Sokan hiszik azt, hogy az írás úri hobbi – beszélgetés Márton Evelin íróval, a Helikon irodalmi folyóirat szerkesztőjével

Nánó Csaba 2021. március 26., 13:59 utolsó módosítás: 2021. március 27., 21:38

A Szalamandrák éjszakája című kötetével robbant be az irodalmi köztudatba. Régésznek készült, művészettörténetet tanult, író lett. Márton Evelin műveiben összegyúrja a valóságot, a fikciót, a képzeletet.

Sokan hiszik azt, hogy az írás úri hobbi – beszélgetés Márton Evelin íróval, a Helikon irodalmi folyóirat szerkesztőjével
galéria
Fotó: Helikon.ro

– Hol kezdődött ismerkedésed az irodalommal? Iskolás éveidben volt lehetőség a tehetség felszínre törésének?

– Ötödik osztályban fogalmazást kellett írni nyári élményekről – elég elcsépelt téma –, de a magyartanárunk felolvasta az osztálynak a szövegemet. Számított az, hogy bátorított, de magamtól is szívesen írtam. Később újraindítottuk a suli iskolaújságát Analfabéta névvel, és jártam irodalmi kreativitás-versenyekre, illetve tantárgyversenyre is, de ezeken nem igazán villogtam, egyrészt nem készültem, másrészt ma sem szeretek adott idő alatt megadott témáról írni.

– Végül a művészettörténetet választottad. Nem gondoltál újságírói, esetleg irodalomtanári pályára?

– Régészetre készültem egészen kicsi koromtól. Ebből úgy lett művészettörténet, hogy kilencedik osztálytól Fazakas István történelemtanár lett az osztályfőnökünk, és Kovács Nemere tanította a művészettörténetet. Utóbbi győzött meg, hogy a régészet helyett a művészettörténelem fele irányuljak, az oszi pedig azt hiszem örült annak, hogy végre valaki a tanítványai közül ezt a szakot célozza meg. Utána már semmi más nem merült fel, talán a sportegyetem lehetett volna még opció, de arról hamar lemondtam, nem vonzott a tanári pálya, sportolóként pedig nem voltam elég tehetséges.

– Az egyetem után a politika közelébe kerültél. Nem vonzott az a világ?

– Egy volt osztálytársnőm, barátnőm dolgozott Bukarestben, az RMDSZ Elnöki Hivatalában, ő keresett meg egyetemista koromban, hogy ott talán lenne munkahely. Előbb nem is vettem komolyan, de amikor befejeztem az egyetemet kiderült, hogy milyen munkalehetőségeim lennének. Nagyjából a nullával voltak egyenlők. Éltem a lehetőséggel, hogy a fővárosba menjek. Fél évre készültem, 11 lett belőle.

A politika közelében lenni jó iskola volt, de az is kiderült számomra, hogy semmi keresnivalóm nincs ezen a pályán. Túl őszinte ember vagyok ahhoz, hogy ilyesmibe utazzak.

A rádiót viszont mindig szerettem, 16 éve dolgozom szerkesztőként a Bukaresti Rádióban, és önszántamból nem is válnék meg tőle.

– Huszonévesen jelent meg első köteted, ami saját bevallásod szerint nem váltott ki komolyabb kritikai visszhangot. Azóta elismert íróvá nőtted ki magad, de az akkori csend a munkád körül milyen hatást váltott ki benned?

– Első kötetem, a Bonjour Leibowitz tulajdonképpen három embernek köszönhető: Szonda Szabolcsnak, aki most a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója, illetve Szávai Gézának és Ilonának, akik a budapesti székhelyű Pont Kiadót működtetik. Szabolcs szerkesztette akkoriban a Románia Magyar Szó Színképek című mellékletét, neki köszönhetően kezdtem közölni a lapban, és ő szerkesztette meg az első kötetemet is. Őszintén szólva nem is gondoltam bele, hogy a kötetnek milyen visszhangja kellene legyen. Olyan volt számomra, mint egy nem várt ajándék, meglepetés. Örültem neki és kész. A megjelenés évében estem teherbe a fiammal, elég kacifántos terhesség volt, nem is tudtam kihordani végig, szóval akkor inkább arra koncentráltam, hogy mindketten túléljük ezt az első közös történetet, nem nagyon izgatott, érdekel-e valakit a Bonjour Leibowitz. Szabó Róbert Csaba, a Látó szerkesztője mégiscsak észrevette valahol ezt a kis, vékony kötetet, és írt róla. Ezt követően keresett meg Vida Gábor, a Látó próza-rovatának szerkesztője, hogy közöljek náluk, végeredményben innen számítom, hogy beléptem az irodalmi életbe.

Márton Evelin első kötete nem várt ajándék, meglepetés volt számára Fotó: Kovács István

– A Szalamandrák éjszakái már komoly siker, románra is lefordították. Milyen volt idegen nyelven olvasni?

– Szerencsés helyzetben vagyok, mivel a kötetet Kocsis Francisco fordította, aki a Marosvásárhelyen megjelenő Vatra folyóirat szerkesztője, mindkét kultúrában rendkívül otthonosan mozog, és ő talán ezt megkérdőjelezi, de mégis valamiféle lélektani rokonságot véltem felfedezni kettőnk között. Végig együtt dolgoztunk, amikor készen volt egy nagyobb fejezet fordításával átküldte a szöveget a megjegyzéseivel és a kérdéseivel együtt, bizonyos mértékben tudtam hatni a fogalmazásra is. Jó élmény volt vele dolgozni, elolvasni egy olyan ember véleményét, aki mindkét irodalomban otthonosan mozog, és sokkal több mindent tud a román nyelv rétegeiről, mint amennyit én valaha is tudni fogok.

– Regényeid, novellád szereplői mennyire a képzelet, és mennyire a valóság szülöttei?

– Úgy mondanám, hogy ötvözet.

Nem jelenthetem ki, hogy minden szereplőmnek megvan a fizikai mása, de rengeteget inspirálódtam azokból az emberekből, akiket ismerek vagy ismertem, hallottam róluk, vagy valamilyen módon hatással voltak rám.

Tulajdonképpen összegyúrom a valóságot, a fikciót, a képzeletet, időnként az álmokat, látomásokat is. De ebben semmi rendkívüli nincsen.

– A Helikon prózarovatának szerkesztőjeként valószínűleg sok kéziratot olvasol. Melyik az a korosztály, amelyik még írásra adja a fejét?

– Érkeznek kéziratok egészen fiatal szerzőktől, őket tovább is irányítom Horváth Benjihez, aki a lap Pavilon 420 című rovatát szerkeszti, amely a kötettel még nem rendelkező szerzőknek biztosít teret. De vannak idős vagy középkorú szerzők, nem mondhatnám azt, hogy valamelyik korosztály dominálna. Sokan írnak, hogy hogyan, az más kérdés, ám úgy tűnik az írás, mint művészi kifejezésforma még mindig vonzerővel bír.

– Különválaszthatók a különböző nemzedékek képviselői aszerint, hogy miről írnak gyakrabban és szívesebben, mi foglalkoztatja a más-más korosztályokat?

– Természetesen különválaszthatók, elég éles törések vannak akár 5-10 év korkülönbségnél is, bár ez nem szerkesztési szempont feltétlenül. De nyomon követhető a beérkező szövegekben az, hogy a különféle nemzedékeket mi foglalkoztat,

az idősebb szerzőknél gyakrabban felmerülő téma az előző rendszer, illetve mindazok az elvarratlan szálak, tisztázatlan kérdések, sérelmek és fájdalmak, amelyek a diktatúra időszakához kötődnek.

A fiatalabbak talán többet foglalkoznak egzisztenciával kapcsolatos dolgokkal, értem ezalatt a mindennapokat, a házasságot és így tovább. De sok más aspektus is felmerülhet, hogyha azt vizsgáljuk melyik nemzedék miről és hogyan ír. Talán nem is annyira a témák térnek el egymástól, hanem ahogyan beszélnek/írnak róla.

– A fiatalok inkább használnak szlenget, míg az idősebbek gondosabban fogalmaznak?

– Szerzője válogatja. Van, aki tudatosan építi be a szövegeibe a beszélt nyelvet, és annak minden elemét beleértve a szlenget is, mert éppen ezzel emeli ki egy szöveg üzenetét, szereplőjét, vagy más aspektusát. Több kortárs szerzőnél sejlik fel egy ilyen tendencia, ami izgalmas mindebben az, hogy más a szleng Kolozsváron, Csíkszeredában vagy Debrecenben, Giurgiuban, Szófiában vagy Bukarestben, és sorolhatnám. Az idősebbek valóban gondosabban fogalmaznak, ezt azzal szoktam magyarázni, hogy más-más iskolákba jártunk, másként tanítottak fogalmazni húsz-harminc vagy negyven évvel ezelőtt, a mi tanáraink is eléggé szigorúan vették azt, hogy egy bármiről szóló történetnek eleje-közepe és vége legyen, holott egy irodalmi szöveg nem feltétlenül ezen elv szerint működik. De azt nem jelenthetném ki tiszta szívvel, hogy a fiatalok nem fogalmaznak jól, az időseknek meg fogalmuk sincsen a szlengről.

– Ha már a fiataloknál tartunk: időnként fellángol a vita Jókai és általában a klasszikusok körül. Látsz megoldást arra, hogy ez a szerintem parttalan vita lekerüljön a napirendről?

– Erdélyben azért nem kapott túl nagy lángra.

Szerintem nyugodtan tovább lehet tanítani a klasszikusokat, nem károsak az egészségre.

Való igaz, hogy vannak már nehezen értelmezhető helyzetek, vagy kifejezések. Sokat segíthetne ezek megértésében, hogyha az irodalmat nem a többi tárgytól függetlenül tanítanák, hanem mondjuk össze lehetne hangolni pl. a történelem oktatásával. Hogyha értjük, hogy milyen korban, korszellemben íródott az adott mű, és milyen társadalmi törvények szerint működött, akkor könnyebben értelmezhető a történet, az üzenet, és talán az is hogy Jókai a maga idejében meglehetősen emancipáltan kezelte mondjuk a férfi és a nő viszonyát.

Azzal sem értek egyet, hogy a gyerekek azért nem szeretik olvasni a klasszikusokat, mert nem értik. Lehet, hogy segítséget igényel az elolvasásuk, de érdemes segíteni. Van egy 12 éves fiam, nem túl nagy olvasó, jobban kedveli a képregényszerű műveket, illetve azt, ha felolvasok neki. A Kincskereső Kisködmönt is így olvastuk, felkavarta a történet, és lassan haladtunk vele, mert sok szónak vagy kifejezésnek el kellet magyarázzam az értelmét, szótárt is forgattunk közben, és arról beszélgettünk milyen lehetett a világ és benne az emberek a történet idején.

– A szülők nem felelősek azért, hogy mit olvas a gyerekük?

– Természetesen felelősek, bár mégsem okolhatók azért, hogyha nem olvas a gyermekük. Erőszakkal nem lehet rávezetni senkit arra, hogy olvasni jó, erre általában magától jön rá az ember. Az is tény, hogy bármilyen korban meg lehet fertőződni ezzel a szenvedéllyel, vagy soha. Biztos, hogy a fiam nem emelte volna le önszántából a polcról Móra Ferenc művét, és bevallom, hogy volt olyan háziolvasmány, amin a magam idejében én is átestem, pontosabban kihagytam, és nem is olvasták fel nekem. A felolvasás amúgy fixa ideám, szerzőknek is ajánlani szoktam, hogy hallják a szöveg ritmusát – de ez már ugye szakmai ártalom. A felelősségre, vagy inkább iránymutatásra visszatérve: a szamosújvári Téka Alapítvány Feketelakon minden nyáron összművészeti tábort szervez javarészt szórványvidéken élő, 8.-12.-es diákoknak, volt szerencsém itt több ízben is remek kamaszokkal megismerkedni. Nem mindegyiküknek szívügye a könyv, az írás, vagy az olvasás, viszont a nyelv mindenképpen az – ennek köszönhetően mindig szót értettünk, pedig pedagógiai képességeim meglehetősen csekélyek. Az ismerkedést általában örök útitársam, azaz Tótfalusi István: Vademecum - Szokatlan szavak szótára (Móra Ferenc Könyvkiadó, Bp., 1986) című művével kezdem. Mindig nagy sikert arat, és ezzel máris bizonyítást nyer az az állítás, hogy a szavaknak hatalmuk van.

– Kolozsváron a Helikont szerkeszted, Bukarestben a rádió magyar adását. Írói szerkesztői munkád rányomja bélyegét rádiós mivoltodra, vagy éppen fordítva, a rádiózás megihlet az írásban?

– Minden megihlet, nem tudnám elválasztani, hogy melyik melyikre hat. Sőt, mivel a rádiónál is kulturális műsort szerkesztek, jól össze lehet hangolni a kettőt, kiegészítik, segítik egymást.

– A Kolozsvár-Bukarest-Székelyföld tengelyen élsz, család, szerkesztői munka köti le idődet. Mikor jut időd az irodalmi munkásságodra?

– Általában este későn vagy éjjel írok, ez régebben is így volt, inkább „esti ember” vagyok. Most már rászoktam arra, hogy akkor írjak, amikor időm van, tehát ha van napközben egy kis idő, akkor is belevágok.

Nem szoktam kihagyni hosszú időt írás nélkül, csak akkor, ha úgy érzem, nem tudok tovább vinni valamit.

Néha akkor is írok, sok szöveget soha nem használok fel és nem közlöm. Van valamiféle belső ritmus, amire ráhangolódok írás közben, de ebből könnyű kibilleni különféle okok miatt. Nagy a csendigényem, szeretek magamban lenni, ha a saját dolgaimmal foglalkozom, és ez természetesen nem mindig lehetséges. De mindenre kerül idő, ha az ember jól beosztja, szeretem ezzel biztatni magam.

– Íróként, szerkesztőként hogyan ítéled meg az erdélyi könyvkiadást, terjesztést?

– Nem olyan rossz, de nem is olyan jó. A legtöbb kiadó továbbra is pályázat-függő, talán nincs is olyan könyvkiadó Erdélyben, amelyik megvesz és saját zsebből kifizet egy kéziratot. Viszont remek könyveket adnak ki, amelyek általában szépek is, több díjjal tüntették ki az erdélyi magyar könyvkiadás termékeit itthon és külföldön is, a szerzőkről nem is szólva. A terjesztésről nálam jártasabbaktól tudom, hogy Erdélyen belül talán működik, de ne feledjük el az sem, hogy vannak olyan városok, ahol nincsen magyar nyelvű könyveket, folyóiratokat árusító könyvesbolt. Viszont egyre több kulturális rendezvényt szerveznek a szórványvidékeken, és ezeknek köszönhetően talán a könyvek is célba érnek. Szóval a helyzet felemás, de nem találom reménytelennek.

– Manapság meg van becsülve erkölcsileg és anyagilag egy író?

– Pályakezdőknek, ha netán ilyesmit kérdeznek, azt szoktam javasolni, hogy találjanak egy becsületes munkahelyet, amiből meg tudnak élni, és amellett írjanak. Szinte a lehetetlent súrolja, hogy valaki csak az irodalomból/írásból éljen meg. A megbecsülés változó: ha például valakit felkap a világháló, akkor a kvalitásaitól függetlenül lehet, hogy nagyon trendi és menő lesz, de a megbecsülése is körülbelül ilyen vékony jégen táncol. Sok függ attól, ki milyen porondon mutatja meg magát. Nem hiszem, hogy az emberek nagyon komolyan veszik ezt:

azt hiszik, az írás kiegészítő, úri hobbi, nem látják át ennek a tevékenységnek a mélységeit, nehézségeit.

Ez is munka, olyan, mint a kertásás, csak lehet, később jön meg a gyümölcse. Ha egyáltalán megjön…

– Egy éve a járvány miatt bezárva élünk. Téged ez hogyan befolyásolt?

– Íróként nem tudnám azt mondani, hogy a születendő szövegeket befolyásolta volna. Bár van egy örökzöld téma, ami engem mindig is nagyon érdekelt: a magány. A járvány ennek előhozta egy csomó vetületét, ezen talán egy kicsit többet rágódtam. Ugyanakkor azelőtt elég sokat utaztam, ez pedig egy kicsit hiányzik. És mintha nehezebben is indulnék el. Ez a járvány hozadéka…

– Készül új köteted?

– Két kéziratom van készen vagy majdnem készen, egyik a marosvásárhelyi Lector, a másik a csíkszeredai Bookart kiadónál fog megjelenni reményeink szerint ebben az évben. Amikor az interjú elején említett módon bekerültem az irodalmi körforgásba fogadalmat tettem, hogy erdélyi kiadókkal dolgozom. Lehet hogy ez az én lokálpatriotizmusom.

Márton Evelin
Kolozsváron született 1980. március 5-én. A Brassai Sámuel Elméleti Líceumba járt középiskolába, majd a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen művészettörténetet tanult. 2002-től az RMDSZ elnöki hivatalának sajtótanácsosa volt, 2005 óta a Bukaresti Rádió magyar szerkesztőségének munkatársa.
Kötetei: Bonjour Leibowitz (novellák és más szövegek), 2008; Macskaméz (novellák és más szövegek), 2011; Papírszív (regény), 2012; Szalamandrák éjszakái (regény), 2015. 2010-ben és 2014-ben megkapta a Communitas Alapítvány alkotói ösztöndíját. 2010-ben Látó-nívódíjas próza kategóriában. Csiki László, és Kemény Zsigmond irodalmi díjat nyert, kitüntették az Erdélyi Magyar Kortárs Kultúráért díjjal is.

 

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport