Székelyellenes Székely Színház?

2024. április 09., 10:24 utolsó módosítás: 2024. április 09., 10:29

Megbotránkoztató darabot tűzött műsorára a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, amelyben a székelyeket ,,románfaló” nacionalistaként mutatja be.

Székelyellenes Székely Színház?
galéria
Fotó: Ferencz Zsombor

A Székely Színház jogutódjaként működő marosvásárhelyi Nemzeti Színházban egy olyan ,,különleges” darabot mutattak be, amely a szerző beteges székelyellenességét is magába foglalta. Az Igazság Gyertyái című darabban csak úgy, hangulatkeltő elemként, a magyar katonák egy adott pillanatban arról társalogtak, hogy a székelyek bármennyire is idegengyűlölők, az általuk gyűlölt románoktól még tanulhatnak, hiszen ebben a témában ők sokkal ,,fejlettebbek”. Íme az idézet:

“KÓNYA Te, mint a székely nép leszármazottja, nem mondhatsz olyat, hogy lehetnek dolgok, amiket érdemes eltanulni a románoktól!
PINTÉR Pedig igenis van mit tanulni tőlük!
KÓNYA Egyet mondjál!
PINTÉR Mondok is!
KÓNYA Hallgatlak!
PINTÉR Mondom!
KÓNYA Egyetlen példát nem tudsz mondani!
PINTÉR De tudok! (Szünet) Ide hallgass! Romániában, ha “xyz nemzetiségű” utast találnak a vonaton, nem várják meg az állomást, hanem lerúgják az illetőt a rohanó vonatról. Ehhez mit szólsz?
KÓNYA (elgondolkodva) Ez… valóban… példaértékű.
PINTÉR Na látod!
KÓNYA Nálunk megszokás várni az állomást.
PINTÉR Ugye? Van még hova fejlődnünk ezen a téren.”

(A cikk szerzője a fenti idézet egyik szavát ,,xyz nemzetiségű”-re cserélte, hogy ne kerüljön esetleges szóváltásokba.)

Mit keres ez, és a többi megbélyegző jelenet egy 21. századi darabban? Hogy engedheti meg magának egy állami színház, hogy a művészi szabadság leple mögé bújva ennyire sértő módon jellemezze a székely és román nemzetet egy fiktív történet kapcsán? Hogyan mehetett át egy ilyen darab a művészi színvonalat és jóérzést felülvizsgáló rostán? Mit szólt ehhez a színház igazgatója, a rendező és a színészek? Vagy éppen ez volt a cél, hogy földbe döngöljék a nemzeti öntudatot, hogy ostorozzák a nézők lelkét, hogy közösségellenes hangulatot keltsenek?

Az említett idézet a székely, magyar és román nemzetre nézve egyaránt megalázó és sértő, semmilyen valóságalapja nincs! Minden nemzet soraiban találunk jó és becsületes embereket, nem lehet ilyen szinten egybemosni egy közösség valamennyi tagját még akkor sem, ha a darabban az “xyz nemzetiség” is jócskán meg lett bélyegezve.

Ez nem szókimondás, nem önkritika, nem művészet, hanem ócska propaganda, érzékenyítés, gyalázkodás! A Székely Színház nem lehet a székelyellenes és egyéb fajgyűlölő fröcsögések táptalaja! Az ilyen és ehhez hasonló ,,műveknek” nem lenne szabad helyet adni Marosvásárhelyen! A fő kérdés az, hogy a marosvásárhelyi Nemzeti Színház melyik nemzet számára készít előadásokat, valójában melyik nemzetet szolgálja?

A darab teljes kivonata itt olvasható.

Ferencz Zsombor

A szerző marosvásárhelyi vállalkozó

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.