A multikulturalizmus megöli a falvak értékeit – interjú Matteo Luigi Bianchi olasz kormánypárti képviselővel

Samu Tamás Gergő 2022. április 23., 12:22

Olaszország meghatározó szereplő az európai politikában. Matteo Luigi Bianchi parlamenti képviselővel, az Északi Liga politikusával az Európai Unió jövőjéről, az orosz–ukrán háborúról, valamint a jobboldali európai pártszövetségről beszélgettünk.

A multikulturalizmus megöli a falvak értékeit – interjú Matteo Luigi Bianchi olasz kormánypárti képviselővel
galéria
Matteo Luigi Bianchi szerint csupán az európai sokféleség jelent értéket Fotó: Facebook/Matteo Luigi Bianchi

– Jelenleg mindenkit az orosz–ukrán háború foglalkoztat. Véleménye szerint mi hozhat békét, és ki a „jó fiú” e helyzetben?
– Az európai háború felborította világlátásunkat, és sajnos az unió részleges szerepet játszik a béketárgyalásokban. Határozottan állítom, ma Putyin a „rossz fiú”, mert az általa alkalmazott módszerek elfogadhatatlanok.

– Korábban több EU-tagállam kormánya szerette volna erősíteni kapcsolatait Oroszországgal. Közéjük tartozik az ön pártja is. Lesz-e változás a „keleti nyi­tásban”?
– A Barack Obama amerikai elnök által 2008 óta óhajtott szabályozatlan globalizációval a nyugati világ az értékek és referenciapontok nélküli megközelítés felé mozdult el. Úgy tűnt, Oroszország jó szövetséges lehet mindazok számára, akik szívükön viselték a hagyomány, a család, a kereszténység céljait, de ez a megközelítés valószínűleg csak retorika volt, mert egyetlen kereszténynek sem jut eszébe a lakosság bombázása. Ma lehetetlen a Putyinnal fenntartott kapcsolatok erősítése.

– Az ukrajnai háború előtt új európai jobboldali szövetség formálódott, amelyben a Fidesz játszott főszerepet, a Liga pedig mellette állt. Változtat-e ezen az orosz–ukrán háború?
– Az Északi Liga mindig nagy rokonszenvvel tekintett a V4-ek államaira. E köteléket egyetlen esemény sem tudja aláásni, de mindig az Európai Unió határain belül kell lennie. Nekünk az a feladatunk, hogy más jövőképet mutassunk fel a földrésznek, és az nem a szocialista progresszivizmus.

 – Milyen hatásai vannak az Oroszország ellen bevezetett gazdasági szankcióknak Olaszországra? Hogyan lehet ezt kivédeni?
– Olaszország energetikailag függ Oroszországtól, a gáz 45%-át onnan kapjuk. Mindezt olyan ideológiai környezetvédelem politikai döntései határozzák meg, amely országunkat másoktól tette függővé. Azonnal be kell fektetni más belső energiaalapokba és uniós szintű energiapolitikába. Amerikai partnereinktől is várjuk, hogy segítsenek átvészelni e nehéz időszakot, miközben mi elvégezzük a saját feladatainkat.

– A Liga az észak-olasz régiók megerősödését, a szubszidiaritás elvének erősítését hirdette, néhány éve azonban jelen vannak Olaszország-szerte, az egész olasz nemzetért dolgoznak. Ön szerint mi a regionalizmus jövője az unióban?
– Az uniós regionalizmus Európa lényege. A sokféleség érték, de kizárólag az európai sokféleség. Ehelyett a multikulturalizmus – különösen az iszlám – olyan fenyegetést jelent, amely megöli mindazokat az értékeket, amelyek falvainkban továbbra is léteznek. Küzdeni kell néhány lényeges dologért (pénz, igazságszolgáltatás, védelem, külpolitika), de a többit a régiókra és a kisállamokra kell bízni. Ők az igazi Európa.

– Az erdélyi magyaroknak van saját identitásuk. Ebből kiindulva követelhetik-e a nemzeti kisebbségek az autonómiát, amelyet az EU egyelőre szőnyeg alá akar seperni?
– Az etnikai kisebbségeknek más államokban való léte gyakran a két világháborút követően hozott döntések eredményei. Ebben az értelemben az Európai Unió egy lehetőség bizonyos határok leküzdésére, de csak akkor, ha úgy döntünk, hogy értékeljük a területi hagyományokat. Azonban úgy látom, ma nem ez az Európai Unió politikai irányvonala.

Matteo Luigi Bianchi
Milánóban született 1979-ben, 1995-ben csatlakozott az Északi Ligához, Morazzone faluban kezdte el képviselői munkáját, ahol később polgármester lett. Egyik vezetője a brüsszeli Régiók Bizottságának. Alelnöke volt az olasz önkormányzatokat tömörítő ANCI-nak is. Az olasz alsóház Európai Uniós bizottságának alelnöke, és a NATO Parlamenti Közgyűlésének tagja. Az Olaszország–USA Alapítvány igazgatója. Kedvtelése a jégkorong, egy ideig edzőként is dolgozott. Morazzone falu a vezetése alatt kötött testvértelepülési kapcsolatot a magyarországi Békésszentandrással. 
0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.