Igazi csíki sör a pohárban

EN-összeállítás 2014. november 22., 12:17

Készen áll a Csíki Sör, valamint a Székely Sör gyártására és forgalmazására a Csíki Sör Manufaktúra. November végéig az üzletek polcaira kerülhetnek az új sörmárkák.

Amolyan majálishangulatban kóstolhatta meg az elmúlt hét végén több mint ezer ember a csíkszentsimoni Csíki Sör Manufaktúra „zászlóshajónak” szánt termékét, az Igazi Csíki Sört. A hajdani keményítőgyár helyén létesített sörgyárban nyárson sült finomságokra, különlegesnek számító strucc-, illetve ökör- és sertéskészítményekre lehetett csúsztatni az Igazi Csíki Sör szűretlen csapolt és üveges változatát.

A Csíki Sör, valamint a Székely Sör típusát tekintve a lager, azaz az alsó erjesztésű világos sörökhöz tartozik, azon belül is a Bock típushoz, amelyet magas alkoholtartalma miatt ünnepi sörtípusként is ismernek – magyarázta Simonffy Árpád sörfőzőmester. A manufaktúrában úgynevezett kézműves sört gyártanak, adalékanyagok és enzimek felhasználása nélkül, kizárólag víz, komló és maláta, valamint élesztő hozzáadásával, az 1516-ban megjelent, a bajor sörgyártás tisztaságára vonatkozó törvény szigorú betartásával. A sörárpát Szlovákiából, a komlót Segesvár környékéről szerzik be, a vizet pedig saját kútjaikból nyerik. A Csíkszentsimonban gyártandó sörök receptjeit a Sapientia EMTE élelmiszer-ipari tagozatával közösen állították össze.

Lénárd András, a Csíki Sör Manufaktúra többségi tulajdonosa elmondta: eredetileg október elsejétől szerették volna elindítani a termelést. A végső engedélyre azonban a tervezettnél hosszasabban kellett várniuk, a pénzügyminisztérium engedélykérelmeket elbíráló bizottsága ugyanis csak havonta egyszer ülésezik. A napokon belül forgalomba kerülő sör valamivel olcsóbb lesz a megszokott csíkszeredai söröknél. A beruházás megközelíti a hárommillió eurót, ennek egy része magántőke, másik része banki hitel. A sörgyárban negyvenen dolgoznak, köztük tízen a csíkszeredai Sapientia egyetemen végzett diákok, de a többi munkatárs is helyi, környékbeli munkaerő. A sörgyár kapacitása havi 400 ezer liter, ami a székelyföldi régió sörfogyasztásának 5-6 százalékát biztosíthatja. A söröket Hargita, Kovászna és Maros megyében, valamint Brassó megye egy részében készülnek értékesíteni, üveges kiszerelésben a Csíki Sört, pillepalackosban a Székely Sört, hordós kiszerelésben pedig mindkettőt. Eddig közel 1600 kereskedelmi egységgel kötöttek szerződést. A csíkszentsimoni söröket Igazi Csíki Sör, valamint Székely Sör márkanév alatt védték le.

 

2 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Legnézettebb