avatar
Makkay József

2023. szeptember 03., 20:32

Ceaușescu szelleme lebeg Ukrajna fölött

Amit ma az ukránok elkövetnek az ország területén élő nemzeti kisebbségekkel – elsősorban a kárpátaljai magyarsággal – szemben, az nagyon hasonlít a Nicolae Ceașescu román kommunista pártfőtitkár idejében megélt magyarellenességre. A korábbi románosítási törekvéseket sikeresen elkerülő erdélyi magyar középiskolákban az 1980-as évek elejétől parancsszóra kezdődött el a magyar vezetőség leváltása. Az 1989-es rendszerváltásig minden magyar középiskolát előbb román tannyelvű esti tagozatokkal ,,egészítettek ki”, a nyolcvanas évek második felében pedig elemis román osztályok is megjelentek, majd a román kilencedik osztályos nappali tagozatok. Nem fér kétség hozzá, hogyha a Ceașescu-házaspárt 1989 decemberében nem végzik ki, az 1990-es évekre ugyanazt a forgatókönyvet lépteti életbe a romániai közoktatási rendszerben, mint amiben most sántikál a környező országok politikusainak folyton hazudozó ukrán vezetőség a nemzeti kisebbségek jogainak betartásáról.

Ma ugyanaz az elképzelés érvényesül Ukrajnában, mint amit Ceașescu ideológusai dolgoztak ki a ,,magyar nemzetiségű románok” számára.

A román kommunista jövő az erdélyi magyar közoktatás záros határidőn belüli beolvasztásáról szólt, ahogyan a romániai magyar sajtó felszámolását is eltervezték az 1990-es évek elejére.

Az ukrán nacionalisták által irányított Ukrajna ma aszerint viszonyul az ország területén élő nemzeti kisebbségekhez, hogy háborús politikáját melyik ország milyen mértékben támogatja. A kizárólagosan ukrán nyelvű Ukrajnáról álmodozó soviniszta kijevi rendszer számára minden nemzeti kisebbség ellenség, de ezen belül vannak fokozatok. A románok most picivel jobb megítélés alá esnek, a közellenség a kárpátaljai magyarság lett.

Zelenszkij rezsimjének nem számít, hogy a háború kitörése óta Magyarország ukrajnai menekültek százezreinek nyújt segítséget.

Annak is, aki tovább akar utazni Nyugat-Európába, aki pedig Magyarországon marad, szállást, ellátást és gyerekei számára iskoláztatást biztosítanak, amíg visszatérhetnek szülőföldjükre.

Az sem számít Kijevnek, hogy magyar segélyszervezetek hatalmas mennyiségű élelmiszert, ruházatot és egyéb közszükségleti cikket szállítanak Kárpátaljára. A még létező magyar intézmények ma már csak magyar állami segítséggel maradhatnak talpon.

Volodimir Olekszandrovics Zelenszkijnek egy dolog számít: számolatlanul dőljön az európai uniós és amerikai pénz Ukrajnába és minél több fegyvert szállítsanak az országba.

Béketárgyalásokról szó sem lehet, és amelyik európai vezető a legkisebb ellenvéleményt is megfogalmazza a hivatalos ukrán állásponttal szemben, az közellenség.

Ma ebben a helyzetben találja magát a magyarság, mert Magyarország vezetői nem a végtelenségig elhúzódó öldöklésben érdekeltek, hanem a minél gyorsabb békekötésben. Elkeserítő leírni, de ha így haladnak a dolgok, a nagyukrán álmok velejárója lehet, hogy a kárpátaljai magyarság búcsút mondhat a legutolsó hadkötelezett magyar férfinak is, akit koporsóban küldenek majd haza a frontról, hogy hozzátartozói eltemessék. De ugyanez érvényes a román és a más nemzetiségű férfiakra, akárcsak az ukrán katonákra, akik nem voltak elég gazdagok ahhoz, hogy megússzák a besorozást.

A legfelsőbb ukrán vezetők beleegyezésével bevezetett magyarellenes intézkedések a munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola életébe jelzésértékűek. Novák Katalin és Volodimir Zelenszkij közelmúltban történt kijevi megbeszélései még arról szóltak, hogy keresik a megegyezés lehetőségét, de amint a magyar államfő távozott az ukrán fővárosból, az eltervezett közoktatási forgatókönyvet Kárpátalján is élesítették.

A munkácsi önkormányzat nyílván nem a saját kútfejétől váltotta le a magyar iskola magyar igazgatóját, és ültetett helyébe magyarellenes ukránt, akinek bevett szándéka ukrán iskolává változtatni a magyar tanintézményt.

Az Európai Unióba és a NATO-ba igyekvő Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij pályafutása a kisebbségi jogok eltiprásában vészesen hasonlít Nicolae Ceașescu román diktátorra. Nem kívánom, hogy ugyanúgy végezze földi pályafutását, mint bő három évtizeddel ezelőtt déli szomszédja.

4 HOZZÁSZÓLÁS
Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára
Somogyi Botond 2024. május 15., szerda

Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető tette. Nem Fico múltjának, hanem sokkal inkább jelenének szól. Az pedig rendkívül sajnálatos, hogy a 21. század Európai Uniójában ilyesmi megtörténhet.

A pallos jogán
Sütő Éva 2024. április 22., hétfő

A pallos jogán

A diktatórikus politikai hatalom természeténél fogva mindig irtózott a sajátjától eltérő világnézettől. Ezeket a beidegződéseket mentették át az 1989 után létrejött politikai alakulatok is, amelyek a kommunista ideológiában gyökereznek.

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?
Borbély Zsolt Attila 2024. március 13., szerda

Átrendeződik a magyarországi jobboldali politikai paletta?

Varga Judit igazszágügyi miniszter exférje, Magyar Péter új pártot alapít. Komolyan gondolhatja-e bárki, hogy a „csalódott fideszesek” elegen vannak a rendszer megbuktatásához? Ami nem sikerült az ellenzéki pártoknak, mitől működne Magyar Péter esetében?

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?
Makkay József 2024. március 10., vasárnap

Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok egy része nem hisz benne, és ezt megérzik az emberek. Nem elég az autonómiáról évente egyszer-kétszer szépeket mondani és írni.

Kiürülő falvak és új földesurak
Makkay József 2024. február 14., szerda

Kiürülő falvak és új földesurak

A három évtizede összeszámolt több száz gazdából 3-4 ha maradt, akik földből próbálnak megélni. A fél tucat faluból álló község szántóföldjeit egyetlen agrárvállalkozó vásárolja fel. Az új földbirtokos impériuma ezer hektárhoz közelít.

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik
Somogyi Botond 2024. január 22., hétfő

Edzőváltás a kolozsvári vasutas klubnál: ami késik, nem múlik

„Csak nehogy a CFR-hez jöjjön!” „Remélem, Mutu edzőként nem teszi be a lábát a Fellegvárra!” – Ehhez hasonló szurkolói vélemények láttak napvilágot néhány hónappal ezelőtt, amikor a bukaresti sajtó megszellőztette a lehetséges edőváltást Kolozsváron.

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló
Makkay József 2024. január 09., kedd

Az erdélyi magyaroknak is állhat a zászló

Nagy kérdés, hogy a szélsőséges román pártok legsötétebb időkre emlékeztető kínálatának rajongói tábora megáll-e a szavazói paletta egynegyedénél, vagy további ,,izmosodás” után elsöprik a trónkövetelő kormánypártok ötven százalék körüli támogatottságát?

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?
Makkay József 2023. december 20., szerda

Ki kit von felelősségre a székelyudvarhelyi tragédia miatt?

A román állam és a helyi tanácsok nagyvonalúan kivonultak az egyházi tulajdonú iskolaépületek felújítási terheiből. Bukarest úgy tesz, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga.

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük
2023. november 28., kedd

Adventi levél: a keresztényellenesség legveszedelmesebb korát éljük

Hajlamosak vagyunk elhinni, hogy a mi dolgunk templomaink csendjében imádkozva, kegyes gondolatok ápolásával foglalkozva, a világ dolgaitól elzárkózni, mert azt befolyásolni már nem a mi feladatunk. Szép elképzelés, de veszedelmes.

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca
Makkay József 2023. szeptember 22., péntek

Az éhező afrikai országok helyett Európa az ukrán gabona felvevőpiaca

Az orosz-ukrán háború legnagyobb kelet-európai áldozata a mezőgazdaság. Ez megmutatkozott az ukrajnai termékek exportjának uniós liberalizálása után, amikor az Európai Unió keleti felének piacát hetek alatt elöntötte az olcsó mezőgazdasági importtermék.

Vélemény
avatar
Somogyi Botond: Meddig fajulhatnak a dolgok? A Robert Fico ellen elkövetett merénylet margójára

Valószínűleg mindannyian érezzük, hogy e merénylet több annál, hogy egy magányos elkövető ...

avatar
Somogyi Botond: Meghalt a király, éljen a király?

Mutu helyére azt az Andrea Mandorlinit akarták kinevezni a kolozsvári CFR edzőjének, akit a Deac–Camora fémjelezte ...

avatar
Makkay József: Miért nem népszerű a magyarok körében sem a székelyföldi autonómiakövetelés?

A székelyföldi autonómiaharc felemásra sikeredett. Mindenki beszél róla, azonban az erdélyi magyar politikusok ...

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.