Rengeteg autó és kevés szakmunkás

Makkay József 2018. augusztus 25., 16:06 utolsó módosítás: 2018. augusztus 26., 08:32

Az átlagos erdélyi autószerviz helyzete nem jobb és nem rosszabb, mint a gazdaság más területén levő cégeké. Habár egyre több a külföldről behozott és javításra szoruló személygépkocsi, az autószervizeket egyre nehezebb fenntartani. A krónikus munkaerőhiány és a gombamód elszaporodott illegális műhelyek súlyos próba elé állítják a cégeket. A Kolozsvár közelében dolgozó Kun Árpád Ferenc vállalkozó példája bizonyítja, hogy a legjobb szakemberek is falakba ütköznek.

Rengeteg autó és kevés szakmunkás
galéria
Gépkocsik a magyarfenesi autószervizben. Itt is, mint a legtöbb cégben, a szakemberhiány okozza a legnagyobb gondot Fotó: Makkay József

A környék legjobban felkapott autószervizében, a DavidCar udvarán tucatnyi kocsi vár sorára. A javítóműhelyt vezető Kun Árpád Ferenc jó szakember hírében áll, és mindig vigyáz arra, hogy ez így is maradjon. A vállalkozó egy egész vidéket kiszolgál: szervize a kolozsváriak kedvenc hegyvidéki üdülőhelye, a Kisbánya felé vezető út mentén fekszik, Magyarfenes határában, így nemcsak a környékbeliek térnek be hozzá, hanem kolozsváriak is. Sok minden adott tehát ahhoz, hogy vállalkozói sikertörténetről beszélhessünk, a Kun-portán tett látogatás alkalmából azonban kiderül, mennyi kerékkötője lehet még egy jól működő cégnek is.  

Bővíteni kell!

Lakatosként Kun Árpád édesapja mindenhez értő ezermesterként dolgozott a faluban: gyakorta kőműves és sírkőkészítő tudását is igénybe vették, kővágó gáttere volt, de a fiát mégsem ezek foglalkoztatták. Későbbi mestere, a jeles kolozsvári operaénekes, Szilágyi Ferenc fia, Szilágyi Csaba családi barátként ajánlotta fel számára nyolcadikos korában, hogy az autószerelő szakmát válassza. Így került a hároméves szakképzést nyújtó kolozsvári szakiskolába, ahol mindenki szakmát tanulhatott, aki akart. A szakoktatás megközelítőleg fele-fele arányban tartalmazott elméleti és szakmai képzést, és amikor 1998-ban végzett, rögtön munkakönyves állást ajánlottak neki Kolozsvár legnagyobb akkori szervizében, a monostoriban. „Ez a kilencvenes évek végén még nem volt magától értetődő, nehezen lehetett főállásban elhelyezkedni, de nekem kedvezett a szerencse” – magyarázza a vállalkozó, aki egy idő után tovább állt a piac gyors változásaihoz nehezen alkalmazkodó szervizből, és átment a Volkswagen márkaszervizébe dolgozni. Hét-nyolc év alkalmazotti előélete érlelte meg benne vállalkozói igényét arról, hogy már önállóan is boldogulna. 2005-ben a szülői házba jegyezte be ma is működő cégét, édesapjával alakították ki az egyetlen kocsi befogadására alkalmas műhelyt, ami tavasztól őszig elfogadható feltételeket teremtett, télen azonban ráfagyott az ember keze a kulcsra, mert mikrobusz nem fért be a fészerbe. Árpád tudta, hogyha vállalkozóként akar megélni, fejlődnie kell. Ehhez azonban befektetésre volt szüksége. Mivel akkoriban futott fel a Nyugat-Európából behozott használt gépkocsik piaca, fantáziát látott benne. A németországi, belgiumi és franciaországi kiruccanások annyira jól mentek, hogy pár év alatt összejött a tőke, amely lehetővé tette a korszerű szervizműhely megépítését.  

Kun Árpád Ferenc magyarfenesi vállalkozó vállvetve javítja a kocsikat cégének többi alkalmazottjával Fotó: Makkay József
A bürokrácia útvesztőjében

Az időzítés nem volt a legszerencsésebb, mert a kétezres évek végi gazdasági válság előestéjén vásárolták a nagyszülőktől örökölt föld mellé a többit, hogy kétezer négyzetméteren indulasson a szerviz. A közeli rokon az akkori piaci árnak számító négyzetméterenkénti 40 helyett 25 euróért adta el a szükséges földdarabot, de így is 37 500 euróba került. Nem volt más választás, mint önerőből, családi összefogással építkezni, és két emelővel indítani a műhelyt, amely két-három évnyi intenzív működés után termelt ki annyi pénzt, hogy megvásárolhatták a szerviz több tízezer eurót igénylő berendezéseit. Noha minden engedélyt sikerült megszerezni, a területet és a rajta levő épületet máig nem tudták telekkönyvezni a mellettük elhaladó erdélyi autópálya miatt, amelynek földmérései nem egyeznek Tordaszentlászló község nyilvántartásával. A megyei kataszteri hivatal nem hajlandó a környékről senkinek földterületet táblázni, amíg topográfusok nem mérik újra az autópálya körüli több száz parcellát. Ördögi kör ez, amelynek orvoslása hosszú évek óta várat magára. Ez a műhely működése szempontjából ma már nem aggasztó. Vannak ennél sokkal nagyobb bajok, ami miatt az is megfordult Kun Árpád Ferenc fejében, hogy a környék egyik legjobb autószervizét bezárja.

Krónikus munkaerőhiány

A DavidCar családi vállalkozás. A cégvezető felesége, Kun Edit is a cég ügyeit rendezi főállásban, sőt ilyenkor nyáridőben nyolcadikos fiúk, Dávid is rendszeresen bejár apjának segíteni, amiben tud. Elsősorban az informatika érdekli, de nem lehet tudni, mit hoz a jövő: ő, vagy a kisebbik fiú, Tamás lép majd apja nyomdokaiba.

A cégvezető nemcsak összehangolja a munkát, és vezeti vállalkozását, hanem legtöbbször vállvetve dolgozik saját alkalmazottaival. Azt mondja, másként nehezen képzelhető el a szerviz működése, hiszen a legtöbb autószerelőt magának kell betanítania: olyan embereket tudnak időnként alkalmazni, akiknek van ugyan autószerelői diplomájuk, de az autószereléshez nem értenek. Egy kezdő munkahelyi képzése legalább egy-két évig tart: ennyi idő után lehet önállóan rábízni egy kocsit, és ez a cég szempontjából nagyon hosszú idő. „A hét szerelőből négy olyan szakmunkásunk van, akik jól értik a mesterséget, bármit rájuk lehet bízni. Ha valamilyen okból az egyik hiányzik, akkor baj van. Ilyenkor nekem kell kétszer annyit dolgoznom, mert az ügyféllel nem tehetem meg, hogy megszegjem az ígéretem” – magyarázza a cégvezető.

Jó szakmunkásokat alkalmazni illúzió. Legutóbb három héten át hirdettek betöltésre váró autószerelői állásokat a környék magyar kereskedelmi adóján, a Paprika Rádióban, de senki nem jelentkezett. Kun Árpád Ferenc szerint nem csak ők mozognak ebben az ördögi körben: minden környékbeli vállalkozó arra panaszkodik, hogy nem talál munkaerőt. Amikor rákérdezek a bérekre, Kun azt mondja, egy jó autószerelő legalább ezer euró nettófizetést kap. Persze, nem a kezdő, aki még betanításra szorul, de aki szeret dolgozni és tanulni, annak folyamatosan nő a fizetése. Ennek ellenére sincs jelentkező, mert a legtöbben külföldön dolgoznak.

„Aki jó szakember, és hajlandó akár hétvégeken is dolgozni, állítom, hogy ma már ugyanannyit meg tud keresni Erdélyben, mint Nyugat-Európában. Az emberek nem veszik figyelembe, hogy Nyugat- vagy Észak-Európában sok szakmában a vendégmunkások a hét minden napján, reggeltől késő estig robotolnak a plusz pénzért, miközben idehaza nem tudnám rávenni az alkalmazottakat, hogy szombaton dupla bérért bejöjjenek” – magyarázza Kun Árpád.

Feketemunka minden mennyiségben

Egy erdélyi vállalkozó boldogulását nemcsak a krónikus munkaerőhiány befolyásolja, hanem az illojális konkurencia is. Nagyon sok az illegálisan működő, kis szerviz, ahol engedélyek nélkül dolgoznak kisebb áron. „A minap összeszámoltam, hogy térségünkben – Magyarlónán, Magyarfenesen és Tordaszentlászlón – 15 „kisvállalkozó” javít kocsit hivatalos engedély nélkül. Az emberek hozzájuk fordulnak, mert olcsóbban dolgoznak. Mivel felszerelésük nincs, sem a futóművet, sem a fékeket nem tudják tesztelni, ami eleve nagy kockázat egy kocsijavítás után. De sok embert ez sem érdekel, csak a kisebb ár” – panaszkodik a magyarfenesi vállalkozó. Gyakran előfordul, hogy a kocaműhelyekben elrontanak valamit, és a kocsitulajdonos az ő szervizükben köt ki.

Kun nem érti, hogyan működhet így az ország, hogy miközben a hivatalosan bejegyzett vállalkozókat ezer módon ellenőrzik, és tucatnyi adóval sújtják, addig a feketézőket senki nem zavarja. Kun szerint „ez a Gépkocsi-nyilvántartási Hivatal (RAR), a rendőrség és a pénzügyi hatóságok közös felelőssége. Amíg egy hivatalosan működő kocsijavító műhelynek metrológiai és egyéb biztonsági előírásoknak kell megfelelnie – amit az állami hatóságok rendszeresen ellenőriznek –, az illegálisan működő műhelyek minden előírás alól kibújnak, hiszen ők semmiféle nyilvántartásban nem szerepelnek. Van rá törvény, meg lehetne ezt akadályozni, csak akarat nincs hozzá a rendőrség és az RAR részéről”.

Mint a legtöbb mesterségben, az autószerelésben is trend, hogy aki a szakmát megtanulja, előbb-utóbb önállósodni akar. A ma feketén dolgozó környékbeli munkások közül többen a magyarfenesi vállalkozótól tanultak, az alkalmazottai voltak, és amikor úgy gondolták, értenek eleget az autószereléshez, önállósodtak. „Habár rosszul esik, ha elveszítek egy általam felkészített szakembert, elfogadom, hogy önállósodni szeretne. Nem is volna ezzel baj, ha hivatalosan céggel, vállalkozóként tenné, adót fizetve, hogy egyforma feltételek mellett dolgozzunk. Rengeteg a javításra váró kocsi, a törvényeket betartó cégeket a piac el tudná tartani. A baj az, hogy szolgáltatásaikkal a feketézők mélyen a piaci ár alá mennek, mert adófizetés híján megtehetik, így a hivatalosan működő vállalkozókat hozzák nehéz helyzetbe, mi nem tudunk árat emelni” – foglalja össze az egyik legnagyobb kihívást a cégvezető.

Szükséges a váltás?

Kun Árpád Ferenc jó ideje a váltás lehetőségén gondolkodik, hiszen a megkerülhetetlen munkaerőhiány és az illojális konkurencia miatt cége nincs könnyű helyzetben, ahogyan a többi vállalkozás is hasonló gondokkal szembesül. Arra is gondolt, hogy valamelyik távol-keleti országból próbáljon pár munkást toborozni, vagy mostani szakterületével felhagyva mással próbáljon szerencsét. Mindez egyre több romániai vállalkozót foglalkoztat.  

0 HOZZÁSZÓLÁS
Rádió GaGa - Hallgassa itt!
 
 
Legnézettebb
Fontos számunkra az adatai védelme!

Annak érdekében, hogy személyre szabjuk a tartalmakat és hirdetéseket, közösségi médiaszolgáltatásokat nyújtsunk, valamint elemezzük a látogatottságokat, partnereinkkel együtt sütiket (cookie-kat) használunk oldalunkon. Kattintson az Elfogadom a sütiket! gombra az említett technológia webes használatának elfogadásához. Bármikor megváltoztathatja hozzájárulási beállításait.Szükség van a hozzájárulásához!

Az alábbi listából kiválaszthatja, hogy mely süticsoportok elhelyezéséhez járul hozzá böngészőjében. Mindegyik kategóriához tartozik egy leírás, amelyben részletezzük, hogy mi és partnereink mire használják az Ön adatait. Nagyra értékeljük, ha elfogadja a sütiket, és garantáljuk, hogy adatai biztonságban lesznek.

Tájékoztatás a sütik használatáról

A Príma Press Kft. által üzemeltetett erdelyinaplo.ro domainen keresztül elérhető weboldalakon sütiket (angolul: cookie-kat) használ.

A sütik feladata

Információkat gyűjtenek a látogatókról és eszközeikről; megjegyzik a látogatók egyéni beállításait, amelyek felhasználásra kerül(het)nek például online tranzakciók igénybevételekor, ezáltal nem kell újra begépelni az adatokat; megkönnyítik a weboldal használatát; célzott hirdetések jelennek meg a weboldalon; minőségi felhasználói élményt biztosítanak.

Mi a süti?

A sütik olyan kisméretű adatcsomagok, szöveges fájlok, amelyek a weboldalon történt látogatás alkalmával kerülnek elhelyezésre a böngészőjében. A sütik lehetővé teszik, hogy a felhasználót a következő látogatásakor felismerje, ezáltal a sütit kezelő szolgáltatónak lehetősége van összekapcsolni a felhasználó aktuális látogatását a korábbiakkal, de kizárólag a saját tartalma tekintetében.

A sütiket megkülönböztethetjük funkciójuk, tárolási időtartamuk alapján, de vannak olyan sütik, amelyeket a weboldal üzemeltetője helyez el közvetlenül, míg másokat harmadik felek helyeznek el.

Az erdelyinaplo.ro által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon alkalmazott sütik funkciójuk alapján lehetnek: alapműködést biztosító sütik; preferenciális sütik; statisztikai célú sütik; hirdetési célú sütik és közösségimédia-sütik.

A tárolási időtartamuk alapján megkülönböztetünk munkamenet sütiket, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt, és állandó sütiket, amelyeket a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató nem törli.

Alapműködést biztosító sütik

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
PHPSESSID erdelyinaplo.ro
Feladata a munkamenetek állapotának lekérése, a munkamenetek között.
munkamenet saját
cookieControll erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját
cookieControlPrefs erdelyinaplo.ro
Feladata a süti beállítások megjegyzése
365 nap saját

 

Preferenciális sütik:

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír/Rossz hír-funkció (szekelyhon.ro; kronikaonline.ro) használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

Preferenciális sütik listája:

Süti neve Szolgáltató / Funkció Süti lejárata  
newsvote_ erdelyinaplo.ro
Cikkre való szavazás rögzítése
30 nap saját

 

Statisztikai célú sütik

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A statisztikai célú sütik által gyűjtött információk arra vonatkoznak, hogy pl. a látogató az oldal mely részére kattintott, hány oldalt keresett nyitott meg, milyen hosszú volt az egyes munkamenetek megtekintési ideje stb.

A felhasználónak lehetősége van a normál, illetve anonimizált beállítás közül választani.

Például, a Google Analytics IP-anonimizálási funkciója az IPv4-felhasználók IP-címének utolsó oktettjét, illetve az IPv6-címek utolsó 80 bitjét nem sokkal a cím Analytics adatgyűjtő hálózatba kerülése után nullára állítja a memóriában. Ilyen esetben a rendszer soha nem írja lemezre a teljes IP-címet.

Statisztikai célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
_ga google.com 2 év Harmadik fél
_gat google.com 1 nap Harmadik fél
_gid google.com 1 nap Harmadik fél

 

Hirdetési célú sütik

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha a beállításoknál anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetések fognak megjelenni.

Hirdetési célú sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
__gads google.com 2 év harmadik fél
_fbp facebook.com 3 hónap harmadik fél
ads/ga-audiences google.com munkamenet harmadik fél
DSID google.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 100 nap harmadik fél
IDE google.com 1 év harmadik fél
pcs/activeview google.com munkamenet harmadik fél
test_cookie google.com 1 nap harmadik fél
tr facebook.com munkamenet  harmadik fél

 

Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

Közösségimédia-sütik listája:

Süti neve Szolgáltató Süti lejárata  
act facebook.com munkamenet harmadik fél
c_user facebook.com 1 nap harmadik fél
datr facebook.com 1 nap harmadik fél
fr facebook.com 1 nap harmadik fél
locale facebook.com 1 nap harmadik fél
presence facebook.com munkamenet harmadik fél
sb facebook.com 1 nap harmadik fél
spin facebook.com 1 nap harmadik fél
wd facebook.com 1 nap harmadik fél
x-src facebook.com 1 nap harmadik fél
xs facebook.com 1 nap harmadik fél
 urlgen   instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 csrftoken   instagram.com  1 év  harmadik fél
 ds_user_id  instagram.com  1 hónap  harmadik fél
 ig_cb  instagram.com   1 nap  harmadik fél
 ig_did   instagram.com  10 év  harmadik fél
 mid  instagram.com  10 év  harmadik fél
 rur  instagram.com  munkamenet  harmadik fél
 sessionid   instagram.com  1 év  harmadik fél
 shbid  instagram.com  7 nap  harmadik fél
 shbts  instagram.com  7 nap  harmadik fél
VISITOR_INFO1_LIVE youtube.com  1 nap harmadik fél
SSID youtube.com  1 nap harmadik fél
SID youtube.com  1 nap harmadik fél
SIDCC youtube.com  1 nap harmadik fél
SAPISID youtube.com  1 nap harmadik fél
PREF youtube.com  1 nap harmadik fél
LOGIN_INFO youtube.com  1 nap harmadik fél
HSID youtube.com  1 nap harmadik fél
GPS youtube.com  1 nap harmadik fél
YSC youtube.com   munkamenet harmadik fél
CONSENT youtube.com  1 nap harmadik fél
APISID youtube.com  1 nap harmadik fél
__Secure-xxx youtube.com  1 nap harmadik fél

 

A Príma Press Kft-vel szerződött partnerek által alkalmazott sütik leírása

A weboldalon más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket. A partnerek által alkalmazott sütikről a felhasználók a szolgáltatók saját honlapján tájékozódhatnak:

Google Analytics: https://developers.google.com/analytics/devguides/collection/gtagjs/cookie-usage

Google Adwords: https://www.google.com/intl/en/policies/privacy

Google Adsense: https://policies.google.com/privacy?hl=hu

Facebook: https://www.facebook.com/policy/cookies/

Twitter: https://help.twitter.com/en/rules-and-policies/twitter-cookies

 

A Príma Press Kft-vel szerződéses kapcsolatban nem álló, harmadik felek által elhelyezett sütik

A fent leírtakkal ellentétben a Príma Press Kft. szerződéses kapcsolatban nem álló más szolgáltatások üzemeltetői is helyezhetnek el sütiket a weboldalon, a cégünktől függetlenül, saját működésük érdekében. Az ilyen, harmadik felek által használt sütik elhelyezése ill. az azt elhelyezők által esetlegesen folytatott adatkezelések tekintetében a Príma Press Kft. semmilyen felelősségen nem vállal, e téren felelősségüket kizárja.

Hogyan módosíthatók a sütibeállítások?

A korábban eszközölt sütibeállításokat desktopon a láblécében található Sütibeállítások menüre kattintva bármikor megváltoztathatja. Mobilon pedig a menü gombra, majd a Sütibeállítások menüre bökve éri el.

Alapműködést biztosító sütik:

Ezek a sütik biztosítják a weboldal megfelelő működését, megkönnyítik annak használatát. Enélkül a weboldal használata nehézkesen, vagy egyáltalán nem biztosítható. Az alapműködést biztosító sütik a látogatók azonosítása nélkül gyűjtenek információkat a weboldal használatáról.

A sütik között vannak olyanok, amelyek törlődnek, amint a látogató bezárja a böngészőt (munkamenet sütik), míg másokat a látogató gépe ill. a böngészője mindaddig ment, amíg azok mentési időtartama le nem jár vagy a látogató azokat nem törli (állandó sütik).

Az alapműködést biztosító sütik között találhatók a cikkbe elhelyezett, harmadik fél által nyújtott tartalmak, mint például beágyazott YouTube-videók vagy Facebook-posztok stb. sütijei.

Alapműködést biztosító sütik listája: PHPSESSID, cookieControll, cookieControlPrefs.


NEM FOGADOM EL
MINDIG AKTÍV
Preferenciális sütik

A preferenciális sütik használatával olyan információkat tudunk megjegyezni, mint például a cikk alatti Jó hír / Rossz hír funkció használata. Ha nem fogadja el ezeket a sütiket, akkor ezeket a funkciókat nem tudja használni.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben bizonyos funkciók nem lesznek aktívak

Preferenciális sütik listája: newsvote_


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM
Statisztikai célú sütik:

A statisztikai célú sütik a felhasználói élmény javítása érdekében, a weboldal fejlesztéséhez, javításához kapcsolódnak. Lehetővé teszik, hogy a weboldal üzemeltetője azzal kapcsolatosan gyűjtsön adatokat, hogy a felhasználók miként használják az adott oldalt.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – minden funkció aktiválásra kerül

ANONIM – a társadalmi-demográfiai funkciókat inaktiválódnak, és az IP-cím anonimizálásra kerül

Statisztikai célú sütik listája: _ga, _gat, _gid.


ANONIM
NORMÁL
Hirdetési célú sütik:

A hirdetési sütik célja, hogy a weboldalon a látogatók számára releváns hirdetések jelenjenek meg. Ezek a sütik sem alkalmasak a látogató személyének beazonosítására, sütiket hirdetési partnereink állíthatják be. Ezek a cégek felhasználhatják a gyűjtött adatok alapján az Ön érdeklődési profiljának létrehozására és más webhelyek releváns hirdetéseinek megjelenítésére. Ha anonimizálja ezeket a sütiket, akkor kevésbé releváns hirdetései lesznek.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

NORMÁL – az Ön profilja szerint, személyre szabott hirdetések jelennek meg

ANONIM – a hirdetés az Ön profiljától függetlenül jelenik meg

Hirdetési célú sütik listája: __gads, _fbp, ads/ga-audiences, DSID, fr, IDE, pcs/activeview, test_cookie, tr.


ANONIM
NORMÁL
Közösségimédia-sütik

A közösségimédia-sütik célja, a weboldalon használt közösségimédia-szolgáltatások biztosítása a látogató számára. Például, amikor a látogató a weboldalról tartalmat oszt meg a Facebookon, Twitteren, vagy a Bejelentkezem Facebook-fiókkal funkciót használja. A közösségimédia-szolgáltatók a sütiken keresztül adatokat gyűjthetnek arról, hogy a látogató hogyan használja a közösségi média által biztosított szolgáltatásokat, milyen tartalmakat oszt meg, mit lájkol stb.

A látogatónak lehetősége van a következő beállítások közül választani:

ELFOGADOM – ez esetben minden funkciót tud használni

NEM FOGADOM EL – ebben az esetben a közösségi média funkciói nem lesznek aktívak

Közösségimédia-sütik listája: act, c_user, datr, fr, locale, presence, sb, spin, wd, x-src, xs, urlgen, csrftoken, ds_user_id, ig_cb, ig_did, mid, rur, sessionid, shbid, shbts, VISITOR_INFO1_LIVE, SSID, SID, SIDCC, SAPISID, PREF, LOGIN_INFO, HSID, GPS, YSC, CONSENT, APISID, __Secure-xxx.


NEM FOGADOM EL
ELFOGADOM

A portál ezen funkcióinak használatához el kell fogadnia a sütiket.

Székely Sport