Sütő Éva 2019. november 17., vasárnap

Megmentésre vár Erdély régi és új tanyavilága

Ma is élnek olyanok, akik visszaemlékeznek a múlt század eleji tanyavilágra. A tanyákon nem sokat számított az idő fogalma. Egyetlen viszonyítási pont a Nap járása volt, amelynek felkelte és esti nyugvása határozta meg a pusztai ember napi munkarendjét.

Sütő Éva 2019. november 03., vasárnap

Szoboravató Érsemjénben: Kazinczy Lajos, 1848 fiatal erdélyi hőse

Kazinczy Lajos 1820-ban született az érsemjéni származású nyelvújító Kazinczy Ferenc legkisebb gyermekeként. A magyar szabadságharc történetében a tizenötödik vértanúként tartják számon. Vasárnap szobrot állítottak tiszteletére a község szoborparkjában. 

Sütő Éva 2019. október 25., péntek

Nagyvásárok reneszánsza Debrecentől Belényesig

Históriás könyvekben, különböző régi feljegyzésekben említik úgy a vásárt, mint a falusi vagy a városi élet egyik legmarkánsabb eseményét. Összeállításunkból kiderül, mi mindenre szolgált egy-egy ilyen esemény Bihar vármegyében. 

Sütő Éva 2019. október 16., szerda

Ide lábam, ne oda!

A szövetségen belüli érdekek mindenkoron úgy kottázzák a csárdást, hogy az a bukaresti mánélére is passzoljon. Ám a kottalapok elkeveredése nemegyszer teremt skizofrén állapotokat.

Sütő Éva 2019. október 11., péntek

Dr. Szabó József margittai újszülöttgyógyász: kevesen vállalnak gyereket Érmelléken is

Szabó József margittai újszülöttgyógyászt Bihar megyében mindenki ismeri. Nemcsak azért, mert férfi létére vállalt ilyen szakterületet, hanem inkább az orvosi pálya iránti végtelen elhivatottságáért. Ráadásul kiváló helytörténész is.

Sütő Éva 2019. október 07., hétfő

Bordás Mária református vallástanár: gyermekek között mindig ragyog a nap

A margittai Horváth János Elméleti Líceumban tanító Bordás Mária vallástanárt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület 2016-ban M. Nagy Ottó-díjjal jutalmazta. A „magvetés” szolgálatában álló pedagógussal az oktatás szépségéről beszélgettünk. 

Sütő Éva 2019. október 05., szombat

Októberi requiem

A szabadságért, a hazáért, az emberi méltóságért, a nemzetért éltek-haltak – hullnak ránk évről évre politikusaink szájából a fényüket vesztett, aprópénzre váltott szólamok. Minden gyásznapon, nemzeti ünnepen, egyforma szürke megszövegezéssel. 

Sütő Éva 2019. szeptember 28., szombat

Újjáéledő fazekasmesterség: a szilágysági agyag lelke

Fazekasmesterek találkozóját tartották Zilahon. A kirakodóvásárral és bemutatókkal tarkított szakmai rendezvény erdélyi és magyarországi fazekasok részvételével zajlott. Az eseménynek bemutatták a tövisháti magyar falu, Désháza fazekasmúltját.  

 

Sütő Éva 2019. szeptember 20., péntek

A Zólyomiak griffmadara Székelyhídon

Sok olyan kistelepülés van az Érmelléken, amelynek nevéhez történelmi események, legendák fűződnek. Ilyen Székelyhíd is, amelynek már a neve is furcsa az Érvidéken. A láp egyik szigetére épült várának kicsinyített mását ma is őrzik a templom udvarán. 

Sütő Éva 2019. szeptember 20., péntek

Nyugdíjemelés és patikahitel

Az uniós statisztikák már a szegénységnek is mércét állítottak Európában. Romániának sikerült a legszegényebb nyugdíjasok listájára leküzdenie magát – mintegy kétmillió szenvedő alannyal.

Sütő Éva 2019. szeptember 04., szerda

Mindenkori ünneprontásaink

A magyarok megszokják lassan, hogy Nagyváradon, sőt Bihar megyében egyetlen nemzeti ünnep sem múlhat el botrányok, beszólások, csúsztatások nélkül. Erdély- és Partium-szerte nincs tán még egy olyan megye, ahol ennyire ki lennének élezve az indulatok.

 

Sütő Éva 2019. augusztus 31., szombat

Csiha Kálmán, akinek élete a fények és rácsok világa volt

Nemrég avatták fel Csiha Kálmán emléktábláját az Érsemjénhez tartozó Barantón, az egykori püspök szülőházának falán. Az udvart megtöltő sokaság ezúttal is tanúbizonyságot tett arról, hogy az embert csak cselekedeteinek és szellemének nagysága élheti túl. 

Sütő Éva 2019. augusztus 08., csütörtök

Reneszánszukat élő hagyományos mesterségek

Hetedik alkalommal rendezték meg Érmihályfalván az Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napokat. A július 31. és augusztus 3. közötti négynapos rendezvényt mindenki nagy kíváncsisággal követte, hiszen a hagyományok iránti érdeklődés reneszánszát éli. 

Sütő Éva 2019. augusztus 01., csütörtök

Az égi hangszer hatalma – beszélgetés Kristófi János Zsigmond nagyváradi orgonaművésszel

Kristófi János Zsigmondot, a nagyváradi római katolikus székesegyház orgonistáját mindenki ismeri városában. Orgonajátékával lenyűgözi hallgatóságát. Pályafutásáról, illetve az orgonáról beszélgettünk, ami a zene nyelvén közvetít Isten és ember között. 

Sütő Éva 2019. július 28., vasárnap

Arculatépítés közpénzen

Régóta figyelem egyes Bihar megyei polgármesterek azon törekvését, miként alkalmaznak kabinetjeikben olyan „tanácsadókat”, akiket a hivatalban saját népszerűsítésükre, arculatépítésre használnak. Igaz, ezek a kabinetemberkék nem is használhatók másra. 

Sütő Éva 2019. július 19., péntek

Az aratás az élet ünnepe

Péter és Pál apostolok olyan kiemelt helyen szerepelnek a naptárban, mint amilyen a napfordulóval kezdődő csillagászati nyár eleje, azaz június 29-e. Ez jelzi a magyar gazdaember életében az aratás kezdetét. Az érmelléki aratóünnepeken erre mlékeznek. 

Legnézettebb