nevelésre helyezi a hangsúlyt, nem az elsőosztályba való feljutásra. Bár ezt a nyilatkozatot akár úgy is lehet tekinteni, hogy a klubelnök szerette volna levenni a párharc előtt a játékosok válláról a terhet.

Az osztályozók még nem dőltek el, mint ahogy az sem, hogy az FCSB és a CFR mellett mely csapatok fogják még képviselni az országot a nemzetközi kupákban. Amit viszont biztosan lehet tudni: a Slobozia és a Gloria Buzău feljutott az élvonalba. Reméljük, hozzájuk csatlakozik a csíki csapat is, hogy a jövő idényben majd a román ligában székelyföldi derbinek is tudjunk örülni.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.