A határ a csillagos ég a frissen megalakult gyergyószentmiklósi Néked zenekar számára

Bede Laura 2024. május 11., 09:02

A komolyzenétől a popig mindenki hoz magával valamilyen zenei irányzatot a frissen megalakult Néked együttesben. A hat, fiatal zenészből álló gyergyószentmiklósi formáció év végéig szeretné megjelenteni első lemezét. Fodor László frontember a zenekar megalakulásáról, a szerzemények létrejöttéről, a kitűzött célokról beszélt az Erdélyi Naplónak.

A határ a csillagos ég a frissen megalakult gyergyószentmiklósi Néked zenekar számára
galéria
Végleges formát öltött a Néked zenekar, mindenki szerves része a csapatnak Fotó: NÉKED együttes

– Az erdélyi és székelyföldi közönségnek már volt alkalma találkozni veletek különböző formációkban, viszont nemrég úgy döntöttetek, hogy összefogtok és együtt zenéltek. Hogyan állt össze az új együttes, gyorsan megtaláltátok a közös hangot?

– Gyakorlatilag néhány hónap alatt megszületett a végleges felállás. Alapvetően mindenki úgy került be, hogy csak meséltünk nekik erről a projektről, és mutattunk előre pár dalt. Most már úgy érzem, mindenki szerves része a csapatnak, és kijelenthetjük, hogy a Néked végleges formát öltött. A külön zenélések mellett már sokakkal tartottuk a kapcsolatot, szóval az összecsiszolódás könnyed volt. Hat zenész-fiatalember egy légtérben mindig valami érdekeset és szépet hoz, ami szerintem nálunk sincs másként.

– Az együttest többségben gyergyószentmiklósi tagok alkotják, egy csíkszeredai, illetve egy székelyudvarhelyi zenésszel kiegészülve. Milyen gyakorisággal tudtok próbálni?

– Január óta igyekszünk minél gyakrabban találkozni. A próbákon kívül számtalan közös programot is szervezünk, ilyen a Székelyudvarhely környékén való golfozás vagy egy közös budapesti kirándulás. A csapatunkról elmondható, hogy elég színes társaság, a komolyzenétől a popig mindenki hoz magával valamilyen zenei irányzatot. Emberi szempontból elég sok a közös bennünk, alapvetően a tradicionális értékrendet vallja mindegyikünk, így mindig jól esik a közös időtöltés.

Általában Fodor Lászlótól származnak a dalok egy szál gitáros verziói, amit aztán közösen „felöltöztetnek” Fotó: Facebook/NÉKED

– Első dalotok Süt A Nap Az Égen címmel március végén jelent meg. Hogyan fogadta a közönség, milyenek voltak a visszajelzések?

– Teljesen organikusan történt minden. A dal megszületése is organikus volt, illetve a szerzemény közzététel utáni útja is. Pozitív visszajelzések érkeztek a dalra, ám ez még csak egy vékony szelete annak, ami a próbateremben zajlik. Ezt a zeneművet ugyanis én hoztam a zenekarnak az első próbára úgy, hogy szinte teljesen készen volt. A dal még a zenekar előtti időszakból származik, ahol Alin Nicuța (4S Street) barátommal raktuk össze az ötleteimet. A Süt A Nap Az Égen emiatt már kész volt, ám a többiek is végül hozzátették a részüket, így született meg a ma hallható verziója.

– Születtek-e más szerzemények az elmúlt időszakban?

– Igen, az első koncertünkön, amely május 12-én lesz a székelyudvarhelyi diáknapokon, 8 saját szerzeménnyel állunk színpadra. Bár a Néked igen fiatal formáció, szinte garantált az év végi első nagy lemez. Nagyon inspiráló, amikor együtt vagyunk, így hamar születnek a dalok. Általában tőlem származnak a dalok egy szál gitáros verziói, amit majd „felöltöztetünk” a többiekkel. Mindig izgalmas egy-egy új dalt megmutatni a többieknek, ilyenkor olyan érzés fog el, mintha a gyermekemet engedném szabadjára. Szerencsére a többiek jó „szülői, nevelői” ezeknek a szerzeményeknek, úgyhogy végül kevésnek lesz hánya-vetett sorsa. Ha netán mégis van olyan dal, ami nem tetszik, visszakerül a fiókba még egy kis időre.

A fiatal zenészek május 12-én koncerteznek először ebben a felállásban Fotó: NÉKED együttes

– Milyen repertoárral készültök a májusi koncertre?

– Az említett 8 dalt egy egész hetes próbafolyamaton csiszoltuk véglegesre, ahol a Petőfi Tv is meglátogatott bennünket. Lesznek olyan szerzemények is, amelyek alig pár hetesek, de több hónapja elkészült zeneműveket is hallhat majd a közönség. Természetesen a Süt A Nap Az Égen sem maradhat ki a repertoárból.

– Milyen célokat tűztetek ki, készül már az idei eseménynaptár?

– Meg sem állunk egy önálló koncertig a Budapest Parkban. Lendületes, fiatal zenészekből áll a csapat, mindenki szívvel lélekkel jelen van a próbákon, és hisz a közös sikerekben. Idén már hallhat a közönség minket Tusványoson és az Egyfeszten is, de tudjuk, hogy határ a csillagos ég.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.