Teret hódítanak az elektromos járművek – látogatóban a 100. brüsszeli autószalonon

2023. január 20., 21:47 utolsó módosítás: 2023. január 20., 22:10

A dízelmeghajtású járművek számának drasztikus csökkenésével a világ autógyártói legtöbb modelljüket elektromos- és hibridmeghajtású változatban is kínálják. A 100. brüsszeli autószalon azt is megmutatta, hogy a magas árak és az egyéves várakozási idő miatt visszaesett az új személygépkocsik iránti kereslet.

Teret hódítanak az elektromos járművek – látogatóban a 100.  brüsszeli autószalonon
galéria
A luxusautók kategóriájában is több futurisztikus megoldás született Fotó: Krivánszky Miklós

A századik brüsszeli autószalont (Salon de l’Auto) Fülöp belga király jelenlétében nyitották meg, aki Alexander De Croo miniszterelnökkel bocsátotta útjára a nagy érdeklődésnek örvendő autóipari kiállítást. Az autószalon kezdetei a 20. század elejére nyúlnak vissza, de az első és a második világháború, az 1958-as világkiállítás és a koronavírus-járvány miatt több alkalommal elmaradt.

A megnyitó beszédek a napjainkban zajló korszakváltás fontosságát, a kőolajalapú üzemanyagokat lecserélő új megoldásokat, ezek gazdasági jelentőségét és a fiatal nemzedékek érvényesülési lehetőségeit helyezték előtérbe. A népes közönséget köszöntő szervezők és politikusok szerint

sürgős feladat fiatal szakemberek és szakmunkások bevonása az autóiparba.

Az új technológiai megoldások új munkaerőt igényelnek. Ennek érdekében mintegy huszonöt csapat bevonásával hirdetik meg a Greenpower Challenge nevű nemzetközi versenyt a belga iskolákban. A versenyben részt vevő fiatalok feladata, hogy a rendelkezésükre bocsátott összerakható alapanyagokból egy elektromos versenyautót építsenek. A nemzetközi megmérettetésen kétezer csapat közül kerülnek ki a tudásukat világszinten bemutató legsikeresebb fiatalok.

Fotó: Krivánszky Miklós

A nagyközönség január 14-22 között látogathatja a brüsszeli autószalont, amely öt kiállító csarnokban tárja az érdeklődők elé a járműipar legújabb remekeit: személyautókat, motorkerékpárokat, haszonjárműveket, alternatív kezdeményezéseket, kiegészítőket, különböző szolgáltatásokat és belga katonai járműveket.

Az amerikai Jeep Avenger az év autója

A tavaly októberben és novemberben készített felmérés szerint tíz belga háztartásból egy rendelkezik elektromos, vagy hibrid járművel. A megkérdezettek 53%-a tervezi jelenlegi járművét elektromosra vagy hibridre cserélni. A belga háztartások 38%-a használ dízel meghajtású, 50%-a pedig benzines járművet, miközben a környezetbarát megoldások iránti kereslet folyamatosan bővül. A brüsszeli kiállításon bemutatott járművek közül nyolcvan teljesen elektromos és százharminc hibrid megoldású gyártmány.

A nyolc benevezett márka közül a 2023-as év autója titulust az amerikai Jeep Avenger nyerte.

Fotó: Krivánszky Miklós

A megmérettetésben részt vett a Nissan Ariya, Kia Niro, Peugeot 408 plug-in hybride, Renault Austral, Subaru Solterra, Toyota bZ4x és a Volkswagen ID.BUZZ. Az amerikai gyártmányú járművet 156 lóerős mororral látták el és az 54 kW-os akkumulátor 400 km utazási autonómiát biztosít. A személygépkocsi árát egyelőre nem közölte a gyártó.

A brüsszeli autószalon látogatottsága a vártnál sokkal nagyobb. Minden korosztály nagy számban van jelen a kiállításon. A csúcstechnológiát alkalmazó luxusjárművek mellett a látogatók többsége az árban megfizethetőbb személygépkocsikat keresték. A villanyautók ára viszont a hagyományos benzin- vagy dízelfogyasztású személygépkocsik áránál lényegesen magasabb. Sokan már a jövőre gondolnak, hiszen a 2030-as átállás hét év múlva elkerülhetetlen folyamat lesz.

Fotó: Krivánszky Miklós

Az elektromos meghajtású autók közül leghozzáférhetőbb ára a kínai gyátrmányú MG4 modellé volt: a 30 785 euróért kínált 51 kW-os akkumulátorral felszerelt személygépkocsi hatótávolsága 350 km. A kiállításon bemutatott kocsik közül ez az egyetlen, amit a forgalmazó cég néhány hónapon belül leszállít a vevőnek, míg az összes többi járműre legalább egy évet kell várni.

A jövő előfutárai

A gyártók különböző meghajtású modellekkel jelentkeztek. Jelentős számú plug-in hybrid autót láttam. Több gyártó egyazon modellt különböző kivitelezésben készíti el. A BMW X1 például benzin-, hibrid- és villanymotor-meghajtással kerül piacra 49 990 eurós alapáron. A Renault Austral mild hybrid variánsért 130 lóerős motorral 31 800 eurót kérnek.

A kis kategóriájú városi személyautók között találékony újításokat fedezhetünk fel. Az olasz (Fiat) ABARTH 500e, a francia AMI (Citroën) és a svájci MICROLINO egyajtós, kétszemélyes változatban 90 km végsebesség mellett max. 230 km-es távot tud megtenni egy elektromos töltéssel. A MINI CONCEPT ACEMAN ötajtós prototípusa kényelmes városi közlekedést ígér, a spanyol SILENCE görgőkön guruló, könnyen cserélhető akumulátorával, illetve az olasz XEV YOYO elegáns vonalaival a jövő előfutárának számítanak.

Fotó: Krivánszky Miklós

A sport- és luxusautók sem maradnak el az új technológiák fejlesztésében. A francia ALPINE A110 R mellett a futurisztikus ALPENGLOW hidrogénmotor-meghajtású modellje nagy érdeklődésnek örvendett. A hibrid megoldást választotta a 316 ezer euróért kínált angol BENTLEY a Flying Spur V6 S Hybrid legújjabb luxus limuzinja. Az Audi távolsági személyautó prototípusa, a Skysphere önvezérlésű változatban is piacra kerül.

A BMW több újdonsággal lepte meg a látogatókat.

Legkirívóbb modellje a BMV 3.0 CSL, amelyből a tervek szerint mindössze ötven példányt gyártanak. Az olasz BUGATTI Chiron, a LAMBORGHINI Huracán Sterrato sportautója, a MASERATI MC20 Cielo sportautója közel háromszázezer eurós áron röpíti álomvilágba az érdeklődőket.

A kínai MAXUS Mifa 9 hét személy szállítására alkalmas, elegáns távolsági jármű villanymotorral kerül forgalomba, autonómiája 450 km. A szalon egyik különlegességének számít a horvát RIMAC autógyár Nevera sportautója: négy villanymotor-meghajtása 1914 lóerőt biztosít a járműnek. Nulláról száz km-re két másodperc alatt gyorsul fel, a feltöltött aksival 550 km-es lehet megtenni. A tervek szerint a luxusmodellből 150 darab készül.

Fotó: Krivánszky Miklós

Pangó európai autópiac

Az autógyártók józanul mérlegelik a helyzetet: az új autók forgalmazása terén az európai piac jelenleg mozdulatlan. Sok ember nem tud új járművet vásárolni, miközben egyre több város tiltja ki a dízelmeghajtású gépkocsikat. Ez érzékelhető az új kocsik eladásában is: míg

2020-ban 30 százalékos volt a dízelautók piaci részesedése, idénre már lecsökkent 15%-ra.

Helyüket mihamarabb át kéne vegyék az új technológiájú elektromos vagy hibrid meghajtású személyautók. A gépkocsigyártók abban reménykednek, hogy 2024-től új lendületet vesz az autópiac. Ennek igyekeznek elébe menni az Európában idén megrendezsére kerülő autószalonok: március 22-29 Belgrád, május 11-21 Barcelona, június 16-18 Monza és szeptember 4-10 München.

Fotó: Krivánszky Miklós

Elektromos kerékpárok
A számottevő motorkerékpár mellett az elektromos kerékpárgyártók is nagy számban képviseltetik magukat. Magas áruk ellenére a biciklik iránt óriási az érdeklődés. A Porsche például 9 050 euróért kínálja legújabb elektromos biciklijét.

Krivánszky Miklós,

Brüsszel

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.