Kolozsváron tartják a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét

EN-összeállítás 2024. március 23., 09:02 utolsó módosítás: 2024. március 23., 14:56

A Jancsó Benedek történelmi emlékverseny szervezői a kincses városban tartják március 23-án a III. Béla, II. András és IV. Béla Árpád-házi királyok uralkodásáról szóló vetélkedő döntőjét erdélyi 7. és 8. osztályos diákok számára.

Kolozsváron tartják a Jancsó Benedek történelmi emlékverseny döntőjét
galéria
Fotó: jancsobenedek.hu

A budapesti Jancsó Alapítvány és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ) közös szervezésében és a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézetben tartják március 23-án, szombaton a Jancsó Benedek történelmi emlékversenyt, amelyen a Kárpát-medencei csapatok mérik össze tudásukat.

A verseny küldetése, hogy Erdély tanuló ifjúsága számára lehetőséget biztosítson a magyar történelem nagy eseményeinek és személyiségeinek bemutatására és korszerű feldolgozására. A nyolcadik alkalommal meghirdetett verseny meghatározó céljának tekinti a nemzeti identitástudat elmélyítésének segítését.

A verseny ebben a tanévben a teljes erdélyi terület magyar nyelvű iskolái felé került meghirdetésre és meghívással magyarországi iskolákat is bevontak a versenybe.

A vetélkedő témája III. Béla, II. András és IV. Béla Árpád-házi királyok uralkodása. A Kolozsváron megszervezésre kerülő döntőbe a legjobbnak pontozott 7. és 8. osztályos tanulók tíz csapata került.

Az első fordulóban szabadon választott formában kellett feldolgozni egy, a verseny témájában meghirdetett királyok uralkodásához köthető történelmi eseményt, csatát vagy legendát, irodalmi feldolgozást. A második fordulóban (a kolozsvári döntőben) a beküldött pályamunkák elbírálása utáni legjobb (legmagasabb pontszámot elérő) 10 csapat vesz részt.

A döntő két részből áll. Az első részben a csapatoknak a verseny kiírását képező témakörökből összeállított történelmi feladatokat kell megoldani szóbeli válasszal.

A döntő második részében a két király uralkodásából származó történelmi esemény, vagy érdekes történet megvalósítását kérik előadott (jelmezes) jelenet formájában.

Az értékelésre, eredményhirdetésre és a díjátadásra szombat délután kerül sor

A VIII. Jancsó Benedek emlékverseny döntőjébe az alábbi iskolák csapatai kerültek:
Köllő Miklós Általános Iskola – Gyergyócsomafalva
Kölcsey Ferenc Főgimnázium – Szatmárnémeti
Arany János Elméleti Líceum – Nagyszalonta
1.sz. Általános Iskola – Varsolc
László Lukács Általános Iskola – Illyefalva
Majláth Gusztáv Általános Iskola – Gyimesközéplok
Bem József Gimnázium – Lemhény
Általános Iskola – Józsefháza
Áprily Lajos Főgimnázium – Brassó
Tatrangi S. Gimnázium /Despa, Márk, Kis/ csapat – Uzon.

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.