Kárpát-medencei hagyományőrző seregszemlét szerveznek Kiscsőszön

Csermák Zoltán 2023. március 10., 12:07 utolsó módosítás: 2023. március 10., 13:02

Megalakulásának huszadik évfordulóját ünnepli az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület. A magyar népi kultúra értékeinek megőrzését támogató emblematikus szervezet képviselői is jelen lesznek a Hagyományok Háza Kiscsőszön megrendezésre kerülő Kárpát-medencei hagyományőrző konferenciáján, ahova Erdélyből is számos előadót várnak.

Kárpát-medencei hagyományőrző seregszemlét szerveznek Kiscsőszön
galéria
A kiscsőszi konferencia helyszíne a Veszprém vármegyei településen Fotó: Hagyományok Háza

A két évtizedre visszatekintő Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület március 17-19-én konferenciával ünnepli a jeles évfordulót. Az egyesület megalakításánál a Hagyományok Háza is bábáskodott, így az egyesület elnökének, Kovács Norbert Cimbinek a meghívására, a szimpóziumon is aktív szerepet vállal. A bevezető előadást Both Miklós főigazgató tartja, tartalmát így foglalta össze.

„Az előadásom vezérfonala a Hagyományok Háza megújulásával foglalkozik. A mi

intézményünk is húszéves, tevékenységi köre nagyon sokszínű, s Európában is egyedülálló.

A két évtized során az alapstruktúra valójában megmaradt, de különböző önálló tevékenységgel bővült. Az intézmény legfőbb jövőbeli értékét és megújulását abban látom, ha e tevékenységek szorosabban összekapcsolódnak, szerves egységet alkotnak. Nagy fába vágtuk a fejszénket: egy ilyen átalakítás igen összetett, hiszen csak a Corvin téri székházban 232 munkatárs dolgozik. Számítunk a dolgozók aktív részvételére e munkában, s szeretnénk, ha azonosulni tudnának céljainkkal. Kiemelkedő szerepet szánunk a hálózatunknak: különböző programjaikhoz anyagi forrásokat is biztosítunk.

A Kárpát-medence egészét tekintve a népművészet működésének sokszínűségét tapasztalhatjuk.

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesüle elnöke, Kovács Norbert Cimbi Fotó: Hagyományok Háza

E sokszínűséget szeretnénk tudományos alapossággal is partnereinkkel építeni: módszertani segítséget nyújtunk, kutatási eredményeinket is megosztjuk velük, bevonjuk őket képzéseinkbe. Ugyancsak ajánlásokkal segítjük munkájukat, s lobbi tevékenységgel is támogatjuk előmenetelüket. Nem kultúrházat működtetünk, Kárpát-medencei koordinációs tevékenységünkkel a képzők képzőjének szerepét erősítjük. Pályázataink működése is tükrözi céljainkat: nemcsak az adott lokális partnereinket kötjük be a központba, hanem lokális partnereink között is kapcsolatot építünk.

Örömmel fogadtuk el a meghívást a Hagyományőrzés, hagyományteremtés című szimpóziumra. Tettük ezt azért, mert egyrészt az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesületet az egyik legfontosabb, legdinamikusabb partnerünknek tekintjük, másrészt a vázolt építőmunkánk népszerűsítése itthon, a Kárpát-medencében és a diaszpórában csakis a média aktív támogatásával érhető el. Ennek tükrében a találkozón a sajtókapcsolatok ápolásának is fontos szerepet szánunk.”

Népes erdélyi részvétel
A Veszprém Vármegyei Kisszcsőszön március 17-19. között megrendezésre kerülő Kárpát-medencei konferencián köszöntőt mond Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára, a rendezvény fővédnöke és Pekár István, a Duna Televízió volt elnöke. Erdélyből számos vendéget várnak. Előadást tart Kincses Kálmán székelyszenterzsébeti református lelkész. Erdélyi újságírók részvételével megtartott sajtókerekasztalon részt vesz Karácsonyi Zsigmond, a marosvásárhelyi Népújság főszerkesztője, Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője, a kézdivásárhelyi Szék-helyek portál főszerkesztője, Tóth László és Sarány Orsolya, a csíkszeredai Hargita Népe munkatársa. Moderátor dr. Csermák Zoltán újságíró, a Hagyományok Háza munkatársa.
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.