Liga 1: ismét bajnok lesz a CFR?

Somogyi Botond 2022. március 12., 09:03

Péntek délután megkezdődtek a román labdarúgó-bajnokság rájátszásának a küzdelmei. A kialakult erőviszonyokat tekintve sok minden már sejthető, de a labdarúgásban az előrejelzések nem mindig pontosak. A CFR ismét a bajnoki címre hajt, a Sepsi OSK a kupát szeretné megcélozni.

Liga 1: ismét bajnok lesz a CFR?
galéria
A két nagy rivális, a kolozsvári CFR és a bukaresti FCSB. A kolozsváriaknak áll a zászló Fotó: Facebook/FCSB

A román labdarúgó-bajnokság történetében az alapszakasz és rájátszás bevezetése óta soha nem volt akkora különbség, mint az 2021-2022-es idényben. A kolozsvári együttes harminc mérkőzést követően a megszerezhető 90 pontból 76-ot gyűjtött össze, amely ugyancsak rekordnak számít a hazai porondon. Az üldözője, ahogy az elmúlt években megszokhattuk, a bukaresti FCSB ezúttal csupán 62 pontot szerzett. Ennek ellenére egyes szakemberek úgy vélik, hogy

a legkiegyensúlyozottabb rájátszás kezdődik ezen a héten. Egyrészt azért, mert az alapszakasz ideje alatt gyűjtött pontokat felezik (erre más bajnokságokban sehol nem találunk példát), másrészt azért, mert a pontfelezéssel az együttesek közötti nagy különbségek eltűnnek,

s a játékosok érzik, hogy szinte új bajnokság kezdődik, azaz csapatuknak van keresnivalója. Igaz, hogy amíg korábban az alapszakaszt követően a harmadik, sőt a negyedik helyen végző csapatoknak is lett volna esélyük a bajnoki címre, addig ez most nem éppen úgy fest. Matematikailag természetesen még mindig van lehetősége bármelyik csapatnak az élre kerülnie, de ehhez sok mindennek kell történnie, s ez inkább a tudományos-fantasztikus képzelődések világába illik.

Hétpontos előny: elszórakozza-e a CFR?

Az eddigi legnagyobb különbség a rájátszás előtt négy pont volt az első és második helyezett között (akkor is a CFR és az FCSB harcolt a bajnoki címért), ám a fellegvári alakulat megvédte az alapszakaszban szerzett előnyét. Tavaly különben az az elmélet is megdőlt, hogy mindig az a csapat nyeri a bajnokságot, amely első helyen végez az alapszakaszt követően. Egy évvel korábban ugyanis az Edi Iordanescu által vezetett vasutasok második helyről vágtak neki a rájátszásnak, lassan ledolgozták hátrányukat, s megnyerték a bajnokságot.

A tavalyihoz képest a CFR kerete nem gyengült, s ha lényegesen nem is erősödött, de annyira stabil, hogy nehezen lehet elhinni, hogy Dan Petrescuval a kispadon kiszedje kezéből az újabb bajnoki aranyat.

Igaz ugyan, hogy a februári hónapban kisebb visszaesés volt tapasztalható a kolozsvári együttesnél (sorozatban több döntetlent játszottak mind idegenben, mind pedig hazai pályán), de ezt egyesek annak a számlájára írják, hogy a játékosoknak akkor három-négy havi fizetésükkel maradtak el a klub vezetői. Mások annak tudják be a formaesést, hogy Dan Petrescuval a csapat a karácsonyi felkészülést követően a csúcsformát nem a téli időszakra, hanem a tavaszi és kora nyári periódusra időzítette. Bárhogy is legyen, a jelenlegi formát, a csapategységet, az edzőt és a klubvezetést tekintve szinte bizonyos, hogy májusban ismét a kolozsváriak fognak ünnepelni. Ha nem így lenne, óriási meglepetésnek lehetnénk tanúi, hiszen hét pontos előnyt kellene elszórakoznia a Camora-legénységnek.

A legutóbbi Sepsi OSK - Craiova meccs. A háromszéki együttesnek esélye van kiharcolni az európai kupákban való szereplést Fotó: Pinti Attila

Nagyjából mindezzel tisztában vannak a fővárosban is. Hosszú ideig Gigi Becali még játékosokat sem akart venni a téli átigazolási szezonban. ,,Minek költsem a pénzt, ha a csapat nem képes jó eredményeket elérni?” – tette fel már nem először a költői kérdést az FCSB-t támogató milliomos román üzletember. A fővárosi alakulat háza táján uralkodó állapotokat tekintve Florin Tanasénak és társainak azon kell törniük a fejüket, hogyan tudják megőrizni második helyüket, hiszen a legutóbbi hat mérkőzést az U Craiova zsinórban nyerte, Laurentiu Reghecamp együttese pedig igencsak megközelítette a második helyet. Az oltyán csapatnak a CFR-t nincs igazán esélye megelőzni, de a második helyre azért odaérhet. Ez pedig a tévéközvetítési jogokért a csapatnak járó pénzösszeg szempontjából sem mindegy.

Meglepetéscsapatok a rájátszásban

Úgy tűnik, az elmúlt években mindig került egy csapat, amely kisebb-nagyobb meglepetésre elcsípte a legjobb hatba való bekerülést. Tavaly a Clinceni játszott a play-offban, idén a másik Ilfov megyei község csapata, a Voluntari eszik egy asztalnál a nagyokkal. Kérdés, hogy Liviu Ciubotariu jól összerakott alakulata a hátralevő tíz mérkőzésen melyik arcát fogja mutatni. Az őszit, amikor sorra nyerte a mérkőzéseket és egy-két nagy csapatot is megtréfált? Vagy az utóbbi hetekét, amikor eredményessége jelentősen hanyatlott? Idén azonban nem is egy, hanem két meglepetéscsapat került a legjobb hatba: az Arges nagyrészt edzőjének, Prepelitának köszönheti azt, hogy kiváló sorozatot tudhat maga mögött.

Nem bízott semmit a véletlenre a Farul. Hagi fiataljai ősszel ugyan gyengélkedtek, ám télen megtáltosodtak,

s az FCSB-t is – rossz nyelvek szerint megkérdőjelezhetően – legyőzve biztosították maguknak a hatba kerülést. Hagi különben még hetekkel ezelőtt kijelentette: célja a bajnokság negyedik helyének a megszerzése.

OSK: irány a kupa!

A rájátszás alsóházában nagy tülekedés várható. Elsősorban az első helyért, hiszen az érvényben levő szabályok értelmében a hetedik helyezettnek lehetősége van kiharcolnia az európai kupákban való szereplést. Erre az egyik

nagy esélyes a háromszéki alakulat, amely Cristiano Bergodival a kispadon ismét nehezen legyűrhető csapat benyomását kelti.

Ha a szentgyörgyiek összekapják magukat, simán odaérhetnek a hetedik helyre. Főleg, hogy a Rapid az utóbbi időben leszálló ágban van, s Mutuval edzőként nem biztos, hogy a fővárosi alakulat erősödött. Ettől függetlenül Niczulyéknak még van egy másik esélyük is ahhoz, hogy ismét európai porondra lépjenek. Ehhez nyilván meg kell nyerni a kupát. Ez nem lesz könnyű, hiszen először a jobbik craiovai együttest kell legyőzni az elődöntőben. A felkészülésre azonban sok idő van, hiszen a december eleji negyeddöntőt követően több mint négyhónapos szünet után csupán április 20-án fogják folytatni a kupaküzdelmeket.

Kiosztott lapok?

Ahogy a rájátszás felsőházában sejthető, hogy mi lesz a sorrend, úgy az alsóházban is egyértelmű a helyzet, a körök szinte lefutottnak tűnnek. A kiesők nagyjából ismertek: a Clinceni mellett a Medgyes búcsúzik az elsőosztálytól, az előbbinél a pénzcsapot, utóbbinál a „gázcsapot” zárták el. A kérdés inkább az, hogy a fennmaradó kilenc fordulóban a Dinamónak sikerül-e annyira összeszednie magát és annyi pontot gyűjtenie, hogy megmeneküljön az osztályozótól. Erre azért vajmi kevés esélye van, hiszen a nyolcadik helyről nem a hetedik, hanem egyenesen a hatodikra kellene feltornásznia magát. A 7. és 8. helyezett ugyanis osztályozót játszik a második vonal 3., illetve negyedik helyén levő csapatokkal.

Úgy tűnik, hogy a lapok ki vannak osztva, „ismert” a bajnok és a kiesők is. De a foci éppen azért szép, mert – ahogy szokták mondani – bármi megtörténhet. Kérdés, hogy meg is történik-e.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.