HIRDETÉS
Sütő Éva 2018. szeptember 07., péntek

Műemlékvédelem lelkes civilekkel

Arányosan oszlik-e el a határon túli műemlékvédelemre szánt magyar kormánytámogatás? Sürgősségi szempontok szerint megfelelő helyre kerülnek a leosztott pénzek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ az Ér­sem­jénben zajlott műemlékvédelmi konferencián. 

Sütő Éva 2018. augusztus 25., szombat

A kőröstárkányi gyepűőr

A Fekete-Körös-völgyének túlnyomó része ma román, de Kőröstárkány megmaradt magyarnak. A korai nyugdíjazása miatt időmilliomossá vált Gábor Ferencnek a kilencedik könyve jelent meg. A magyarirtásról és a hiányzó érdekképviseletről beszélgettünk. 

 

HIRDETÉS
Sütő Éva 2018. augusztus 13., hétfő

Forog a korong az Érmelléken…

A kézművesség nem más, mint a hagyományos népi mívesség, a kézi gyártás céhes hagyományainak tisztelete. Ennek alapjaival ismerkedtek az érmelléki gyermekek az augusztus 1–4. között megrendezett VI. Érmelléki Kézműves és Hagyományőrző Napok alkalmával. 

 

Sütő Éva 2018. július 28., szombat

Érköbölkúton a ló családtag

Kárpát-medence-szerte reneszánszát éli a lótenyésztés, egyre több jómódú vállalkozó vág bele a lovászatba. Az érköbölkúti Rákóczi Lajos lovasfarmja igazodási pont a vidék lótenyésztésében.

Sütő Éva 2018. június 29., péntek

Szent László király dicsérete Nagyváradon

A Szent László Napoknak nincs párja a Partiumban: az idén hatodik alkalommal megszervezett fesztivál nemcsak a váradiakat, hanem a környező településekről és messze földről is vonzotta a vendégeket. Kézművesekkel, politikusokkal és sok érdekes előadóval találkozhatott a nagyérdemű. 

HIRDETÉS
Sütő Éva 2018. június 15., péntek

A fába rejtett nóta

A Bihar megyei Asszonyvásáron élő Bertalan Attila citerakészítő mester Partium-szerte a kézműves vásárok sztárja. Eddig kétszáz hangszer dicséri a mester keze munkáját. Népszerűsége messze földön ismert. 

Sütő Éva 2018. június 11., hétfő

Szalacsi kiáltó szó: „Az lesz a mienk, amit ki tudunk küzdeni magunknak”

A Bihar megyei Szalacson Kós Károly 1921-ben megfogalmazott szavainak jegyében – Kiáltó szó leszek a pusztában – tartották meg a trianoni békediktátumra való megemlékezést.

Sütő Éva 2018. június 01., péntek

Hungarikumot a bakatorból!

Érmellék rangos rendezvényévé vált a Bakator Bor- és Gasztrofesztivál. A bihardiószegi és debreceni önkormányzatok összefogásával megszervezett szakmai esemény fő célkitűzése az egykoron messze földön híres bakator szőlőfajta népszerűsítése. 

Sütő Éva 2018. május 17., csütörtök

Festum Varadinum: múlt a jelenben

Huszonhetedik alkalommal rendezték meg a nagyváradi magyarság legnagyobb és legrégibb kulturális eseménysorozatát, a Festum Varadinumot. Az április 29.–május 13. között lezajlott fesztivál több mint 150 programot kínált. 

Sütő Éva 2018. május 04., péntek

A falugazdászok ideje

A budapesti Földművelésügyi Minisztérium idéntől 107 falugazdász Kárpát-medencei munkáját támogatja. Erdélyben a kezdeményezés még gyerekcipőben jár, de néhány falugazdász már dolgozik. Két Bihar megyei agrárszakemberrel beszélgettünk.

Sütő Éva 2018. április 20., péntek

A nagyváradi Léda-ház magánya

Nagyvárad egyik legromantikusabb, ugyanakkor legvitatottabb épülete Ady Endre múzsájának villája, ismertebb nevén a Léda-ház a város főutcáján éli 21. századi kálváriáját. Az RMDSZ egyik alapítványának a tulajdonába kerülve évek óta elhanyagoltan áll. 

HIRDETÉS
Sütő Éva 2018. április 06., péntek

Uniós projektek fény és árnyoldalai

Az uniós projektek nagy része nem Kelet-Európára van szabva. Ezt olyan létesítmények bizonyítják, amelyeknek semmi gyakorlati hasznuk nincs. Szerencsére több olyan kisrégió is kapott felzárkózási esélyt, amelyek évszázados lemaradást hozhattak be. 

Sütő Éva 2018. április 03., kedd

A mangalica és a lúdtartás reneszánsza

Mangalica- és lúdtartásról, pályázati lehetőségekről és az Érmelléki Gazdák Egyesületének mintegy 40 programot kínáló tavalyi évéről esett szó azon a szalacsi konferencián, ahol a környező megyék 120 gazdája vett részt.

Sütő Éva 2018. március 24., szombat

Falusi kincsek Érmelléken

Az Érmelléken mindenki hallott Kéri Gáspárról. A székelyhídi fogorvos nemcsak hivatásáról, de néprajzi gyűjteményéről is híres. Összegyűjtött mindent, ami évtizedeken keresztül a hagyományos falusi kultúra részét képezte. 

Sütő Éva 2018. február 16., péntek

Vörös angyal hatalmas szárnyakkal

A Partium egyik legrégebbi, romos állapotban található Árpád-kori temploma Érábrányban két évtizede arra vár, hogy felújítása befejeződjön. Története jól mutatja a vidék gyors ütemben apadó magyarságának a sorsát.   

HIRDETÉS
Sütő Éva 2018. január 21., vasárnap

Az Érmellék históriása

A helytörténész egy-egy közösség élő lelkiismerete, aki kutatja és feltárja a régmúlt korok máig ívelő hagyatékát. Ezt teszi immár évtizedek óta Kovács Rozália Érmihályfalván. A Partiumnak ez a szeglete könyveiben elevenedik meg élő históriaként.