Sütő Éva 2019. szeptember 20., péntek

A Zólyomiak griffmadara Székelyhídon

Sok olyan kistelepülés van az Érmelléken, amelynek nevéhez történelmi események, legendák fűződnek. Ilyen Székelyhíd is, amelynek már a neve is furcsa az Érvidéken. A láp egyik szigetére épült várának kicsinyített mását ma is őrzik a templom udvarán. 

Sütő Éva 2019. szeptember 20., péntek

Nyugdíjemelés és patikahitel

Az uniós statisztikák már a szegénységnek is mércét állítottak Európában. Romániának sikerült a legszegényebb nyugdíjasok listájára leküzdenie magát – mintegy kétmillió szenvedő alannyal.

Sütő Éva 2019. szeptember 04., szerda

Mindenkori ünneprontásaink

A magyarok megszokják lassan, hogy Nagyváradon, sőt Bihar megyében egyetlen nemzeti ünnep sem múlhat el botrányok, beszólások, csúsztatások nélkül. Erdély- és Partium-szerte nincs tán még egy olyan megye, ahol ennyire ki lennének élezve az indulatok.

 

Sütő Éva 2019. augusztus 31., szombat

Csiha Kálmán, akinek élete a fények és rácsok világa volt

Nemrég avatták fel Csiha Kálmán emléktábláját az Érsemjénhez tartozó Barantón, az egykori püspök szülőházának falán. Az udvart megtöltő sokaság ezúttal is tanúbizonyságot tett arról, hogy az embert csak cselekedeteinek és szellemének nagysága élheti túl. 

Sütő Éva 2019. augusztus 08., csütörtök

Reneszánszukat élő hagyományos mesterségek

Hetedik alkalommal rendezték meg Érmihályfalván az Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napokat. A július 31. és augusztus 3. közötti négynapos rendezvényt mindenki nagy kíváncsisággal követte, hiszen a hagyományok iránti érdeklődés reneszánszát éli. 

Sütő Éva 2019. augusztus 01., csütörtök

Az égi hangszer hatalma – beszélgetés Kristófi János Zsigmond nagyváradi orgonaművésszel

Kristófi János Zsigmondot, a nagyváradi római katolikus székesegyház orgonistáját mindenki ismeri városában. Orgonajátékával lenyűgözi hallgatóságát. Pályafutásáról, illetve az orgonáról beszélgettünk, ami a zene nyelvén közvetít Isten és ember között. 

Sütő Éva 2019. július 28., vasárnap

Arculatépítés közpénzen

Régóta figyelem egyes Bihar megyei polgármesterek azon törekvését, miként alkalmaznak kabinetjeikben olyan „tanácsadókat”, akiket a hivatalban saját népszerűsítésükre, arculatépítésre használnak. Igaz, ezek a kabinetemberkék nem is használhatók másra. 

Sütő Éva 2019. július 19., péntek

Az aratás az élet ünnepe

Péter és Pál apostolok olyan kiemelt helyen szerepelnek a naptárban, mint amilyen a napfordulóval kezdődő csillagászati nyár eleje, azaz június 29-e. Ez jelzi a magyar gazdaember életében az aratás kezdetét. Az érmelléki aratóünnepeken erre mlékeznek. 

Sütő Éva 2019. július 14., vasárnap

Gúzsba kötött közélet

A közélet évtizedes gúzsa nemhogy lazulna, de egyre inkább a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát idézi. Vajon meddig hiheti még a politikum, hogy neki ez a kiváltság kijár?

Sütő Éva 2019. július 13., szombat

Érmelléki betyárok nyomában

Aki nem az Érmelléken született, nem ismeri a tájegység varázsát, amely mindenhonnan hazahozza elszármazottait. A mocsári ember nem tud messzire szakadni a nádastól. A lápok nyáresti muzsikája, az eső verte föld illata határokat szab a világgá menőknek.  

Sütő Éva 2019. július 01., hétfő

A szokás hatalma Nagyváradon

Amikor a Bihar megyei magyarok már-már azt hiszik, hogy „fegyverszünet” vagy valamiféle „békeszerződés” van kialakulóban a két magyar párt között, és végre le lehetne kicsit ereszteni, azonnal kiássa valaki az újabb csatabárdot. 

Sütő Éva 2019. június 27., csütörtök

Várad összeköt: újra Szent László Napok

A héten rajtoltak el a nagyváradi Szent László Napok. Főszervezőjét, Zatykó Gyulát azonban nemcsak a Körös-parti magyar fesztiválról, hanem a városházán végzett munkájáról is kérdeztük.

Sütő Éva 2019. június 25., kedd

Magyarul is imádkozhatnak a görögkatolikusok

Vitát kavart a magyar görögkatolikus egyházról a május 18-i lapszámunkban megjelent cikkünk. Többen is megkeresték szerkesztőségünket, hogy véleményt mondjanak a magyar gyülekezetek önszerveződésével kapcsolatban. 

Sütő Éva 2019. június 23., vasárnap

Nád, sás, gyékény: régi korok hangulatát hozzák vissza az érmelléki lápvidék mesterei

Az Érmellék legendás lápvidékén fellelhető növényekből a mocsári ember évszázadok óta készít használati tárgyakat. Még feje fölé a tetőt is e táj egyik jellegzetes kincséből építette. Mert hol lelhető manapság annyi náddal fedett épület, mint ezen a vidéken?

 

Sütő Éva 2019. június 10., hétfő

Ottomány: romokból kinőtt kulturális erőd

A Partiumban, de kiváltképp az Érmelléken ritkán lehet elmondani, hogy befejeztek volna uniós projektet, mégis akad kivétel. Jó példa erre a Szalacs községhez tartozó Ottomány kúriája, amely mai pompájában sokak szerint a nagyváradi várral vetekszik. 

 

Sütő Éva 2019. június 07., péntek

Már majdnem jó szelek fújnak a Szent László-szobor körül

A Szent László-szobor főtéri kihelyezésének ügye olyan ügy, amely mellett minden magyarnak, minden jóérzésű váradinak kötelessége kiállni. Ennek tükrében csatlakoztak a városi önkormányzati képviselők a néppárt által szervezett élőlánchoz.

Legnézettebb