avatar
Somogyi Botond

2024. május 15., 19:12

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének (vagy jövőjének) szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

Végre egy újabb figura (értsd politikus), aki nem a globalisták szekerét fogja tolni, vagy legalábbis nem olyan hévvel, mint ahogy teszik azt Európa-szerte a balliberális politikusok – mondták néhány hónappal ezelőtt, amikor a szlovákiai választások után Robert Fico vette át ismét a hatalmat Szlovákiában. A magyar kormány üdvözölte a voksolás eredményét, Ficónak is gratulált. Többek között azért, mert a V4-ek kommunikációja és főleg együttműködése az utóbbi időben igencsak vérszegényre sikeredett. Végre ismét van egy európai politikus, aki – ha nem is mindenben, de – sok esetben hasonlóan gondolkodik az Európát aggasztó sarkalatos kérdésekben, mint a magyar kormány.

Most pedig meglőtték a szlovák miniszterelnököt. Azt, aki a magyar külpolitikához hasonlóan a migránsproblémát veszélyesnek tartja, a genderelméletet és a hozzá tartozó őrületet visszautasítja, és az ukrán háborúban sem akar mindenáron részt venni.

Persze tudom, most jó néhányan nem igazán sajnálkoznak. Hiszen,

ha visszatekintünk Robert Fico korábbi éveire, a felvidéki magyarokkal kapcsolatos ténykedéseire, igencsak felemás érzéseink lehetnek. Finoman és diplomatikusan fogalmazva.

Hogy miről van szó? Nos lássuk csak röviden. A Nyitrán magyarul beszélő, és ezért óriási verést kapó Malina Hedvig ügyében a nyomozást 2006-ban leállították, az áldozatot hazugsággal vádolták és meghurcolták. Dunaszerdahelyen egy Slovan Bratislava–Ferencváros meccsen karhatalmi erőkkel, szervezetten verték a magyarokat, és később sem vontak senkit felelősségre. Ugyancsak

Fico idejében tiltották be a kettős állampolgárságot, a magyar állampolgárságot visszaigénylőket pedig üldözni kezdték, a nyelvtörvény módosításával a magyar nyelvhasználatot korlátozták,

a magyarellenes Benes-dekrétumokat megerősítették, a magyar iskolákban használt helységneveket szlovákosították. És a felsorolásnak még nincs vége, hiszen (lehet, hogy éppen jó román mintára) a szlovákiai történelemkönyvekbe történelemhamisító állításokat vezettek be, a tiltakozásokat pedig minden esetben figyelmen kívül hagyták. Ha emlékezetem nem csal, Sólyom László magyar köztársasági elnököt is Fico tiltotta ki Felvidékről: 2009-ben a Szent István-szobor avatására Révkomáromba érkező, jobboldalisággal nem vádolható Sólyom Lászlótól – biztonsági kockázatokra hivatkozva – megtagadták a Szlovákia területére történő belépést. Ugye, tetszenek emlékezni?

Szóval, ha Fico magyarokkal kapcsolatos múltját nézzük, akkor nem erednek el a könnyeink. Csakhogy őt nem ezért lőtték meg. Hanem valami egészen másért. Még akkor is, ha majd a sajtó – ahogy oly sok esetben – néhány nap vagy hét múlva kideríti, hogy egy magányos, mentális problémákkal küzdő személy hirtelen, meggondolatlan cselekedete volt. Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének (vagy jövőjének) szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A szlovák miniszterelnök nyilván nem Ferenc Ferdinánd, akinek a meggyilkolását követően kirobbant a Nagy Háború több mint száz évvel ezelőtt.

Robert Fico nem olyan befolyásos ember, mint egykor a Habsburg-birodalom trónörököse, de az biztos, hogy a mai forrongó időkben, amikor még komoly politikusok is a harmadik világháború kitörésének lehetőségéről beszélnek, egy ilyen szörnyű tett mindannyiunkat mélyen elgondolkoztathat.

Nem hiába mondta néhány órával a történet után Gyimesi György korábbi parlamenti képviselő, a szlovákiai magyar párt politikusa, hogy „ide vezet a gyűlölet, amit Robert Fico és a kormánya ellen szított az ellenzék, valamint a liberális és progresszív média”.

Elképesztő és szörnyű, hogy valami idáig fajulhat.

0 HOZZÁSZÓLÁS
A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca
Makkay József 2023. szeptember 22., péntek

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca

Az orosz-ukrán háború legnagyobb kelet-európai áldozata a mezőgazdaság. Ez megmutatkozott az ukrajnai termékek exportjának uniós liberalizálása után, amikor az Európai Unió keleti felének piacát hetek alatt elöntötte az olcsó mezőgazdasági importtermék.

Ceaușescu szelleme lebeg Ukrajna fölött
Makkay József 2023. szeptember 03., vasárnap

Ceaușescu szelleme lebeg Ukrajna fölött

Amit ma az ukránok elkövetnek az ország területén élő nemzeti kisebbségekkel – elsősorban a kárpátaljai magyarsággal – szemben, nagyon hasonlít a Nicolae Ceașescu román kommunista pártfőtitkár idejében megélt magyarellenességre.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

avatar
Makkay József: Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.