Futballakadémia Székelyföldön: nem csak középiskolás fokon

EN-összefoglaló 2013. október 05., 19:44
Futballakadémia Székelyföldön: nem csak középiskolás fokon
galéria

Szakmai együttműködési megállapodást kötött Csíkszeredán a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és az FK Csíkszereda. Két új sportlétesítmény felavatásával indulhat útjára a Székelyföld Labdarúgó Akadémia.

Az alapötlet két éve pattant ki , egy esztendeje is alig tűnt még többnek merész gondolatnál, szeptember 26-án viszont máris aláírta az együttműködési megállapodást az immár NB I-es csapatot is működtető magyarországi Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia és a nemrég alapított székelyföldi „hasonmása”. A csíkszeredai sportlétesítmények mellett a szerződés aláírása napján felavatott, a Márton Áron és Segítő Mária Gimnázium mögött létesített műfüves pálya nyújt megfelelő infrastrukturális hátteret a hazai szakmai munkához. A csíkszeredai magyar konzulátuson Zsigmond Barna Pál főkonzul „vendéglátásában” aláírt dokumentum alapján kezdi el hivatalos működését a Puskás Akadémia első határon túli szakmai partnere, a Székelyföld Labdarúgó Akadémia.

„Gratulálok Szondy Zoltánnak, a Székelyföldi Fociakadémia vezetőjének, aki lelke volt ennek az ötletnek: ő volt az, aki hitt benne, és pénzt is gyűjtött erre a létesítményre. Meg is lett a munkája eredménye – fogalmazott a pályaavatón Zsigmond Barna Pál. –Egy sportlétesítmény ugyanakkor nem csak a sportot szolgálja, hanem egyben közösségi tér is. Az állampolgársági törvényen túl, amely szellemiekben közelebb hozza a magyart a magyarhoz, a magyar kormány politikájában új elemként jelentkezik a sporttámogatás, hiszen a sport az örök emberi erényeket is tanítja: erősíti a közösségi szellemet és az összetartozást.”

„Hipp hipp hurrá! – így köszöntötték egymást a sportbarátok 1904-ben az első csíkszeredai focimérkőzésen. A sors érdekes ismétlődése, hogy a néhány éve létrehozott egyesületnek is ugyanazt a nevet adtuk: Futball Klub Csíkszereda” – kötötte össze a múltat és a jelent Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere. Az elöljáró megköszönte a magyar kormánynak, hogy a Sapientia egyetem esetében és a jégkorongban mutatott rendkívül sikeres együttműködés után Csíkszereda egyik legrégebbi csapat- és tömegsportja tekintetében is közös útra léptek.

A pályát délelőttönként a Márton Áron Gimnázium és a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium diákjai használhatják, az akadémia edzéseit délutánonként tartják. Ugyanazon a pályán rendezik vasárnaponként az U16-os és U18-os utánpótlásbajnokságban szereplő csapatok mérkőzéseit is. A Székelyföldi Futballakadémia további alközpontokat is működtet Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Sepsiszentgyörgyön és Baróton, összesen közel hétszázra tehető a 7–13 éves, az akadémián nevelkedő fiatal tehetségek száma. A közülük kikerülő legjobbak kilencedik osztálytól Csíkszeredában tanulnak majd tovább. Az anyagi hátteret kétharmad arányban magyarországi kormányzati forrásokból biztosítják, a fennmaradt egyharmadot Csíkszereda önkormányzata állja.

Az avatóünnepséget követően Csíkszereda önkormányzatának csapata Csíkszereda főkonzulátusának csapatával játszott (utóbbi 2–0 arányban nyert), a helyi, 11 éven aluli gyerekcsapat a 10 éven aluliakkal mérkőzött (1–1), míg az avató fénypontjaként a Puskás Akadémia U18-as csapata 4-1-re verte az FK Csíkszereda hasonló korú fiataljait. A székelyföldi futballistaneveldében cseperedők évek múltán akár vissza is vághatnak a felcsúti példaképeknek.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.