Sütő Éva 2019. május 18., szombat

Magyar görögkatolikus kálvária Erdélyben

Kevesen tudják, hogy a román–magyar határ menti sávban több magyar görögkatolikus gyülekezet is működött, ma azonban csak három helyen tartanak magyar nyelvű misét. A görögkatolikus egyház csak Kelet-Magyarországon maradt meg magyarnak. 

Sütő Éva 2019. április 25., csütörtök

Nyűg-e vagy haszon a Natura 2000 övezet?

A román kormány egy tollvonással elvette a civilszervezetek jogait a védett területeken kifejtett tevékenységüktől. Az új kormányrendelet három kategóriára osztja a környezetvédelmi területeket, némi rendet teremtve a rendszerváltás óta tartó káoszban. 

Sütő Éva 2019. április 14., vasárnap

Kőbe, vasba zárt világ a Partiumban

A Munkácsy-díj után idén március 15-én a Kossuth-díjat is megkapta Mihály Gábor érmelléki származású szobrász. A Székelyhídon született művész Budapesten él, de nagy szeretettel gondol Székelyhídra, és rendszeresen visszajár szülővárosába. 

Hallgassa online rádióinkat
Sütő Éva 2019. március 28., csütörtök

Albis, ahonnan a gyufaláng ered

Szinte hihetetlen, ahogyan egy Bihar megyei kis falu, Albis, bekerült a világtörténelem véráramába. Úgy kezdődött, mint  minden híresebb történet: emberek születtek, és közülük van, aki történelmet írt. Az Irinyi családra ma is büszkén emlékeznek. 

Sütő Éva 2019. március 23., szombat

Amikor Várad volt a világ közepe

Nagyvárad fejlesztésre szánt költségvetéséből 1,8 millió euró értékben a lakosság javaslatai és szavazatai alapján kiválasztott terveket támogat a városi önkormányzat.  A tavaly meghirdetett lehetőség sikertörténetnek ígérkezik. 

Sütő Éva 2019. március 09., szombat

A világűr elismert nagyszalontai tudora

Toldi Miklós, Arany János, Kulin György és Nagyszalonta számos híressége között előkelő helyet foglal el Kósa-Kiss Attila meteorológus-csillagász is. Nevét világszerte ismeri a szakma, számos nemzetközi elismerést kapott. 

Sütő Éva 2019. február 27., szerda

Mosolyt csalni a néző arcára – beszélgetés Méhes Kati szatmárnémeti színművésszel

Méhes Kati szatmárnémeti színművész a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben diplomázott 1973-ban, és az Északi Színház magyar tagozatához szerződött. Azóta  a Harag György Társulat színésze. Pályájáról beszélgettünk.

Sütő Éva 2019. február 08., péntek

Erdélyi hungarikumok: a mérték az érték

A Magyar Országgyűlés 2012 áprilisában fogadta el a hungarikumokról szóló törvényt, amely az értéktárak piramisának csúcsa. A 2015-ös törvénymódosítás célja pedig az volt, hogy a határokon kívüli magyarok is csatlakozhassanak az értékgyűjtő mozgalomhoz. 

Sütő Éva 2019. január 12., szombat

„Járulékos veszteségek” és igazi bűnözők

Olosz Gergely RMDSZ-szenátor ellen kiadott nemzetközi körözés kapcsán sok választópolgár fejében megfordult, miként került az erdélyi politikai elit abba a helyzetbe, hogy börtönökben töltse büntetését, vagy külföldre kényszerüljön a letartóztatás elől. 

Sütő Éva 2019. január 03., csütörtök

Hagymakupolás honfoglalás hamis adatokkal

A rendszerváltást követő három évtized alatt Romániában több ezer ortodox templom épült, az utóbbi 29 évben minden második nap átadtak egy templomot, ami a világon egyedülálló jelenség. A partiumi  településeket sem kerülte el a templomépítési láz. 

Sütő Éva 2018. december 14., péntek

Egy érmelléki kisváros virágzása és veszendősége

Az Ér patak mentén, a nyírábrányi határátkelőtől mindössze öt kilométerre fekszik egy kisváros, amelyből adottságait tekintve egy jó gazdakéz sokat kihozhatott volna. Érmihályfalván, az Érmellék fővárosában, az egykor virágzó gazdasági élet ma már emlék. 

Sütő Éva 2018. december 01., szombat

„Kifelejtették” Szent Lászlót Nagyvárad főteréről

Évek óta vita tárgya Szent László király szobrának felállítása Nagyvárad újratervezett főterén. Miközben lelkes civilek nyolcezer aláírással támogatták az ügyet, háttéralkuk miatt nemcsak a főtéren, hanem a várban is bizonytalan a szobor felállítása. 

Sütő Éva 2018. november 15., csütörtök

Országhatárokon átívelő álmodozás?

Az Európai Unióban egyértelművé vált, hogy a határvidékek feloldásával ki kell aknázni a potenciális kapcsolatokból származó gazdasági előnyöket. Ezt a témakört jártuk körül dr. Szilágyi Ferenc egyetemi docenssel. 

Sütő Éva 2018. november 12., hétfő

Jó lesz a magyar kulcs a Pannónia Szállóhoz?

Ebek harmincadjára juttatott a szatmárnémeti Pannónia Szálló (ma Dacia). Szabó István egykori megyei tanácselnök – a  Dacia Rt. többségi tulajdonosa – Vasile Ţânţaş avasfelsőfalusi juhásznak játszotta át az 52 százalékos többségi tulajdonrészét.

Sütő Éva 2018. október 26., péntek

Az Érmellékre menekített Szent Korona

A Szent Korona Európa egyik legrégibb, épségben megmaradt koronája, amely végigkísérte történelmünket. A hozzá kapcsolódó Szent Korona-tan a magyar alkotmányosság alapja volt. Viszontagságos történetének egyik állomása 1849 elején az Érmellék volt. 

Legnézettebb
Hallgassa online rádióinkat