Sütő Éva 2019. március 09., szombat

A világűr elismert nagyszalontai tudora

Toldi Miklós, Arany János, Kulin György és Nagyszalonta számos híressége között előkelő helyet foglal el Kósa-Kiss Attila meteorológus-csillagász is. Nevét világszerte ismeri a szakma, számos nemzetközi elismerést kapott. 

Sütő Éva 2019. február 27., szerda

Mosolyt csalni a néző arcára – beszélgetés Méhes Kati szatmárnémeti színművésszel

Méhes Kati szatmárnémeti színművész a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben diplomázott 1973-ban, és az Északi Színház magyar tagozatához szerződött. Azóta  a Harag György Társulat színésze. Pályájáról beszélgettünk.

Sütő Éva 2019. február 08., péntek

Erdélyi hungarikumok: a mérték az érték

A Magyar Országgyűlés 2012 áprilisában fogadta el a hungarikumokról szóló törvényt, amely az értéktárak piramisának csúcsa. A 2015-ös törvénymódosítás célja pedig az volt, hogy a határokon kívüli magyarok is csatlakozhassanak az értékgyűjtő mozgalomhoz. 

Hallgassa online rádióinkat
Sütő Éva 2019. január 12., szombat

„Járulékos veszteségek” és igazi bűnözők

Olosz Gergely RMDSZ-szenátor ellen kiadott nemzetközi körözés kapcsán sok választópolgár fejében megfordult, miként került az erdélyi politikai elit abba a helyzetbe, hogy börtönökben töltse büntetését, vagy külföldre kényszerüljön a letartóztatás elől. 

Sütő Éva 2019. január 03., csütörtök

Hagymakupolás honfoglalás hamis adatokkal

A rendszerváltást követő három évtized alatt Romániában több ezer ortodox templom épült, az utóbbi 29 évben minden második nap átadtak egy templomot, ami a világon egyedülálló jelenség. A partiumi  településeket sem kerülte el a templomépítési láz. 

Sütő Éva 2018. december 14., péntek

Egy érmelléki kisváros virágzása és veszendősége

Az Ér patak mentén, a nyírábrányi határátkelőtől mindössze öt kilométerre fekszik egy kisváros, amelyből adottságait tekintve egy jó gazdakéz sokat kihozhatott volna. Érmihályfalván, az Érmellék fővárosában, az egykor virágzó gazdasági élet ma már emlék. 

Sütő Éva 2018. december 01., szombat

„Kifelejtették” Szent Lászlót Nagyvárad főteréről

Évek óta vita tárgya Szent László király szobrának felállítása Nagyvárad újratervezett főterén. Miközben lelkes civilek nyolcezer aláírással támogatták az ügyet, háttéralkuk miatt nemcsak a főtéren, hanem a várban is bizonytalan a szobor felállítása. 

Sütő Éva 2018. november 15., csütörtök

Országhatárokon átívelő álmodozás?

Az Európai Unióban egyértelművé vált, hogy a határvidékek feloldásával ki kell aknázni a potenciális kapcsolatokból származó gazdasági előnyöket. Ezt a témakört jártuk körül dr. Szilágyi Ferenc egyetemi docenssel. 

Sütő Éva 2018. november 12., hétfő

Jó lesz a magyar kulcs a Pannónia Szállóhoz?

Ebek harmincadjára juttatott a szatmárnémeti Pannónia Szálló (ma Dacia). Szabó István egykori megyei tanácselnök – a  Dacia Rt. többségi tulajdonosa – Vasile Ţânţaş avasfelsőfalusi juhásznak játszotta át az 52 százalékos többségi tulajdonrészét.

Sütő Éva 2018. október 26., péntek

Az Érmellékre menekített Szent Korona

A Szent Korona Európa egyik legrégibb, épségben megmaradt koronája, amely végigkísérte történelmünket. A hozzá kapcsolódó Szent Korona-tan a magyar alkotmányosság alapja volt. Viszontagságos történetének egyik állomása 1849 elején az Érmellék volt. 

Sütő Éva 2018. október 19., péntek

Amit egy tollvonással elvettek…

Évtizedek óta folynak a történelmi egyházak ingatlanperei. Olyan ingatlanok is vannak már, amelyek jogtulajdonának helyt adtak, majd újra államosítottak. A napokban a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye újra szegényebb lett egy ingatlannal.

Sütő Éva 2018. szeptember 29., szombat

Levendulaillat a Berettyó partján

A levenduláról nagyanyáink ruhásszekrénye jut eszünkbe. Az ötlet, hogy a Végső család ősi portáját levendulatövekkel ültessék be, Végső Csabától származott, aki így mentette meg a nagymama házát és hasznosította a hozzá tartozó telket Monospetriben. 

Sütő Éva 2018. szeptember 24., hétfő

Levéltáros, a rejtett dolgok birtokosa

Csorba Sándor nagyváradi egyházi levéltáros évszázados kincsekbe nyújt betekintést. A hányatott sorsú iratoknak nem csak a török hódoltság, hanem a román államosítás is sokat ártott.

Sütő Éva 2018. szeptember 07., péntek

Műemlékvédelem lelkes civilekkel

Arányosan oszlik-e el a határon túli műemlékvédelemre szánt magyar kormánytámogatás? Sürgősségi szempontok szerint megfelelő helyre kerülnek a leosztott pénzek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ az Ér­sem­jénben zajlott műemlékvédelmi konferencián. 

Sütő Éva 2018. augusztus 25., szombat

A kőröstárkányi gyepűőr

A Fekete-Körös-völgyének túlnyomó része ma román, de Kőröstárkány megmaradt magyarnak. A korai nyugdíjazása miatt időmilliomossá vált Gábor Ferencnek a kilencedik könyve jelent meg. A magyarirtásról és a hiányzó érdekképviseletről beszélgettünk. 

 

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat