Sütő Éva 2020. január 17., péntek

Emlékmenet a Don-kanyar magyar hőseiért

A második világháborúban a 2. magyar hadsereg nem bírta feltartóztatni a többszörös túlerőt a Don folyónál. A szovjetek 1943. januárjában felmorzsolták a sereget. A tragikus esemény emlékére Nagykárolyból immár nyolc éve szervez emlékmenetet Berei Károly.

Sütő Éva 2020. január 09., csütörtök

Egy Fráter-hagyaték kálváriája a Bihar megyei Asszonyvásárán: széthordják az épített örökséget

A restitúciós törvények útvesztőiben olyan híres ingatlanok pusztultak el Partium-szerte, amelyeket többé nem lehet pótolni. Őseink kéz- és lábnyomait benövi a gyom, vagy idegen kezek építik át, hogy semmi ne utaljon a több százéves múltra.

Sütő Éva 2019. december 21., szombat

Aki megjárta a romániai börtönöket: Török László, a Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezetének tagja

A Duna-deltát megjárt 56-os forradalom résztvevőjével, Török Lászlóval beszélgettünk arról, hogyan alakult meg Nagyváradon a Szabadságra Vágyó Ifjak Szervezete, és mi sarkallhatott tizenéveseket arra, hogy tiltakozzanak egy elnyomó rendszer ellen.

Sütő Éva 2019. december 06., péntek

Pongrácz Vilmos, a Nagykágyára hazatérő gróf

A Bihar megyei Nagykágya mellett elhaladó országútról az átutazó csak egy sivár falut sejt. De a látszat csal, mert a helyhez kötődő arisztokrata család sarjának, Pongrácz Vilmosnak köszönhetően sok minden újjáéled. A gróf vendégeként érkeztünk a faluba.

Sütő Éva 2019. november 29., péntek

Európa számkivetettjei

A történelem során nem egyszer bebizonyosodott, hogy a választópolgár, ezen belül egy bizonyos társadalmi kategória mindig eszközként szolgál a hatalom, illetve a politikusok kezében, ha konszolidálni kell valamilyen politikai felállást.

Sütő Éva 2019. november 25., hétfő

Borbarátságra épített nemzetpolitika

Egységes Kárpát-medencei borpiac létrehozásán dolgozik a Kárpátok bora program, amely magyar kormányzati források révén anyagilag is támogatja a határon túli magyar borászok piacra jutási esélyeit. Legújabb konferenciáját ezúttal Nagyváradon tartotta.

Sütő Éva 2019. november 17., vasárnap

Megmentésre vár Erdély régi és új tanyavilága

Ma is élnek olyanok, akik visszaemlékeznek a múlt század eleji tanyavilágra. A tanyákon nem sokat számított az idő fogalma. Egyetlen viszonyítási pont a Nap járása volt, amelynek felkelte és esti nyugvása határozta meg a pusztai ember napi munkarendjét.

Sütő Éva 2019. november 03., vasárnap

Szoboravató Érsemjénben: Kazinczy Lajos, 1848 fiatal erdélyi hőse

Kazinczy Lajos 1820-ban született az érsemjéni származású nyelvújító Kazinczy Ferenc legkisebb gyermekeként. A magyar szabadságharc történetében a tizenötödik vértanúként tartják számon. Vasárnap szobrot állítottak tiszteletére a község szoborparkjában. 

Sütő Éva 2019. október 25., péntek

Nagyvásárok reneszánsza Debrecentől Belényesig

Históriás könyvekben, különböző régi feljegyzésekben említik úgy a vásárt, mint a falusi vagy a városi élet egyik legmarkánsabb eseményét. Összeállításunkból kiderül, mi mindenre szolgált egy-egy ilyen esemény Bihar vármegyében. 

Sütő Éva 2019. október 16., szerda

Ide lábam, ne oda!

A szövetségen belüli érdekek mindenkoron úgy kottázzák a csárdást, hogy az a bukaresti mánélére is passzoljon. Ám a kottalapok elkeveredése nemegyszer teremt skizofrén állapotokat.

Sütő Éva 2019. október 11., péntek

Dr. Szabó József margittai újszülöttgyógyász: kevesen vállalnak gyereket Érmelléken is

Szabó József margittai újszülöttgyógyászt Bihar megyében mindenki ismeri. Nemcsak azért, mert férfi létére vállalt ilyen szakterületet, hanem inkább az orvosi pálya iránti végtelen elhivatottságáért. Ráadásul kiváló helytörténész is.

Sütő Éva 2019. október 07., hétfő

Bordás Mária református vallástanár: gyermekek között mindig ragyog a nap

A margittai Horváth János Elméleti Líceumban tanító Bordás Mária vallástanárt a Királyhágómelléki Református Egyházkerület 2016-ban M. Nagy Ottó-díjjal jutalmazta. A „magvetés” szolgálatában álló pedagógussal az oktatás szépségéről beszélgettünk. 

Sütő Éva 2019. október 05., szombat

Októberi requiem

A szabadságért, a hazáért, az emberi méltóságért, a nemzetért éltek-haltak – hullnak ránk évről évre politikusaink szájából a fényüket vesztett, aprópénzre váltott szólamok. Minden gyásznapon, nemzeti ünnepen, egyforma szürke megszövegezéssel. 

Sütő Éva 2019. szeptember 28., szombat

Újjáéledő fazekasmesterség: a szilágysági agyag lelke

Fazekasmesterek találkozóját tartották Zilahon. A kirakodóvásárral és bemutatókkal tarkított szakmai rendezvény erdélyi és magyarországi fazekasok részvételével zajlott. Az eseménynek bemutatták a tövisháti magyar falu, Désháza fazekasmúltját.  

 

Sütő Éva 2019. szeptember 20., péntek

A Zólyomiak griffmadara Székelyhídon

Sok olyan kistelepülés van az Érmelléken, amelynek nevéhez történelmi események, legendák fűződnek. Ilyen Székelyhíd is, amelynek már a neve is furcsa az Érvidéken. A láp egyik szigetére épült várának kicsinyített mását ma is őrzik a templom udvarán. 

Sütő Éva 2019. szeptember 20., péntek

Nyugdíjemelés és patikahitel

Az uniós statisztikák már a szegénységnek is mércét állítottak Európában. Romániának sikerült a legszegényebb nyugdíjasok listájára leküzdenie magát – mintegy kétmillió szenvedő alannyal.