Szuperliga. Minden csak idő kérdése?

Somogyi Botond 2021. április 30., 16:44 utolsó módosítás: 2021. április 30., 17:32

Kipukkadt a lufi, megalakult és rövid idő után meg is szűnt tizenkét európai profi labdarúgóklub vállalkozása, a Szuperliga. De vajon tényleg el lehet ásni a csatabárdot, vagy előbb-utóbb úgyis a nagyok győznek?

Szuperliga. Minden csak idő kérdése?
galéria
A Manchester United (pirosban) csütörtök este 6-2-re verte a Rómát az Európa Liga elődöntőjének első mérkőzésén Fotó: Facebook/Manchester United

Végre valami új, és nem kell horrorfilmet nézni azért, hogy a híradókban bemutatott halállisták nyomán kicsit felüdüljünk – fogalmazhattunk kissé ironikusan-szarkasztikusan akkor, amikor nemrég néhány európai futballklub bejelentette a Szuperliga létrehozását. Volt egy hír, amelyen mindenkinek lehetett csámcsognia: elvégre a focihoz mindenki ért. És ez is így volt, hiszen nemcsak a szakemberek mondták el véleményüket, nemcsak az utca embere beszélt róla naponta, hanem egyes helyeken a parlamentben is előkerült a nem mindennapi ötlet.

Valóban mindenki számára téma volt, sajtóban, utcán, buszmegállóban, telefonon, férfiak és nők, közéleti szereplők és politikusok egyaránt azt beszélték, mi lesz a sorsa az újonnan megalakult Szuperligának.

Ugyanis az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA többszöri fenyegetése ellenére 12 klub bejelentette az európai Szuperliga indításának tervét. A Milan, az Arsenal, az Atlético Madrid, a Chelsea, a Barcelona, az Inter, a Juventus, a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United, a Real Madrid és a Tottenham Hotspur közös közleményben jelentette be: megegyezett egy közös liga indításában.

Florentino Perez, a Real Madrid elnöke. A spanyol ingatlanmágnás lett volna Szuperliga első embere Fotó: Wikipédia
Olaj a tűzre

A tervek szerint sok minden már ki volt dolgozva, és az új kiírás beindítására már idén augusztusban sor került volna. A vezetőségben helyet kapott az olasz Juventus tulajdonosa, Andrea Agnelli, a milliárdos gyártulajdonos Agnelli család tagja, a Manchester United amerikai tulajdonosa, az ugyancsak milliárdos Joel Glazer, valamint Spanyolország egyik leggazdagabb embere, a Real Madrid elnöke, Florentino Perez. Az ibériai ingatlanmogul ki is jelentette: „minden szinten segíteni fogunk a labdarúgásnak, és segítünk, hogy a megérdemelt helyére kerüljön a világban. A futball az egyetlen globális sport a világon több mint négymilliárd szurkolóval. A mi felelősségünk, hogy nagy klubbokként reagáljunk a vágyaikra”. Valószínű, nem gondolt arra, hogy ezzel a kijelentésével nemhogy jót tesz, de egyenesen olajat önt a tűzre.

Merthogy – úgy látszik – még ilyen magas szinten sem eszik olyan forrón a kását.

A szuperliga létrehozásának nyilvánosságra hozása és ez az impertinens nyilatkozat annyira feltüzelte az embereket, hogy egyre másra születtek a tiltakozások, fenyegetések – nem beszélve a szurkolói elégedetlenségekről.

Ugyanis valószínűleg mindenki rájött arra, hogy mindez nem a sportág iránti elkötelezettségből, szeretetből és alázatból vagy segítségnyújtásból született, hanem egyszerűen a még több pénz iránti vágyból. (Egy adott ponton később el is hangzott a spanyol klubóriások részéről, hogy nehéz anyagi helyzetben vannak, sok adóssággal, s a szuperliga létrehozása nagyban enyhítené, később meg is oldaná anyagi gondjaikat.)

Andrea Agnelli, a Juventus tulajdonosa. Az itáliai klubok közül az olasz gyártulajdonos család tagja volt a legnagyobb pártolója a Szuperligának Fotó: Wikipédia
Nemzetközi felháborodás

Akkor, amikor a gazdasági válság miatt emberek százezrei maradnak munka nélkül, amikor rengetegen halnak meg, amikor állandóan küzdenünk kell a vírussal, a járvány kellős közepén jut eszükbe egyeseknek, hogy még több pénzhez jussanak, nem szégyellik magukat? – ilyen és ehhez hasonló vélemények röpködtek a sajtóban és a közösségi felületeken. Ám nemcsak a hétköznapi emberek rökönyödtek meg, hanem a nemzetközi szervezetek is azonnal reagáltak. A FIFA közleményében egy „zárt, szakadár európai bajnokságként” hivatkozott a Szuperligára, az európai szövetség, az UEFA viszont sokkal messzebbre ment: kilátásba helyezte, hogy a részvevő klubok válogatott játékosait eltiltja az Európa-bajnokságon való részvételtől, a klubokat pedig kizárja a Bajnokok Ligájából.

A nemzeti szövetségek is hamar reagáltak a helyzetre: egyesek már azt fontolgatták, hogy a szakadár klubokat nem engedik benevezni a nemzeti bajnokságokba.

Érdekes lett volna látni például a spanyol bajnokságban a sorrendet a Real Madrid, a Barcelona és az Atletico Madrid nélkül, vagy az angol Premier Ligue-et a Chelsea, a két Manchaster, a Tottenham, az Arsenal és a Liverpool nélkül.

És hát nemcsak a szurkolók, egyes politikusok vagy az érintett szakmai és sportszervezetek hördültek fel, de egyes játékosok is hangot adtak véleményüknek. Az egyik éppen a Real Madrid német válogatott sztárja, Toni Kroos volt. A világbajnok, háromszoros BL-győztes középpályás kijelentette: „szeretem az Európa-bajnokságot, a világbajnokságot és a Bajnokok Ligája sorozatát. Ha megalakul a Szuperliga, én abbahagyom a sportolást”.

Gary Neville, a Manchester United legendája élesen bírálta egykori klubját és a Liverpool vezetőségét Fotó: Wikipédia

„Undorodom a Manchester Unitedtől úgy, hogy szurkolója vagyok a csapatnak, és negyven éve az életem részét képezi. Hasonlóan érzek a Liverpool iránt is, amelyet a szurkolók klubjaként mutatnak be. Ez teljes mértékben szégyen. Vissza kell vennünk az irányítást a topcsapatoktól, köztük a Manchester Unitedtől is” – mondta el véleményét Gary Neville. Az MU középpályása szerint a Premier League-et a csapatok irányítják, amire nagy kihatással vannak a klubok tulajdonosai, így ők jelentik az erőt az ország labdarúgásában, nem pedig az angol Labdarúgó-szövetség.

Meg kell állítanunk, hogy a labdarúgás ereje hat klub kezében összpontosuljon a Premier League-ben. Szükséges, hogy megvédjük a labdarúgást saját magától” 

– háborgott Florentino Pereznek homlokegyenest ellentmondva Gary Neville. „Egy világjárvány közepette, amely gazdasági problémákat is okozott, nem csak a futballban nem szabadna a kapzsiságot demonstrálni. Meggyőződésem szerint ez teljes mértékben sokkoló” – fejtette ki a véleményét a Manchester United ikonja.

Sport vagy profit?

Bár a nagy klubok állítólag a sportot akarták megmenteni, mindenki számára világos volt, hogy nem a labdarúgás megsegítése volt az elsődleges cél, hanem a minél nagyobb profit elérése. Ezt még az egyszerű szurkolók is azonnal megérezték. Több angliai városban kezdtek el tüntetni a drukkerek saját klubjuk ellen követelve a tulajdonosok távozását. Liverpoolban például a szurkolók a klub zászlaját és Liverpool-mezeket égettek az utcán.

Alexander Ceferin, az UEFA elnöke többször is megfenyegette a Szuperligát elindító csapatokat Fotó: Wikipédia

Az óriási felháborodás, tiltakozás és fenyegetés ellenére azonban a szuperligát alkotó klubok nem hátráltak meg, csupán a Paris Saint-Germain, a Bayern München és a Borussia Dortmund vezetősége jelentette ki, hogy a meghívás ellenére nem szeretnének csatlakozni a kezdeményezéshez. Florentino Pereznél pedig már kis bújt a szög a zsákból, mert egy idő után már nem is a sportág „megmentéséért” szállt síkra, hanem a mindenki által sejtett profitot emlegette. „A csapatok nem lesznek kizárva a Bajnokok Ligájából és az országos bajnokságból sem. Lehetetlen. Száz százalékig biztos vagyok benne. És ne aggódjanak, a Szuperligában szereplő játékosok sem lesznek kitiltva a válogatottak világversenyeiről. Több neves spanyol, olasz és brit klub is szeretne megoldást találni a pénzügyi problémáira. Az egyetlen módja ennek, hogy több, a nézők számára érdekesebb mérkőzést rendezzünk. A Szuperliga segíti majd a klubokat az elveszett bevételeik visszaszerzésében. Mi, a Real Madridnál is rengeteg bevételtől estünk el, mindannyian nagyon nehéz időszakon megyünk keresztül. Amikor nincs profit, akkor hét közben több, valódi téttel bíró meccseket kell játszanod. A Szuperliga pénzügyileg megmenti a klubokat.”

Toni Kroos. A Real Madrid német világbajnok középpályása is a Szuperliga létrehozása ellen foglalt állást Fotó: Wikipédia

A tervek szerint a Szuperligában 20 csapat vett volna részt meghívásos alapon, a sorozatot pedig kezdetben az amerikai bankóriás, a JP Morgan mintegy 5–6 milliárd dollárral támogatta volna

(nem mellékes megjegyezni, hogy a szóban forgótopklubok közül néhány amerikai kézben van). Nyilván, hogy egy idő után a világ televíziós sportcsatornái ennek a többszörösét fizették volna vissza a közvetítési jogokért.

A kutya ugat, a karaván halad?

Egy ideig tehát úgy tűnt, hogy a kutya ugat, a karaván halad. Azaz a tiltakozások ellenére a Szuperliga mindenkire és mindenre fittyet hányva tovább halad az elkezdett úton. Ám egyik napról a másikra a hat nagy brit csapat vezetősége hirtelen bejelentette: visszalépnek a ligából. Egyes vezetők még ki is jelentették, hogy tévedés volt részükről az egész és elnézést kérnek a szurkolóktól.

Hát megjött az eszük? Hogyan ismerték fel ilyen hamar a tévedésüket? Vágy már nem érdeki őket a profit? Dehogynem. Éppen ez utóbbitól való elesés „rázta őket helyre”.

Boris Johnson brit miniszterelnök ugyanis kijelentette: amennyiben a hat angol csapat mégis részt venne a Szuperliga sorozatában, Nagy-Britanniában olyan törvényt hoznak, hogy a szurkolók a mérkőzéseket a free-to-air rendszerben, vagyis ingyen nézhetik majd.

Nesze neked, profit! Az angol klubok azonnal kihátráltak, s utána követte őket szinte az összes többi. Egyelőre csak a Barcelona és Real Madrid maradt az alapítók közül. Florentino Perez pedig még a héten is fenyegette a többieket mondván, hogy aláírtak egy szerződést, és ha azt megszegik, akkor jogi úton kell majd felelniük tetteik következményeiért.

Ha nem most, hát előbb-utóbb úgyis megszervezzük és elindítjuk – nagyjából ez olvasható ki a spanyol ingatlanmágnás nyilatkozataiból. És nincs is okunk kételkedni. Hiszen azért ne felejtsük el, hogy annak idején a szlovén Alexander Ceferint az európai kis országok választották meg az UEFA elnökének azzal a reménnyel, hogy majd segíteni fog a kisebb országoknak. Azzal kezdte munkáját, hogy a Bajnokok Ligáját úgy alakította át, hogy a kelet-európai, balkáni, skandináv és baltikumi országok bajnokainak szinte esélyük sincs már bejutni a Bajnokok ligájába. Most pedig a Szuperliga megalakításával az UEFA újból változtatott, igaz, csak a 2024–2025-ös idénytől kezdve: a Bajnokok Ligája részvevőinek számát 32-ről felemeli 36-ra. És láss csodát! Nem a kisebb csapatok kapnak esélyt arra, hogy a fennmaradó négy helyre pályázzanak, hanem a topligákban szereplő klubok (hadd ne részletezzük most az újításokat!).

És hogy mennyire nem a múlté az egész történet, példa rá egy nemrég felröppent hír, miszerint egy FIFA-illetékes bejelentette: afrikai, európai és más topcsapatok részvételével tervezik a világliga megalakítását. Tehát ha pénzről és profitról van szó: minden csak idő kérdése!

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport