Kalandos utazás a Gutenberg-galaxisban

Nánó Csaba 2018. január 11., 21:51 utolsó módosítás: 2018. január 11., 21:59

A nehézségek ellenére sem csökken a könyvkiadási kedv Erdélyben, és egyre többen térnek vissza a nyomtatott kiadványok vásárlásához – derült ki abból a beszélgetésből, amelyet Nagy Péterrel, a kolozsvári Exit Kiadó ügyvezető igazgatójával, az Idea Könyvtér vezetőjével folytattunk.

A könyv gazdára találása sokban függ a reklámtól

Nagyjából két emberöltőnek kellett eltelnie Gutenberg első nyomtatott könyveinek megjelenése után ahhoz, hogy Erdélyben is megjelenjenek az első nyomdák. A 16. század közepén már több városban is működtek viszonylag kezdetleges nyomdák, és a magyar könyvek kiadása tájainkon azóta sem szünetelt. Az utóbbi években sokat változtak ugyan az olvasási szokások, de minden rémhír ellenére úgy tűnik, a nyomtatott kiadványok nem tűnnek el a piacról, sőt a jelek szerint inkább az elektronikus kütyükön való olvasás került hanyatló ágra.

A Nagy Péter által vezetett Exit Kiadó 2008-ban alakult, és egyéb kiadványok mellett a kezdetektől fontos gyakorlati teológiai szakkönyvek fordítását és kiadását vállalta fel, amelyek egyben hiánypótlók a könyvpiacon. Néhány éve más témájú könyveket is kiadnak, karikatúragyűjteménytől kezdve egészen a legutóbbi nagy sikerig, Lupescu Kata Kalózlány című regényéig.

Az Exit által kiadott népi építészeti könyvekkel pedig olyan szeletet céloztak meg, amely eddig szinte hiányzott az erdélyi magyar könyvpiacról.

A munka műszaki részét végző Idea nyomda immár 25 esztendeje működik három részvényes vezetése alatt, és annak, hogy a nagy konkurencia ellenére is ilyen huzamos ideig meg tudtak maradni a piacon, Nagy Péter szerint az a titka, hogy „a bárkát ugyanabba az irányba és ugyanolyan löketekkel próbáltuk vinni”. A sikerhez hozzátartozik, hogy a nyomdában az emberállomány stabil, a több mint 30 főből mindössze egy-kettő távozik évente. A tizedik évébe lépett Idea Plus pedig, Könczey Elemér grafikusművész vezetésével a nyomdai előkészítői munkáért felel.

Kell a támogatás

Érdekes kérdés, hogy milyen szempontok diktálnak a könyvkiadás terén. Bár Nagy Péterék nem végeztek piackutatást a hiánycikkekről, nyilván ők is – ahogyan minden kiadó – jól meghatározott elvek mentén vágnak bele egy-egy kötet kiadásába. Egyes szerzők munkássága, érdeklődési köre szinte megelőlegezi a sikert, más kiadványokról utólag derült ki, mennyire hiánypótlók a könyvpiacon. Ugyanakkor sok múlik a partneri kapcsolatokon és a támogatási rendszeren is. A könyvkiadás –ahogyan a nyomtatás is –manapság rendkívüli módon pályázatfüggő, ugyanakkor sebezhető.

Nagy Péter szerint a könyvkiadás új reneszánszát éli Fotó: Nagy Lóránd

Ha bármelyik támogató beszünteti a támogatást – akár a Communitas Alapítvány, akár a nemzeti Kulturális Alap, akár mások –, nagy bajba kerül az erdélyi könyvkiadás”

– figyelmeztet Nagy Péter. Ugyanígy a nyomdák is kellemetlen helyzetbe kerülnének. „Ha olyan lenne a hozzáállásunk, hogy minduntalan feltérképezzük, milyen veszélyek lesnek ránk, már rég bezárhattuk volna a kiadót. Érdekes, hogy minden évben megúsztuk, és év végére mindig kiderült, megérte a munka. Nem mindig pénzben éri meg, hiszen nem olyan ez a piacgazdaság, hogy évtizedekig felfele ívelő legyen az üzlet és dübörögjön a motor” – mutat rá a kiadóigazgató. Nagy Péter szerint tévednek, akik temetik a Gutenberg-galaxist, hiszen a könyvkiadás új reneszánszát éli. Az Exit –amely viszonylag fiatal kiadó – 2017-ben 15 címet jelentetett meg és négyet nyomott újra a régiekből. Az idei év januárjának elején már újabb 11 cím és egy utánnyomás van beterezve, és a lista folyamatosan bővül. Ez a mennyiség egy nagyobb kiadónak is a becsületére válna. A kiadó vezetője szerint ebben az a „művészet”, hogy jól kell tudni pályázni, helyesen kell beállítani a példányszámot, hogy eladható legyen a könyv. Ez pedig nem mindig és mindenkinek sikerül. Vannak olyan kiadványok, amelyek gyorsan elfogynak, mások olyan későre térülnek meg, hogy végül veszteséget termelnek. Kevesebb példány nagyobb kiadói költséget jelent, és

Erdélyben sajnos arról szól a könyvkiadás, hogy a kiadványok pár száz példányban jelennek meg.

Ritka a több ezres példányszám –talán egyedül a gyerekkönyvekre jellemző ez. Ugyanakkor egy igényes kiadónak, amilyen az Exit is, fontos a szerkesztés minősége is. Az olvasó pedig inkább megvesz egy tetszetős, minőségileg magas szintű kiadványt, mint egy olcsó, hibáktól hemzsegő, széteső könyvet. Ideális az lenne, ha egy könyv eltartaná önmagát, tehát az eladásból megtérülnének a kiadási költségek. Sőt meg kellene érnie egy második kiadást is. Ilyesmire azonban kevés példa akad, pedig Erdélyben a példányszám kicsi, átlagban alig 400–500 körül van. „Ha az itt élő magyarok számát vesszük figyelembe, ez a szám nagyon alacsony. Más kérdés, hogy hányan olvasnak”– véli Nagy Péter. Szerencsére a pályázatok mellett akadnak manapság is mecénások, akik egy-egy könyv kiadását, kulturális események szervezését kisebb-nagyobb összegekkel támogatják.

Reklám nélkül nincs élet

A kiadók nyilván saját keretből is gazdálkodnak, de ezek elég szűkösek. Mindezek ellenére Nagy Péter a támogatási rendszert egy mankónak látja, nem pedig mentőautónak, amely minden bajoddal elvisz. A pályázati pénz elindít, de nem old meg mindent. Ugyanakkor léteznek úgynevezett húzónevek, akiknek könyvei az utolsó darabig elkelnek. Mindazonáltal az Exit Kiadó szeretne több lehetőséget adni a fiatal alkotóknak is, erre pedig a legjobb példa az alig 15 éves Lupescu Kata, akinek legelső regénye már a második kiadásnál tart, és készül a Kalózlány című könyvének a folyatatása is. Ám az nem elég, ha egy könyv jó –árulja el Nagy Péter –, hiszen a megjelenés után is mellé kell állni. Fektetni kell a reklámba, minden meghívásnak eleget kell tenni, be kell mutatni minél több helyen, terjeszteni kell minél több fórumon a hírét. „Az is művészet, hogy milyen típusú, mennyire hatékony reklámot tudsz egy könyvnek biztosítani”–mondja a kiadóigazgató. Az ideális az, ha minden szerzőnek és műfajnak személyre szabott reklámot találnak ki. Ez hatalmas munka, ami készterméket élvező olvasó számára láthatatlan marad, és talán érdektelen is. Pedig a könyvkiadásnak ez a része is rengeteg pénzt és energiát emészt fel. A klasszikus értelemben vett könyvbemutatók –amikor pár plakát, néhány meghívó elég volt – ma már túlhaladottak, ennél sokkal többre van szükség. Ezt is meg kell tanulni – véli Nagy Péter. Megtapasztalta ezt az általa kitalált, és az Idea Könyvtér által szervezett Adventi Könyvvásár esetében is, ami akkor indult be igazán, amikor már elég pénz volt egy erős reklámhadjárat beindítására is.

Hiába szép és jó, sok könyv a bölcsőjében hal meg, mert senki nem tud róla”

– vélekedik Nagy Péter. Bármilyen kiadványnak, ha van bemutatója, sajtója, reklámja, akkor van jövője is, és elfogy –vonja le a következtetést a kiadóigazgató.

Nem a véletlenen múlik

Erdélyben a könyvek legjelentősebb seregszemléje a Marosvásárhelyen szervezett Nemzetközi Könyvvásár, amely a tavaly már 23. kiadásához érkezett. „Meglepő, hogy mennyi fiatallal, gyerekkel, középkorú vagy idős emberrel találkozunk ott” – meséli Nagy Péter. Kolozsváron a Magyar Napok alkalmával kelnek életre a kiadványok, hiszen a szervezők általában egy egész utcát szánnak a könyveknek. Szintén jelentős esemény az Ünnepi Könyvhét, ha olyan dátumra időzítik, amikor a diákok még a városban vannak. A városnapok szintén kiváló alkalmak arra, hogy a kiadók, könyvárusok bemutatkozzanak. Nagy Péter elmondta, akár falunapokra is elmennek, hiszen a kisközösségek nagyon hálásak tudnak lenni. 2017-ben az Exit Kiadó mintegy 15 vásáron és egyéb eseményen vett részt. Az igazgató szerint rengeteg árut kell megmozgatni ilyenkor, hiszen nem lehet tudni, mit adnak el, éppen mire van igény. Látszólag megkönnyíti a kereskedők dolgát az internet és az online-eladás. Nagy Péter tapasztalata szerint jelen lenni a világhálón többet jelent, mint árulni a könyveket. Ez is egyfajta reklám, hiszen sokan vannak olyanok, akik interneten rábukkannak egy bizonyos kiadványra, és azt a könyvesboltban vásárolják meg. „Az érdeklődő, ha rákattint az oldalunkra, bizonyos képet alkot magának. Feltérképezi, mit szeretne, és az üzletbe már céltudatosan érkezik” – vélekedik. Egyébként is

véletlenszerűen kevesen térnek be egy könyvesboltba, másrészt tény, hogy online nélkül ma már elképzelhetetlen a könyvárusítás.

A könyveladás kémiája

Az Idea Könyvtér megalapításakor Nagy Péter elképzelése az volt, hogy egy helyre gyűjtse az Erdélyben megjelenő magyar kiadványokat. Merész ötlet volt, hiszen tisztában volt azzal, hogy –legalábbis az elején –ebből nagy bevétele nem lesz. De mindig akadtak olyanok, akik mai napig támogatják az elképzelést. Nagy Péter senkinek nem javasolja, hogy nyisson egy könyvesboltot, ha csak könyvekkel foglalkozik. Több lábon kell állni –mondja –, csakis így éri meg. Az ő esetében a kiadó tartja el a könyvesboltot, a boltnak része az online felület is. Ugyanakkor az üzlet kapcsolatban áll könyvtárakkal, iskolákkal, az Országos Széchenyi Könyvtárral, amelyek nagy tételekben rendelnek. Az Idea Könyvtér gyakorlatilag az erdélyi kiadványok tárházává vált, ez a partnereknek is előnyös, hiszen egy helyről szerezhetik be mindazt, ami Erdélyben megjelenik. Főleg, hogy állami könyvterjesztés ma már nem létezik. És hogy a könyvkiadásnak van jelene és talán jövője is, mi sem bizonyítja jobban, minthogy a tavalyi évben több mint 400 új címmel gyarapodott az Idea Könyvtér állománya. Érdekességként az Exit Kiadó igazgatója azt is elárulta, hogy Nagy-Britanniában például 2016 volt az első olyan év, amikor esett az e-booknak az eladása, és nőtt a klasszikus könyveké. A statisztikákat nézve ez olyan trend, ami Erdélyben is érvényes.   

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Hallgassa online rádióinkat
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

 
Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.

 

NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV

Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: newsvote_

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.

 

ANONIM
NORMÁL

Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.

 

ANONIM
NORMÁL

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Hirdetési célú sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.

 

NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.