Sütő Éva 2019. január 12., szombat

„Járulékos veszteségek” és igazi bűnözők

Olosz Gergely RMDSZ-szenátor ellen kiadott nemzetközi körözés kapcsán sok választópolgár fejében megfordult, miként került az erdélyi politikai elit abba a helyzetbe, hogy börtönökben töltse büntetését, vagy külföldre kényszerüljön a letartóztatás elől. 

Sütő Éva 2019. január 03., csütörtök

Hagymakupolás honfoglalás hamis adatokkal

A rendszerváltást követő három évtized alatt Romániában több ezer ortodox templom épült, az utóbbi 29 évben minden második nap átadtak egy templomot, ami a világon egyedülálló jelenség. A partiumi  településeket sem kerülte el a templomépítési láz. 

Sütő Éva 2018. december 14., péntek

Egy érmelléki kisváros virágzása és veszendősége

Az Ér patak mentén, a nyírábrányi határátkelőtől mindössze öt kilométerre fekszik egy kisváros, amelyből adottságait tekintve egy jó gazdakéz sokat kihozhatott volna. Érmihályfalván, az Érmellék fővárosában, az egykor virágzó gazdasági élet ma már emlék. 

Hallgassa online rádióinkat
Sütő Éva 2018. december 01., szombat

„Kifelejtették” Szent Lászlót Nagyvárad főteréről

Évek óta vita tárgya Szent László király szobrának felállítása Nagyvárad újratervezett főterén. Miközben lelkes civilek nyolcezer aláírással támogatták az ügyet, háttéralkuk miatt nemcsak a főtéren, hanem a várban is bizonytalan a szobor felállítása. 

Sütő Éva 2018. november 15., csütörtök

Országhatárokon átívelő álmodozás?

Az Európai Unióban egyértelművé vált, hogy a határvidékek feloldásával ki kell aknázni a potenciális kapcsolatokból származó gazdasági előnyöket. Ezt a témakört jártuk körül dr. Szilágyi Ferenc egyetemi docenssel. 

Sütő Éva 2018. november 12., hétfő

Jó lesz a magyar kulcs a Pannónia Szállóhoz?

Ebek harmincadjára juttatott a szatmárnémeti Pannónia Szálló (ma Dacia). Szabó István egykori megyei tanácselnök – a  Dacia Rt. többségi tulajdonosa – Vasile Ţânţaş avasfelsőfalusi juhásznak játszotta át az 52 százalékos többségi tulajdonrészét.

Sütő Éva 2018. október 26., péntek

Az Érmellékre menekített Szent Korona

A Szent Korona Európa egyik legrégibb, épségben megmaradt koronája, amely végigkísérte történelmünket. A hozzá kapcsolódó Szent Korona-tan a magyar alkotmányosság alapja volt. Viszontagságos történetének egyik állomása 1849 elején az Érmellék volt. 

Sütő Éva 2018. október 19., péntek

Amit egy tollvonással elvettek…

Évtizedek óta folynak a történelmi egyházak ingatlanperei. Olyan ingatlanok is vannak már, amelyek jogtulajdonának helyt adtak, majd újra államosítottak. A napokban a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye újra szegényebb lett egy ingatlannal.

Sütő Éva 2018. szeptember 29., szombat

Levendulaillat a Berettyó partján

A levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszünkbe. Az ötlet, hogy a Végső család ősi portáját levendulatövekkel ültessék be, Végső Csabától származott, aki így mentette meg a nagymama házát és hasznosította a hozzá tartozó telket Monospetriben. 

Sütő Éva 2018. szeptember 24., hétfő

Levéltáros, a rejtett dolgok birtokosa

Csorba Sándor nagyváradi egyházi levéltáros évszázados kincsekbe nyújt betekintést. A hányatott sorsú iratoknak nem csak a török hódoltság, hanem a román államosítás is sokat ártott.

Sütő Éva 2018. szeptember 07., péntek

Műemlékvédelem lelkes civilekkel

Arányosan oszlik-e el a határon túli műemlékvédelemre szánt magyar kormánytámogatás? Sürgősségi szempontok szerint megfelelő helyre kerülnek a leosztott pénzek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ az Ér­sem­jénben zajlott műemlékvédelmi konferencián. 

Sütő Éva 2018. augusztus 25., szombat

A kőröstárkányi gyepűőr

A Fekete-Körös-völgyének túlnyomó része ma román, de Kőröstárkány megmaradt magyarnak. A korai nyugdíjazása miatt időmilliomossá vált Gábor Ferencnek a kilencedik könyve jelent meg. A magyarirtásról és a hiányzó érdekképviseletről beszélgettünk. 

 

Sütő Éva 2018. augusztus 13., hétfő

Forog a korong az Érmelléken…

A kézművesség nem más, mint a hagyományos népi mívesség, a kézi gyártás céhes hagyományainak tisztelete. Ennek alapjaival ismerkedtek az érmelléki gyermekek az augusztus 1–4. között megrendezett VI. Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok alkalmával. 

 

Sütő Éva 2018. július 28., szombat

Érköbölkúton a ló családtag

Kárpát-medence-szerte reneszánszát éli a lótenyésztés, egyre több jómódú vállalkozó vág bele a lovászatba. Az érköbölkúti Rákóczi Lajos lovasfarmja igazodási pont a vidék lótenyésztésében.

Sütő Éva 2018. június 29., péntek

Szent László király dicsérete Nagyváradon

A Szent László Napoknak nincs párja a Partiumban: az idén hatodik alkalommal megszervezett fesztivál nemcsak a váradiakat, hanem a környező településekről és messze földről is vonzotta a vendégeket. Kézművesekkel, politikusokkal és sok érdekes előadóval találkozhatott a nagyérdemű. 

Sütő Éva 2018. június 15., péntek

A fába rejtett nóta

A Bihar megyei Asszonyvásáron élő Bertalan Attila citerakészítő mester Partium-szerte a kézműves vásárok sztárja. Eddig kétszáz hangszer dicséri a mester keze munkáját. Népszerűsége messze földön ismert. 

Hallgassa online rádióinkat