Tízezer babacsomag érkezett Erdélybe

Makkay József 2020. december 18., 18:30

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának ajándékaként idén is megérkeztek Erdélybe a magyar állampolgársággal rendelkező kisgyerekes szülőknek szánt babacsomagok. Kőrösi Viktor Dávid konzul a részletekről tájékoztatott.

Tízezer babacsomag érkezett Erdélybe
galéria
A külképviseletek munkatársai minden érintettnek eljutattják a magyar kormány ajándékát Fotó: Bíró Blanka

Tavaly 6600, idén mintegy tízezer babacsomag érkezik Erdélybe – jelentette be november végén a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János. Magyarország két erdélyi külügyi képviseletéhez – a kolozsvári és a csíkszeredai főkonzulátushoz – eljuttatott csomagokat a kisgyermekes családok a külképviseletek munkatársaitól vehetik át. Erről Kőrösi Viktor Dávid konzul, Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának munkatársa beszélt az Erdélyi Naplónak.
„Tavaly könnyebb dolgunk volt: a babacsomagokat a konzuli napok mintájára szervezett alkalmak keretében juttattuk el a szülőkhöz. Akik nem Kolozsvár és Csíkszereda vonzáskörzetében élnek, értesítettük őket, hogy környékükön mikor szervezünk átadást. 2020-ban a járvány idején ez jóval nehezebbé vált, de az intézkedések szigorú betartásával most is minden címzett hozzájut a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának ajándékához” – tájékoztatta lapunkat a diplomata. A babatakarót, textilpelenkát, rágható könyvet és babapárnát tartalmazó csomagokat a magyar állampolgársággal rendelkező erdélyi szülők vehetik át, akik a 2019–2020-ban született gyermekeiket magyarországi előírások szerint anyakönyveztették, és az egyszeri alkalommal kifizetett 65 ezer forintos anyasági támogatást is igényelték.

Kőrösi Viktor Dávid konzul (jobbra) babacsomagot ad át a margittai Demián Zsoltnak Fotó: Facebook/Margittai RMDSZ
Életkezdési támogatás

A határon túli magyar családokat segítő magyar kormányprogram keretében a külhoni magyar gyerekek születésére „támogatói csomaggal” figyelnek, amelybe az anyasági támogatás és a babacsomag mellett egy 42 500 forintos „Életkezdési támogatás” is beletartozik. Ez a fajta pénzügyi segítség két szálon futhat. A Magyar Államkincstár zárt számlájára egyszeri alkalommal befizetett állami támogatás évi 10 százalékkal kamatozik, és az összeghez az ifjú 18. életévének betöltése után juthat hozzá. A konzul tájékoztatása szerint a másik változat,

az ún. Start-számla a szülők által a Magyar Államkincstár egy tetszőleges magyarországi kirendeltségénél igényelhető.

Ez esetben az állami támogatás automatikusan Babakötvényben kerül befektetésre egy olyan számlán, ahova a szülők vagy rokonok is befizethetnek különböző összegeket az évek során. A gyerek számára átutalt pénzösszeg nagyságától függetlenül az államkincstár évente 10 százalékos, de legfeljebb 6 ezer forintos kamatot ír jóvá, a kamatprémium mértéke pedig 3 százalék. Egy év után a befizetett összeg az alaptőkéhez kerül. Ez esetben is a nagykorúvá váló fiatal juthat majd hozzá a megtakarított pénzhez.

Népszerű a magyar anyakönyvezés
A magyar főkonzulátusok folyamatosan népszerűsítik annak a fontosságát, hogy a külhoni magyar állampolgárok a gyerekeiket is jelentsék be a magyar hatóságok számára.

Ez anyakönyvezéssel történik meg, amit a külképviseletek végeznek el” – fogalmazott lapunknak a Kolozsváron szolgálatot teljesítő diplomata. Tapasztalata szerintaz elvárásnak az erdélyi magyar szülők még a mostani járványidőszakban is eleget tesznek. A területileg illetékes külképviselettel egyeztetett időpontban az anyakönyveztetéshez mindkét szülőnek meg kell jelennie a szükséges iratokkal: a szülőktől a honosítási okiratot, a személyazonosságot igazoló dokumentumot, lakcímkártyát, házasság esetén a szülők házassági anyakönyvi kivonatát és a gyerek román születési anyakönyvi kivonatát kérik, az ügyintézés rövid idő alatt ingyenesen megtörténik.

Az elmúlt időszakban az Erdélybe megérkezett nagyszámú babacsomagok kézbesítése a konzulok feladatkörébe tartozik. Kőrösi Viktor Dávid szerint a szülőktől sok pozitív visszajelzést kapnak. Mint fogalmaz, „az a fontos, hogy szeretettel adjuk és szeretettel kapjuk”.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.