Erdélyben trombitás kerestetik: továbbra is elsötétül az M4 Sport képernyője

Somogyi Botond 2022. november 11., 09:01 utolsó módosítás: 2022. november 12., 21:55

Az erdélyi nézők számára továbbra sincs megoldás az M4 Sport élő közvetítéseinek ügyében, ezért a képernyő legtöbbször sötét marad. Nyáron például nem lehetett nézni az úszó Európa-bajnokságot, a multisport Európa-bajnokságot (kajak-kenu, asztalitenisz, atlétika stb.), a magyar kosárlabdacsapat válogatott mérkőzéseit és sok más meccset.

Erdélyben trombitás kerestetik: továbbra is elsötétül az M4 Sport képernyője
galéria
Üde kivétel. A Budapesten nyáron tartott vizes világbajnokságot korlátozások nélkül lehetett követni az M4 sportcsatornán Fotó: Somogyi Botond

„Csodálatos bejelentés az M4 határon túli nézőinek!” „Rég várt hír a Kárpát-medencei magyar szurkolók számára.” „Az MTVA folyamatosan arra törekszik, hogy a külhoni magyarok minél több nemzetközi sporteseményt követhessenek az M4 Sporton.” Ilyen és ehhez hasonló kijelentéseket, bombasztikus híreket az elmúlt években elég sokszor hallhattunk-olvashattunk. És valóban: az olimpiát, egy-két válogatott labdarúgó-mérkőzést vagy a vizes vb-t élőben követhettük – nagy örömmel – a magyar közszolgálati média sportadóján. És nagyjából ennyi, a felsorolásnak hamar a végére jutottunk (bár az igaz, az ötkarikás játékok közvetítése valóban nem kis fegyvertény).

A képernyő az esetek 60-70 százalékában elsötétül

De hát a szurkoló sohasem elégszik meg ennyivel, mindig többet akar. Sőt, mindent látni szeretne. Ha azonban idén – mondjuk júliustól – valaki az M4 sportcsatornára kattintott, az igencsak meglepődve tapasztalta, hogy bizony ott nincs igazán mit néznie. Ugyanis

az esetek 60–70 százalékában a képernyő vagy fekete, vagy az ismert szöveget olvashatjuk a geokódolással kapcsolatban.

Nyáron például nem lehetett nézni az úszó Európa-bajnokságot, a multisport Európa-bajnokságot (kajak-kenu, asztalitenisz, atlétika stb.), a magyar kosárlabdacsapat válogatott mérkőzéseit, Marco Rossi csapatának júniusi négy mérkőzéséből kettőt ugyancsak kódoltak, a 2024-es Eb-sorsolást, legutóbb pedig a férfi kézilabda-válogatott Eb-selejtezős mérkőzéseit sem. Hogy a most zajló női kézilabda Európa-bajnokságról ne is tegyünk említést. Amúgy pedig számos más nemzetközi sporteseményt (többek között Forma1-et, motorversenyeket, birkózást stb.) sem tudunk figyelemmel követni a képernyők előtt. A lista pedig hosszan sorolható lenne. Így történik meg az, hogy az M4 képernyője nekünk, határon túliak számára az esetek többségében (naponta 60-70 százalékban) sötét marad. Nyilván a Kazincbarcika–Salgótarján vagy mit tudom én milyen NB3-as mérkőzést (mindegy, milyen sportágban) természetesen nézhetnénk, csak hát mi elsősorban nem arra vagyunk kíváncsiak.
Többször történt meg, hogy olyan sporteseményt sem tudtam nézni, amelyet egyetlen román adó sem közvetített. Állítólag ugyanis azért kell nekünk a sötét képernyőket bámulnunk, mert amennyiben egy-egy közvetítési jogot román sportadó is megvásárolt, akkor nekünk (a reklámok és sok minden más miatt) azon kell néznünk a kívánt sporteseményt. S ezt még talán meg is értem, csakhogy az esetek többségében a román adók nem is közvetítettek bizonyos eseményeket, mi mégsem tudtuk nézni az M4-et.

Megszokott kép. Többnyire ez fogadja azokat, akik az M4-re kapcsolnak

Nem segít az erdélyi kábelszolgáltató

Azt is többször olvastuk, hogy az illetékesek Budapesten minden jogi akadályt elhárítottak, így mi zavartalanul nézhetjük a közvetítéseket. De ha mégsem – tették hozzá mellékesen az említett személyek –, úgy

a nézők vegyék fel a kapcsolatot saját kábelszolgáltatójukkal. Nesze neked, megoldás!

Ugyan bizony ki az a szurkoló, aki – miután mérkőzés előtt egy-két perccel bekapcsolja a tévét és megdöbbenve látja a sötét képernyőt – veszi a telefont, és nyugodt hangnemben felhívja a kábelszolgáltatóját számon kérve, hogy márpedig ő miért nem tudja nézni az élő közvetítést? Ugyanígy kétlem, hogy amennyiben a vonal másik végén nem a mindenki által rühelt robot, hanem a kábelszolgáltató call-centerének egyik egyszerű alkalmazottja válaszol, az tudni fogja a jogi vitákat, az aláírt kétoldalú szerződések érvényességét, a véletlenül kódolva hagyott közvetítést, majd udvariasan elnézést kér, és azonnal orvosolja a problémát. Mindezt ráadásul úgy, hogy az összes előfizető a következő percben már az előre előkészített hideg sörrel és szotyival a kezében kényelmesen elhelyezkedik a karosszékében. Éppen ezért szeretném, ha az illetékesek néha eljönnének Erdélybe, és itt követnék figyelemmel a sporteseményeket, itt szurkolnának a magyar sportolóknak az M4-et követve. S ha mégsem sikerül, próbálják felvenni a kapcsolatot– saját javaslataiknak megfelelően – a romániai kábelszolgáltatók képviselőivel.

Az is furcsa, hogy az M1 híradóját is néha hiányosan lehet nézni.

Ugyanis amikor következnének a sporthírek, és például Marco Rossi vagy Szoboszlai Dominik beszél az egy nappal korábban lejátszott magyar válogatott mérkőzéséről, a Nemzetek Ligájában elért csodákról, már az utolsó egy-két hírt sem lehet látni-hallani, mert elsötétül a képernyő. Olyannyira, hogy a sporthírek után még az időjárás-jelentés első részéről is lemaradunk. Arról nem is beszélve, hogy a mediaklikk.hu felületen sem lehet semmit visszanézni. Amit kódoltak a tévében, azt kódolják az interneten is. Biztos, ezért is a román kábelszolgáltatók a hibásak.

A Duna World megússza a kódolást?

Nem vagyok jártas a jogi dolgokban, azt sem tudom, hogy fizikailag a geokódolás Budapesten vagy Romániában történik. Így azt sem értem, hogy amennyiben több közvetítés egyidőben van, a Duna Worldra átiránytított műsorokat miért lehet nézni. Ha nekünk, Erdélyben bizonyos közvetítési jogok miatt – amelyekről nem születtek kétoldalú megállapodások – nem szabad sporteseményt néznünk az M4-en, akkor miért lehet egy másik adón? Egyikre vonatkozik és másikra nem?
No de hagyjuk ezt.

Inkább marad a sok bosszúság, valamint a rengeteg interneten való keresgélés egy-egy jobb (kevésbé illegális) stream iránt.

És a remény, hogy amennyiben sikerül a világhálón rátalálni a hőn áhított meccsre, a kép a terhelés miatt nem lesz annyira szakadozott, hogy a földhöz csapjuk a számítógépünket. Eszembe jut egyik újságíró kollegám, aki nemrég úgy fogalmazott, amennyiben nem lenne (mármint az M4), legalább nem idegeskednénk. Nyilván a keserűség hozta ki belőle ezt a túlzott állítást, hiszen azért nem szabad megfeledkeznünk, hogy a nyári és téli ötkarikás játékokat milyen nagy élvezet volt végignézni. Ugyanakkor eszembe jut az M4 első sportigazgatójának a kijelentése is, miszerint „az élő sportnak a varázsa mindenképpen kell ahhoz, hogy a csatorna élvezhető és fogyasztható legyen. Az M4-nek az élő közvetítések jelentik majd a lényegét. Sportcsatorna élő közvetítés nélkül olyan, mint a rezes banda trombitás nélkül”. Nos úgy tűnik, hogy Erdélyben trombitás kerestetik.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.