A magyarok nagyon szerették a kormányzót – beszélgetés Horthy István Shariffal, Horthy Miklós unokájával

2024. január 20., 16:16 utolsó módosítás: 2024. január 23., 20:49

Horthy István Sharif, Horthy Miklós unokája 2023 decemberében az indonéz fővárosból, Jakartából érkezett Magyarországra fiával és leányunokájával, hogy ünnepélyesen átadja a Horthy család iratait a Magyar Nemzeti Levéltárnak. Az iratok Angliából érkeztek 10 nagy leplombált műanyagdobozban. Több mint 7500 dokumentum, 35 ezer oldalt meghaladó iratmennyiség az 1863–tól 2013-ig terjedő időszakból: a Horthy és az Edelsheim-Gyulai család iratai, levelei, naplói, feljegyzései. Interjúnk Horthy István budai lakásában készült ebből az alkalomból.

A magyarok nagyon szerették a kormányzót – beszélgetés Horthy István Shariffal, Horthy Miklós unokájával
galéria
Özvegy Horthy Istvánné, Horthy Miklós, ifj. Horthy István, Horthy Miklósné és Horthy Jenő németországi otthonukban, Weilheimben 1947-1948 körül Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

– Gr. Edelsheim-Gyulai Ilona és a Magyar Tengerészek Egyesülete a család kérésére 1993 szeptemberében Horthy Miklóst, Magyarország 1920 és 1944 közötti kormányzóját, feleségét és Miklós fiát Kenderesen helyezte örök nyugalomra. Hogyan jött akkor Magyarországra? Hol élt akkoriban?

– Annak idején Amerikában éltem Boston mellett, onnan jöttem, édesanyám meg Portugáliából: ő kísérte a koporsókat, mert ott voltak nagyszüleim eltemetve. 1989-ben jártam először újra Magyarországon turistaként, úgyhogy nem ért nagy meglepetés 1993-ban. Ami viszont

meglepett, hogy milyen óriási indulatokat és összeütközést okozott az egyszerű esemény, hogy hazahoztuk nagyapámat. Ez rám mély benyomást tett.

Már előtte mindenféle nyilatkozatokat olvastunk az újságokban, úgy hogy tudtam, mi folyik. Tisztában voltam a magyar történelemmel, azzal az óriási csapással, amit Trianon okozott és a még nagyobbal, a német, majd az orosz megszállással, ami nem kilenc hónapig vagy egy évig, hanem több mint negyven évig tartott.

Horthy István Pápán 1942. május 25-én Fotó: Fortepan

Ebből azt szűrtem ki, hogy a magyarokban borzasztó fájdalom él, ami nem csoda, ha ezekre a folyamatokra nézünk. Megkíséreltem úgy nyilatkozni, hogy próbáljunk meg összefogni és egymással emberibb módon bánni. Nem úgy, mintha kutyákkal vagy disznókkal beszélnénk – ezt próbáltam udvariasan kifejezni beszédemben, mert nagyon nem tetszett, amit Magyarországon tapasztaltam annak idején. Számomra teljesen mindegy volt, hogy jobb vagy baloldal, mert szerintem mesterséges ez a fajta felosztás, semmi értelme nincs. Ha a baloldal arról beszél, hogy a szegényekkel kell törődni, akkor teljesen igazuk van. Ha pedig a jobboldal azt mondja, hogy egyéni szabadság és verseny kell, nekik is igazuk van. Miért kell ezt szétszedni és egymással úgy beszélni, mintha állatokkal beszélnénk? Ennek semmi értelme.

Azt reméltem, hogy a két oldal szelídebb és emberibb lesz egymással.

Mi a különbség az ember és az állat között? Az, hogy az ember el tudja gondolni, hogy én honnan jövök, mi történt velem eddig, mi fog történni és mi lenne a jobb. Szerintem ez az emberi hozzáállás lehetővé teszi a párbeszédet. Abban reménykedtem, hogy valaki meghallja a mondandómat. Ma ugyanezt mondom, úgy hogy nálam nem változott semmi.

– Magyarország közvéleményét megbotránkoztatta az 1942. augusztus 20-i esemény, amely édesapja, Horthy István kormányzó-helyettes halálához vezetett. Nem véletlenül használom az esemény szót, mivel a közvélemény nem sokat tudott róla. Könyvében, visszaemlékezéseiben, vagy a Kormányzó című sorozatban édesanyja többször említette, hogy német merénylet lehetett, hiszen a Harmadik Birodalommal ellentétes véleményen volt az akkori magyar kormányzat. Édesapja követte volna Horthy Miklóst a kormányzói tisztségben?

– Édesapámnak nem volt szándékában átvenni a hatalmat, nem volt erre kijelölve. A törvényben az volt benne, hogyha nagypapa meghal, a kormányzóhelyettes csak egy új kormányzó megválasztásáig vette volna át az államfői feladatokat, nem volt utódlási joga. Ő, azt hiszem, eléggé kétségbeesett, amikor kormányzó-helyettessé választották. Úgy gondolom, világosan látta, hogy a németek el fogják veszíteni a háborút, és ezért az egész dolog nem sikerülhet jól vagy a folyamatnak nem lesz szép vége.

Horthy István, Horthy Miklós és ifj. Horthy István 1942 körül Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

Ezt már annak idején látta. Azt hiszem, azért ment a frontra, hogy ha visszatér, akkor figyelnek rá, amikor ezt szóvá teszi az édesapjának. A Magyar Királyi Államvasutak igazgatójaként erről nem tudott volna hitelesen beszélni, de ha már kinn volt a fronton és látta a helyzetet, azt remélte, hogy ezzel meg tudja győzni az apját és a környezetét. Azt hiszem, ezért ment a frontra. Hogy baleset volt-e, vagy a németek szervezték, esetleg a magyar hadsereg, sohasem fogjuk megtudni.

Horthy István Sharif budai otthonában az Angliából decemberben hazaérkezett tíz doboznyi iratanyaggal Fotó: 24.hu

– Azon az állásponton van, hogy nem műszaki hiba okozta a halálos balesetet?

– Egyszerűen nem tudom. De ki tudja? Édesapám vadászrepülője teljesen összetört. Ha akkor nem tudták kivizsgálni, mi már nem fogjuk megtudni. Ha a németek tették, annak sincs már jelentősége.

– A most megjelent Horthy család hagyatéka 1914–1994 című kötet előszavában írt Horthy Jenőről. Ki volt ő?

– A legfiatalabb testvére nagyapámnak, nagy kalandor volt. Lótenyésztéssel foglalkozott, a legjobb lovakat akarta tenyészteni. Nagyon élvezte a vadászatot is. Valószínűleg Budapesten is találkoztam vele korábban, de csak arra emlékszem, amikor megérkezett németországi fogságunk helyszínére.

Magyarországon beült egy kis autóba, amit teletömött kolbásszal, sonkával, mindenféle élelmiszerrel és eljött hozzánk. Hőstett volt a részéről, hiszen ki akarna szándékosan bemenni egy németek által őrzött épületbe?

De ő megérkezett. A hurkák alatt volt egy kis rádió, amit becsempésztünk a nagyszülők szekrényébe. Édesanyám minden este ezt hallgatta. A németek megmondták, hogy van egy rádió a közös szobában és ha nem német adót hallgatunk, az halálos ítéletet jelent. A szabályt nem sértettük meg, de a németek nem tudták, hogy fent a szobában van egy másik rádió is. Ezt a hőstettét, persze én akkor nem ismertem, de nagyon szerettem Jenő bácsit. Ő egy Indiana Jones-féle alak volt, úgy is beszélt. Pajzán vicceket mesélt, azzal gyötörte a nőket. Ezeket akkor nem értettem, de nagyon tetszett a kisugárzása. Sokáig barátságban voltam vele, rendszeresen jött Portugáliába is. Mindig elkényeztetett: elvitt és mesélt nekem, etetett, amit egy kisgyerekkel szokás.

Horthy István Sharif budai otthonában 2023. decemberében Fotó: Kelemen Miklós

– Kállay Miklósról, Magyarország 1942-44. közötti miniszterelnökéről is vannak emlékképei. Milyen benyomást tett önre?

– Ezt elmeséltem az előszóban is, tessék elolvasni! Őt igazán csak az észak-olaszországi Rapallóban ismertem meg, ahol körbevitt bennünket motoros hajón, megmutatta a Genova környéki partszakaszt. Nagy vendégszeretettel fogadott. Az tetszett benne, hogy úgy bánt velem, mint nagypapa, mintha felnőtt volnék. Ezt nagyon értékeltem.

Kállay Miklós miniszterelnök koronaőrökkel a Szentháromság téren 1943-ban Fotó: Fortepan

– Nagyapja mindig szeretettel fordult önhöz. Milyen emlékei vannak Horthy Miklósról Portugáliából?

– Nagy szeretettel gondolok rá, mert mindig nagyon kedves volt velem. Egy ismerősöm egyszer azt mondta, lehet, hogy veled kedves volt, de mással esetleg nem. Én pont azt mondom, hogy nem csak velem, hanem amikor én ismertem, mindenkivel az volt. Azonkívül, akivel találkoztam, aki Magyarországon élt a Horthy-korszak alatt, azt vettem észre, hogy sokan szerették.

Akadnak államfők, akiket tisztel a nép, de amit Horthy Miklós iránt érzett a magyar nemzet, az inkább szeretet volt.

Amikor először jöttem Magyarországra, még találkoztam azokkal, akik Kenderesen éltek nagyapám idejében. Ölelgettek, sírtak többen is. 40 évig azt kellett hinnie az országnak, hogy Horthy egy ördög volt, egy fasiszta diktátor, hogy ő kezdeményezte a holokausztot. Mindenféle ilyen dolgot állítottak róla. Számomra teljesen logikus, hogy az oroszok ezt akarták beleültetni mindenki agyába, mert ezzel meg lehetett törni a magyar nemzetet. Gondolom, hogy ez fájdalmat okozott az emberekben.

Horthy Miklós és unokája, Horthy István 1948 körül Fotó: Magyar Nemzeti Múzeum

– 1956-ban 15 éves volt, családja száműzetésben élt Portugáliában, nagymamája, nagyapja, a kormányzó úr és felesége, nagybátyja és édesanyja. Hogyan élték meg a forradalom és szabadságharc időszakát?

– Én egy skót iskolai internátusban laktam. Folyamatosan leveleztünk édesanyámmal és a nagyszüleimmel. Amikor kitört az 56-os forradalom, az nekem is nagyon fontos volt.

Nagypapa mindig mondta, hogy a kommunista rendszer nem tarthat sokáig, hogy a magyarok rabszolgák.

1955-ben az osztrákok kijutottak a vörös birodalomból. Nagyapám azt gondolta, hogy ez más országokkal is folytatódhat. Az iskolában én is beszédet mondtam és segítséget kértem, gyűjtést szerveztünk a menekülteknek, aktív voltam ebben. Azelőtt az iskolai barátaim nem tudták, hogy hol van Magyarország, de ezzel a bámulatos forradalommal felkerültünk a térképre.

Magyar ezüspengő Horthy Miklós idejéből Fotó: Archív

– Mondott arról valamit Horthy Miklós, hogy ha kimennek az oroszok, hogyan képzeli el a jövőjét?

– A most megjelent dokumentumkötetből ez mind kiderül, elsősorban nagyapám levelezéséből Kállay Miklóssal. Azért készült a könyv, hogy minden legyen nyilvános. Most válik kutathatóvá rengeteg levél, amelyekben megtalálható a kérdésre a válasz.

– Mikor találkozott vele újra?

– Karácsonyra jöttem haza Portugáliába, akkor már véget ért a szabadságharc. Észrevettem, hogy nagyon megtört. Olyan volt, mintha tíz évet öregedett volna. Mielőtt elmentem, még nagyon friss volt, 89 éves kora ellenére nagyon fiatalos, de visszatértem idején már nem. Amikor visszamentem Angliába, egy hónapon belül kaptam a hírt, hogy elhunyt. Akkor rögtön jöttem a temetésére.

Horthy István esküvője gróf Edelsheim-Gyulai Ilonával, Budapest, Szilágyi Dezső tér, 1940. Fotó: Fortepan

– Mi történt 1957 után?

– Miután nagyszüleim elhunytak, többé nem tértem vissza Portugáliába. Oxfordba mentem egyetemre, aztán egy másik egyetemen folytattam tanulmányaimat, mérnök lettem. Angliában, majd Indonéziában dolgoztam. A ’68-as diáklázadásokat inkább csak a sajtóban követtem, Európát változatlannak láttam.

– Érte-e atrocitás a 60-as évek végén?

– Az én életem feltűnően mentes volt az atrocitásoktól, és ezért hálás vagyok Istennek. Édesanyám Irakba ment, ott az egyik forradalom a másikat követte. Ő fantasztikusan bátor asszony volt, amiért mindig csodáltam. Ezt a bátorságot nem örököltem tőle.

Horthy István Sharif
A kormányzóhelyettes, Horthy István egyetlen gyermeke 1941. január 17-én született,. Másfél éves volt, amikor 1942. augusztus 20-án édesapját a keleti fronton vadászrepülő-balesetben elveszítette. 1944. október 16-án a német állam Horthy Miklóst őrizet alá vette, a kormányzó a Hirschberg-kastélyba került családjával, ami a müncheni Gestapo iroda irányítása alatt állt.
Horthy István édesanyjával és nagyszüleivel Németországban, majd Portugáliában élt. Vitéz nagybányai Horthy Miklós fiaként nevelte egészen az 1957 februárjában bekövetkezett haláláig. Fizikus és építészmérnöki diplomát szerzett, utóbbi vált hivatásává. Első feleségével, Henrietta Josephine Chamberlainnel Angliában lakott, öt gyermekük született. Jelenleg második feleségével, az indonéz Astuti Horthyval Jakartában él. Fiatalon csatlakozott a Szubud mozgalomhoz, és áttért a muszlim hitre.


Kelemen Miklós, Kontos Gábor

A teljes interjú videováltozata

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport